De kosten van een scheiding

De alles-in-één scheidenoplossing

 1. Mediation mét financieel advies
 2. Oplossing voor jullie hypotheek
 3. Al het regelwerk uitbesteed
 4. All-in tarief: geen verrassingen achteraf
Financiën scheiding

Doe de scan

Een scheiding is niet alleen een emotioneel uitdagende periode, maar kan ook aanzienlijke financiële gevolgen hebben. Het begrijpen van scheiding kosten stelt je in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en financiële verrassingen te voorkomen.

Bij Zorgeloosch begrijpen we hoe belangrijk dit is. Daarom hebben we een scheidingsscan Met deze scan krijg je snel en eenvoudig inzicht in de kosten van jouw scheiding in jouw situatie. Zo zet je met vertrouwen stappen naar een zorgeloze scheiding.

3 soorten kosten scheiding

Bij een scheiding krijg je te maken met een aantal kostenposten. Bij een scheiding aanvragen staan de griffiekosten vast. Het merendeel van de kosten is afhankelijk van jullie situatie.

Je kunt de scheiding regelen via een advocaat, als jullie er samen niet meer uitkomen, of via een mediator scheiding, waarbij jullie samen in gesprek gaan en de kosten delen. Het uurtarief van een mediator is gemiddeld een stuk lager dan dat van een advocaat.

De uiteindelijke kosten voor een scheiding hangen af van de manier waarop jullie samen tot afspraken komen, en de bijkomende vaste kosten.

Als je gaat scheiden met de hulp van een echtscheidingsbemiddelaar, is er sprake van drie soorten kosten:

 1. Juridische kosten
 2. Kosten voor (financieel) advies
 3. Overige kosten

Juridische scheiding kosten

Je betaalt juridische kosten voor een mediator en eventueel een advocaat.

In veel gevallen wordt alle tijd die een mediator aan een zaak besteedt, in rekening gebracht. Bij Zorgeloosch Scheiden doen we dit niet, omdat we op basis van duizenden scheidingen hebben gemerkt dat de kosten hoger uitvallen voor klanten als ze kiezen voor een scheiding op uurtarief.  De hulp ga je dan namelijk uitsplitsen in bijvoorbeeld gedeeltes van 10 of 15 minuten. Alle voorbereidingskosten, kosten voor het uitwerken, en meer worden dan in rekening gebracht. Per saldo ben je dan vaak duurder uit.

Wij hanteren een all-in tarief voor mediation en financieel (hypotheek-) advies. Hebben jullie meer afspraken nodig dan verwacht? Geen probleem. Er worden geen extra scheiden kosten in rekening gebracht.

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek, en onze mediator geeft jullie direct helderheid over de scheiding en de kosten. Ook kunnen jullie al je vragen stellen en vertelt de mediator wat zijn aanpak is en welke stappen er volgen.

Griffierechten en leges

Je betaalt geld aan de rechtbank om de scheiding te behandelen. Dit noemen we griffiekosten. Wanneer je gezamenlijk het convenant laat indienen, is er sprake van een gemeenschappelijk verzoek en betaal je samen eenmalig €314,- (2023). Je maakt ook kosten voor het indienen van een convenant. Volgens de wet mag namelijk alleen een advocaat dit doen. Wij hebben samenwerkingen met advocaten waardoor we dit extra scherp kunnen aanbieden.

Kosten voor financieel advies

Hebben jullie een koophuis, dan krijg je ook te maken met de kosten van een financieel adviseur voor het wijzigen van de hypotheek.

Bij Zorgeloosch Scheiden rekenen we hier geen extra kosten voor. Financieel advies valt binnen het pakket dat jullie kiezen. Je krijgt ook niet te maken met kosten van een adviseur van de bank, wij geven jou hypotheekadvies en we regelen met de uitvoering van het advies. Denk aan het opvragen van offertes, rente aanpassingen, en alle andere financiële constructies die ervoor zorgen dat we bijvoorbeeld de woning voor één van jullie behouden.

