Partner wil niet scheiden

Ik wil scheiden’. Dat lijkt een duidelijke boodschap. Toch komt het regelmatig voor dat één van de twee partners daar niet aan wil meewerken. Gelukkig zijn er in Nederland mogelijkheden om de scheiding tóch rond te krijgen. Ook als je partner niet wil scheiden. Wat moet je doen als je partner niet wil scheiden? Daarop geven we in dit artikel antwoord.

Zorgeloosch op gesprek bij mediator
mediator gesprek

De eerste reactie

Wanneer je je partner vertelt dat je wilt scheiden, bedenk dan altijd dat de ander je boodschap misschien niet zag aankomen. Ook al is het voor jou nog zo duidelijk dat de koek op is. Een scheidingsboodschap valt vaak rauw op iemands dak en heeft grote impact. Geef je partner dan ook de ruimte om te reageren. Misschien heeft hij/zij wel meteen allerlei vragen zorgen en angsten. Zoals geld en de kinderen. Probeer geen ruzie te maken, maar toon begrip.

Onthoud ook dat communicatie zeer belangrijk is. Zeker bij emotionele gebeurtenissen als een scheiding. Wees daarom duidelijk en consistent. Als je eenmaal hebt aangegeven te willen scheiden, uit dit dan op een duidelijke manier. Wanneer je twijfel laat blijken of telkens iets anders zegt, ontstaat er verwarring bij je partner en wellicht ook valse hoop. Wees dus zeker van je zaak voordat je tegen je partner zegt dat je wilt scheiden.

Scheiden voelt als een rouwproces

Vergeet niet dat een echtscheiding veel gelijkenissen heeft met een rouwproces. En een rouwproces kent verschillende fases. Wanneer jouw partner in een andere fase zit dan jij, kan er onbegrip ontstaan. Inzicht in de verschillende fases kan je helpen je partner te begrijpen.

Fase 1: Ontkenning

Je partner zal proberen de scheiding en het einde van de relatie te ontkennen en je misschien op andere gedachten proberen te brengen. 

Fase 2: Boosheid

Je partner zal zichzelf, jou of een derde de schuld geven van de scheiding. 

Fase 3: Onderhandelen

Je partner zal proberen om compromissen te sluiten. ‘Misschien kunnen we vrienden blijven?’ 

Fase 4: Verdriet

Je partner zal een periode van verdriet ervaren. Dit is de eerste stap naar aanvaarding. 

Fase 5: Aanvaarding

Je partner zal zich erbij neerleggen dat jullie relatie toch echt over is en dat er een scheiding zal komen. Deze fase zorgt ervoor dat jullie allebei kunnen gaan bouwen aan een leven zonder elkaar. 

Jij wil scheiden, maar je partner niet

Merk je dat er geen schot in de zaak zit? Dat je partner de scheiding stellig blijft ontkennen of zelfs tegenwerken? Dan kom je in een vervelende situatie terecht waarin partners lijnrecht tegenover elkaar staan. Jij wilt scheiden, je partner niet.

Sinds 1972 is het mogelijk in Nederland om één partner een verzoek tot een scheiding te laten indienen. De ander hoeft het daar dus niet mee eens te zijn. In juridische termen moet er dan sprake zijn van ‘een ontwrichting van het huwelijk’. Je moet kunnen aantonen waarom wat jou betreft het huwelijk geen toekomst meer heeft.

Partneralimentatie berekenen

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Mijn partner wil niet scheiden omdat we dat niet kunnen betalen

Los van emoties, kan het ook voorkomen dat je partner niet wil scheiden omdat daar geen geld voor is. Jullie financiën staan de scheiding als het ware in de weg. Scheiden kost namelijk nogal wat. Hoeveel een scheiding kost is geheel afhankelijk van jullie persoonlijke situatie.

Zorgeloosch samen met je partner in gesprek met een mediator
Zorgeloosch wat doet een mediator checklist

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Gelukkig is er in Nederland een voorziening die mensen met een laag inkomen helpt met een echtscheiding. Dankzij gesubsidieerde rechtsbijstand krijg je hulp van de overheid. Je hoeft dan de kosten niet volledig zelf te betalen. Wat je wel moet betalen zijn de griffiekosten (kosten van de rechtbank) en een eigen bijdrage voor de advocaat of mediator scheiding. Dit kost grofweg tussen de € 53,- en € 150,-.

Of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand is afhankelijk van meerdere factoren, zoals je inkomen en vermogen.

Mijn partner wil niet scheiden vanwege een geloofsovertuiging

Het komt ook voor dat een partner niet wil scheiden vanwege geloofsovertuigingen. Of dat jij zelf niet mag scheiden vanuit je geloof. Ook daarvoor zijn er gelukkig alternatieven. In Nederland kun je namelijk scheiden op twee manieren. De reguliere manier en ‘scheiden van tafel en bed’. Deze scheiding heeft dezelfde gevolgen als een reguliere scheiding, maar heeft als belangrijk verschil dat je voor de wet getrouwd blijft. Het huwelijk blijft in stand, maar je hoeft niet meer samen te leven en de gemeenschap van goederen of de huwelijkse voorwaarden worden opgeheven of afgewikkeld. Mocht je na verloop van tijd toch officieel willen scheiden of weer opnieuw bij elkaar komen, is dit altijd mogelijk d.m.v. een verzoekschrift.

scheiden gesprek mediator Zorgeloosch

Eenzijdig verzoek tot echtscheiding

Jouw keuze staat vast: je wilt scheiden. Ook al wil je partner dat niet. Je kunt dan een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechter. Dit kun je overigens niet zelf doen. Een advocaat moet een document opstellen waarin je aangeeft dat het huwelijk ‘duurzaam is ontwricht’ en dat je daarom een echtscheiding wilt.

