Goedkoop scheiden

Niemand wil duizenden euro’s kwijt zijn aan een scheiding. Maar dat scheiden nu eenmaal geld kost, daar kom je niet onderuit. Het wordt echter problematisch als geld ervoor zorgt dat je niet kunt of wilt scheiden en daardoor misschien te lang in een situatie zit die helemaal niet goed voor je is. Een veel gezochte term is dan ook: ‘goedkoop scheiden: kan dat’? In dit artikel laten we je zien dat goedkoop scheiden wel degelijk mogelijk is.

Goedkoop scheiden: kan dat?

Bij een scheiding krijg je altijd te maken met kosten. Kosten van een verhuizing en het betalen van partner- of kinderalimentatie bijvoorbeeld. Toch hoeft de scheiding zelf niet veel geld te kosten. Er zijn wel degelijk manieren om goedkoop te scheiden of om zelfs vrijwel gratis te scheiden. Hieronder nemen we de mogelijkheden met je door.

Scheiden met subsidie?

De overheid stelt subsidie beschikbaar als je uit elkaar gaat. Ongeveer 50% van onze klanten komt hiervoor in aanmerking. De subsidie wordt toegekend per persoon, je kunt dus apart van elkaar de check doen. De overheid kijkt naar jouw financiële situatie van 2 jaar geleden.

Na de check weet je of je in aanmerking komt voor scheiden met subsidie

Doe de subsidiecheck!

 1. 50% komt in aanmerking
 2. 2 minuten invultijd
 3. Eenvoudige check voor jouw situatie
Checklist scheiden

Hoe kan ik goedkoop scheiden?

Wil je goedkoop scheiden, dan geldt in feite de volgende stelling:

Snel scheiden = goedkoop scheiden’.

Een scheiding komt in de basis namelijk vooral neer op onderlinge afspraken maken en daar de nodige documenten over opstellen.

Kunnen jij en je toekomstige ex-partner nog redelijk door één deur? Dan is afspraken maken vaak eenvoudiger en ben je sneller gescheiden dan wanneer jullie op slechte voet staan. Vaak is in dat laatste geval hulp van buitenaf nodig (mediation, advocaat) en dat kost nu eenmaal geld.

De andere kant van het koekje is wel dat het inschakelen van een mediator scheiding er juist voor zorgt dat een scheiding sneller verloopt. Als jullie er namelijk echt niet uitkomen samen of in een vechtscheiding liggen, zorgt mediation er tóch voor dat er eindelijk afspraken worden gemaakt. Iets wat zonder de hulp van een mediator misschien wel een maandenlang of jarenlang traject was geworden.

Compromissen sluiten

Hoe lastig dit voor sommige scheidende stellen ook is: je moet bereid zijn om compromissen te sluiten. En dus niet alleen in je eigen belang te denken. Een scheidingstraject verloopt immers sneller als je onderling tot afspraken komt en niet lijnrecht tegenover elkaar staat. Hoewel snel scheiden de goedkoopste manier is, mag dit er niet toe leiden dat zaken over het hoofd worden gezien of niet volledig worden vastgelegd. Dan snijd je jezelf namelijk enorm in de vingers, en kan het je later duur komen te staan. Zorg er daarom altijd voor dat alle documenten die jullie opstellen gecontroleerd worden op juridische juistheid en op volledigheid. Een mediator kan jullie hierbij helpen. En bij Zorgeloosch hebben we daarvoor een aparte juridische afdeling die alles controleert voor het wordt ingestuurd naar de rechtbank.

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Mediation

Een mediator is een onpartijdige professional die jullie begeleidt gedurende jullie scheidingstraject.

Een mediator:

 • Bemiddelt tussen jou en je partner waardoor jullie sneller tot een oplossing of compromis komen;
 • Legt alle afspraken voor jullie vast in een echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan;
 • Regelt het aanvragen van de scheiding bij de rechtbank;
 • Zorgt ervoor dat niets vergeten wordt gedurende het scheidingstraject.

Omdat een mediator onpartijdig is, wordt er altijd gekeken naar een goede en leefbare oplossing voor beide partners.