Wij zijn intermediair, dat betekent dat we onafhankelijk advies aan je geven, we zijn niet gebonden aan één bank. Daardoor krijgen we meer voor elkaar dan bijvoorbeeld een adviseur van jouw bank.

Mediator geeft advies
De verschillen tussen een fiscaal partner en toeslagpartner

Overige kosten

Welke overige kosten bij een scheiding komen kijken, verschilt per situatie. Soms is er bijvoorbeeld een taxatie nodig voor jullie koophuis, of willen jullie je testamenten aan laten passen bij de notaris. Je kunt ook kosten maken voor bijvoorbeeld een tijdelijke woonruimte voor één partij of het aanpassen van alle verzekeringen.

Onze adviseurs brengen alle scheiding kosten met jullie in kaart op basis van jullie situatie. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Welke factoren kunnen de kosten van een scheiding beïnvloeden?

 1. Juridische proceskeuze: De manier waarop je kiest om te scheiden, heeft invloed op de kosten. Een gezamenlijke echtscheiding zonder juridische strijd is bijvoorbeeld minder duur dan een vechtscheiding waarbij advocaten betrokken zijn.
 2. Kinderen: Als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, kunnen de kosten worden beïnvloed door de afspraken over alimentatie en kinderondersteuning. Bovendien moet je een ouderschapsplan opstellen.
 3. Verdeling van eigendommen: Het verdelen van gemeenschappelijke bezittingen, zoals huis, auto’s, financiële rekeningen en eigendommen, kan de kosten verhogen, vanwege taxaties.
 4. Onderhandelingen en conflicten: Als er veel conflicten en onderhandelingen zijn tijdens de scheiding, nemen de juridische kosten toe. Dit geldt met name als er geschillen zijn over eigendom, voogdij of financiën.
 5. Juridische vertegenwoordiging: Het inhuren van advocaten en andere professionals, zoals mediators of financieel adviseurs, kan de kosten verhogen. De tarieven van deze professionals variëren.
 6. Duur van de scheiding: Hoe langer het proces van scheiden duurt, des te meer kosten er kunnen ontstaan.

Kun je subsidies of tegemoetkomingen krijgen bij een scheiding?

Ja. De Nederlandse overheid vindt dat scheiden voor iedereen mogelijk moet zijn. Daarom kunnen mensen met een laag inkomen of weinig eigen vermogen aanspraak maken op subsidie.

Alleen wij, als gecertificeerd mediator, kunnen voor jou die aanvraag doen. Ongeveer 50% van onze klanten komt voor de subsidie in aanmerking. De subsidie wordt toegekend per persoon, dus je kunt apart van elkaar de check doen. De overheid kijkt naar jouw financiële situatie van twee jaar geleden.

Kosten scheiding bij Zorgeloosch Scheiden

Als je uit elkaar gaat, dan wil je weet wat je moet regelen, hoe je dat doet en wat de kosten zijn. Begrijpen we.

Daarom hebben we een korte scan ontwikkeld zodat je precies weet wat je moet regelen en welke kosten je kunt verwachten.

Specifiek voor jullie situatie.

Wil je weten wat jouw scheiding kost?

Doe de scheidenscan en weet

 1. Wat moet ik regelen?
 2. Wat zijn de kosten?

Kosten beperken? Tips

Scheiden kost geld, hoeveel bepaal jij. Lees alles over goedkoop scheiden en neem deze tips mee:

 1. Check of de kosten fiscaal aftrekbaar zijn of dat er een vergoeding mogelijk is in jullie situatie.
 2. Werk samen met je (ex-)partner. Kunnen jij en je ex-partner nog redelijk door een deur? Dan is afspraken maken vaak eenvoudiger en ben je goedkoper uit dan wanneer jullie hulp van buitenaf in moeten schakelen.
 3. Snel scheiden = goedkoop scheiden. Echter kunnen we je wel aanraden om de scheiding zorgvuldig aan te pakken.

