Scheiding aanvragen

De kogel is door de kerk: jullie gaan scheiden. Maar hoe werkt een scheiding aanvragen? Dat is de vraag waar je nu waarschijnlijk tegenaan loopt. Want hoelang duurt het aanvragen van een scheiding, moet je altijd een advocaat regelen én wat gaat een scheiding aanvragen ongeveer kosten? We geven je op deze pagina antwoord op al deze vragen.

Scheiden met mediator persoonlijke situatie
scheidingsarrangement

Hoe kan ik een scheiding aanvragen?

Je hebt samen – of alleen – besloten om te gaan scheiden. Dit brengt een hoop vragen en geregel met zich mee. Daarnaast komen er veel emoties om de hoek kijken. Wellicht ben je heel verdrietig, maak jij je zorgen om de kinderen of ben je boos op je partner.  Dit maakt het een emotioneel proces dat door al het regelwerk niet gemakkelijk is.

Hoe scheiding aanvragen eruitziet

Dat is waar je graag antwoord op wil. Een scheiding aanvragen is een definitieve stap. Aan de ene kant erg emotioneel, aan de andere kant geeft het vaak rust na een lange tijd van onderlinge spanningen. Maar waar moet je beginnen bij het aanvragen van een scheiding? Veel stellen lopen tegen vragen aan als:

 • Is er een verschil tussen een scheiding aanvragen bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap?
 • Hoe werkt het met een koophuis?
 • Wat zijn de scheiding aanvragen kosten?
 • Hoe lang duurt het hele proces?
 • Heb je altijd een advocaat nodig?
 • Op welke manier kan een mediator scheiding helpen bij een scheiding?

Zijn deze vragen over een scheiding aanvragen herkenbaar voor jouw situatie? Lees dan vooral verder voor het antwoord. Liever direct sparren met onze professionals? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in. Wij luisteren naar je zorgen en geven graag advies voor de vervolgstappen.

Weten wat jouw scheiding kost?

Als je uit elkaar gaat, dan wil je weten wat je moet regelen, hoe je dat doet en wat de kosten zijn. Begrijpen we.

Daarom hebben we een korte scan ontwikkeld (5 vragen) zodat je precies weet wat je moet regelen en welke kosten je kunt verwachten.

Specifiek voor jullie situatie.

Waarom jij je scheiding aanvraag via Zorgeloosch wil laten verlopen

Scheiden is al vervelend genoeg, laat het regelwerk dan vooral aan de professionals over. Zo zie je niets over het hoofd, weet je zeker dat je altijd onderdak hebt en dat alles omtrent de kinderen goed en op een fijne manier wordt geregeld.

Zorgeloosch scheiden ziet er zo uit

 • Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding;
 • Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is;
 • Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af;
 • De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding;
 • Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek;
 • Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding;
 • Kennismakingsgesprek is gratis.

Zorgeloosch is de alles-in-één scheidenoplossing. Bij een scheiding aanvragen moet je namelijk drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Scheiding convenant
Scheiden en kinderen met co-ouderschap

Een scheiding aanvragen, hoe werkt dat?

Elke scheiding is anders, toch wil je weten wat je kunt verwachten wanneer je een echtscheiding gaat aanvragen. We zetten het scheidingsproces in grote lijnen op en rij. Voor een uitgebreide uitleg van het proces, lees je ons scheiding checklist.

 1. Jullie dienen een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan op te stellen om mee te sturen met jullie echtscheidingsverzoek. Dat laatste geldt alleen als jullie minderjarige kinderen hebben samen. Verloopt het maken van afspraken moeizaam? Dan biedt mediation Een onpartijdige derde helpt jullie de scheiding van A tot Z te regelen.
 2. Een advocaat dient namens jullie (of één van jullie) een verzoekschrift in bij de rechter. Dit is meestal een advocaat gespecialiseerd in familierecht.
 3. Naast dat verzoekschrift dienen jullie ook een echtscheidingsconvenant en eventueel ouderschapsplan in.
 4. De rechter beoordeelt jullie verzoek en doet uitspraak.
 5. Een mediator of advocaat schrijft jullie scheiding in in de burgerlijke stand van de gemeente. Jullie scheiding is nu officieel.

