Scheiden en kinderen

De alles-in-één scheidenoplossing

  • Mediation mét financieel advies
  • Aandacht voor het belang van de kinderen
  • Oplossing voor jullie hypotheek
  • Al het regelwerk uitbesteed

Of bel direct naar 088 1661 553

Scheiden met kinderen, zo regel je het

Scheiden met kinderen? Dan wil je het natuurlijk ook voor de kinderen zo goed mogelijk regelen. Als jullie uit elkaar gaan en jullie hebben minderjarige kinderen dan zijn jullie verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Daarin maak je afspraken over de zorg en de opvoeding. Maar je wilt ook weten hoe het zit met kinderalimentatie en hoe en wanneer je het de kinderen vertelt. Alles wat je moet weten over scheiden met kinderen lees je hieronder.

Gratis kennismakingsgesprek

Inhoudsopgave

Scheiden met kinderen: hoe vertel je het ze?

Eén van de grootste uitdagingen van scheiden met kinderen, is misschien wel het vertellen aan de kinderen dat jullie uit elkaar gaan. Het kan zijn dat je hier erg tegenop ziet. Wat is bijvoorbeeld het juiste moment om het te vertellen? En welke reden geef je aan de kinderen? En moet je misschien de boodschap aanpassen aan de leeftijd? Natuurlijk moet je je eigen weg hierin vinden maar er zijn gelukkig wel een aantal vuistregels voor die jou kunnen helpen bij dit moeilijke gesprek.

Lees meer over scheiding vertellen aan kinderen

Gratis kennismakingsgesprek

Het ouderschapsplan

Gaan jullie scheiden met kinderen jonger dan 18 jaar? Dan is het goed regelen van de zorg over jullie kinderen één van de belangrijkste dingen. De afspraken die jullie maken over de zorg en opvoeding, omgangsregeling en kinderalimentatie staan in het ouderschapsplan omschreven. Als ouders zijn jullie verplicht actief na te denken over de toekomst van jullie kinderen. Het ouderschapsplan geeft duidelijkheid en rust, zowel voor jullie als voor jullie kinderen. Iedereen weet waar hij aan toe is.

Lees meer over het ouderschapsplan

Scheiden met kinderen - ouderschapsplan

Kinderalimentatie

Gaan jullie scheiden met kinderen? Dan is het van groot belang dat jullie goede afspraken maken voor de toekomst. Als ouders zijn jij en je partner allebei verplicht om jullie kinderen tot de leeftijd van 21 jaar financieel te onderhouden. Hierbij ontvangt de alimentatiegerechtigde ouder tot de 18e verjaardag van het kind de alimentatie. Na de 18e verjaardag van het kind kan hij of zij kiezen om zelf de alimentatie te ontvangen. In het ouderschapsplan dat je verplicht bent op te stellen, leg je het bedrag aan kinderalimentatie vast en wie welk bedrag betaalt.

De kinderalimentatie wordt onder andere bepaald op basis van deze punten:

  • De behoefte van de kinderen, zoals in de situatie vóór de scheiding
  • De draagkracht van de ouders op basis van hun netto-inkomen
  • De bestedingsruimte die beide ouders voor zichzelf over houden
  • De zorgverdeling tussen de ouders; hoelang verblijven de kinderen bij elke ouder

Ook wanneer je je kind niet meer ziet ben je verplicht om in het onderhoud van je kinderen te voorzien, en dus kinderalimentatie te betalen.

Lees meer over kinderalimentatie

Gratis kennismakingsgesprek

Scheiden met kinderen: kies je voor omgangsregeling of co-ouderschap?

Na een scheiding heeft elke ouder recht op omgang met zijn of haar kinderen. Er zijn verschillende omgangsregelingen. Bij co-ouderschap kiezen ouders voor een gelijke verdeling van de zorg- en opvoedtaken van hun kind of kinderen.

Leer meer over omgangsregeling of co-ouderschap

Scheiden en kinderen

Birdnesting

Een andere vorm van het co-ouderschap die in opmars is, is die van birdnesting. Hierbij blijven de kinderen in het ouderlijk huis wonen en hebben jullie allebei jullie eigen woning. Jullie wisselen dan op vaste momenten van woning.

Lees meer over birdnesting

Gratis kennismakingsgesprek

Kindverklaring

Gaan jullie scheiden met kinderen in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar? Dan sturen jullie kinderen een kindverklaring naar de rechter. In deze verklaring vertellen jullie kinderen wat zij van de situatie rondom de scheiding en omgangsregeling vinden. De rechter wil deze mening weten, omdat het belangrijk is dat jullie kinderen bij de scheiding zijn betrokken. Dit is zelfs wettelijk verplicht.

Lees meer over kindverklaring

Vechtscheiding en de impact op kinderen

Als je gaat scheiden, weet je dat het impact op je kind of kinderen heeft. Scheiden met kinderen is nu eenmaal een emotionele gebeurtenis. Als jullie in goed overleg alles rondom jullie scheiding kunnen regelen, blijft de schade beperkt. De impact is des te groter en zelfs schadelijk voor kinderen als het uitdraait op een vechtscheiding met veel ruzie en gedoe. Kinderen dragen de gevolgen van een vechtscheiding hun hele leven met zich mee.

Vechtscheiding voorkomen

Lees meer over vechtscheiding:

Vechtscheiding voorkomen
Hulp bij vechtscheiding verbeteren
Zo beperk je de invloed van de scheiding op je kinderen volgens de experts.
‘No more vechtscheidingen’. Het regeerakkoord over scheiden.

Tips voor scheiden met kinderen

Ga je scheiden met kinderen? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat het beste voor hen is, voor, tijdens en na de scheiding. Moet je bijvoorbeeld wel of geen emoties tonen? En hoe ga je om met de zorg van de kinderen?

Alle tips over scheiden met kinderen

Gratis kennismakingsgesprek

Vrijblijvende kennismaking inplannen?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking leggen we het volledige scheidentraject uit voor jullie situatie.

Gratis kennismaking inplannen