Hoe verdeel je het huis bij een scheiding?

Bij een scheiding maken jullie afspraken over de verdeling van jullie eigendommen. De gezamenlijke woning is misschien wel het grootste bezit dat jullie gaan verdelen. Hoe verdeel je een huis bij een scheiding? Kan één van de partners in de woning blijven wonen? Moet je je partner in dat geval uitkopen? En wanneer is het beter om de echtelijke woning te verkopen? Op deze en nog veel meer vragen geven we in onderstaand artikel antwoord.

Vrouw bij voordeur huis hypotheek
Huis verdelen bij scheiding

Scheiding verdeling huis

Het huis verdelen is één van de praktische zaken die geregeld moeten worden bij een scheiding. Tegelijkertijd brengt dit veel emoties met zich mee. Er kleven herinneringen aan het huis, de kinderen zijn er opgegroeid en het was misschien wel het droomhuis waar jullie jarenlang naar gezocht hebben.

In goed overleg kunnen jullie afspraken maken over de verdeling van (de waarde van) de woning. Bijvoorbeeld door het uitkopen van de ene partner wanneer de andere partner in de woning blijft wonen, of door de woning te verkopen. Financieel heeft dit natuurlijk grote consequenties. Hieronder nemen we je stap voor stap mee in de vraag: hoe verdeel je een huis bij een scheiding?

In dit artikel gaan we er even vanuit dat de woning gezamenlijk bezit is. Bijvoorbeeld omdat jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen. Het huis is in dat geval 50/50 van jullie beiden. Zijn jullie onder huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan zijn de afspraken uit die huwelijkse voorwaarden over het algemeen leidend bij de verdeling van de woning.

Huis verdelen bij scheiding

De eerste vraag die jullie je zouden moeten stellen is: gaan we het huis verkopen, of heeft één van ons de wens om in de woning te blijven wonen? Vooral stellen met kinderen kiezen er vaak voor om één van de ouders in het huis te laten wonen met de kinderen. Het moet dan financieel natuurlijk wel haalbaar zijn om de hypotheeklasten alleen te kunnen dragen. Ook moet je mogelijk je je ex-partner uitkopen. Verkopen jullie de woning? Dan is de overwaarde of restschuld voor jullie beiden.

Boedelscheiding SnelWonenScan
koophuis verdelen bij scheiding

Berekening verdeling huis bij scheiding

Een huis verdelen bij een scheiding begint met een waardebepaling. Hoeveel is jullie huis waard? Dit mag je onderling bepalen, maar je kunt het ook laten beoordelen door bijvoorbeeld een taxateur of makelaar. Ook als jullie het huis niet willen verkopen is het verstandig om de waarde van de woning te bepalen. Na het bepalen van de woningwaarde is er namelijk mogelijk sprake van een overwaarde of onderwaarde, ook wel restschuld genoemd. En niet te vergeten de hypotheek die nog op de woning rust. Deze informatie helpt jullie bij de beslissing hoe jullie het huis verdelen en bepaalt of het haalbaar is om één partner eventueel in de woning te laten wonen.

Rekenvoorbeeld:

Stel: jullie woning is € 400.000 waard, en er rust nog € 250.000 hypotheek op het huis. Dat betekent dat er € 150.000 overwaarde op de woning zit. Deel dat door twee en er is een overwaarde van € 75.000 voor iedere partner.

Weet of jij de woning over kan nemen

Veel mensen weten niet dat er vaak veel meer mogelijk is met de woning als je uit elkaar gaat. Wist je bijvoorbeeld dat als je de woning wilt overnemen, je vaak een veelvoud kunt lenen van wat je normaal kunt lenen bij een hypotheekverstrekker?

Dagelijks spreken wij stellen die niet weten wat er allemaal mogelijk is met de hypotheek. Het is essentieel dat je je goed laat voorlichten over de mogelijkheden.

Doe de scan en weet

  1. Of je de woning kan overnemen
  2. Toegang tot een gratis consult van onze hypotheekspecialist
  3. Inzicht in jouw situatie

Verdeling hypotheek bij scheiding

Tenzij jullie de woning al volledig hebben afbetaald, rust er nog een hypotheek op het huis. Er zijn twee situaties mogelijk:

Huis wordt verkocht

De waarde van de woning minus de openstaande hypotheek bepaalt de overwaarde of restschuld van de woning. De openstaande hypotheek moet altijd afbetaald worden wanneer je de woning verkoopt. Lees hier meer over in ons artikel over scheiden koophuis.