Eenzijdige scheiding aanvragen vs. samen aanvragen

Zijn jij en je partner het eens over de scheiding? Dan kunnen jullie samen een echtscheiding aanvragen. Dit kan met één gezamenlijke advocaat. Als alle documenten in orde zijn en er goede afspraken op tafel liggen, is deze scheiding vaak snel rond. Een mediator kan jullie vanaf de eerste stap helpen om de scheiding vlot rond te krijgen.

Misschien denk je: ik wil scheiden maar mijn partner niet, wat moet ik dan doen? In die situatie kun je ook een eenzijdige scheiding aanvragen. Het antwoord op de vraag: kan ik alleen een scheiding aanvragen is dus: ja. Dit eenzijdige echtscheidingsverzoek voorzie je van een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan. Je partner zal jouw verzoek binnen veertien dagen via een deurwaarder ontvangen. Hij of zij kan binnen zes weken bezwaar aantekenen tegen de scheiding, de inhoud van het echtscheidingsconvenant of het ouderschapsplan.

Rechtbank & mediation

Komen jullie er samen niet aan uit? Dan zal er een zitting gepland worden bij de rechtbank. Jullie kunnen beiden je standpunten uiten waarna de rechter uitspraak zal doen. Het is overigens nooit te laat om mediation in te schakelen. De rechter zal in dat geval wachten met de uitspraak. Een mediator bemiddelt, zal alle afspraken met jullie afhandelen en alles tevens voor jullie op papier zetten. Hierbij is er oog voor de belangen van beide partners.

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Hoe lang duurt een scheiding aanvragen?

Hoe lang een scheiding aanvragen duurt is afhankelijk van veel factoren. Zijn jullie het eens over het feit dat jullie willen scheiden en over de afspraken die jullie onderling maken? Dan kan de scheiding al binnen vier tot zes weken rond zijn. Dit is overigens het meest optimistische scenario, want als jullie scheiden met ieder een advocaat in de arm duurt een scheiding vele malen langer. Komen jullie samen niet uit de afspraken, of wordt er een eenzijdig scheidingsverzoek ingediend? Dan kan een scheiding al snel enkele maanden duren.

Scheiding aanvragen kosten: alle antwoorden op een rij

Hoeveel een scheiding aanvragen kost, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo krijg je in de meeste gevallen te maken met advocaatkosten. De scheiding moet immers verplicht worden ingediend door een advocaat. Ook zal een rechtbank griffiekosten in rekening brengen. Omdat een scheiding altijd ingeschreven moet worden bij de burgerlijke stand van de gemeente, zul je ook administratiekosten moeten betalen.

Wat is de goedkoopste manier van scheiden?

Is een scheiding aanvragen gratis? Nee, helaas niet. Er komen zelfs bij de goedkoopste manier van scheiden kosten bij kijken. De goedkoopste manier van scheiden is wanneer jullie een geregistreerd partnerschap hebben zonder minderjarige kinderen. Je hebt dan immers geen advocaat nodig. Je bent dan vaak alleen notariskosten kwijt of kosten voor een mediator. En natuurlijk de administratiekosten om de scheiding in te schrijven in de burgerlijke stand van de gemeente.

Kunnen jij en je partner niet meer samen door één deur? Dan kunnen er langslepende rechtszaken volgen. Hoe langer de scheidingsprocedure duurt, hoe duurder deze wordt. Een mediator biedt uitkomst. Hoewel mediation natuurlijk geld kost, is het altijd nog goedkoper dan vele rechtszaken en juridisch getouwtrek. Ook is een mediator goedkoper dan wanneer jullie beiden een eigen advocaat in de arm moeten nemen. Wanneer je je scheiding uitbesteedt aan Zorgeloosch, regelen wij ook mediation bij jou in de buurt.

