Wat te doen bij een vechtscheiding?

Zo’n 10 tot 15 procent van alle scheidingen is een vechtscheiding. Een vechtscheiding kenmerkt zich door hevige ruzies en het willen vermijden van contact. In een vechtscheiding is het dan ook lastig om afspraken te maken en de scheiding op een goede manier te regelen. Als er kinderen in het spel zijn, ondervinden zij vaak ernstige gevolgen. Wat doe je als je in een vechtscheiding zit? En kun je een vechtscheiding voorkomen of stoppen? Hieronder vertellen we je wat te doen als je in een vechtscheiding zit of dreigt te raken.

We kunnen ons voorstellen dat je nog een hoop vragen hebt. Wij bieden een gratis telefonisch gesprek aan van 15 minuten waarin expert je helpen specifiek met jouw situatie, want iedere situatie is uniek.

Ongelukkige partners

Wat is een vechtscheiding?

Een vechtscheiding is een scheiding die gekenmerkt wordt door ruzies en hoogoplopende emoties. De partners willen elkaar bewust schade toebrengen, waardoor het maken van afspraken vrijwel onmogelijk is. Hierdoor duurt een vechtscheiding vaak veel langer dan een scheiding van partners die wel met elkaar rond de tafel willen.

Kenmerken van een vechtscheiding

Wanneer spreek je van een vechtscheiding? Hieronder sommen we enkele kenmerken op die typerend zijn voor een vechtscheiding:

  • Er is continu ruzie.
  • Er worden geen compromissen gesloten en men denkt alleen in eigenbelang.
  • Communicatie tussen de partners is vrijwel niet mogelijk.
  • Er wordt negatief gehandeld en gesproken.
  • Kinderen worden vaak gebruikt om de andere partner te schaden.
  • Een vechtscheiding wordt vaak uitgevochten via advocaten en de rechtbank.

Gevolgen vechtscheiding

Iedere echtscheiding heeft gevolgen. Bij een vechtscheiding worden deze gevolgen uitvergroot. Zo zijn er emotionele gevolgen, financiële gevolgen maar ook grote gevolgen voor de kinderen en familie. 

Emotionele gevolgen

Iedere scheiding brengt emotionele gevolgen met zich mee. Als je met ruzie uit elkaar gaat, heeft dat nog grotere gevolgen voor je emotionele welzijn. Je bent gestrest, boos, prikkelbaar, moe en verdrietig. Alle emoties lopen door elkaar, wat een uitputtend effect heeft. Een scheiding kun je vergelijken met een rouwproces. Daar komt nog eens bovenop dat je van alles ad hoc moet regelen. Een nieuw woonadres, extra spullen, een andere bankrekening etc..

Gevolgen voor je naasten

Bewust of onbewust heeft een vechtscheiding een grote invloed op de mensen om je heen. De grootste impact heeft het op kinderen. Maar ook op ouders, (gezamenlijke) kennissen, vrienden en collega’s is er grote impact. In het geval van een vechtscheiding hebben partners vaak geen goed woord over voor elkaar. De negatieve sfeer slaat daardoor al snel over. Ook activiteiten die voorheen gezamenlijk waren, zoals verjaardagen en etentjes worden ineens een logistiek geregel. Probeer echter de mensen om je heen te blijven koesteren. Zij vormen een rustpunt in een heftige scheiding. Tijdens en ook na de scheiding zul je deze mensen hard nodig hebben.

Financiële gevolgen

Een scheiding heeft altijd financiële gevolgen. Omdat jullie gescheiden gaan wonen, zijn extra spullen nodig. Een notaris moet jullie overeenkomsten, akten of testamenten wijzigen. Er moet een ouderschapsplan komen etc. Bij een vechtscheiding liggen de kosten vaak nog hoger, omdat de scheiding langer duurt en er meestal kosten zijn voor een advocaat die duurder is dan een mediator

Gevolgen voor je werk

Uit onderzoek van het CBS en TNO blijkt dat mensen die in een scheiding liggen een veel hoger ziekteverzuim hebben dan gehuwde of ongehuwde werknemers. In het jaar van de scheiding stijgt het ziekteverzuim naar zo’n 7 procent. Ter vergelijking: ongehuwde werknemers hebben een gemiddeld ziekteverzuim van 4 procent, en gehuwde werknemers van 5 procent.

