Birdnesting

Wanneer jij en je ex samen kinderen hebben, willen jullie het zo goed mogelijk voor hen regelen zodat zij zo min mogelijk hinder ervaren. Daarom denken jullie na over verschillende vormen van co-ouderschap. Beide ouders blijven dan net zo betrokken bij de opvoeding van de kinderen. Een redelijk nieuwe vorm van co-ouderschap is birdnesting, op deze pagina lees je of dit voor jou interessant is.

koophuis verdelen bij scheiding

Wat is birdnesting?

De uitspraak ‘het ouderlijke nest verlaten’ kennen we allemaal, maar had je al gehoord van het begrip ‘birdnesting’? Zoals de naam al doet vermoeden, is het eigenlijk het omgekeerde van een nestverlater. Bij birdnesting blijft het kind juist in het ouderlijk huis als de ouders gescheiden zijn. Het is dus een vorm van co-ouderschap waarbij de ouders om de beurt in het ouderlijk huis wonen, zodat het kind de veiligheid van de eigen omgeving blijft ervaren.

Birdnesting is een nieuwe vorm van co-ouderschap die in Nederland nu pas net een klein beetje terrein begint te winnen. De reden hiervoor is het moeilijk kunnen verkopen van het koophuis na een scheiding. En ook voorkomt het ruzies over wie er in het ouderlijk huis blijft wonen en wie gaat verhuizen naar een nieuw huis. Zodoende ontstond het nieuwe fenomeen birdnesting. In de meeste gevallen kiezen ouders niet permanent voor deze oplossing, maar als tijdelijke regeling, zodat de scheiding voor een kind minder plots verloopt.

Elke ouder leeft bij birdnesting tijdelijk bij kennissen of vrienden of er wordt een tweede woonruimte gehuurd of gekocht waar de ouders gedeeltelijk gebruik van kunnen maken in de tijd dat ze niet in het ‘ouderlijk’ huis blijven.

Birdnesting scheiding: de voor- en nadelen op een rij

Dit klinkt natuurlijk als een droomscenario voor kinderen. Zij hoeven niet om de paar dagen hun tassen te pakken, maar de ouders moeten dit doen. In hoeverre is bird nesting een realistische oplossing voor de lange termijn? We zetten hier de voor- en nadelen van birdnesting op een rij.

Voordelen birdnesting

Birdnesting heeft zeker een aantal voordelen:

  • Een kind hoeft hierdoor niet steeds heen en weer van papa naar mama’s huis. Elke keer ergens anders wonen, hetzij steeds voor een week of alleen in de weekenden, zorgt er natuurlijk wel voor dat het kind steeds z’n spullen heen en weer moet slepen. Dit kan best wel vermoeiend zijn, vooral als het kind het bijvoorbeeld druk heeft met school.
  • Kinderen zijn altijd in hun eigen vertrouwde omgeving. Dit zorgt voor rust, veiligheid en stabiliteit. Ze houden hun eigen kamertje en eigen plekje waar ze wonen. En altijd is papa of mama er. Het enige verschil met vroeger is dat ze er niet meer tegelijkertijd zijn.
  • Ze blijven in dezelfde buurt wonen. Als ze bijvoorbeeld om de week elders wonen, dan betekent dit ook dat ze hun vriendjes en vriendinnetjes mogelijk steeds een tijdje niet zien.

Nadelen birdnesting

Op zich klinkt birdnesting vrij ideaal vanuit het perspectief van een kind gezien, maar toch zijn er wel enkele nadelen te noemen:

  • Jij en je ex hebben misschien wel in totaal drie huizen. Allebei een eigen huis en een gezamenlijk huis. Dat zorgt voor extra financiële lasten.
  • Jij en je ex blijven op deze manier meer met elkaar verbonden, omdat je nog een huis deelt. En het is uiteraard ook belangrijk om na een scheiding elkaar los te kunnen laten om een nieuw leven op te bouwen.
  • Als ouders zijn jullie nu de twee die elke week de spullen in een tas moeten verslepen. Dat kan vermoeiend en ingewikkeld zijn, zeker omdat je als volwassene over het algemeen meer spullen nodig hebt in de week dan kinderen.
  • Birdnesting en een nieuwe partner gaan vaak niet goed samen. Hoe zou jij je voelen wanneer je ex met een nieuwe partner in jouw bed ligt doordeweeks? Die wrijving kan voor extra spanningen zorgen.
Scheiden en kinderen met co-ouderschap

Birdnesting financieel en fiscaal

Birdnesting wordt vaak gezien als een tijdelijke optie net na de scheiding. De kinderen moeten wennen aan de nieuwe situatie en de ouders zijn zich aan het oriënteren waar ze zich (tijdelijk) kunnen settelen. Een grote reden waarom het vaak geen vaste manier van co-ouderschap is, is dat de woningmarkt erg krap is. Het vinden van een woning is al een lastige opgave en de prijzen schieten door het plafond. Daarom is het niet rendabel om deze manier van co-ouderschap vol te houden.

Lees hier meer over scheiden en hypotheek.

Zo zorgen jullie dat je kinderen zo min mogelijk last hebben van de scheiding

Bij Zorgeloosch snappen we heel goed dat jij en je ex-partner willen voorkomen dat jullie kinderen er de dupe van worden. Je wil dat ze zo min mogelijk merken van deze verdrietige situatie. Dat kan door goed met elkaar te blijven communiceren. Jullie kinderen hebben er het meeste baat bij wanneer er geen onderlinge ruzie is.

Mediation van Zorgeloosch

Om een dergelijke vechtscheiding te voorkomen kunnen jullie via Zorgeloosch in contact komen met een mediator. Deze onafhankelijke partij behartigt allebei jullie belangen en zorgt ervoor dat jullie op een fijne en rustige manier onderling afspraken kunnen maken – bijvoorbeeld over de kinderen.

Wanneer je kiest voor mediator scheiding van Zorgeloosch ondersteunen we je op alle vlakken die je maar mogelijk kunt bedenken bij een scheiding. We helpen je bijvoorbeeld bij het opstellen van het ouderschapsplan (zie hier een ouderschapsplan voorbeeld) en het regelen van alle officiële documenten voor de rechtbank. Zorgeloos scheiden? Dat kan met Zorgeloosch! Plan nu een gratis kennismakingsgesprek in om al je vragen alvast te stellen.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“Ik heb Marco ervaren als een prettige gesprekspartner, die doelgericht en systematisch de zaken bespreekt die aan de orde moeten komen tijdens de scheiding. Verduidelijkt waar nodig en focust op proces en overeenstemming.”
Mediator:
Marco van Nus
8
“Prima gesprekken gehad, zou het iedereen die in deze situatie terechtkomt aanbevelen.”
Mediator:
Marco van Nus
9