Scheiden en kinderen

Hebben jullie kinderen en gaan jullie scheiden? Dan wil je het natuurlijk ook voor de kinderen zo goed mogelijk regelen. Als jullie uit elkaar gaan en jullie hebben minderjarige kinderen dan zijn jullie verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Daarin maak je afspraken over de zorg en de opvoeding. Maar je wilt ook weten hoe het zit met kinderalimentatie en hoe en wanneer je het de kinderen vertelt. Alles wat je moet weten over kinderen en scheiding lees je hieronder.

Inhoudsopgave

Hoe vertel je het de kinderen?

Eén van de grootste uitdagingen is misschien wel het vertellen aan de kinderen dat jullie uit elkaar gaan. Het kan zijn dat je hier erg tegenop ziet. Wat is bijvoorbeeld het juiste moment om het te vertellen? En welke reden geef je aan de kinderen? En moet je misschien de boodschap aanpassen aan de leeftijd? Natuurlijk moet je je eigen weg hierin vinden maar er zijn gelukkig wel een aantal vuistregels voor die jou kunnen helpen bij dit moeilijke gesprek.

Lees meer over scheiding vertellen aan kinderen

Het ouderschapsplan

Gaan jullie scheiden en zijn de kinderen jonger dan 18 jaar? Dan is het goed regelen van de zorg over jullie kinderen één van de belangrijkste dingen. De afspraken die jullie maken over de zorg en opvoeding, omgangsregeling en kinderalimentatie staan in het ouderschapsplan omschreven. Als ouders zijn jullie verplicht actief na te denken over de toekomst van jullie kinderen. Het ouderschapsplan geeft duidelijkheid en rust, zowel voor jullie als voor jullie kinderen. Iedereen weet waar hij aan toe is.

Lees meer over het ouderschapsplan

Kinderalimentatie

Als jullie gaan scheiden en er zijn kinderen in het spel, is het van groot belang dat jullie goede afspraken maken voor de toekomst. In het ouderschapsplan dat je verplicht bent op te stellen, leg je het bedrag aan kinderalimentatie vast en wie welk bedrag betaalt.

Lees meer over kinderalimentatie

Omgangsregeling of co-ouderschap

Na een scheiding heeft elke ouder recht op omgang met zijn of haar kinderen. Er zijn verschillende omgangsregelingen. Bij co-ouderschap kiezen ouders voor een gelijke verdeling van de zorg- en opvoedtaken van hun kind of kinderen.

Leer meer over omgangsregeling of co-ouderschap

Scheiden en kinderen

Birdnesting

Een andere vorm van het co-ouderschap die in opmars is, is die van birdnesting. Hierbij blijven de kinderen in het ouderlijk huis wonen en hebben jullie allebei jullie eigen woning. Jullie wisselen dan op vaste momenten van woning.

Lees meer over birdnesting

Kindverklaring

Als jullie gaan scheiden en jullie hebben kinderen in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar, dan sturen jullie kinderen een kindverklaring naar de rechter. In deze verklaring vertellen jullie kinderen wat zij van de situatie rondom de scheiding en omgangsregeling vinden. De rechter wil deze mening weten, omdat het belangrijk is dat jullie kinderen bij de scheiding zijn betrokken. Dit is zelfs wettelijk verplicht.

Lees meer over kindverklaring

Vechtscheiding en de impact op kinderen

Als je gaat scheiden, weet je dat het impact op je kind of kinderen heeft. Scheiden is nu eenmaal een emotionele gebeurtenis. Als jullie in goed overleg alles rondom jullie scheiding kunnen regelen, blijft de schade beperkt. De impact is des te groter en zelfs schadelijk voor kinderen als het uitdraait op een vechtscheiding met veel ruzie en gedoe. Kinderen dragen de gevolgen van een vechtscheiding hun hele leven met zich mee.

Tips voor scheiden met kinderen

Ga je scheiden en hebben jullie kinderen? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat het beste voor hen is, voor, tijdens en na de scheiding. Moet je bijvoorbeeld wel of geen emoties tonen? En hoe ga je om met de zorg van de kinderen?

Alle tips over scheiden met kinderen

Vrijblijvende kennismaking inplannen?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking leggen we het volledige scheidentraject uit voor jullie situatie.

Gratis kennismaking inplannen