Zorgeloosch Scheiden kan je helpen de belangrijke zaken met je ex te bespreken en zo afspraken te maken over bijvoorbeeld de kinderen, het huis en de hypotheek. Op deze manier kan mediation een vechtscheiding voorkomen. Maak een afspraak voor een gratis vrijblijvende kennismaking.

Scheiden en kinderen met co-ouderschap

Kinderen vechtscheiding

Voor kinderen heeft een vechtscheiding enorme gevolgen. In Nederland maken jaarlijks zo’n 6.000 kinderen mee dat hun ouders met ruzie uit elkaar gaan. Veel ouders hebben niet in de gaten hoe groot de gevolgen van hun scheiding zijn voor hun kind(eren). Omdat de ouders zo verwikkeld zijn in hun strijd met elkaar, worden de belangen van kinderen vaak achtergesteld. Of nog erger: zij worden ingezet als strijdmiddel tégen de andere ouder. Wanneer de ouders kwaadspreken over elkaar in het bijzijn van hun kind, kan het kind bovendien last krijgen van een loyaliteitsconflict. Kinderen die een vechtscheiding hebben meegemaakt, zijn geneigd in zichzelf te keren. Ook ondervinden zij vaak leerproblemen en hebben zij moeite met eigen relaties verderop in hun leven.

Voorkom een vechtscheiding

Merk je dat de emoties in jullie scheidingsproces hoog oplopen? Schakel hulp in! Een mediator scheiding kan jullie helpen om de scheiding in goede banen te leiden en regelt alles van A tot Z. Ook is er begrip voor en belang bij beide partners. Bedenk ook hoe je later zelf wilt terugkijken op je scheiding. Wil je dat alles goed geregeld is, of denk je vooral terug aan de slepende rechtszaken met advocaten die recht tegenover elkaar staan? En hoe wil je dat je kinderen terugkijken op de scheiding? Vergeet niet dat je als ouder een voorbeeldfunctie hebt.

Onderstaande tips zijn een eerste stap in het voorkomen van een vechtscheiding:

  1. Ga met elkaar in gesprek, hoe moeilijk dit ook is.
  2. Geef elkaar ruimte of neem even afstand als de emoties te hoog oplopen.
  3. Wees transparant en gun elkaar iets.
  4.  Probeer elkaar geen verwijten te maken.

Vechtscheiding hulpverlening

Als jullie er samen niet uitkomen, is er gelukkig altijd hulp mogelijk. Het is moedig als je durft aan te geven dat jullie hulp nodig hebben. Bovendien is met de juiste hulp alles des te sneller achter de rug en wordt alles goed geregeld. Hulp bij een vechtscheiding zorgt voor rust. Een mediator kan jullie helpen om de scheiding in goede banen te leiden. Er is oog voor beide partners en er wordt gezorgd dat er voor beide partijen (ook na de scheiding) een leefbare situatie is. Een mediator zorgt dat de communicatie weer op gang komt, dat er afspraken worden gemaakt en regelt alles van A tot Z.

Mediation bij vechtscheiding | Over Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld de kinderen, jullie woning en hypotheek, de scheiding aanvragen bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen, partneralimentatie en meer. Ook helpen onze mediators een escalatie te voorkomen. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“Ik had er bij het eerste gesprek meteen een goed gevoel over dat de scheiding goed geregeld zou worden. Ik ben ook opgelucht dat ik niet alles tot in detail heb moeten uitzoeken en daar goede hulp bij had...”
Mediator:
Marco van Nus
9
“De contactmomenten waren prettig. De uitleg helder en afspraken concreet.”
8