Eén van de partners blijft in het huis wonen

Als één van de partners in het huis blijft wonen, is het essentieel om te laten berekenen door een hypotheekadviseur of de betreffende partner de hypotheeklasten alleen kan dragen. Er valt immers een inkomen weg, en dit moet financieel wel haalbaar en verantwoord zijn. Blijkt dit niet haalbaar? Dan zal de woning alsnog verkocht moeten worden.

Verkopen of uitkopen?

Als jullie weten wat de woning waard is en of één van de partners eventueel de hypotheeklasten kan dragen, kunnen jullie bepalen of jullie de woning verkopen of dat één van de partners in de woning blijft wonen.

Wanneer één van de partners in de woning blijft wonen, is er mogelijk sprake van een uitkoopsom. In het geval van overwaarde zal deze verdeeld moeten worden. De precieze verdeling maken jullie samen met de mediator en financieel adviseur.

Is er een restschuld omdat het huis minder waard is dan de openstaande hypotheeklasten? Dan zullen jullie afspraken moeten maken over de verdeling hiervan. Jullie zijn namelijk samen verantwoordelijk voor de restschuld op de woning.

Een uitkoopsom is vaak een groot bedrag. Niet iedereen heeft dit bedrag op een spaarrekening staan. Het is in dat geval vaak nodig om de bestaande hypotheek te verhogen of om een extra hypotheek af te sluiten om de uitkoopsom te kunnen betalen. Lees alles over het uitkopen van je partner.

Daarnaast dient de partner die uit de woning vertrekt ontslagen te worden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Tijdens jullie relatie waren jullie allebei hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheeklasten. De bank kon dus bij jullie beiden aankloppen om de hypotheek te betalen. Wanneer de woning overgaat op één partner, wordt de andere partner ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Zo is hij of zij niet langer aansprakelijk voor de hypotheekschuld. De bank zal dit moeten goedkeuren en controleren of de partner die in de woning blijft de hypotheeklasten alleen kan dragen.

Wat doet een advocaat bij een scheiding (en wat niet)?

Afspraken rondom de verdeling van de woning en hypotheek leg je vast in een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst. Dit is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je ex-partner. Een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst gaat overigens niet alleen over de woning, maar over alle afspraken die jullie samen vastleggen omtrent de scheiding. Dit convenant kunnen jullie samen opstellen, of met hulp van een mediator of advocaat. Een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst wordt (als jullie getrouwd of geregistreerd partner zijn) vervolgens beoordeeld door een rechter. Nadat de rechtbank jullie convenant heeft beoordeeld, ontvang je een echtscheidingsbeschikking. Een echtscheidingsconvenant is overigens niet verplicht, maar wel aan te raden.

Onderschat het belang van een echtscheidingsconvenant niet. Zeker als het om grote zaken als een eigen woning gaat. Het convenant is hét document waarop jullie later kunnen terugvallen. Ook kun je met dit document bepaalde zaken afdwingen, mocht dat nodig zijn. Staat er niks op papier? Dan wordt het erg lastig om je gelijk te halen. Ook kan een echtscheidingsconvenant een houvast zijn voor bijvoorbeeld de belastingdienst, de bank of notaris.

Mediator met koppel over omgangsregeling

Akte van verdeling

Een akte van verdeling gaat (in tegenstelling tot een echtscheidingsconvenant) specifiek over de verdeling van jullie woning en hypotheek. Dit document is verplicht als één van jullie beiden de woning overneemt en wordt opgemaakt door een notaris. Verkopen jullie de gezamenlijke woning? Dan heb je geen akte van verdeling nodig.

Een akte van verdeling is nodig om officieel vast te leggen op wiens naam de woning komt de staan en wie alle hypotheeklasten op zich neemt. Ook wordt in de akte van verdeling vastgelegd wat er met (eventuele) aan de hypotheek gekoppelde verzekeringen moet gebeuren. De notaris neemt de afspraken uit het echtscheidingsconvenant over in de akte van verdeling. Tot slot schrijft een notaris de nieuwe verdeling in in het kadaster. Vanaf dat moment staat de woning op één naam.

Huis verdelen bij scheiding

Eerst scheiden of eerst huis verkopen?

Veel stellen worstelen met de vraag of zij eerst hun woning moeten verkopen voordat ze de scheiding officieel maken. Omdat de verkoop van een huis een tijdje kan duren, loop je het risico dat je langer met je partner onder één dak moet wonen dan wenselijk is. Het is niet noodzakelijk om eerst de woning te verkopen voordat je kunt scheiden.

