Scheiden en dan? Dit zijn de stappen die je moet zetten

Het hoge woord is eruit: het werkt niet meer tussen jou en je partner. Jullie gaan scheiden en dan? Welke stappen je allemaal moet zetten om je echtscheiding op een fijne manier af te ronden voor jou, je (ex-)partner en kinderen die erbij betrokken zijn, vind je op deze pagina.

Ik ga scheiden en wat dan?

Je zit midden in een emotionele achtbaan wanneer je samen (of alleen) besluit dat je wil gaan scheiden van elkaar. Wat de reden van de breuk ook is, doordat jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, gaan jullie de molen in van een echtscheiding. Je gaat dus scheiden en dan? Welke vervolgstappen moeten jullie samen zetten om het huwelijk officieel te ontbinden? Zorgeloosch vertelt het je hier met een handig stappenplan scheiden.

Scheiden hoe doe je dat?

Dat je emotioneel in de war bent, maakt een scheiding aanvragen minder makkelijk. Er komt namelijk een hoop op je af wanneer je de knoop doorhakt om (ook) voor de wet uit elkaar te gaan. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn, is het belangrijk dat niet alleen alles op de juiste manier geregeld wordt, maar ook dat de communicatie ook vriendelijk blijft.

Een uitdagend proces, want je bent verdrietig. Of misschien ben je wel heel boos op de ander. Dan is het lastig om op een rustige manier met elkaar te kunnen blijven communiceren. Op dit moment tast je vooral in het duister. De vraag: ik ga nu scheiden en dan? popt de hele tijd in je hoofd. Is dit voor jou herkenbaar? Lees dan gerust verder voor ons stappenplan scheiden waarin we elke stap eenvoudig voor je uitleggen. Je wil namelijk geen belangrijke stappen per ongeluk overslaan.

Checklist scheiden

Weten wat jouw scheiding kost? Doe de scan

Als je uit elkaar gaat, dan wil je weten wat je moet regelen, hoe je dat doet en wat de kosten zijn. Begrijpen we.

Daarom hebben we een korte scan ontwikkeld (5 vragen) zodat je precies weet wat je moet regelen en welke kosten je kunt verwachten.

Specifiek voor jullie situatie.

Scheiden en dan verder? Volg ons stappenplan scheiding

Eigenlijk is de allereerste stap natuurlijk het bekendmaken aan je partner en eventueel je kinderen. Heb je hier vragen over of wil je wat handige tips om dit lastige gesprek met je partner, kinderen of andere mensen uit je omgeving aan te gaan? Lees dan verder op de pagina: vertellen dat je gaat scheiden.

Wat belangrijk om te onthouden dat dit stappenplan scheiden een globaal plan is. Elke situatie is uiteraard uniek. Jouw persoonlijke situatie vraagt wellicht om een hele andere aanvliegroute dan hier beschreven. Heb je daar een vraag over? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Stap 1: Een scheiding officieel aanvragen

Je wil scheiden en dan? Zodra beide partijen op de hoogte zijn van de scheiding, gaat het proces van start. Een gezamenlijke advocaat moet namens jullie een scheidingsverzoek indienen bij de rechter. Dat kan je helaas niet zelf doen. In zo’n verzoekschrift staat de vraag of de rechtbank jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap wil ontbinden. Zo’n rechter keurt dit alleen goed wanneer jullie relatie duurzaam ontwricht is. Wat inhoudt dat het voor jullie niet mogelijk is om meer bij elkaar te blijven – om welke reden dan ook.

Wil jij wel scheiden en je partner niet? Dan kun je een eenzijdig verzoek indienen. Dit kan je door je eigen advocaat laten doen. Jouw partner ontvangt vervolgens een kopie van jouw verzoekschrift en kan hier ook bezwaar op maken als hij/zij het er niet mee eens is.

Stap 2: Schakel een advocaat of mediator in

Zoals je kon lezen heb je sowieso een advocaat nodig die voor jullie samen de scheiding officieel aanvraagt bij de rechter. Maar dan ben je er nog niet. Er moeten allerlei documenten nog worden opgesteld die de verdeling van de spullen, het huis, de hypotheek, het pensioen, de zorg voor de kinderen en meer vastleggen. Een belangrijke én lastige stap in ons stappenplan scheiden. Dus ga je scheiden en dan? Wat ons betreft schakel je dan professionele hulp in!

