Scheiding aanvragen

De kogel is door de kerk: jullie gaan scheiden. Maar hoe werkt een scheiding aanvragen? Dat is de vraag waar je nu waarschijnlijk tegenaan loopt. Want hoelang duurt het aanvragen van een scheiding, moet je altijd een advocaat regelen én wat gaat een scheiding aanvragen ongeveer kosten? We geven je op deze pagina antwoord hoe je een scheiding regelen moet.

Scheiden met mediator persoonlijke situatie

Hoe werkt een scheidingsaanvraag?

Je hebt samen – of alleen – besloten om te gaan scheiden. Dit brengt een hoop vragen en geregel met zich mee. Wellicht ben je heel verdrietig, maak jij je zorgen om de kinderen of ben je boos op je partner.  Dit maakt het een emotioneel proces dat door al het regelwerk niet gemakkelijk is. Een scheidingsaanvraag regel je een stuk eenvoudiger met onze hulp en ons stappenplan.

Stappenplan: zo kun je een echtscheiding aanvragen

Een van de meest gestelde vragen zijn: waar moet je beginnen met een scheidingsaanvraag en hoe vraag ik een scheiding aan? We zetten het overzichtelijk op een rij in ons stappenplan.

Stap 1: maak samen afspraken

Zodra jullie hebben uitgesproken te willen gaan scheiden en dit aan familie en vrienden hebben verteld (dat is uiteraard de eerste stap), moeten jullie afspraken gaan maken en alle scheidingspapieren aanvragen. Al deze afspraken over jullie huis, de verdeling van de spullen, de alimentatie die eventueel betaald moet worden etc. zetten jullie in een echtscheidingsconvenant. Hebben jullie samen kinderen? Dan zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan op te stellen waarin alle afspraken over de kinderen staan.

Stap 2: vraag hulp aan een mediator of advocaat

Soms kom je er niet samen uit. Zeker als het over financiële zaken gaat, is het fijn als er een professional met jullie meekijkt. Dit kan een mediator scheiding zijn die ervoor zorgt dat jullie samen afspraken kunnen blijven maken. Zijn jullie dit station al gepasseerd en lukt het niet meer om het gesprek aan te gaan? Dan kunnen jullie met behulp van een advocaat bepaalde afspraken op papier zetten.

Lees hier verder over het verschil tussen een mediator en advocaat.

Stap 3: maak tijdelijke afspraken

Bepaal samen wie er tijdelijk elders gaat wonen en waar de kinderen het grootste gedeelte van hun tijd gaan doorbrengen. Een scheiding aanvragen is namelijk niet van de een op de andere dag afgerond. Je kunt ook een voorlopige voorziening aanvragen zodat het concreet is waar je de komende periode aan toe bent. Dit is een apart verzoek aan de rechtbank die jouw advocaat naast de scheidingsaanvraag moet indienen.

Stap 4: een echtscheiding aanvragen bij de rechter

Bij een scheiding regelen heb je echt een advocaat nodig, ook al komen jullie er samen (met de hulp van een mediator) uit. De advocaat dient een gemeenschappelijk of eenzijdig verzoek in. Gemeenschappelijk betekent uiteraard dat de scheiding namens jou en je partner wordt ingediend. Eenzijdig betekent dat de advocaat de scheiding alleen namens jou indient.

Bij deze scheidingsaanvraag wordt het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan meegestuurd. Een advocaat gaat dus voor jou de scheidingspapieren aanvragen. Tijdens de rechtszaak worden de afspraken die zijn opgesteld besproken. Uiteindelijk keurt de rechter de afspraken goed of af.

Stap 5: in hoger beroep gaan

Ben je het niet eens met de uitspraak van de rechter? Dan kun je in hoger beroep gaan. Dat moet binnen drie maanden gebeuren. Ook hier heb je een advocaat voor nodig.

Stap 6: echtscheiding doorgeven aan de gemeente

De laatste stap is het doorgeven van de echtscheiding aan de gemeente. Zijn jullie het beiden eens met de scheidingsaanvraag? Dan wordt deze officieel wanneer de rechter de uitspraak in de registers van de burgerlijke stand heeft geschreven. Daarna heb je zes maanden de tijd om dit door te geven aan de gemeente. Anders blijf je voor de wet getrouwd en begint de hele achtbaan opnieuw.