De rechter zal een kopie van dit verzoek aan je partner sturen. Je partner krijgt zes weken de tijd om hierop te reageren of een bezwaar aan te tekenen. Afhankelijk van die reactie zal de rechter uitspraak doen, of nog enkele zittingen laten plaatsvinden.

In de praktijk komt het vrij weinig voor dat een partner zich in deze fase nog verzet tegen de scheiding. Mocht je partner jouw verzoek toch willen aanvechten, zorg dan dat je een goede advocaat (gespecialiseerd in familierecht) in de arm neemt.

Wanneer de rechter uitspraak heeft gedaan, kan je partner binnen een termijn van drie maanden nog in hoger beroep gaan. Pas ná deze termijn van drie maanden is de scheiding definitief.

Hoe lang kan mijn partner de scheiding rekken?

Een echtscheidingsprocedure tegenhouden kan niet. Wel kan je partner de procedure rekken. Zoals hierboven genoemd heeft je partner na het verzoek tot een echtscheiding zes weken de tijd om te reageren of een bezwaar aan te tekenen. Deze periode kan (ook zonder jouw toestemming) verlengd worden met nog eens vier weken. Als er bezwaar wordt aangetekend, zal er een mondelinge zitting moeten plaatsvinden in de rechtbank. Door de bezetting bij rechtbanken kan het enkele maanden duren voordat jullie zitting plaatsvindt. Na de zitting duurt het gemiddeld vier weken tot je een schriftelijke echtscheidingsbeschikking ontvangt. Daarna volgt dus (zoals hierboven al genoemd) de periode van drie maanden waarin je partner in hoger beroep kan gaan. Stel dat je partner daarvoor kiest, moeten drie rechters opnieuw naar de zaak kijken.

Kortom: in de praktijk kan een echtscheiding best lang gerekt worden. Een echtscheiding is namelijk pas rond wanneer deze ingeschreven is in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente.

De vraag is of het slim is om de scheiding zo lang te rekken. Wat heb je immers liever? Een snelle, goed geregelde scheiding? Of een slechte relatie? Bovendien geldt: hoe langer de scheidingsprocedure duurt, hoe duurder deze wordt. Advocaten moeten immers betaald worden.

Wil je voorkomen dat de scheiding eindeloos duurt? Mediation kan de oplossing bieden. Met een onpartijdige derde gaan jullie in gesprek om de scheiding rond te krijgen. Het doel van mediation is om een prettige, leefbare situatie te creëren voor beide partners. Alles wordt van A tot Z geregeld en een vechtscheiding wordt voorkomen.

Partner wilt niet scheiden
gesprek met partner over scheiden

Partner wil niet scheiden? Schakel mediation in

Komen jullie er samen niet uit? Mediation kan helpen om uit de impasse te komen. Een mediator is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige die jullie helpt de scheiding te regelen. Ook verzorgt een mediator bemiddeling, waardoor afspraken gemaakt kunnen worden, de scheiding rond komt en een vechtscheiding wordt voorkomen. Ook voorkom je met mediation dat er een eenzijdig verzoek tot scheiden ingediend moet worden. Want in dat geval duurt een scheiding vaak maanden tot ruim een jaar. Dankzij een mediationtraject blijf je met elkaar in gesprek en is er ruimte voor de emoties en belangen van beide partners.

Als je kiest voor mediation door Zorgeloosch kies je niet alleen voor hulp bij het persoonlijke aspect van de scheiding, maar ook juridisch en financieel advies. Wij zijn namelijk de enige mediator in Nederland waarbij ook een financieel adviseur zich buigt over jullie scheiding. Dat geeft inzicht in jouw toekomstplannen!

Met mediation voorkom je bovendien dat je dure advocaten moet inschakelen, de scheiding moet uitvechten via de rechtbank met alle gevolgen voor het hele gezin van dien. Kortom: met het inschakelen van een mediator zorg je voor een professionele partij die jullie volledig begeleidt en ontzorgt in de scheidingsprocedure.

Over Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld de kinderen, jullie woning en hypotheek, het aanvragen van de scheiding bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen, partneralimentatie en meer. Ook helpen onze mediators een escalatie te voorkomen. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

Wil je partner niet scheiden? Ontdek of mediation jullie kan helpen

Maak kennis met Zorgeloosch in een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“Het was een prettige samenwerking”
“In een tijd van onzekerheid, emoties en verandering kregen we professionele maar ook inlevende begeleiding en steun waar nodig en werd er gekeken naar de totale situatie maar zeker ook individueel. De kinderen waren goed in beeld en door adviezen en begeleiding goed betrokken bij het proces.”
10