Al langer ongelukkig in huwelijk of sinds kort niet meer gelukkig in huwelijk?

De gevolgen als je een scheiding te lang uitstelt

Scheiden is misschien wel één van de moeilijkste beslissingen in een mensenleven. Omdat die beslissing zo moeilijk is – en ook grote gevolgen heeft – kiezen veel mensen ervoor om toch maar niet te scheiden. Kortom: zij blijven hangen in een ongelukkig huwelijk. Maar welke gevolgen heeft het uitstellen van een scheiding? Onderzoek heeft aangetoond dat als je niet gelukkig in huwelijk bent en een scheiding uitstelt, dit grote impact heeft op onder andere je gezondheid.

Jurist aan de telefoon

Gevolgen ongelukkig in huwelijk

Een niet gelukkig huwelijk vol conflicten heeft negatieve gevolgen voor je gezondheid. Dat concludeerden twee psychologen uit Nevada en Michigan na jarenlang onderzoek. Zij vergeleken huwelijken met veel conflicten met huwelijken die niet gedreven werden door ruzies en onenigheid. Tegelijkertijd onderzochten zij de gezondheid van de desbetreffende mannen en vrouwen. Zij kwamen tot de conclusie dat een ongelukkig huwelijk wel degelijk gevolgen heeft voor de gezondheid.

Een ongelukkig huwelijk kan o.a. leiden tot:

 • Ontstekingen;
 • Een hoger gehalte van het stresshormoon cortisol;
 • Daarmee samenhangend risico’s voor de gezondheid van het hart en immuunsysteem;
 • Minder eetlust.

Dit onderzoek toont vooral de lichamelijke gevolgen van een ongelukkig huwelijk. Maar laten we ook de mentale gevolgen niet vergeten. Als je ongelukkig bent in je huwelijk kan dat leiden tot een laag zelfbeeld, veel stress, eenzaamheid en zelfs depressie.

Ik ben niet gelukkig in huwelijk

Veel mensen vinden het ontzettend moeilijk om te scheiden. Logisch ook, want jullie hebben samen veel opgebouwd. Ooit zeiden jullie volmondig ‘ja’ tegen elkaar en wilden jullie samen oud worden. Toegeven dat jullie huwelijk niet meer werkt is erg lastig en voelt soms als falen. Zeker als er kinderen in het spel zijn.

De tijd dat er nog een taboe hing rondom scheiden is inmiddels wel voorbij. Gemiddeld eindigt namelijk één op de drie huwelijken in een scheiding. Toch blijven veel mensen te lang hangen in een ongelukkig huwelijk en wordt een scheiding te lang uitgesteld. Uit onzekerheid voor de financiële gevolgen, uit angst voor eenzaamheid of omwille van de kinderen. Toch kun je je afvragen wat beter is voor kinderen: ouders die niet gelukkig in een huwelijk vol conflicten zitten of gescheiden ouders die gelukkiger zijn zonder elkaar.

Gevolgen uitstellen scheiding voor kinderen

Over het algemeen kun je stellen: kinderen zijn gelukkiger in een gezin dat intact is. Is het dan maar beter om niet te scheiden? Zeker niet. Want misschien nog wel schadelijker voor kinderen is leven in een gezin waar conflicten en ruzies de bovenhand voeren. Hevige ruzies kunnen traumatisch zijn voor kinderen. Ook zorgt het ervoor dat kinderen belemmerd worden in hun eigen impulsen, zoals sociale contacten en creativiteit. Kinderen met ouders die in conflict zijn met elkaar sluiten zich vaak af van de buitenwereld. Het uitstellen van een scheiding heeft grote gevolgen voor de kinderen, en ook voor jullie zelf.

Vergeet ook niet dat jullie een voorbeeldfunctie hebben. Als de kinderen zien dat jullie slechts ogenschijnlijk beleefd tegen elkaar zijn of dat conflicten maar niet worden uitgesproken of opgelost, beïnvloedt dat onbewust de manier waarop zij later zelf relaties aangaan. Ook voelen kinderen de gespannen sfeer die hoort bij een ongelukkig huwelijk feilloos aan. Duurt deze situatie jarenlang, dan spreek je zelfs van chronische spanning. Je moet je dan zeker afvragen of de gevolgen van een scheiding opwegen tegen de gevolgen van een ongelukkig huwelijk.