Klinkt dit proces veel te ingewikkeld voor je? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in. Wij luisteren naar je zorgen en geven graag advies voor de vervolgstappen. Weten wat je betaalt voor een scheiding? Lees hier alles over de kosten van een scheiding of vul het onderstaande formulier in om meer inzicht te krijgen in de kosten van een scheiding voor jou.

Weten wat jouw scheiding kost?

Als je uit elkaar gaat, dan wil je weten wat je moet regelen, hoe je dat doet en wat de kosten zijn. Begrijpen we.

Daarom hebben we een korte scan ontwikkeld (5 vragen) zodat je precies weet wat je moet regelen en welke kosten je kunt verwachten.

Specifiek voor jullie situatie.

Eenzijdige scheiding aanvragen vs. samen aanvragen

Zijn jij en je partner het eens over de scheiding? Dan kunnen jullie samen een echtscheiding aanvragen. Dit kan met één gezamenlijke advocaat. Als alle documenten in orde zijn en er goede afspraken op tafel liggen, is deze scheiding vaak snel rond. Een mediator kan jullie vanaf de eerste stap helpen om de scheiding vlot rond te krijgen.

Wil jij een echtscheiding aanvragen zonder partner omdat jij wil scheiden, maar je partner niet? Dan kun je ook een eenzijdig scheiding aanvragen. Het antwoord op de vraag: kan ik alleen een scheiding aanvragen is dus: ja. Dit eenzijdige echtscheidingsverzoek voorzie je van een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan. Je partner zal jouw verzoek binnen veertien dagen via een deurwaarder ontvangen. Hij of zij kan binnen zes weken bezwaar aantekenen tegen de scheiding, de inhoud van het echtscheidingsconvenant of het ouderschapsplan.

Rechtbank & mediation

Komen jullie er samen niet aan uit? Dan zal er een zitting gepland worden bij de rechtbank. Jullie kunnen beiden je standpunten uiten waarna de rechter uitspraak zal doen. Het is overigens nooit te laat om mediation in te schakelen. De rechter zal in dat geval wachten met de uitspraak. Een mediator bemiddelt, zal alle afspraken met jullie afhandelen en alles tevens voor jullie op papier zetten. Hierbij is er oog voor de belangen van beide partners.

Veelgestelde vragen over scheiden

Hoelang duurt een scheiding aanvragen?

Hoelang een scheiding aanvragen duurt is afhankelijk van veel factoren. Zijn jullie het eens over het feit dat jullie willen scheiden en over de afspraken die jullie onderling maken? Dan kan de scheiding al binnen vier tot zes weken rond zijn. Dit is overigens het meest optimistische scenario, want als jullie scheiden met ieder een advocaat in de arm duurt een scheiding vele malen langer. Komen jullie samen niet uit de afspraken, of wordt er een eenzijdig scheidingsverzoek ingediend? Dan kan een scheiding al snel enkele maanden duren.

Wat heb je nodig om een scheiding aan te vragen?

Om een scheiding aan te vragen, heb je veel documenten en informatie nodig. Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Het huwelijksbewijs: Je moet een huwelijksbewijs overleggen om te bewijzen dat je getrouwd bent.
  2. Identiteitsbewijs: Om je identiteit te bevestigen, heb je een geldig identiteitsbewijs nodig, zoals een paspoort of identiteitskaart.
  3. Financiële informatie: Je moet informatie verstrekken over jullie gezamenlijke en individuele financiën, inclusief inkomsten, uitgaven, schulden en bezittingen. Dit kan omvatten bankafschriften, loonstrookjes, belastingaangiften en andere financiële documenten.
  4. Een verzoekschrift tot echtscheiding: Dit is het officiële document waarmee je de scheiding aanvraagt. Hierin staan de redenen voor de scheiding en de gewenste uitkomst van de scheiding.
  5. Adresgegevens: Je moet het adres van jezelf en je partner verstrekken, zodat de rechtbank weet waar ze de scheidingspapieren naartoe moet sturen.
  6. Eventuele afspraken over kinderen: Als er kinderen bij betrokken zijn, moet je informatie verstrekken over waar ze wonen, hun school en eventuele overeenkomsten over de voogdij en het ouderschapsplan.