Mediator

Dat opstellen van zulke documenten kunnen jullie samen oppakken. Maar de ervaring leert dat deze moeilijke gesprekken verkeerd kunnen uitpakken wanneer jullie dit zonder onafhankelijke hulp doen. Daarom raden we bij Zorgeloosch aan om een mediator scheiding te betrekken. Hij/zij is een onafhankelijke partij die het gesprek in goede banen leidt. De mediator wil het beste voor jullie allebei en behartigt dus beide belangen.

Door de hulp van een mediator kunnen jullie deze moeilijke gesprekken zonder woordenwisseling plaatsvinden. Zo kunnen jullie nog samen door één deur – extra belangrijk wanneer jullie kinderen hebben waarover jullie straks samen de zorg over blijven dragen.

Advocaat

Toch kan de keuze vallen om een advocaat in handen te nemen. Dit is vaak het geval bij een vechtscheiding of wanneer jullie niet meer met elkaar onderling afspraken kunnen maken. Een advocaat is prijziger dan een mediator en kan polariserend werken. Jij en je (ex-)partner staan zo lijnrecht tegenover elkaar en dat is niet bevorderlijk voor het contact in de toekomst.

Stap 3: Het verzamelen van de juiste documenten

Zoals je begrijpt moet je een hoop officiële documenten verzamelen bij het scheiden stappenplan. Tijdens de scheiding heb je soms het gevoel dat je omkomt in papierwerk. Om de scheiding zo vlot mogelijk te laten verlopen, is het slim om deze papieren op tijd te verzamelen. Waar sommige documenten (zoals een loonstrookje) waarschijnlijk voor het oprapen liggen, moet je voor andere documenten (huwelijksakte) wat dieper graven.

Onderstaand lijstje geeft een richtlijn welke papieren je zoal nodig hebt als je gaat scheiden en dan:

  • Huwelijksakte of akte van het geregistreerd partnerschap (op te vragen bij de gemeente waar je getrouwd bent of het geregistreerd partnerschap bent aangegaan).
  • Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.
  • Bij een koopwoning: koopcontract, hypotheekakte en de akte van leveren.
  • Bij een huurwoning: huurcontract.
  • Meest recente belastingaangifte.
  • Papieren over vermogen (bijv. banksaldo’s).
  • Eventuele papieren over erfenissen.
  • Eventuele papieren over schenkingen.
  • Eventuele papieren over schulden, aanmaningen of openstaande boetes.
  • In het geval van een eigen onderneming: alle papieren over je onderneming (bijv. jaarrekeningen).
  • Overige contracten of papieren die in jullie situatie relevant zijn.

Stap 4: Het regelen van de financiën

Scheiden en dan financieel, dat is vaak het grootste struikelblok waar partners tegenaan lopen wanneer zij besluiten te gaan scheiden. Je financiële situatie gaat namelijk volledig veranderen. Misschien werk je zelf parttime en moet je meer gaan werken om maandelijks genoeg inkomen te hebben om de huur van een nieuwe woning of de hypotheek van je oude koophuis samen te kunnen betalen. Daarnaast moet je ook allerlei zaken verdelen. Geld op de gezamenlijke rekening bijvoorbeeld.

Alimentatie

Bij het stappenplan echtscheiding hoort ook het bepalen van de kinderalimentatie en partneralimentatie. Dat is een vervelende stap omdat je misschien helemaal geen geld wíl geven aan je ex-partner. Toch is het belangrijk dat zowel jij als je ex er op financieel gebied niet ten onder gaan door de scheiding. Zeker wanneer jullie samen kinderen hebben. Het is logisch als je vragen hebt over de hoogte van het bedrag dat je eventueel maandelijks aan je ex moet gaan betalen. Daarom hebben we de belangrijkste informatie gebundeld op de pagina’s over kinderalimentatie en partneralimentatie.

Stap 5: Het opstellen van het convenant en het ouderschapsplan

Wanneer jullie een samenlevingscontract hebben of getrouwd zijn moeten jullie een  echtscheidingsconvenant opstellen. Daarom leggen jullie alle afspraken vast over de scheiding. Van de verdeling van de inboedel tot aan de financiële afspraken: alles staat erin.

Heb je samen kinderen? Dan zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan op te stellen waarin allerlei afspraken staan over de kinderen. Hoe jullie samen communiceren over de kinderen bijvoorbeeld, wie er naar de ouderavonden gaan en hoe jullie de feestdagen verdelen. Precies weten hoe je zo’n ouderschapsplan opstelt? Bekijk dan ons ouderschapsplan voorbeeld of download ons invul-exemplaar. 

