Hulp bij scheiden

Als je gaat scheiden, is het erg begrijpelijk dat je hierbij hulp nodig hebt. Het is een zware, emotionele en intense periode. Je leven staat volledig op z’n kop. Tijdens deze lastige tijd moet je ook nog eens van alles regelen (lees meer over alles wat je moet regelen in ons artikel ‘scheiden en dan‘). Hulp bij het scheiden is er daarom in allerlei soorten en maten. In dit artikel bespreken wij de mogelijkheden uitgebreid.

De verschillen tussen een fiscaal partner en toeslagpartner

Hulp bij scheiding

Veel mensen kiezen ervoor om hulp bij hun scheiding in te schakelen. Deze hulp is bijvoorbeeld:

Met de juiste hulp verloopt de scheiding doorgaans minder hobbelig en is de scheiding ook sneller rond. Als je hulp inschakelt, wil je natuurlijk dat deze hulp goed aansluit bij jouw wensen. Welke vorm van hulp je kiest, is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijkheid, behoeftes en situatie. Daarom gaan we hieronder verder in op de verschillende vormen van hulp bij een scheiding.

Coaching scheiding

Een scheiding aanvragen en de gehele scheiding is een langdurig proces dat niet opeens afgelopen is zodra jullie een handtekening onder de scheidingspapieren gezet hebben. Het officiële gedeelte mag dan wel klaar zijn, maar het verwerkingsproces begint vaak daarna pas. Dit is heel erg logisch; je bent namelijk druk bezig geweest met al het regelwerk en hebt daarna pas echt tijd om de scheiding te verwerken. Heb je last van de grote impact van de scheiding? Of kun je het moeilijk verwerken? En vind je de stap naar een psycholoog net iets te groot? Dan is een scheidingscoach een goede optie. Een scheidingscoach helpt je door middel van coaching tijdens en na je scheiding bijvoorbeeld met:

 • Het verwerken van de scheiding en alle emoties.
 • Zin krijgen in en plannen maken voor de toekomst.
 • Hoe je het beste met je ex-partner kunt communiceren en conflicten kunt vermijden.
 • Het in kaart brengen van de beste aanpak voor jou. Moet je bijvoorbeeld kiezen voor een scheiding van tafel en bed of een ‘normale’ scheiding?
 • Hoe je je kind(eren) kunt begeleiden tijdens en na de scheiding.

Merkt een scheidingscoach dat je aanvullende hulp nodig hebt? Dan kan een coach je doorverwijzen naar gespecialiseerde vormen van deskundige hulp.

Scheiding convenant

Hulp bij scheiding psycholoog

Een scheiding heeft een grote impact op je leven. Je leven zal een tijdje helemaal op zijn kop staan. Je kunt dit zelfs vergelijken met een rouwproces. Je neemt immers afscheid van een belangrijk deel van je leven. Ervaar je veel problemen met de verwerking van deze moeilijke gebeurtenis? Dan kun je bij een psycholoog terecht. Vroeger was het misschien nog een taboe om een psycholoog te bezoeken, maar dit is echt verleden tijd.

Je wordt doorverwezen naar een psycholoog via je huisarts. Je zult vaak een lijst meekrijgen met verschillende mogelijkheden. Doe eerst goed onderzoek naar de verschillende psychologen of praktijken omdat deze allemaal verschillende behandelmethodes kunnen hebben. Het is belangrijk dat jij je prettig voelt bij deze persoon en dat de behandelmethode goed bij jou past.

Een goede psycholoog helpt je om de scheiding een plekje te geven, om uit een negatieve sleur te komen en om weer zin te krijgen in de toekomst. Ook bij heftige vechtscheidingen is psychologische hulp vaak een goed idee om deze intense periode op de juiste manier te kunnen verwerken.