Hoewel overhaaste beslissingen natuurlijk niet goed zijn, kan het nadelig zijn om het huis te lang op beide namen te laten staan. Het kan lastig zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten wanneer er nog verplichten uit een gezamenlijke hypotheek op je naam staan. Wanneer je op zoek wilt naar een nieuwe woning is het in de meeste gevallen dus noodzakelijk om (a) de woning op de naam van je partner te laten zetten, of (b) de woning in de verkoop te zetten.. Als jullie ervoor kiezen om de woning te verkopen, maar één van jullie blijft nog in de woning wonen tijdens de verkoopperiode, is het slim om hier afspraken over vast te leggen.

Woonoplossing bij scheiding: krapte op de woningmarkt

Naast het financiële en emotionele aspect van een scheiding is er sinds kort een derde factor die meespeelt in de overweging om te gaan scheiden. De zeer krappe woningmarkt schrikt mensen af, want waar moeten ze wonen na de scheiding? En kunnen ze de hoge prijzen wel betalen? Sommige stellen blijven daarom zelfs noodgedwongen bij elkaar. Met soms alle gevolgen van dien.

Zorgeloosch is al ruim 10 jaar dé partij voor echtscheidingen in combinatie met financieel advies. Ook zijn wij de enige scheidingsspecialist in Nederland die niet alleen jullie scheiding regelt, maar ook jullie adviseert over beide woonoplossingen. Het stopt immers niet bij het regelen van de hypotheek voor degene die in de woning blijft wonen. Daarnaast hebben we vaste samenwerkingen met Europarcs (voor een gereduceerd tarief bij een tijdelijke woonoplossing) en met banken zoals ING en Rabobank.

Samen met onze ervaren adviseurs brengen we jullie mogelijkheden in kaart. Voor zowel de huidige woning als voor een nieuwe woning worden de opties doorgerekend. De adviseur gaat al voor jullie aan de slag tijdens het scheidingstraject, zodat je voor je je handtekening onder het convenant zet weet waar je aan toe bent. Door deze samenwerking tussen de mediator en de financieel adviseur halen we het maximale uit jullie situatie. Wees ook niet bang voor extra kosten, want deze service zit bij de prijs inbegrepen!

Woning verdelen scheiding

Mediation biedt hulp bij het verdelen van het huis

Weten jullie al of jullie de woning gaan verkopen of dat één van de partners in de woning blijft? Soms kan hulp prettig zijn. Bijvoorbeeld omdat je niet goed weet hoe de verdeling van een huis bij een scheiding werkt of omdat je hulp nodig hebt bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant. Ook kan hulp van een derde bij het verdelen van het huis prettig zijn wanneer jullie er samen niet uitkomen. Bijvoorbeeld bij ruzies en conflicten.

Mediation biedt dan uitkomst. Een mediator scheiding is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige die jullie helpt de scheiding en alles rondom de woning te regelen. Ook verzorgt een mediator bemiddeling, waardoor afspraken gemaakt kunnen worden, de scheiding rond komt en een vechtscheiding wordt voorkomen. Mediation biedt niet alleen hulp bij het persoonlijke aspect van de scheiding, maar ook informeert de mediator jullie ook over de juridische en financiële aspecten. Met mediation voorkom je bovendien dat je allebei een (dure) advocaat moet inschakelen en de scheiding moet uitvechten via de rechtbank. Kortom: met het inschakelen van een mediator kies voor je een professionele en onafhankelijke partij die jullie volledig begeleidt en ontzorgt in de scheidingsprocedure.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Over Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt bij jullie scheiding zowel de mediation als het realiseren van de woonoplossing(en). Wij ondersteunen jullie van A tot Z, en helpen je bij zaken waar je zelf wellicht nog niet aan had gedacht. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor de scheiding, het juridische traject bij de rechtbank, de berekeningen voor de hypotheek, het aanvragen van de hypotheek bij de bank en de afwikkeling van eventuele polissen die zijn gekoppeld zijn aan de hypotheek. Ook helpen we jullie bij het regelen van de verzekeringen en het doen van de Belastingaangifte. Door onze gecombineerde dienstverlening weet je snel waar je aan toe bent, en kun je je blik op de toekomst richten.

Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

“Het was een prettige samenwerking”
“Niets anders dan een 10 voor Shabnam! Bewondering hoe Shabnam weet te schakelen tussen empathie en zakelijk. Ze heeft daar precies de juiste balans in. Shabnam reageerde altijd snel op vragen, wist ze juist en duidelijk te beantwoorden en nam daar de tijd voor. Je merkt duidelijk dat je hart hebt voor je werk. Bedankt dat je een fijne bijdrage hebt kunnen leveren in een minder leuke situatie.”
10