Stap 6: Regel de (tijdelijke) huisvesting

Gaan jullie scheiden en dan? Dan moeten jullie op zoek naar andere huisvesting voor in ieder geval één van jullie. Wellicht huurt de één tijdelijk een huurappartement terwijl jullie afspraken maken over jullie gezamenlijke koophuis. Of trek je tijdelijk in bij familie of vrienden. Misschien kan jij je partner wel uitkopen en kan hij/zij met het geld een nieuw huis kopen. Of jullie verkopen samen de koopwoning en gaan jullie afzonderlijk van elkaar een woning huren.

Voor welke optie je uiteindelijk ook kiest, het is voor jullie allebei beter wanneer jullie zo spoedig mogelijk niet meer samenwonen. Of misschien kiezen jullie wel voor birdnesting: een andere manier van wonen na een scheiding.

Begeleiding nodig bij dit stappenplan scheiden?

Duizelt al deze informatie je al? Dat snappen we bij Zorgeloosch heel goed. Zoals we al schreven is het nogal wat. Dit juridische proces kan erg ingewikkeld zijn wanneer je dit allemaal zelf wil regelen. Wil je zeker weten dat je aan alle eisen van de wet voldoet én wil je dit proces zo soepel mogelijk laten verlopen? Dan kun je advies vragen bij Zorgeloosch. Scheiden is al ellendig genoeg, laat staan wanneer je zelf aan het roer staat.

Scheiden en dan? Dan ga je naar Zorgeloosch. Onze mediators nemen jou en je ex-partner aan de hand tijdens het hele proces. We stellen bijvoorbeeld samen het ouderschapsplan op en bepalen voor jou de alimentatie. Zo hoef je niet altijd zelf die lastige beslissingen te maken en weet je zeker dat alles goed is geregeld. Zorgeloosch scheiden: het kan! Neem vandaag nog gratis contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Zorgeloosch scheiden

  1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
  2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
  3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
  4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
  5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
  6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
  7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Veelgestelde vragen over scheiden

Hoe begin je aan een scheiding?

Het proces van een scheiding kan ingewikkeld en emotioneel zijn. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen voordat je een scheiding aanvraagt en om een advocaat te raadplegen om te begrijpen wat het proces inhoudt en wat je rechten en verplichtingen zijn.

De eerste stap om een scheiding te beginnen is om een ​​gesprek te hebben met je partner om te bespreken waarom je de relatie wilt beëindigen. Als jullie beiden overtuigd zijn dat een scheiding de beste optie is, kun je beginnen met het verzamelen van documenten en informatie over jullie financiën, bezittingen en schulden. Dit kan helpen om het proces soepeler te laten verlopen.

Je kunt ook een advocaat of mediator zoeken en met hen bespreken wat het proces inhoudt en welke stappen je moet nemen om de scheiding aan te vragen. Een advocaat of mediator kan je ook helpen om een ​​overeenkomst met je partner te bereiken over de verdeling van bezittingen, alimentatie en eventuele voogdij over kinderen.

Als je eenmaal alles hebt geregeld en overeengekomen, kan je advocaat je helpen bij het indienen van de benodigde juridische documenten bij de rechtbank om de scheiding officieel te maken.

Wat zijn de kosten van een scheiding?

De kosten van een scheiding kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de complexiteit van de zaak, de duur van het proces en de advocaatkosten.

Een eenvoudige, onbetwiste scheiding kan relatief goedkoop zijn, omdat er weinig juridische procedures nodig zijn en er weinig geschillen zijn om op te lossen. In dit geval kunnen de totale kosten inclusief advocaatkosten, gerechtelijke kosten en administratiekosten enkele duizenden euro’s bedragen.

Maar als de scheiding gecompliceerder is, bijvoorbeeld vanwege onenigheid over eigendommen, alimentatie of voogdij over kinderen, kunnen de kosten snel oplopen. Advocatenkosten zijn vaak de grootste kostenpost, en kunnen variëren afhankelijk van de ervaring en locatie van de advocaat.

Er kunnen ook andere kosten zijn, zoals kosten voor een mediator of een taxateur om de waarde van eigendommen te bepalen. De gerechtelijke kosten kunnen ook aanzienlijk zijn, afhankelijk van de juridische procedures die nodig zijn.

