Stel je vraag

Een scheiding zorgt voor een hoop vragen. Wat moet er allemaal geregeld worden?

Hoe regelen we de zorg voor de kinderen? Wie blijft er in het huis wonen? Moeten we het huis misschien verkopen? Dit is slechts een greep uit de vele vragen die onze scheidingsbemiddelaars en financieel echtscheidingsspecialisten dagelijks krijgen. Met 200 professionals werken we iedere dag aan het herstellen van de balans in het leven van duizenden Nederlanders.

Wij geven jullie graag rust en duidelijkheid. Bekijk daarom hieronder onze lijst met veelgestelde vragen of download onze scheidengids vol informatie. Geeft dit geen antwoord op je vraag? Stel hem dan hieronder.

ouder en kind scheiden

Wat is het verschil tussen een mediator en een advocaat?

Hieronder de grootste verschillen op een rijtje. Let op! Dit zijn de verschillen tussen een mediator en een gezamenlijk advocaat. Kiezen jullie allebei voor een eigen advocaat, dan ziet het er natuurlijk weer heel anders uit.

  1. Een mediator begeleidt jullie overleg. Bij een advocaat communiceren jullie met elkaar zonder begeleiding.
  2. Een mediator brengt het acceptatieproces op gang, een advocaat niet.
  3. Mediation wordt door een aantal verzekeraars voor een deel vergoed.
  4. Bij een mediator krijgen jullie emotionele ondersteuning, bij een advocaat niet.
  5. Bij een mediator duurt het voortraject wat langer, maar is het juridische traject kort. Bij een advocaat is de duur van beiden onzeker.
  6. Een mediator kan het convenant niet indienen bij de rechtbank, een advocaat wel. Let op! Bij Zorgeloosch Scheiden zit dit wel in het pakket.
  7. Is mediation rechtsgeldig?
  8. Een mediator helpt jullie met het maken van afspraken. Hij/zij stelt ook een convenant (en ouderschapsplan) op, waarin deze vragen terugkomen. Het convenant moet hierna echter nog wel door de rechtbank worden goedgekeurd. Dit moet via een advocaat.

Bij Zorgeloosch Scheiden zit dit in onze dienstverlening. Nadat de mediator zijn werk erop zit, wordt het convenant gecontroleerd door een advocaat en ingediend bij de rechtbank. Als deze het convenant goedkeurt, wordt de scheiding ingeschreven in de Burgerlijke stand.

Is mediation rechtsgeldig?

Een mediator helpt jullie met het maken van afspraken. Hij/zij stelt ook een convenant (en ouderschapsplan) op, waarin deze vragen terugkomen. Het convenant moet hierna echter nog wel door de rechtbank worden goedgekeurd. Dit moet via een advocaat.

Bij Zorgeloosch Scheiden zit dit in onze dienstverlening. Nadat de mediator zijn werk erop zit, wordt het convenant gecontroleerd door een advocaat en ingediend bij de rechtbank. Als deze het convenant goedkeurt, wordt de scheiding ingeschreven in de Burgerlijke stand.

Is alimentatie verplicht?

Partneralimentatie is niet verplicht. Jullie kunnen namelijk samen beslissen om af te wijken van de standaard berekeningen. Je kunt ook afstand doen van je recht op partneralimentatie. Let op! Dat kan alleen in zeer uitzonderlijke gevallen alsnog worden opgelegd door een rechter.

Kinderalimentatie is echter wel verplicht. Je kunt geen afstand doen van het recht op kinderalimentatie. Wel kan de verzorgende ouder afzien van de mogelijkheid om kinderalimentatie te vragen. Het recht blijft wel bestaan.

Is co-ouderschap verplicht?

Nee, co-ouderschap ik niet verplicht. Jullie maken samen afspraken over de zorgverdeling. Het kan dus zijn dat jullie kiezen voor co-ouderschap, maar jullie kunnen ook kiezen voor een omgangsregeling. Misschien willen jullie de verdeling niet 50/50, maar 80/20. Of wonen de kinderen juist helemaal bij één van jullie.

Hoe lang duurt een mediation traject?

Vaak zijn er 4 tot 6 gesprekken nodig om te komen tot het convenant (en ouderschapsplan). Hierna moet het ingediend worden bij de rechtbank. De afhandeling bij de rechtbank duurt door onze goede samenwerking vaak maar 2 weken. Gemiddeld duurt dit gehele traject zo’n 3 tot 6 maanden.

Wat als mijn partner zich niet aan het convenant houd?

Probeer altijd eerst het gesprek aan te gaan. Geeft je ex-partner hier geen gehoor aan of houdt hij/ zij zich alsnog niet aan de afspraken, dan zijn er meerdere opties.

Gaat het om alimentatie? Dan kun je dit kosteloos laten afdwingen via het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen). Gaat het om een ouderschapsplan, dan wordt het een stuk lastiger en zul je een advocaat in moeten schakelen en het via de rechter spelen.

Kan ik alleen komen bij een mediator?

Nee. Een mediator is een onpartijdige derde. Hij/zij bemiddelt tussen jullie, zorgt ervoor dat alle onderwerpen aan bod komen en helpt jullie bij het maken van afspraken. Het is dus niet mogelijk om een mediation traject alleen in te gaan. Het is daarnaast ook niet mogelijk om eerst zelf een gesprek te hebben met een mediator, voordat jullie samen het traject ingaan. De onpartijdigheid van de mediator komt dan namelijk in gevaar.

“Prima gesprekken gehad, zou het iedereen die in deze situatie terechtkomt aanbevelen.”
Mediator:
Marco van Nus
9
“Ze was heel vriendelijk erg betrokken heeft heel snel gewerkt. Ik zou haar ook aanbevelen aan iemand anders.”
10