Wat is mediation?

Het besluit nemen om te gaan scheiden is lastig. Het is een periode vol emoties en stress waarin samen tot goede en eerlijke beslissingen komen vaak moeilijk blijkt. Mediation kan helpen zowel voor jou als je partner een eerlijke en goede oplossing voor de echtscheiding te vinden. Wat mediation precies inhoudt leggen we verderop uit.

Benieuwd wat Zorgeloosch voor jou kan betekenen? We luisteren graag naar jouw verhaal en geven je advies op maat. Het eerste gesprek is telefonisch en is volledig op onze kosten.

scheiden met mediation

Scheiden doe je niet alleen

Gelukkig hoef je scheiden niet alleen te doen. Sterker nog: de rechter en de bank, als je een koopwoning hebt, moeten akkoord gaan met alle afspraken die je onderling maakt. Daarom is het zondermeer het verstandigste voor mediation te kiezen. Je moet besluiten nemen over niet alledaagse, maar wel enorm belangrijke zaken. Wie blijft er in het koophuis wonen? Hoe stellen we een ouderschapsplan op? En heb ik recht op partneralimentatie? Het zijn onderwerpen die bij een scheiding aan bod komen en voor frictie kunnen zorgen tussen jou en je partner. Een scheiding is al vervelend genoeg. Schakel daarom een mediator scheiding in, zodat jullie je niet langer druk hoeven maken en prettig uit elkaar kunnen gaan.

Zorgeloosch samen met je partner in gesprek met een mediator

Mediation; wat houdt het in?

Mediation is simpel gezegd professionele bemiddeling bij een echtscheiding. Neem je het besluit om te gaan scheiden, dan komen er vaak conflicten om de hoek kijken. In dit geval kun je ervoor kiezen mediation in te schakelen om te bemiddelen tussen jou en je partner. Mediation trekt geen partij en is onafhankelijk en zorgt er daarbij voor dat je op fatsoenlijke wijze het conflict met je partner kunt oplossen. Zonder mediation is dit niet altijd mogelijk omdat jullie bijvoorbeeld andere belangen hebben. Hieronder hebben we de meest voorkomende onderwerpen die zorgen voor conflicten voor je op een rijtje gezet:

 1. De regelingen die getroffen worden omtrent de omgang met de kinderen.
 2. De verdeling van het gezamenlijk vermogen, bezittingen en schulden.
 3. Wel of geen recht op kinder- en/of partneralimentatie.
 4. Wat te doen met het koophuis? Verkopen of je partner uitkopen?

Dit zijn enkele onderwerpen die in de meeste gevallen besproken moeten worden. We begrijpen dat dit onderwerpen zijn waarvan je niet altijd alle kennis paraat hebt. Dat is nu het fijne van mediation. Mediation van Zorgeloosch biedt alle expertise onder één dak, waardoor we jou en je partner kunnen helpen met oplossingen waar jullie beiden achter staan.

Zelf de touwtjes in handen

Mediaton helpt je tijdens het scheidingsproces alle stappen in kaart te brengen. Echter zijn jij en je partner degene die besluiten nemen. Er wordt enkel advies gegeven door een mediator. Het besluit nemen jullie zelf. Daarnaast wordt er bij mediation geen standpunt ingenomen. Een mediator is onafhankelijk en wil voor jullie beiden een zo goed mogelijke oplossing voor de situatie. Alles doe je in principe helemaal zelf, mediation is er om je te begeleiden.

Door deze aanpak staan beide partijen dan ook altijd achter uiteindelijke besluiten, want hier zijn jullie zelf mee gekomen. Wat er ook voor frictie heeft gezorgd in het scheidingsproces, zolang beide kanten bereid zijn om zich in te zetten voor een goede afloop, heeft mediation een enorm grote kans van slagen.

Zorgeloosch in gesprek met mediation

Vertrouwen en vrijwilligheid

Bij mediation zijn er twee elementen erg belangrijk, namelijk vertrouwen en vrijwilligheid. Tijdens het mediation traject wordt er naast het vinden van een eerlijke en goede oplossing voor beiden ook gewerkt aan het herstellen van het vertrouwen in elkaar. Het vertrouwen kan beschadigd zijn doordat bijvoorbeeld een van de twee is vreemdgegaan. Ook in dit geval is het belangrijk dat je er samen aan uit komt, voor nu en voor de toekomst. Het is immers fijn dat je ook na je scheiding nog op goede voet verder kunt met je partner. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

 1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
 2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
 3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Geheimhouding

Alles wat jullie bespreken tijdens het mediationtraject wordt met vertrouwen behandeld en valt onder het beroepsgeheim. Iedereen, dus ook de mediator, heeft een geheimhoudingsplicht. Niets wordt met derden gedeeld zonder toestemming van jullie. Daardoor kun je alle onderwerpen met vertrouwen bespreken.