Het is belangrijk om een ​​realistisch beeld te hebben van de kosten van een scheiding en om een budget op te stellen om deze kosten te beheren.

Kun je scheiden zonder toestemming van je partner?

Ja, het is mogelijk om te scheiden zonder toestemming van je partner. In sommige gevallen kan je zelfs een scheiding aanvragen zonder dat je partner hiervan op de hoogte is.

In de meeste landen moet je een reden hebben om een scheiding aan te vragen, zoals onverzoenlijke meningsverschillen, ontrouw, wreedheid of verlating. Als je voldoet aan de criteria die vereist zijn voor een scheiding en als je in staat bent om aan te tonen dat je relatie onherstelbaar is verbroken, kun je een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank.

In een eenzijdige echtscheidingsprocedure zal de rechtbank je partner op de hoogte stellen van het verzoek en hen in de gelegenheid stellen om te reageren. Als je partner niet reageert, kan de scheiding worden uitgesproken bij verstek.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat een eenzijdige echtscheidingsprocedure vaak complex en tijdrovend kan zijn, en dat je mogelijk advies en bijstand van een advocaat nodig hebt. Daarnaast kan het aanvragen van een scheiding zonder de instemming van je partner leiden tot meer conflicten en moeilijkheden in de toekomst, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.

Daarom is het altijd aanbevolen om eerst te proberen een oplossing te vinden via mediation of andere alternatieve methoden voordat je een eenzijdige echtscheidingsprocedure overweegt.

Wat is de eerste stap bij een scheiding?

De eerste stap bij een scheiding is om na te denken en te beslissen of dit echt is wat je wilt. Een scheiding kan emotioneel en financieel uitdagend zijn, en het is belangrijk om te begrijpen wat de gevolgen van een scheiding zijn voordat je deze beslissing neemt.

Als je hebt besloten dat een scheiding de beste optie is, is de volgende stap om te praten met je partner en te proberen om samen tot een overeenkomst te komen over belangrijke kwesties zoals de verdeling van eigendommen, partneralimentatie en eventuele voogdij over kinderen.

De volgende stap is het verzamelen van documenten en informatie over jullie financiën, eigendommen en schulden. Dit kan helpen om het proces soepeler te laten verlopen.

Uiteindelijk moet je een verzoekschrift tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Dit verzoekschrift bevat informatie over de reden voor de scheiding en de gewenste uitkomst van de scheiding.

Wat heb je nodig om een scheiding aan te vragen?

Om een scheiding aan te vragen, heb je veel documenten en informatie nodig. Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Het huwelijksbewijs: Je moet een huwelijksbewijs overleggen om te bewijzen dat je getrouwd bent.
  2. Identiteitsbewijs: Om je identiteit te bevestigen, heb je een geldig identiteitsbewijs nodig, zoals een paspoort of identiteitskaart.
  3. Financiële informatie: Je moet informatie verstrekken over jullie gezamenlijke en individuele financiën, inclusief inkomsten, uitgaven, schulden en bezittingen. Dit kan omvatten bankafschriften, loonstrookjes, belastingaangiften en andere financiële documenten.
  4. Een verzoekschrift tot echtscheiding: Dit is het officiële document waarmee je de scheiding aanvraagt. Hierin staan de redenen voor de scheiding en de gewenste uitkomst van de scheiding.
  5. Adresgegevens: Je moet het adres van jezelf en je partner verstrekken, zodat de rechtbank weet waar ze de scheidingspapieren naartoe moet sturen.
  6. Eventuele afspraken over kinderen: Als er kinderen bij betrokken zijn, moet je informatie verstrekken over waar ze wonen, hun school en eventuele overeenkomsten over de voogdij en het ouderschapsplan.

Wat je nog meer nodig hebt, is sterk afhankelijk van de situatie. Het is daarom aan te raden om advies te vragen aan een professionele partij die gespecialiseerd is in echtscheidingszaken. Zo zorg je ervoor dat je de juiste documenten hebt en dat je aan alle vereisten voldoet.

“Het was een prettige samenwerking”
“Niets anders dan een 10 voor Shabnam! Bewondering hoe Shabnam weet te schakelen tussen empathie en zakelijk. Ze heeft daar precies de juiste balans in. Shabnam reageerde altijd snel op vragen, wist ze juist en duidelijk te beantwoorden en nam daar de tijd voor. Je merkt duidelijk dat je hart hebt voor je werk. Bedankt dat je een fijne bijdrage hebt kunnen leveren in een minder leuke situatie.”
10