Scheiden of uit elkaar gaan. En dan?

Scheiden of uit elkaar gaan.. Je wilt dit op een goede manier doen. Maar wat moet er allemaal geregeld worden? Hoe zit het met de kinderen en de koopwoning? We vinden voor elk vraagstuk een passende oplossing.

In goed overleg uit elkaar

Natuurlijk zou je het liefst na het lezen van dit artikel antwoord op al je vragen hebben. Maar geen scheiding is hetzelfde. Waarom zou je dan verder lezen? Omdat we jullie (bijna) alle informatie geven over wat er komt kijken bij een scheiding. Zodat jullie na het lezen meer houvast hebben. En je beter weet waar je nu staat. In grote lijnen is scheiden hetzelfde als uit elkaar gaan. Dit geldt zeker wat betreft emoties. Daarom gebruiken wij scheiden en uit elkaar gaan door elkaar.

Je wilt gaan scheiden: een verdrietige mededeling

Als jij degene bent die heeft besloten om uit elkaar te gaan, dan ben je een paar stappen verder dan je partner. Het spreekt bijna voor zich dat je, voordat je verdere stappen onderneemt, je partner laat weten dat je niet meer samen verder wilt. Voor je partner is dit hoogstwaarschijnlijk een verdrietige en misschien wel onverwachte mededeling.

Snel scheiden is meestal geen goede oplossing

Geef je partner tijd en ruimte om het nieuws te verwerken. Zeker als hij of zij de scheiding niet heeft zien aankomen. Omdat jullie nog veel zaken moeten regelen, is het belangrijk om de communicatie tussen jullie zo goed mogelijk te houden. Begrip voor de emoties van je partner (verdriet, boosheid) draagt bij aan een soepeler scheiding. Bovendien moeten jullie allebei besluiten nemen die invloed hebben op je toekomst. Er is veel om over na te denken. Voorkom overhaaste beslissingen waar je later misschien spijt van hebt. Dan komt het moment dat jullie stappen zetten om nieuwe afspraken voor de toekomst te maken en de financiële kant van jullie samenzijn te verdelen. Daar komt best veel bij kijken.

Uit elkaar gaan na samenwonen doe je anders dan scheiden als je getrouwd bent

Jullie hebben één huishouden gehad, gezamenlijke uitgaven gedaan en mogelijk een huis gekocht. Als jullie getrouwd zijn, dan moet de rechter jullie huwelijk ontbinden. Het ontbinden van een samenlevingscontract hoeft niet via een rechter te gaan.

Jullie gaan scheiden met een kind

Omdat kinderen nu eenmaal twee ouders hebben, is het belangrijk dat jullie afspraken maken over hun opvoeding. Deze afspraken komen in het ouderschapsplan. Het maken van een ouderschapsplan is wettelijk verplicht. In een ouderschapsplan worden afspraken opgenomen over de zorgverdeling, de opvoeding en omgang, de verdeling van kosten en de manier waarop jullie elkaar informeren over de kinderen.

Jullie gaan uit elkaar met een kind en zijn niet getrouwd. Dan hoef je toch geen ouderschapsplan?

Toch wel:

Een ouderschapsplan is verplicht als jullie beiden het ouderlijk gezag over jullie kinderen hebben. Als jullie niet getrouwd waren, is het verstandig het ouderschapsplan notarieel te laten bekrachtigen.

Zorgeloosch moeder met kind kijkt bedenkelijk

Uit elkaar gaan met een koophuis: meestal ook scheiden met een hypotheek

Waar gaan jullie wonen na de scheiding? Een dak boven je hoofd is één van de dingen waarover jullie het moeten hebben. En wat doen jullie met jullie koophuis en de hypotheek als jullie uit elkaar gaan? Een antwoord in drie regels is niet mogelijk. Daarom vind je alle informatie, ook over jullie financiën en pensioenen onder Financieel.

Hoe regel je een scheiding?

Ineens moet je heel veel regelen; je verdiepen in zaken waar je normaal gesproken niet echt mee bezig bent. En  dat ook nog eens in een emotionele periode. Waar begin je en hoe eindig je? Om het proces inzichtelijk te maken, vind je hieronder in grote lijnen de stappen die je moet zetten als je gaat scheiden (of uit elkaar gaat).