Ik wil psychologische hulp, maar durf niet naar een psycholoog

Het bezoeken van een psycholoog is een grote stap waar je misschien nog niet klaar voor bent. Heb je toch hulp nodig tijdens of na je scheiding? Dan kun je anoniem terecht bij verschillende instanties zoals Stichting MIND Korrelatie. Zij bieden professionele psychologische hulp en beantwoorden al je vragen. Ook zijn er op internet genoeg platforms waar je lotgenoten vindt.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

 1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
 2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
 3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Juridische hulp bij scheiding

Jij en je partner moeten samen veel regelen tijdens een scheiding. Wellicht komen jij en je partner daar samen prima uit, maar niet bij iedereen verloopt dit even soepel. Is de relatie met je partner verslechterd of liggen jullie in een vechtscheiding? Dan is juridische hulp bij een scheiding meestal noodzakelijk. Je hoeft niet altijd in een vechtscheiding te liggen om juridische hulp nodig te hebben. Je wilt immers zeker weten dat alle afspraken die jullie onderling maken juridisch gezien ook kloppen. Ook helpt de juiste juridische hulp jullie bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant en/of een ouderschapsplan, het regelen van de alimentatie en het verdelen van de financiën.

Het is aan te raden om de afspraken tussen jou en je partner juridisch te laten controleren en deze ook meteen vast te laten leggen. Houdt jouw ex-partner zich in de toekomst niet aan deze afspraken? Dan kun je deze alsnog afdwingen als jullie de afspraken eerst door de rechter laten bekrachtigen. Heb je de afspraken alleen onderling gemaakt? Of zijn deze niet op de juiste manier opgesteld? Dan is er helaas niks aan te doen als jouw ex-partner zich niet aan de afspraak houdt.

Een mediator scheiding of advocaat kan je helpen om alle afspraken juridisch juist vast te leggen.

Een mediator is een onpartijdige derde die jullie helpt om alle afspraken rondom jullie scheiding te regelen en dit juridisch op de juiste manier op papier te zetten. Een mediator werkt altijd in het belang van beide partners. Het doel van een mediation traject is om voor jullie beiden een prettige en leefbare situatie te creëren tijdens én na jullie scheiding. Bij een mediator kun je ervan uitgaan dat jullie scheiding goed geregeld wordt.

Als je kiest voor een advocaat in plaats van een mediator, heb je de keus uit een gezamenlijke of persoonlijke advocaat. Kunnen jij en je (ex-)partner nog met elkaar door één deur? Dan schakel je een gezamenlijke advocaat in om jullie afspraken te checken op juridische juistheid en de scheiding namens jullie beiden in te dienen bij de rechtbank. Liggen jij en je (ex-)partner in de clinch en is afspraken maken niet of nauwelijks mogelijk? Dan kun je ervoor kiezen om allebei een eigen advocaat in te schakelen. De belangen van jou en je (ex-)partner worden los van elkaar behartigd. Het nadeel hiervan is wel dat dit veel kosten met zich meebrengt. Er moeten immers twee advocaten worden betaald. Bij scheidingszaken kies je overigens meestal voor een advocaat die gespecialiseerd is in familierecht. Wil jij scheiden maar je partner nog niet? Dan is het ook mogelijk om een scheiding eenzijdig aan te vragen. Hiervoor schakel je zelf een advocaat in.

De meeste stellen kiezen voor mediation om hen te begeleiden in het scheidingstraject. Mediation is vaak gevallen een stuk goedkoper dan een advocaat. Het grootste voordeel is dat bij mediation rekening gehouden wordt met de belangen van jullie allebei. Je staat niet tegenover elkaar in de rechtbank en voorkomt zo dat er een conflict ontstaat en deze escaleert.

Val je onder bepaalde inkomensgrenzen? Dan is de kans groot dat je aanspraak kunt maken op gefinancierde rechtsbijstand. Zorgeloosch Scheiden is een High Trust organisatie van de Raad.

Financiële hulp bij scheiding

Op financieel gebied moet er veel geregeld worden tijdens een scheiding. Denk aan het verdelen van de gezamenlijke woning, de waarde van de inboedel, hypotheek, de auto, geld en pensioen. Een mediator helpt jullie hierbij. Wist je dat je bij Zorgeloosch niet alleen een mediator krijgt toegewezen maar ook een financieel adviseur? Hij kijkt continu mee of jullie woonwensen en toekomstplannen financieel haalbaar zijn. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

Hulp scheiding voor ouders

Een scheiding waar kinderen bij betrokken zijn is altijd een stuk complexer. Je hebt namelijk altijd nog enig contact met je ex-partner omdat jullie samen ouders zijn van jullie kinderen. Je hebt onder andere contact over de zorg, opvoeding en kosten van de kinderen. Tijdens het scheidingsproces zijn er ook veel extra zaken die geregeld moeten worden als er kinderen in het spel zijn. Zo is het verplicht om een ouderschapsplan in te dienen als de kinderen nog minderjarig zijn. Dit ouderschapsplan voorbeeld van Zorgeloosch kan hierbij gebruikt worden.