Wat als je de kosten van een scheiding niet kunt betalen?

Is je inkomen te laag om de scheiding te kunnen betalen? Dan kun je in sommige gevallen aanspraak doen op gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit heet een toevoeging. De kosten voor een mediator of advocaat worden in dat geval vergoed door de overheid. Er zijn ook dan kosten die je zelf zult moeten betalen, zoals de griffiekosten. Tip: voor gratis juridisch advies kun je altijd terecht bij het Juridisch Loket.

Huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenwonen?

Wanneer je getrouwd bent, minderjarige kinderen hebt of alleen in gemeenschap van goederen bent verbonden, moet je rekening houden met andere zaken. Omdat het al ingewikkeld genoeg is, gaan we in onze blogs hier dieper op in.

 • Huwelijk / geregistreerd partnerschap met minderjarige kinderen
 • Geregistreerd partnerschap zonder minderjarige kinderen
 • Samenwonen
 • Huwelijk met meerderjarige kinderen

 

Wat is scheiden van tafel en bed?

Sommige stellen kiezen voor scheiden van tafel en bed. Dit betekent dat jullie uit elkaar zijn, maar voor de wet nog wel getrouwd zijn. Deze vorm van scheiden komt meestal voor bij stellen die vanwege hun geloofsovertuiging niet mogen scheiden, of mensen die vanwege financiële redenen geen officiële echtscheiding willen. Het aanvragen van een scheiding van tafel en bed is te vergelijken met een reguliere scheiding. Ook voor het aanvragen van deze scheiding heb je dus een advocaat nodig.

Wat is een voorlopige voorziening?

Een scheiding aanvragen kan lang duren, zeker wanneer jullie het niet eens lijken worden over afspraken. Hoewel jullie in scheiding liggen, zal er toch een en ander geregeld moeten worden. Een advocaat kan daarom een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank.

Een voorlopige voorziening kan getroffen worden over bijvoorbeeld de gezamenlijke woning, de zorg voor de kinderen of het gebruik van de auto. Er volgt een zitting waarna de rechter snel uitspraak doet. Deze uitspraak is op dat moment bindend, maar is niet bepalend voor de uiteindelijke scheidingsaanvraag.

Hebben jullie gebruik gemaakt van een voorlopige voorziening? Dan moet je binnen vier weken een scheiding aanvragen. De voorlopige voorziening blijft net zo lang in stand tot de rechter uitspraak heeft gedaan over jullie scheiding.

Kun je een scheiding aanvragen zonder advocaat?

Een scheiding aanvragen zonder advocaat kan alleen als je een geregistreerd partnerschap hebt zonder minderjarige kinderen. Het aanvragen van een scheiding bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap met minderjarige kinderen moet altijd gebeuren door een advocaat.

Scheiden met mediator persoonlijke situatie

Over Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation, financieel en juridisch advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld de kinderen, jullie koopwoning en hypotheek, het aanvragen van de scheiding bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen, partneralimentatie en meer. Alle afspraken leggen wij overzichtelijk voor jullie vast in een echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan. Ook helpen onze mediators een escalatie te voorkomen. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

Jouw situatie is uniek

We snappen dat jouw situatie uniek is. Bij scheidingen zijn nu eenmaal geen kant-en-klare oplossingen. We nemen graag de tijd om naar je te luisteren en je dan te adviseren over wat in jouw situatie de beste aanpak is. Daar zijn we altijd eerlijk in; daar heb jij het meeste aan. Zo’n telefonisch adviesgesprek van een kwartier is op onze kosten, voor jou is het gratis.

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

“Ze was heel vriendelijk erg betrokken heeft heel snel gewerkt. Ik zou haar ook aanbevelen aan iemand anders.”
10
“Nina en haar team hebben ons goed ontzorgd in deze stress volle periode.”
Mediator:
Nina Tillema
10