Mediator gesprek met ex-partner

Vrijwillig

Om te starten met mediation is het belangrijk dat zowel jij als je partner bereid zijn om het traject aan te gaan. Je kunt alleen mediation inschakelen wanneer alle partijen vrijwillig meewerken. Mediation is een vorm van bemiddeling die alleen werkt wanneer jullie beiden vrijwillig instemmen met het traject. Je zult zien dat juist daarom er vaak oplossingen komen waar jij en je partner tevreden mee zijn. Dit komt omdat je allebei bereid bent de scheiding zo goed mogelijk af te ronden. Op die manier kunnen jullie waarschijnlijk ook na de scheiding nog normaal met elkaar omgaan.

Het kan natuurlijk voorkomen dat jij graag mediation wilt, maar je partner niet. Maar hoe kun je bij de ander doordringen dat mediation juist in jullie situatie zo waardevol is? De gemoederen kunnen namelijk hoog oplopen als het gaat om scheiden. Zeker wanneer je partner eigen belangen vooropstelt.

Een mediator kan geen beslissingen afdwingen wanneer jullie het ergens niet over eens zijn, maar weet gelukkig wel hoe je dan toch een compromis bereikt. Het bied je een helpende hand wanneer je er samen niet uitkomt. Zo lukt het over het algemeen alsnog onwillige partners tot samenwerking te verleiden. Je kunt naar je toekomst kijken waarin afspraken staan gemaakt voor de langere termijn. Zo krijg je weer vertrouwen in een goede afloop. Samen er op een eerlijke manier uitkomen, dat is waar we voor gaan.

Welke stappen doorloop je tijdens je scheiding met hulp van een mediator?

 1. Een mediator vraagt of jullie beiden zeker zijn dat jullie willen gaan scheiden. Alleen dan wordt het traject gestart.
 2. De mediator brengt de situatie in kaart en stelt een lijst op met zaken waarover afspraken gemaakt moeten worden.
 3. Je overlegt de afspraken met elkaar. Een mediator helpt hierbij door te handelen in beide belangen.
 4. De mediator stelt een echtscheidingsconvenant en een eventueel ouderschapsplan op waarin de hiervoor gemaakte afspraken zijn opgenomen.
 5. Zodra beide partners akkoord gaan, krijg je een echtscheidingsverzoek. De mediator zal de scheiding aanvragen bij de rechter.
 6. De rechter maakt de echtscheiding officieel. Je mediator regelt de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de Basisregistratie Personen en bij de gemeente.
Zorgeloosch in gesprek met een mediator

Traject

Hoe snel gaat een scheiding? Dat heeft veel te maken met welke weg je kiest. Met mediation ben je er vaak al binnen een paar maanden. Hoeveel maanden hangt ook af van hoe snel je de financiën geregeld krijgt, of er sprake is van een eigen woning of een eigen zaak en dergelijke. Omdat Zorgeloosch Scheiden eigen financieel adviseurs heeft en vaste partners als hypotheekverstrekkers Rabobank en ING valt dat vaak reuze mee.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

 1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
 2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
 3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Mediation van Zorgeloosch

Zorgeloosch Scheiden is specialist in scheiden zonder advocaat. Dat doen we al jarenlang en voor stellen in heel Nederland. Je zet ons in als onafhankelijke derde, die vanuit een volstrekt neutrale positie met beide partners werkt aan een eerlijke scheiding. Om wat voor reden de relatie ook is verbroken, ook als het vertrouwen over en weer ver weg is, zoeken wij naar een oplossing. Zeker wanneer er kinderen zijn en vooral dan eigenlijk; zij moeten weten waar ze aan toe zijn en zich veilig voelen. Als enige in Nederland combineert Zorgeloos Scheiden mediation met financieel advies. Want een scheiding heeft zonder uitzondering gevolgen voor ieders inkomen en vermogen.

Naast de mediator die voor jullie aan de slag gaat is er dus ook een financieel adviseur betrokken die meer voor elkaar krijgt dan je zelf zou kunnen of enkel een mediator je kan bieden. Hierbij staat het belang van beide partner (plus die van de kinderen) voorop. Daarnaast werkt Zorgeloosch samen met verschillende partners, zoals banken en verzekeraars, om de beste oplossing voor je hypotheek en scheiding te realiseren. Alles zit bij de prijs inbegrepen. Zo weet je zeker dat jullie eerlijke én haalbare afspraken maken over (kinder)alimentatie, hypotheek en pensioen. Kortom: Zorgeloosch biedt alle expertise onder één dak en ontzorgt je in alle stappen van het scheidingsproces. Dat is dé alles-in-1 oplossing.

 1. Mediation mét financieel advies
 2. Oplossing voor jullie hypotheek
 3. Al het regelwerk uitbesteed

Maak kennis met de aanpak van Zorgeloosch in een gratis telefonisch 15 minuten gesprek of lees hier meer over mediation van Zorgeloosch. Onze experts helpen je graag verder met jouw situatie en vragen.

“Dagelijks help ik scheidende stellen die niet weten dat er ruimere regels bestaan bij banken als het gaat om scheiden en de aankoop van een woning. Wij kennen de banken én weten als specialist precies welke regels er zijn”
Mediator:
9
“Ik heb Marco ervaren als een prettige gesprekspartner, die doelgericht en systematisch de zaken bespreekt die aan de orde moeten komen tijdens de scheiding. Verduidelijkt waar nodig en focust op proces en overeenstemming.”
Mediator:
Marco van Nus
8