Omdat een scheiding met kinderen altijd een stuk complexer is dan een scheiding zonder kinderen, bestaan er hulpinstanties speciaal voor ouders die in scheiding liggen. ScheidingsATLAS is daar een goed voorbeeld van. Deze gratis training is ontwikkeld voor en door gescheiden ouders en leert je omgaan met de spanningen, stress en communicatieproblemen die bij een scheiding met kinderen komen kijken. Ook experts hebben meegewerkt aan deze training die je leert hoe je ouderrol eruit komt te zien na de scheiding, hoe je de kinderen begeleidt en hoe je met je ex-partner kunt blijven communiceren.

scheidingsarrangement

Hulp scheiding voor kinderen

Voor kinderen is de scheiding van hun ouders een zeer ingrijpende en heftige gebeurtenis. Belangrijk dus om hier goed mee om te gaan en je kinderen hierin ook te begeleiden. Helaas is daar niet altijd genoeg aandacht voor. Als ouder ga je immers zelf door een zware en emotionele periode waardoor je niet altijd zelf de juiste begeleiding kan geven. Gelukkig zijn er veel instanties en hulpprogramma’s speciaal voor kinderen die een scheiding doormaken. Deze hulp voor kinderen is er overigens in vele gradaties, van een groepstraining tot een kinderpsycholoog. We schreven een uitgebreid artikel over hulp voor kinderen bij een scheiding.

Mediation en scheiding

Een mediator scheiding inschakelen is vaak de beste oplossing. Een mediator helpt je namelijk bij alle zaken die bij een scheiding komen kijken. Je kunt bij een mediator ook terecht voor informatie of als je vragen hebt over de scheiding. Bij een mediator zitten alle disciplines onder één dak. Je kunt hier zowel terecht voor bemiddeling als juridisch en financieel advies. Zo regel je alles in één keer.

Tijdens een scheiding is het logisch als je hulp in wilt schakelen. Bijvoorbeeld als je er samen niet uitkomt, als je in een vechtscheiding zit of als je door de bomen het bos niet meer ziet. Dankzij mediation is de scheiding snel rond en voorkom je een vechtscheiding. Kortom: met het inschakelen van een mediator zorg je voor een professionele partij die jullie volledig begeleidt en ontzorgt in de gehele scheidingsprocedure. Dat geeft rust voor nu en zekerheid voor later.

Mediation gesprek met koppel scheiding

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

 1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
 2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
 3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Vrouw aan de telefoon

Zorgeloos scheiden met Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor jullie woning en de hypotheek en het vastleggen van afspraken in een echtscheidingsconvenant. Maar we zorgen er ook voor dat jullie scheiding wordt ingediend rechtbank en bieden hulp en advies bij het regelen van verzekeringen, partneralimentatie, de kinderen en meer. Tot slot helpen onze mediators een escalatie te voorkomen door professionele en onpartijdige bemiddeling. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

“Ik had er bij het eerste gesprek meteen een goed gevoel over dat de scheiding goed geregeld zou worden. Ik ben ook opgelucht dat ik niet alles tot in detail heb moeten uitzoeken en daar goede hulp bij had...”
Mediator:
Marco van Nus
9
“Shabnam heeft ons waanzinnig goed begeleid. Zij wist ons op de juiste momenten te helpen door te wijzen op datgene wat je soms snel uit het oog verliest. Onze kinderen heeft ze op zeer vakkundige en liefdevolle manier door het proces geholpen. Door haar vakkundige hulp en tomeloze inzet is onze scheiding zonder 1 onvertogen woord afgewikkeld en kunnen wij met een traan en een lach terugkijken op een bijzondere ervaring.”
10