Hoe vertel je dat je wil scheiden?

Misschien ging het al langere tijd niet goed tussen jullie. De scheiding is in dat geval min of meer een gezamenlijke beslissing. Het kan ook voorkomen dat jij degene bent die wilt scheiden en dat je partner daar nog geen weet van heeft. Er staat je dan een moeilijke taak te wachten. Namelijk je partner vertellen: ik wil scheiden. In vaktermen wordt dit ook wel een ‘scheidingsmelding’ genoemd. Maar hoe vertel je dat je wil scheiden? Wij vertellen je er hier meer over.

Ongelukkige partners

Wanneer vertellen dat je wil scheiden?

Het besluit dat je wilt scheiden neem je niet zomaar. Het is namelijk nogal een beslissing. Eén die grote impact heeft op zowel je eigen leven als dat van je partner. Aan het nemen van dit besluit gaat vaak een periode van wikken en wegen vooraf. Een periode van inwendig verdriet en twijfel.

Belangrijk is dat je je partner vertelt dat je wilt scheiden zodra je besluit vaststaat. Niet eerder, maar ook niet heel veel later. Een duidelijk scheidingsmelding is ontzettend belangrijk, maar zal ook veel emoties teweeg brengen. Vertel het dus alleen als je 100% zeker bent van je besluit. Heb je je besluit genomen? Stel de scheidingsmelding dan ook niet te lang uit. De kans is groot dat je partner al een verandering in je gedrag zal opmerken. Ook loop je  het risico dat je het er bijvoorbeeld tijdens een ruzie ineens uitgooit. En dat is natuurlijk voor niemand leuk.

Partner vertellen over scheiding

Waar vertel je dat je wil scheiden?

Je partner vertellen dat je wilt scheiden doe je altijd in een persoonlijk gesprek. Dus nooit via een telefoontje, appje of mailtje. Ook niet via een derde zoals een vriend of advocaat. Daarvoor is de boodschap simpelweg te groot. Een persoonlijk gesprek aangaan is bovendien een teken van respect. Je kijkt elkaar aan en je kunt laten zien dat je het meent. Ook geef je je partner in een persoonlijk gesprek de gelegenheid om te kunnen reageren.

Een scheidingsmelding bereid je voor. Zorg er daarom voor dat je alleen bent en niet gestoord kunt worden. Vertel dat je wilt scheiden daarom bij voorkeur thuis. Zet de tv en je telefoon uit, en zorg ervoor dat eventuele kinderen de deur uit zijn. Voor jullie beiden is dit namelijk een emotioneel gesprek, waar je geen andere mensen bij wilt hebben. Privacy is erg belangrijk als je je partner vertelt dat je wilt scheiden.

Hoe vertel je dat je wil scheiden?

Het moment is aangebroken. Je partner zit tegenover je. Belangrijk is om meteen ‘to the point’ te komen. Begin je gesprek daarom met de heldere boodschap: ‘je wil scheiden’. Dan is de angel er maar meteen uit en weet je partner direct waar hij/zij aan toe is. Eromheen draaien heeft geen zin en veroorzaakt alleen maar verwarring.

De kans is groot dat je partner emotioneel reageert. Dit kunnen allerlei emoties zijn. Denk aan verdriet, woede, onbegrip of angst. En misschien zegt je partner in eerste instantie wel helemaal niets. Een shockreactie is namelijk ook mogelijk. Vooral wanneer hij/zij de boodschap niet zag aankomen.

Als je merkt dat je partner van de eerste schrik bekomen is, kun je uitleggen waarom je wilt scheiden. Doe dit rustig, op een respectvolle manier en praat vanuit jezelf. Zo voorkom je dat de ander het gevoel krijgt dat hij/zij zich moet verdedigen.

Wees respectvol

Onderschat niet hoe belangrijk het is om respectvol te blijven tijdens het gesprek. Het kan namelijk het verloop van het scheidingsproces bepalen. Begin je meteen met verwijten te maken, dan is je partner er snel klaar mee. Hij/zij voelt zich aangevallen en zal in de verdediging schieten. Misschien verbaal, misschien door het je straks heel zuur te maken wanneer jullie samen dingen moeten gaan regelen.

Wees duidelijk

Wat vaak gebeurt is dat een partner probeert om je op andere gedachten te brengen. Vaak is dit een eerste schrikreactie of pure ongeloof. Het is daarom belangrijk om duidelijk te zijn. Vertel dat je er lang over hebt nagedacht en dat de beslissing onomkeerbaar is. Dit klinkt misschien heel hard, maar is nodig voor zowel jezelf als je partner om de boodschap later te kunnen accepteren en verwerken.
Het is aan jou de taak om de boodschap goed over te brengen naar je partner. Ben je bang dat je door alle emoties van slag raakt of dingen vergeet te zeggen? Bereid het gesprek dan voor. Schrijf desnoods steekwoorden voor jezelf op een briefje.

Wees voorbereid op de reactie van je partner

Houd er rekening mee dat je partner de boodschap waarschijnlijk niet ziet aankomen. Weet dus dat je partner emotioneel of zelf heftig kan reageren. Verdriet, woede of paniek kunnen de kop opsteken. Maar ook ongeloof of totale ontreddering. Mocht je partner boos worden, ga dan geen discussie aan. Dit is daar niet het moment voor. Gun hem/haar de ruimte om alle emoties te tonen. Dit hoort bij het verwerkingsproces.

Ik heb het verteld, en nu?

Eerste emoties zijn altijd heftig. Niet het moment dus om het al over het verdelen van de inboedel te hebben. Spreek af dat jullie het gesprek op een later moment hervatten. Geef je partner de gelegenheid om tot zichzelf te komen en de eerste emoties te verwerken. Pas in een later gesprek kun je het samen hebben over alles wat geregeld moeten worden. Alles op z’n tijd.

Het kan ook voorkomen dat je partner niet wil scheiden. Een lastige situatie. Benieuwd wat je in zo’n geval het beste kunt doen? We schreven er een uitgebreid artikel over.

Scheiden en kinderen met co-ouderschap

Scheiden en mediation

Na de eerste gesprekken en emoties moet er ontzettend veel geregeld worden. Dit kan goed gaan, bijvoorbeeld omdat jullie allebei het beste willen voor elkaar en de eventuele kinderen. Maar dit lukt niet altijd. Komen jullie er samen niet uit of lopen emoties hoog op?
Mediation kan dan helpen om uit de impasse te komen. Een mediator scheiding is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige die jullie helpt de scheiding te regelen. Ook verzorgt een mediator bemiddeling, waardoor afspraken gemaakt kunnen worden, de scheiding rond komt en een vechtscheiding wordt voorkomen.
Mediation biedt niet alleen hulp bij het persoonlijke aspect van de scheiding, maar ook juridisch en financieel advies. Met mediation voorkom je bovendien dat je dure advocaten moet inschakelen en de scheiding moet uitvechten via de rechtbank. Kortom: met het inschakelen van een mediator zorg je voor een professionele partij die jullie volledig begeleidt en ontzorgt in de scheidingsprocedure.

Gesprek over willen scheiden

Over Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld de kinderen, jullie woning en hypotheek en met de scheiding aanvragen bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen, partneralimentatie en meer. Ook helpen onze mediators door middel van bemiddeling een escalatie te voorkomen. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zo zorgeloos mogelijk uit elkaar te gaan.

Ga je scheiden? Ontdek of mediation jullie kan helpen

Praat met ons in een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“Nina en haar team hebben ons goed ontzorgd in deze stress volle periode.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“Goed ervaringen mee gehad, alles tot in de puntjes geregeld echt ontzorgd!”
8