Hoe wil je je scheiding regelen?

 1. Online scheiden
 2. Scheiden met een gezamenlijke advocaat
 3. Scheiden met ieder een eigen advocaat
 4. Scheiden met hulp van een mediator
 5. Hoe zijn jullie getrouwd? In gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden?
 6. Inzicht in bezittingen en schulden, inkomsten en uitgaven
 7. Afspraken over de kinderen en kinderalimentatie
 8. Afspraken over partneralimentatie, (koop)huis, hypotheek, pensioenen
 9. Vastleggen afspraken in een ouderschapsplan en convenant
 10. Ouderschapsplan en convenant indienen bij de rechtbank
 11. Beschikking van de rechter
 12. Akte van berusting
 13. Inschrijving in de registers van burgerlijke stand

Zodra de scheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, zijn jullie officieel gescheiden.

Stappenplan bij uit elkaar met of zonder samenlevingscontract

Hoe wil je het uit elkaar gaan regelen?

 1. In overleg afspraken vastleggen
 2. Uit elkaar met een gezamenlijke advocaat
 3. Uit elkaar gaan met ieder een eigen advocaat
 4. Uit elkaar gaan met hulp van een mediator
 5. Wat hebben jullie afgesproken in het samenlevingscontract?
 6. Inzicht in bezittingen en schulden, inkomsten en uitgaven
 7. Afspraken over de kinderen en kinderalimentatie
 8. Afspraken over (koop)huis, hypotheek, nabestaandenpensioen
 9. Vastleggen afspraken in een ouderschapsplan en dit notarieel laten bekrachtigen
 10. Financiële afspraken vastleggen in een convenant en dit eventueel notarieel laten bekrachtigen

Let op: als jullie geen samenlevingscontract hadden, dan zijn jullie elkaar wettelijk niets verplicht. Alleen als jullie samen kinderen hebben, zijn  jullie  verplicht afspraken te maken over kinderalimentatie.

Als jullie tijdelijk uit elkaar gaan

In dat geval hoeven jullie minder vast te leggen dan wanneer je definitief uit elkaar gaat. Het is belangrijk dat jullie afspraken maken over twee zaken: de gezamenlijke kosten, zoals hypotheek of huur en hoe jullie willen omgaan met de zorg voor de kinderen. Een onderlinge overeenkomst voorkomt dat er discussie ontstaat over gezamenlijke verplichtingen die in de tussentijd doorlopen. Als jullie uit elkaar willen, maar niet officieel willen scheiden, dan kun je kiezen voor een scheiding van tafel en bed.

Scheiden en dan verder

Scheiden is meer dan het afvinken van een to-do-lijstje en het simpelweg volgen van een stappenplan bij scheiding. Tijdens een scheiding wordt een periode afgesloten. Je legt allebei de basis voor een nieuwe stap in je leven. Ondertussen verwerk je ieder voor zich een afscheid en probeer je er zo goed mogelijk te zijn voor de kinderen. Dat is niet niks.

We kunnen je niet alles uit handen nemen. Wel kunnen we je helpen door je te informeren over, en te begeleiden bij de praktische en zakelijke kant van jullie scheiding. Daarbij kun je rekenen op begrip voor jullie situatie. Vraag nu een gratis kennismakingsgesprek aan voor een persoonlijke begeleiding en advies bij het scheiden. Dit doe je door te bellen naar 085 0514 770. Ook kun je ons bellen wanneer je meer informatie wilt over wat wij voor je kunnen betekenen.

Meer weten over mediation?

Zorgeloosch Scheiden is dé formule voor mensen die op een goede manier uit elkaar willen gaan met een koopwoning.

Mediator gesprek met ex-partner
“Shabnam heeft ons waanzinnig goed begeleid. Zij wist ons op de juiste momenten te helpen door te wijzen op datgene wat je soms snel uit het oog verliest. Onze kinderen heeft ze op zeer vakkundige en liefdevolle manier door het proces geholpen. Door haar vakkundige hulp en tomeloze inzet is onze scheiding zonder 1 onvertogen woord afgewikkeld en kunnen wij met een traan en een lach terugkijken op een bijzondere ervaring.”
10
“Prettige en rustige benadering, waardoor een emotionele periode toch op een prettige manier wordt doorlopen.”