Wat je nog meer nodig hebt, is sterk afhankelijk van de situatie. Het is daarom aan te raden om advies te vragen aan een professionele partij die gespecialiseerd is in echtscheidingszaken. Zo zorg je ervoor dat je de juiste documenten hebt en dat je aan alle vereisten voldoet.

Kun je een scheiding aanvragen zonder advocaat?

Een scheiding aanvragen zonder advocaat kan alleen als je een geregistreerd partnerschap hebt zonder minderjarige kinderen. Het aanvragen van een scheiding bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap met minderjarige kinderen moet altijd gebeuren door een advocaat.

Kun je scheiden zonder toestemming van je partner?

Ja, het is mogelijk om te scheiden zonder toestemming van je partner. In sommige gevallen kan je zelfs een scheiding aanvragen zonder dat je partner hiervan op de hoogte is.

In de meeste landen moet je een reden hebben om een scheiding aan te vragen, zoals onverzoenlijke meningsverschillen, ontrouw, wreedheid of verlating. Als je voldoet aan de criteria die vereist zijn voor een scheiding en als je in staat bent om aan te tonen dat je relatie onherstelbaar is verbroken, kun je een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank.

In een eenzijdige echtscheidingsprocedure zal de rechtbank je partner op de hoogte stellen van het verzoek en hen in de gelegenheid stellen om te reageren. Als je partner niet reageert, kan de scheiding worden uitgesproken bij verstek.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat een eenzijdige echtscheidingsprocedure vaak complex en tijdrovend kan zijn, en dat je mogelijk advies en bijstand van een advocaat nodig hebt. Daarnaast kan het aanvragen van een scheiding zonder de instemming van je partner leiden tot meer conflicten en moeilijkheden in de toekomst, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.

Daarom is het altijd aanbevolen om eerst te proberen een oplossing te vinden via mediation of andere alternatieve methoden voordat je een eenzijdige echtscheidingsprocedure overweegt.

Wat is een voorlopige voorziening?

Een scheiding aanvragen kan lang duren, zeker wanneer jullie het niet eens lijken worden over afspraken. Hoewel jullie in scheiding liggen, zal er toch een en ander geregeld moeten worden. Een advocaat kan daarom een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank.

Een voorlopige voorziening kan getroffen worden over bijvoorbeeld de gezamenlijke woning, de zorg voor de kinderen of het gebruik van de auto. Er volgt een zitting waarna de rechter snel uitspraak doet. Deze uitspraak is op dat moment bindend, maar is niet bepalend voor de uiteindelijke scheidingsaanvraag.

Hebben jullie gebruik gemaakt van een voorlopige voorziening? Dan moet je binnen vier weken een scheiding aanvragen. De voorlopige voorziening blijft net zo lang in stand tot de rechter uitspraak heeft gedaan over jullie scheiding.

Wat is de eerste stap bij een scheiding?

De eerste stap bij een scheiding is om na te denken en te beslissen of dit echt is wat je wilt. Een scheiding kan emotioneel en financieel uitdagend zijn, en het is belangrijk om te begrijpen wat de gevolgen van een scheiding zijn voordat je deze beslissing neemt.

Als je hebt besloten dat een scheiding de beste optie is, is de volgende stap om te praten met je partner en te proberen om samen tot een overeenkomst te komen over belangrijke kwesties zoals de verdeling van eigendommen, partneralimentatie en eventuele voogdij over kinderen.

De volgende stap is het verzamelen van documenten en informatie over jullie financiën, eigendommen en schulden. Dit kan helpen om het proces soepeler te laten verlopen.

Uiteindelijk moet je een verzoekschrift tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Dit verzoekschrift bevat informatie over de reden voor de scheiding en de gewenste uitkomst van de scheiding.

Wat zijn de kosten van een scheiding?

De kosten van een scheiding kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de complexiteit van de zaak, de duur van het proces en de advocaatkosten.

Een eenvoudige, onbetwiste scheiding kan relatief goedkoop zijn, omdat er weinig juridische procedures nodig zijn en er weinig geschillen zijn om op te lossen. In dit geval kunnen de totale kosten inclusief advocaatkosten, gerechtelijke kosten en administratiekosten enkele duizenden euro’s bedragen.