Hoewel veel ouders denken dat ze falen wanneer hun huwelijk strandt, laat scheiden ook juist iets goeds zien aan je kinderen. Namelijk het belang van eigen geluk. Hier komt weer die voorbeeldfunctie om de hoek kijken. Je leert je kinderen namelijk dat een vervelende situatie (scheiden) soms nodig is om uiteindelijk weer gelukkig te worden. Een boodschap die ze ook in hun eigen toekomstige leven en relaties zullen meenemen.

scheidingsarrangement

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

 1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
 2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
 3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Ongelukkig in huwelijk? 8 redenen waarom het beter is om te scheiden

 

 • In een ongelukkig huwelijk kan een scheiding juist voelen als een opluchting. Ook voor de kinderen. Onderzoek van Jonathan Gruber toonde aan dat kinderen wiens ouders tóch zijn gescheiden een beter opleidingsniveau hebben, een beter inkomen en een beter eigen huwelijk dan kinderen waarvan de ouders ondanks alle ruzies bij elkaar bleven. Gelukkige ouders (ook als ze gescheiden zijn) betekent simpelweg gelukkigere kinderen.
 • Je geeft een goed voorbeeld aan je kinderen. Je laat immers zien dat je kunt kiezen voor je eigen geluk en dat het goed is om een grens te trekken.
 • Niets is zo schadelijk voor je gezondheid als langdurige stress. Uit een ongelukkig huwelijk stappen is dus beter voor je gezondheid. Je voorkomt er o.a. hart- en vaatziekten, diabetes en een depressie mee.
 • Je hebt tijd om jezelf te vinden en je weer volledig te focussen op jezelf. Een huwelijk – vooral een slecht huwelijk – kan je behoorlijk opslokken. Je ziet jezelf op den duur meer als ‘man of vrouw van’ dan als jezelf. Een scheiding betekent ook dat je zelf weer de controle hebt. Je beslist zelf over je financiën, huishouden en geluk.
 • Je hebt meer tijd voor familie en vrienden. Als je een periode achter de rug hebt van ruzies en conflicten in je relatie, zijn je familie en vrienden misschien wat naar de achtergrond verdwenen. Na de scheiding heb je eindelijk tijd om weer volop te investeren in deze belangrijke banden.
 • Je bent realistischer in eventuele volgende relaties. Juist omdat je een gecompliceerd huwelijk hebt meegemaakt, zul je voortaan anders in een nieuwe relatie stappen. Je weet dat er niet alleen zwart en wit is, maar ook vele grijstinten. Ook weet je waarschijnlijk beter wat je wel en niet zoekt in een relatie.
 • Je voelt je niet langer alleen. Weet je wat namelijk erger is dan je soms eenzaam voelen? Jezelf eenzaam voelen terwijl je een relatie hebt. Het is heel normaal dat je je af en toe alleen voelt na een scheiding. Hopelijk heb je nu extra tijd voor je kinderen, vrienden en familie. Op den duur zal je gevoel van eenzaamheid juist gaan aanvoelen als zelfstandigheid. En dat is wel degelijk een groot verschil.
 • Het biedt kansen. Hoewel een huwelijk je misschien het gevoel gaf van zekerheid en veiligheid, kan de scheiding je een gevoel geven van hoop en kansen. Er gaat vaak weer een wereld voor je open.

Wil de scheiding niet vlotten? Schakel hulp in!

Hebben jullie de scheiding te lang uitgesteld? Zit je vast in een ongelukkig huwelijk en komen jullie er maar niet uit samen? Dan kan het slim zijn om een externe professional in te schakelen die jullie helpt bij de scheiding. Steeds meer mensen kiezen voor mediation om ze te helpen om op een vlotte en gezonde manier uit elkaar te gaan.

Een mediator is een onpartijdige professional die jullie begeleidt tijdens het hele scheidingstraject. Van het opstellen van een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan tot het regelen van de alimentatie en de daadwerkelijke aanvraag van de scheiding. En van advies over de verdeling van de woning tot het in kaart brengen van jullie financiële situatie.

Ook bemiddelt een mediator tussen jou en je partner waardoor een vechtscheiding wordt voorkomen. Kortom: met mediation zorg je ervoor dat de scheiding goed geregeld wordt, dat jullie niets over het hoofd zien en dat de scheiding sneller rond is.

Mediation door Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld jullie woning en de hypotheek en het maken van een echtscheidingsconvenant. Maar we bieden ook hulp bij het regelen van verzekeringen, pensioen, alimentatie, de kinderen, het ouderschapsplan en meer. We heten niet voor niets Zorgeloosch scheiden. Onze mediation biedt rust voor nu, en zekerheid voor later.

Tot slot helpen onze mediators een escalatie te voorkomen door professionele en onpartijdige bemiddeling. Dankzij mediation komt jullie scheiding uit de impasse en worden afspraken eindelijk gemaakt. Wij zijn de enige mediator in Nederland waarbij je niet alleen een mediator scheiding krijgt toegewezen, maar ook een financieel adviseur. Bij Zorgeloosch bieden we alle expertise onder één dak en ontzorgen je in alle stappen van het scheidingsproces. Dat is dé alles-in-1 oplossing. Maak kennis met de aanpak van Zorgeloosch in een gratis telefonisch 15 minuten gesprek.

“Prettige en rustige benadering, waardoor een emotionele periode toch op een prettige manier wordt doorlopen.”
“Ik heb Marco ervaren als een prettige gesprekspartner, die doelgericht en systematisch de zaken bespreekt die aan de orde moeten komen tijdens de scheiding. Verduidelijkt waar nodig en focust op proces en overeenstemming.”
Mediator:
Marco van Nus
8