Scheiden van tafel en bed

Scheiden of uit elkaar gaan. Je wilt dit op een goede manier doen. Maar wat moet er allemaal geregeld worden? Hoe zit het met de kinderen en de koopwoning? We vinden voor elk vraagstuk een passende oplossing.

Scheiden, belastingen en toeslagen

Voordeel scheiden tafel en bed

Wellicht heb je er weleens van gehoord, ‘scheiden van tafel en bed’. Slechts weinig mensen weten wat het precies inhoudt. Meestal kiezen stellen die uit elkaar willen gaan, voor scheiden. Maar scheiden van tafel en bed kan financiële voordelen voor jullie hebben. Die voordelen hebben bijvoorbeeld te maken met de hypotheek.

Scheiden van tafel en bed voor de hypotheek?

De twee belangrijkste redenen om te kiezen voor een scheiding van tafel en bed zijn:

 1. Geloofsovertuiging
 2. Financiële of fiscale redenen

Wat is scheiden van tafel en bed?

Als je ervoor kiest om te scheiden van tafel en bed, dan leef je niet langer samen maar gescheiden van elkaar. Jullie delen niet langer tafel en bed. De reden waarom deze manier van scheiden steeds minder voorkomt, is omdat de wet gehuwden niet meer verplicht om samen te wonen. Je kunt nu dus getrouwd blijven zonder samen te leven.

Is scheiden van tafel en bed ook bij geregistreerd partnerschap mogelijk?

Als er sprake is van een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap, is het niet mogelijk om te scheiden van tafel en bed. Een scheiding van tafel en bed is alleen mogelijk bij een huwelijk.

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Scheiden van tafel en bed vanwege geloofsovertuigingen neemt af

Soms laat een geloofsovertuiging niet toe om te scheiden. Voorheen was vooral voor die mensen een scheiding van tafel en bed een goede oplossing. Tegenwoordig gebeurt dit steeds minder. Scheiden van tafel en bed wordt tegenwoordig vooral gedaan om financiële redenen, vanwege de hypotheek.

Waarom zou je scheiden van tafel en bed?

Overweeg je om te gaan scheiden van tafel en bed? Als je hiervoor kiest, ben je wettelijk gezien nog gewoon getrouwd. Wel leef je apart van elkaar. Bij een scheiding van tafel en bed wordt jullie gemeenschap van goederen omgezet naar huwelijkse voorwaarden. Na de scheiding hebben jullie beiden eigen inkomen, vermogen en schulden. Het door jullie opgebouwde ouderdomspensioen mag worden verdeeld. Het nabestaandenpensioen blijft doorlopen. Officieel zijn jullie immers niet gescheiden! De pensioenuitvoerder blijft jullie daarom als getrouwd zien, waardoor jullie elkaars nabestaande zijn.

Ongelukkige partners

Hoe werkt de procedure voor een scheiding van tafel en bed?

De echtscheidingsprocedure bij een scheiding van tafel en bed is vrijwel gelijk aan de procedure voor een officiële scheiding. De rechter zal een positieve uitspraak doen over de scheiding van tafel en bed. Net als bij een “gewone” scheiding moet er wel sprake zijn van duurzame ontwrichting. Dat betekent dat jullie verhouding zo moeilijk is geworden, dat het eigenlijk niet mogelijk is om nog langer bij elkaar te blijven.

Ouderschapsplan bij een scheiding van tafel en bed

Zijn er minderjarige kinderen in het spel? Dan is een ouderschapsplan verplicht. Jullie moeten dezelfde stappen ondernemen als bij een definitieve scheiding. Belangrijk: onderschat niet het opstellen van het convenant. Daarin staan de afspraken over het vermogen, de woning en alimentatie.

De scheiding van tafel en bed wordt uiteindelijk opgenomen in het huwelijksgoederenregister.

Mediator met koppel over omgangsregeling

Scheiding van tafel en bed, de gevolgen

Dit zijn de belangrijkste gevolgen:

 1. Jullie stellen samen een ouderschapsplan op, met daarin de omgangsregeling voor de kinderen
 2. De onderhoudsplicht blijft gewoon bestaan
 3. Het is niet mogelijk om met iemand anders te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, zolang je gescheiden van tafel en bed bent
 4. Er is geen financiële verantwoordelijkheid meer naar elkaar. Je kunt niet voor een nieuwe schuld van de ander aansprakelijk worden gesteld
 5. Na een scheiding van tafel en bed zijn de pensioenen verdeeld. Het nabestaandenpensioen loopt door
 6. Na een scheiding van tafel en bed zijn de schulden verdeeld. Dit geldt ook voor vermogen, schulden en de inboedel
 7. In sommige gevallen heb je na het scheiden van tafel en bed recht op meer toeslagen of bepaalde heffingskortingen
  Na het scheiden van tafel en bed, wordt de hypotheek (schuld) verdeeld

Officieel scheiden na een scheiding van tafel en bed

Sommige stellen kiezen ervoor om hun hele leven gescheiden van tafel en bed te blijven. Het is natuurlijk mogelijk dat je na verloop van tijd met iemand anders wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan. In dat geval moet je eerst officieel scheiden. De scheiding van tafel en bed moet dan worden ontbonden. Dit kan alleen door een rechter.

Toen jullie kozen voor een scheiding van tafel en bed, hebben jullie diverse afspraken vastgelegd. Daardoor gingen jullie over naar een scheiding onder huwelijkse voorwaarden. Jullie bezittingen en schulden zijn destijds eerlijk verdeeld.

Vriend helpen bij scheiding

Hier moet je verder rekening mee houden

Wanneer je het huwelijk officieel wilt ontbinden, houd dan rekening met de volgende zaken:

 1. Jullie kunnen een gezamenlijk verzoek tot officiële scheiding indienen, wanneer jullie beiden het huwelijk willen beëindigen. Hiervoor geldt geen termijn. De rechter zal dan altijd akkoord gaan
 2. Je kunt een aanvraag voor een eenzijdige ontbinding van het huwelijk indienen. Dit kan als jullie minimaal drie jaar gescheiden zijn van tafel en bed. Ook dan zal de rechter akkoord gaan
 3. Je kunt ook binnen drie jaar een aanvraag indienen voor eenzijdige ontbinding. De rechter keurt de aanvraag goed onder bepaalde voorwaarden: namelijk als je minimaal een jaar gescheiden bent van tafel en bed en je partner zich misdraagt
 4. Als jullie weer officieel getrouwd willen zijn, kun je dit de rechtbank laten weten. De scheiding van tafel en bed wordt dan ongedaan gemaakt

Scheiden van tafel en bed of officieel scheiden met hulp van een mediator?

Net als bij een gewone scheiding, maak je bij een scheiding van tafel en bed afspraken over kinderen, huis, bezittingen en schulden. Mediation helpt jullie om op een goede manier met elkaar in overleg te blijven.

Wil je meer weten? Neem contact op met de mediator voor een gratis kennismakingsgesprek. Dit kan door het contactformulier in te vullen, te bellen naar 085 0293 254 of door een e-mail te sturen naar contact@zorgeloosch.nl.

“Er is zoveel wat er bij komt kijken waar wij geen weet van hadden! Dit wordt je gelukkig allemaal uit handen genomen.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“Ze was heel vriendelijk erg betrokken heeft heel snel gewerkt. Ik zou haar ook aanbevelen aan iemand anders.”
10