Een mediator kost natuurlijk wat, maar het is wel dé perfecte oplossing als jullie ondanks een conflict of zelfs vechtscheiding toch vlot tot afspraken willen komen. Ook als er niet zozeer een conflict is, is het erg fijn om een partij te hebben die de scheiding begeleidt en die ervoor zorgt dat niets vergeten wordt. Bij een scheiding moet er zoveel geregeld worden dat dingen al snel over het hoofd worden gezien. Scheiden met de hulp van een mediator is vele malen goedkoper dan allebei een eigen advocaat in de arm nemen.

Online scheiden

Als je gaat Googelen op ‘goedkoop scheiden’, kom je meerdere websites tegen die online scheiden mogelijk maken. Het lijkt inderdaad de goedkoopste manier van scheiden. Jullie regelen alles onderling en is geen hulp van buitenaf. Jullie zullen zelf online alle benodigde formulieren (zoals het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan) moeten invullen. Het is dus essentieel dat jullie onderling afspraken kunnen maken en kunnen communiceren met elkaar. Vaak worden er echter verkapte kosten niet getoond in de ‘goedkoop’ scheiden pakketten, zoals juridische checks, griffiekosten, kosten van de advocaat die het convenant indient bij de rechtbank, of de kosten van een hypotheekadviseur.

Nadelen online scheiden:

 • Niet geschikt voor complexe scheidingen of bij een vechtscheiding;
 • Er is geen ruimte voor de emotionele kant van een scheiding. Het zal neerkomen op praktische afspraken maken;
 • Er is niemand die de formulieren controleert op volledigheid en juridische juistheid.
 • Vaak tonen ze niet de vaste kosten van een scheiding zoals de notaris, de hypotheekadviseur en de advocaat.

Wil je zoveel mogelijk zelf doen, maar wel iemand hebben die jullie afspraken op juridisch vlak controleert? Dan is het vaak mogelijk om een apart pakket af te sluiten waarbij een mediator of jurist de documenten naleest.

Mediation met partner bij scheiding

Als je een scheiding niet kunt betalen: subsidie

De Nederlandse Staat vindt dat iedereen moet kunnen scheiden. Ook als er geen geld is. Heb je een laag inkomen en weinig tot geen eigen vermogen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. Maar áls je in aanmerking komt voor subsidie betaal je alleen nog de eigen bijdrage en de griffiekosten bij een scheiding. Gesubsidieerde rechtsbijstand kun je overigens niet zelf aanvragen. Dat moet een mediator of advocaat voor je doen.

Echtscheidingsadvocaat

Verreweg de duurste manier van scheiden is met ieder een eigen advocaat in de arm. Uiteraard door het uurtarief van twee advocaten, maar ook omdat het uitvechten van een scheiding via de rechtbank lang duurt. Soms is dit een jarentraject.

Scheiden met een advocaat is alleen aan te raden als jullie er zelfs met een mediator niet uitkomen. Dat is vaak het geval bij hevige conflicten en heftige vechtscheidingen. In alle andere gevallen is een mediator altijd een goedkopere oplossing.

Mediation door Zorgeloosch

Zorgeloosch Scheiden verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld jullie woning en de hypotheek en het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Maar we bieden ook hulp bij het regelen van verzekeringen, pensioen, alimentatie, de kinderen, het ouderschapsplan en meer.

We heten niet voor niets Zorgeloosch scheiden. Onze mediation biedt rust voor nu en zekerheid voor later.

Tot slot helpen onze mediators een escalatie te voorkomen door professionele en onpartijdige bemiddeling. Dankzij mediation komt jullie scheiding uit de impasse en kunnen afspraken vlot worden gemaakt. Wij zijn de enige mediator in Nederland waarbij je niet alleen een mediator krijgt toegewezen, maar ook een financieel adviseur die continu weegt of jullie wensen en afspraken financieel haalbaar zijn. Bij Zorgeloosch vind je dus alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden. En om zorgeloos en vlot uit elkaar te gaan.

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

“Nina en haar team hebben ons goed ontzorgd in deze stress volle periode.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“Prettige en rustige benadering, waardoor een emotionele periode toch op een prettige manier wordt doorlopen.”