Ouderschapsplan opstellen? Zo pak je dat aan

Scheiden is al vervelend genoeg, zeker wanneer jullie samen kinderen hebben. Grote kans dat jullie beiden emotioneel zijn en dat jullie het voor de kinderen zo goed mogelijk willen oplossen. Om dat te verzekeren, maak je samen een ouderschapsplan. Maar hoe werkt een ouderschapsplan opstellen in de praktijk? Zorgeloosch vertelt het je.

Kun je zelf een ouderschapsplan opstellen?

Eén van de meest gestelde vragen is of jullie samen zelf een ouderschapsplan op kunnen stellen of dat jullie hier juridische ondersteuning bij moeten regelen. In principe kunnen jullie samen prima een ouderschapsplan opstellen wanneer jullie nog goed met elkaar omgaan.

Echter merken we in de praktijk dat het opstellen van een ouderschapsplan makkelijker gezegd is dan gedaan. Zeker wanneer het aankomt op de financiën, is het lastig om daar een knoop door te hakken. Want hoeveel kinderalimentatie per maand is nu normaal? Daarom kiezen veel stellen ervoor om het ouderschapsplan op te stellen onder de begeleiding van een mediator.

Ouderschapsplan opstellen met een mediator

De scheidingsmediator dwingt geen afspraken af die in het ouderschapsplan komen te staan, maar helpt jullie bij het opstellen van een ouderschapsplan. Dit betekent dat de mediator de rust bewaart waar nodig en ervoor zorgt dat jullie beiden kunnen zeggen wat jullie op het hart ligt.

Daarnaast helpt een mediator met lastige zaken zoals alimentatie. Doordat hij/zij veel kennis heeft over de regelgeving zijn jullie er zeker van dat de afspraken die jullie hebben opgesteld aan de Nederlandse wet voldoen. Je hebt zo een stok achter de deur dat wat jullie hebben afgesproken overeenkomt met wat de rechter vindt.

Wie moet een ouderschapsplan opstellen?

In principe is het aan de ouders om het ouderschapsplan op te stellen. Door samen rond de tafel te gaan weten jullie zeker dat jullie allebei achter het plan staan. Kun je niet met elkaar door één deur en stemt je partner niet in voor mediaton? Dan kun je ook een eenzijdig ouderschapsplan opstellen.

Hierin zet jij welke zaken/afspraken jij belangrijk vindt voor jullie kinderen en hoe jij de omgang met de kinderen en de financiën voor je ziet. Zodra je dit eenzijdige ouderschapsplan hebt opgesteld, krijgt je ex-partner de gelegenheid om daar op te reageren. Aangezien de mening van je ex heel erg kan afwijken van jouw mening, kan het soms lastig zijn om samen tot een compromis te komen. Het werkt dan vaak het beste om gelijk samen het plan op te stellen.

Wat kost het opstellen van een ouderschapsplan?

Het ouderschapsplan opstellen kost in principe geen geld wanneer jullie dit in goed overleg aan de keukentafel kunnen doen. Wanneer je voor dit proces een mediator wil inschakelen, gaat dit je uiteraard wel wat geld kosten.

In principe moet het ouderschapsplan samen met het echtscheidingsconvenant naar de rechter worden opgestuurd voordat de rechter de scheiding definitief maakt. Dit gaat via een advocaat. De meeste kosten ben je dus kwijt aan het uurtarief van de advocaat, in ieder geval wanneer je bij het opstellen van het ouderschapsplan geen extra hulp nodig hebt.

Hoelang duurt een ouderschapsplan opstellen ongeveer?

Het proces van een ouderschapsplan opstellen duurt gemiddeld zo’n 6 weken. Dat komt omdat er over heel veel zaken goed nagedacht moet worden. Je wil het liefst een paar nachtjes slapen over een belangrijke beslissing die effect heeft op je kinderen. Daardoor adviseren we jullie om je tijd te nemen bij het bedenken van de afspraken en de uiteindelijke beslissing. Daar heb je jezelf én je kinderen mee.

Meer informatie over het ouderschapsplan

Wil je weten wat er nu allemaal in het ouderschapsplan moet staan en welke afspraken je verplicht bent om te noteren? Hier vind je ons ouderschapsplan voorbeeld met daarin praktische voorbeelden. Je kunt zelf een plan downloaden die jullie samen kunnen invullen. Verder hebben we nog meer artikelen geschreven met alle informatie over het ouderschapsplan. Zie deze artikelen hieronder.

Hulp nodig bij het opstellen van een ouderschapsplan?

Onderschat een ouderschapsplan opstellen zeker niet. Jullie moeten opeens heel veel beslissingen maken over zaken waar je wellicht niet eens over nagedacht hebt. Wie brengt en haalt de kinderen naar de sportvereniging op zaterdag en wie regelt de kinderfeestjes? Zoals je begrijpt komt er veel op je af.

Het kan dan fijn zijn om hulp te krijgen van iemand die er verstand van heeft en zorgt dat er geen belangrijke afspraken worden overgeslagen. Laat je ondersteunen door de professionals van Zorgeloosch. Wij hebben als enige alle specialiteiten in huis om te zorgen voor een zorgeloze scheiding. Maak kennis met onze experts via een gratis kennismakingsgesprek.

Ouderschapsplan bestellen

Stel jullie ouderschapsplan samen vast. Met ons format en toetsing maak je zelf samen de beste afspraken voor de zorg en opvoeding van jullie kinderen.

  1. Volledig Online
  2. Juridisch getoetst
  3. €100 p.p.
  4. Aanpassen van het ouderschapsplan

“In een tijd van onzekerheid, emoties en verandering kregen we professionele maar ook inlevende begeleiding en steun waar nodig en werd er gekeken naar de totale situatie maar zeker ook individueel. De kinderen waren goed in beeld en door adviezen en begeleiding goed betrokken bij het proces.”
10
“Prettige en rustige benadering, waardoor een emotionele periode toch op een prettige manier wordt doorlopen.”