Voorbeeld ouderschapsplan

De beste afspraken voor de zorg en opvoeding van jullie kinderen na de scheiding.

Mediation met partner bij scheiding

Wat is een ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan is een document waarin jullie afspraken maken over de zorg, de opvoeding en de kinderalimentatie. Door dit allemaal op papier te zetten, creëer je rust en duidelijkheid voor jullie zelf, maar ook voor jullie kinderen. Zo voorkom je conflicten die de impact van jullie scheiding voor de kinderen kan vergroten. Een scheidingsbemiddelaar/mediator kan jullie hierbij helpen.

Bij echtscheiding, ontbinding van een geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract met minderjarige kinderen zijn ouders sinds 2009 verplicht een ouderschapsplan op te stellen.

Welke afspraken zet je in een ouderschapsplan?

Jullie kunnen samen zelf bepalen wat jullie belangrijk vinden en welke afspraken jullie vastleggen. Er zijn een aantal dingen die jullie verplicht in het plan moeten opnemen:

  1. Hoe jullie informatie uitwisselen over de ontwikkeling van jullie kind.
  2. Hoe jullie elkaar informeren en hoe jullie overleggen over belangrijke zaken zoals bedtijd, zakgeld, huisregels etc.
  3. Hoe jullie omgaan met verjaardagen en vakanties.
  4. Overige afspraken over de financiën zoals sport, hobby’s en zakgeld.

Download ons gratis voorbeeld ouderschapsplan

Zorgeloosch Scheiden heeft een gratis voorbeeld ouderschapsplan beschikbaar gesteld, zodat je niks over het hoofd ziet bij het maken van afspraken over jullie kinderen.

In dit voorbeeld staan ook tips omschreven om het ouderschapsplan goed te kunnen gebruiken.

Concept Ouderschapsplan

Toestemming
“Ze was heel vriendelijk erg betrokken heeft heel snel gewerkt. Ik zou haar ook aanbevelen aan iemand anders.”
10
“Shabnam heeft ons waanzinnig goed begeleid. Zij wist ons op de juiste momenten te helpen door te wijzen op datgene wat je soms snel uit het oog verliest. Onze kinderen heeft ze op zeer vakkundige en liefdevolle manier door het proces geholpen. Door haar vakkundige hulp en tomeloze inzet is onze scheiding zonder 1 onvertogen woord afgewikkeld en kunnen wij met een traan en een lach terugkijken op een bijzondere ervaring.”
10