Maar als de scheiding gecompliceerder is, bijvoorbeeld vanwege onenigheid over eigendommen, alimentatie of voogdij over kinderen, kunnen de kosten snel oplopen. Advocatenkosten zijn vaak de grootste kostenpost, en kunnen variëren afhankelijk van de ervaring en locatie van de advocaat.

Er kunnen ook andere kosten zijn, zoals kosten voor een mediator of een taxateur om de waarde van eigendommen te bepalen. De gerechtelijke kosten kunnen ook aanzienlijk zijn, afhankelijk van de juridische procedures die nodig zijn.

Het is belangrijk om een ​​realistisch beeld te hebben van de kosten van een scheiding en om een budget op te stellen om deze kosten te beheren.

Wat is de goedkoopste manier van scheiden?

Is een scheiding aanvragen gratis? Nee, helaas niet. Er komen zelfs bij de goedkoopste manier van scheiden kosten bij kijken. De goedkoopste manier van scheiden is wanneer jullie een geregistreerd partnerschap hebben zonder minderjarige kinderen. Je hebt dan immers geen advocaat nodig. Je bent dan vaak alleen notariskosten kwijt of kosten voor een mediator. En natuurlijk de administratiekosten om de scheiding in te schrijven in de burgerlijke stand van de gemeente.

Kunnen jij en je partner niet meer samen door één deur? Dan kunnen er langslepende rechtszaken volgen. Hoe langer de scheidingsprocedure duurt, hoe duurder deze wordt. Een mediator biedt uitkomst. Hoewel mediation natuurlijk geld kost, is het altijd nog goedkoper dan vele rechtszaken en juridisch getouwtrek. Ook is een mediator goedkoper dan wanneer jullie beiden een eigen advocaat in de arm moeten nemen. Wanneer je je scheiding uitbesteedt aan Zorgeloosch, regelen wij ook mediation bij jou in de buurt.

Waarom jij je scheidingsaanvraag via Zorgeloosch wil laten verlopen

Een scheiding aanvragen is al vervelend genoeg, laat het regelwerk dan vooral aan de professionals over. Zo zie je niets over het hoofd, weet je zeker dat je altijd onderdak hebt en dat alles omtrent de kinderen goed en op een fijne manier wordt geregeld.

Zorgeloosch scheiden ziet er zo uit

  • Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding;
  • Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is;
  • Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af;
  • De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding;
  • Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek;
  • Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding;
  • Kennismakingsgesprek is gratis.

Zorgeloosch is de alles-in-één scheidenoplossing. Bij een scheiding aanvragen moet je namelijk drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. Uit elkaar vanaf €300 p.p.
  4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Scheiden met mediator persoonlijke situatie

Over Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation, financieel en juridisch advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld de kinderen, jullie koopwoning en hypotheek, het aanvragen van de scheiding bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen, partneralimentatie en meer. Alle afspraken leggen wij overzichtelijk voor jullie vast in een echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan. Ook helpen onze mediators een escalatie te voorkomen. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

Jouw situatie is uniek

We snappen dat jouw situatie uniek is. Bij scheidingen zijn nu eenmaal geen kant-en-klare oplossingen. We nemen graag de tijd om naar je te luisteren en je dan te adviseren over wat in jouw situatie de beste aanpak is. Daar zijn we altijd eerlijk in; daar heb jij het meeste aan. Zo’n telefonisch adviesgesprek van een kwartier is op onze kosten, voor jou is het gratis.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. Uit elkaar vanaf €300 p.p.
  4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“In een tijd van onzekerheid, emoties en verandering kregen we professionele maar ook inlevende begeleiding en steun waar nodig en werd er gekeken naar de totale situatie maar zeker ook individueel. De kinderen waren goed in beeld en door adviezen en begeleiding goed betrokken bij het proces.”
10
“Duidelijke informatie, hier werd ook de tijd voor genomen. processen gingen lekker vlot, voor ik het wist was het convenant en het ouderschapsplan al opgezet met duidelijke afspraken. ik heb het als zeer prettig ervaren.”
9