Samenlevingscontract ontbinden

Jij en je vriend(in) gaan uit elkaar. Dat is natuurlijk een super verdrietige gebeurtenis. Wanneer jullie samenwonen of zelfs een huis hebben gekocht, kan het al helemaal ingewikkeld worden. Misschien hebben jullie een samenlevingscontract opgesteld waarin een aantal zaken instaan die aan bod komen bij een relatiebreuk. Op deze pagina vind je meer informatie over een samenlevingscontract ontbinden.

Een samenlevingscontract beëindigen is allesbehalve leuk, maar wel een stuk eenvoudiger dan een echtscheiding als je getrouwd bent. Wanneer je samen een huis hebt gekocht is het des te belangrijker dat de afspraken die in het samenlevingscontract staan worden nagekomen. Zorgeloosch vertelt je graag meer.

Waarom samenlevingscontract ontbinden?

Wanneer je gaat samenwonen is het altijd aan te raden om een samenlevingscontract op te stellen via de notaris. Daarin staat bijvoorbeeld:

  • Hoe de kosten van de woonlasten worden verdeeld (boodschappen, huur, hypotheek etc.);
  • De afspraken rondom de gezamenlijke bankrekening;
  • De kosten voor de verzorging en opvoeding van jullie kinderen;
  • Een verblijvingsbeding (de afspraak dat wanneer je vriend(in) komt te overlijden jij alle gemeenschappelijke bezittingen krijgt)
  • Hoe je de gemeenschappelijke inboedel verdeelt wanneer jullie uit elkaar gaan.

Vooral dat laatste komt goed van pas bij het beëindigen van een samenlevingscontract. Door deze afspraken van tevoren te maken, voorkom je geruzie achteraf. Waarom wil je nu een samenlevingscontract ontbinden? Dat kan wanneer jullie niet meer verliefd op elkaar zijn, voor een andere reden uit elkaar gaan of niet meer gaan samenwonen.

Kan je een samenlevingscontract eenzijdig opzeggen?

Een samenlevingscontract ontbinden eenzijdig kan wanneer alleen jij niet meer verder wil met je vriend(in). Je kunt dan een aangetekende brief sturen naar je partner om officieel te vermelden dat je het samenlevingscontract wil ontbinden. Het is belangrijk om dit officieel te doen, want anders blijft het samenlevingscontract geldig. Je hoeft geen hier advocaat voor in te huren en het hoeft niet langs de rechter te gaan.

Hoe samenlevingscontract ontbinden?

Wanneer je niets doet, blijft het samenlevingscontract dus geldig. Iets wat je dus echt moet regelen wanneer je uit elkaar gaat. Ook al heb je al je inboedel al verdeeld en staat het huis al op Funda, je moet het toch nog even officieel doorgeven.

Wat te doen bij einde samenlevingscontract? Goede vraag! Je kunt een samenlevingscontract ontbinden met een simpele brief. Je stuurt allebei een brief aan elkaar waarin je zegt dat het samenzijn stopt. Je hoeft daar geen notaris voor in te schakelen, waardoor je kosten bespaart. Je kunt op zoek naar een samenlevingscontract ontbinden voorbeeldbrief of een samenlevingscontract ontbinden formulier. Maar er zijn dus geen wettelijke eisen waar deze brief aan moet voldoen. Een aantal zinnen in je eigen woorden is al voldoende.

Samenlevingscontract ontbinden verdeling van de inboedel

Misschien hebben jullie bij het opstellen van het samenlevingscontract al afspraken gemaakt over de inboedel. Wellicht bestaat er wel een lijst met meubelen en accessoires en zijn deze al verdeeld bij de aanschaf ervan. Maar we snappen ook wel dat je niet alle bonnetjes hebt bewaard en dat het verdelen lastiger kan zijn dan je denkt. Op deze pagina lees je meer over het verdelen van de inboedel.

Samenlevingscontract ontbinden met koopwoning

Misschien staat jullie huidige woning nu op één van jullie in het Kadaster. Wanneer het samenlevingscontract wordt ontbonden blijft die op die naam staan. Staan jullie beiden als eigenaar ingeschreven bij het Kadaster? Dan moet je goede afspraken maken over de koopwoning. Je spreekt zelf af wie in de woning blijft wonen (als dit ook betaalbaar is). Diegene die in de woning wil (en kan) blijven wonen moet de ander dan uitkopen. Dat is een lastig proces dat net zo gaat als bij een echtscheiding van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Op deze pagina vind je meer informatie over het uitkopen van je partner.

Wanneer het uitkopen van de ander niet rendabel is in jullie situatie kunnen jullie samen de huidige woning verkopen waarna jullie met de opbrengst los van elkaar een nieuwe woning zoeken.

Samenlevingscontract ontbinden met kind

Wanneer je samen kinderen hebt en uit elkaar gaat ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Oók wanneer je niet getrouwd bent is dat verplicht. In zo’n ouderschapsplan staan de afspraken over de kinderen zoals de kinderalimentatie en de verdeling van de zorg. Zie hier een ouderschapsplan voorbeeld.

Wat kost het om een samenlevingscontract te ontbinden?

Wat kost het ontbinden samenlevingscontract, vraag je? Dat kost in principe geen geld. Je hoeft namelijk niets juridisch vast te leggen – iets wat bij een echtscheiding een heel ander verhaal is. Toch kan een samenlevingscontract geld kosten. Bijvoorbeeld omdat jullie er samen niet uitkomen bij het verdelen van de woning en de inboedel. Dan kan het lonen om een mediator scheiding in te schakelen. Een mediator behartigt jullie beide belangen en zorgt ervoor dat jullie onderling afspraken kunnen blijven maken.

Je hoeft bij een samenlevingscontract overigens geen partneralimentatie aan elkaar te betalen. Dat hoeft alleen bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Ook dat scheelt weer geld.

Hulp nodig bij een samelevingscontract ontbinden? Laat Zorgeloosch je helpen

Heb je hulp nodig bij het ontbinden van je samenlevingscontract? Dan staan de professionals van Zorgeloosch graag voor je klaar. Ook al hoef je bij een samenlevingscontract geen juridische zaken te regelen, kan het verdelen van de inboedel en de verkoop van jullie gezamenlijke woning ook genoeg vragen en zorgen geven. Plan vandaag nog een vrijblijvend gesprek in!

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“Shabnam heeft ons waanzinnig goed begeleid. Zij wist ons op de juiste momenten te helpen door te wijzen op datgene wat je soms snel uit het oog verliest. Onze kinderen heeft ze op zeer vakkundige en liefdevolle manier door het proces geholpen. Door haar vakkundige hulp en tomeloze inzet is onze scheiding zonder 1 onvertogen woord afgewikkeld en kunnen wij met een traan en een lach terugkijken op een bijzondere ervaring.”
10
“Prima gesprekken gehad, zou het iedereen die in deze situatie terechtkomt aanbevelen.”
Mediator:
Marco van Nus
9