Met het Zorgeloosch ZELF REGELEN pakket kun je tijdens een overzichtelijke scheiding de kosten drukken door veel zelf te regelen. We hebben onze expertise beschikbaar gemaakt in een pakket dat je zelf online samenstelt. Je regelt je scheiding zelf online en wij kunnen je waar nodig ondersteunen met hulp op afstand.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de gemiddelde kosten van een echtscheidingsprocedure?

Bij een gemiddelde echtscheiding ben je ongeveer tussen de €2.000,- en €4.000,- kwijt. Hierbij geldt: hoe complexer de verhouding, hoe duurder de scheiding. Dit is zonder de kosten voor hypotheekadvies en de uitvoering van het advies.

De kosten hangen ook af van hoe ingewikkeld de situatie is en of er een eigen bedrijf, koopwoning en/of kinderen bij betrokken zijn. Regel je meer zelf, dan ben je goedkoper uit over het algemeen.

Hoelang duurt een gemiddelde scheidingsprocedure en heeft de duur invloed op de kosten?

Een scheiding duurt gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden. De duur heeft invloed op de kosten. Hoe langer het proces van scheiden duurt, des te meer kosten er kunnen ontstaan. Over het algemeen hebben we samen met jullie binnen twee maanden alle afspraken op papier en kan de advocaat het convenant en ouderschapsplan indienen. Tegelijkertijd start dan het traject van de hypotheek als iemand de woning wil overnemen. De lengte van dit traject is lastig in te schatten omdat we hier afhankelijk zijn van de geldverstrekker. Over het algemeen zijn we binnen 6 maanden klaar met het hele traject.

Hoe worden de kosten van een mediator berekend? Per uur of een vast tarief?

Bij Zorgeloosch Scheiden hanteren we een all-in tarief voor mediation en financieel (hypotheek-) advies. Hebben jullie meer afspraken nodig dan verwacht? Geen probleem. Er worden geen extra scheiding kosten in rekening gebracht. De kosten zijn wel afhankelijk van jullie situatie.

Hebben jullie bijvoorbeeld twee huizen, een eigen bedrijf en kinderen? Dan ligt het tarief hoger dan wanneer jullie geen kinderen hebben en een huurhuis. Het kost ons dan meer tijd om alles te regelen.

Zijn er verborgen kosten waar ik rekening mee moet houden?

Verborgen scheiding kosten zijn er niet direct. Wel zijn er kosten waar je misschien niet direct op rekent. Denk aan verhuiskosten als één van jullie naar een nieuwe woning vertrekt, of kosten voor een tijdelijke woning.

Bij Zorgeloosch Scheiden brengen we met jullie samen ook deze kosten in kaart.

Wat zijn de kosten als één van de partners het niet eens is met de scheiding?

De kosten van een eenzijdige scheiding zijn hoger dan van een scheiding met mediation. Een advocaat rekent namelijk een hoger uurtarief dan een mediator.

Daarnaast duurt het traject van eenzijdig scheiden doorgaans een stuk langer.

Zijn er extra kosten verbonden aan internationale scheidingen waarbij partners in verschillende landen wonen?

Voor een scheiding van een buitenlands huwelijk is vaak eerst nodig om vast te stellen welk recht van toepassing is. Wij werken hierin samen met het IJI (Internationaal Juridisch Instituut). De extra kosten voor dit onderzoek komen uit op €550,-.

“Er is zoveel wat er bij komt kijken waar wij geen weet van hadden! Dit wordt je gelukkig allemaal uit handen genomen.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“Dagelijks help ik scheidende stellen die niet weten dat er ruimere regels bestaan bij banken als het gaat om scheiden en de aankoop van een woning. Wij kennen de banken én weten als specialist precies welke regels er zijn”
Mediator:
9