Scheiden van tafel en bed

Wat is scheiden van tafel en bed precies en wat zijn de beweegredenen om daar voor te kiezen? Je leest het op deze pagina van Zorgeloosch Scheiden.

Scheiden, belastingen en toeslagen

Wat is scheiden van tafel en bed?

Scheiden van tafel en bed betekent dat je volgens de wet getrouwd blijft, maar dat jij en je partner gescheiden van elkaar willen leven. Je bent dan letterlijk van tafel en bed gescheiden, vandaar de naam: scheiding van tafel en bed. Goed om te weten: een scheiding van tafel en bed is niet mogelijk bij een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. Je kunt dus alleen van tafel en bed scheiden bij een huwelijk.

Wat is het verschil tussen een echtscheiding en scheiding van tafel en bed?

Bij een echtscheiding ontbinden jullie het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Je gaat dan niet alleen afzonderlijk van elkaar wonen en leven, je bent volgens de wet ook niet meer bij elkaar. Dat is bij een scheiding van tafel en bed anders. Daar gaat ieder zijn eigen weg, maar volgens de wet zijn jullie nog wel aan elkaar verbonden.

Waarom kies je voor scheiden van tafel en bed?

Vroeger was je verplicht om tijdens je huwelijk samen te wonen. Dat staat nu niet meer in de wet, waardoor het aantal scheidingen van tafel en bed afneemt. Toch zijn er nog genoeg mensen die bewust zijn gescheiden van tafel en bed. Bijvoorbeeld voor het geloof. Ook zijn er stellen die niet de financiële middelen hebben voor een echtscheiding. Van tafel en bed scheiden is dan toegankelijker. Daarnaast kan een tafel en bed scheiding ook gezien worden als een ‘proefscheiding’ waarna je ook weer bij elkaar kunt komen.

De voordelen

 • Je blijft voor de wet getrouwd.
 • Je kunt het weer ongedaan maken.
 • De financiële gevolgen zijn minder ingrijpend.

Wat zijn de nadelen van scheiden van tafel en bed?

 • Je moet drie jaar wachten totdat je een ‘echte’ scheiding kan aanvragen. Waardoor je in die drie jaar niet kunt trouwen met een nieuwe partner.
 • De procedure duurt vaak net zo lang als een normale scheidingsprocedure.

Wat kost een scheiding van tafel en bed?

Ook wanneer je wil scheiden van tafel en bed ben je verplicht om een advocaat in te schakelen. Deze werken op basis van uurtarief. Hoeveel je uiteindelijk moet betalen is afhankelijk van hoe lang de advocaat bezig is om jouw aanvraag voor de scheiding van tafel en bed te regelen. De advocaat in kwestie maakt van tevoren een schatting van de verwachte kosten. Wil je besparen op de kosten? Dan is het verstandig om samen met je partner één advocaat in arm te nemen. Verder komen ook de kosten van de rechter er nog bij.

Financieel adviseur mediation bij scheiden

Financiële gevolgen

Ondanks dat je op juridisch vlak getrouwd blijft, moet je rekening houden met een aantal financiële gevolgen. Zoals het pensioen, de hypotheek en uitkeringen of toeslagen. Wanneer je niet meer samenwoont ben je immers geen fiscaal partners of toeslagpartners meer. Zo hoef je niet meer samen de belastingaangifte te doen en telt de zorgtoeslag niet meer mee voor je partner.

Daarnaast heb je geen financiële verantwoordelijkheid meer naar elkaar. Je kunt dus niet voor de schuld van de ander aansprakelijk worden gesteld. Ook de schulden die al bestaan worden verdeeld samen met het vermogen, de schulden en de inboedel.

Hypotheek

Net als bij een normale echtscheiding moet je afspraken maken over de huurwoning of koopwoning. Kan de ene partner de ander uitkopen of moeten er andere afspraken gemaakt worden? Lees hier meer over scheiden en hypotheek.

Uitkeringen en toeslagen

Je krijgt na de scheiding van tafel en bed een uitkering voor een alleenstaande. Let wel: wanneer je samen een partneralimentatie afspreekt kan dit invloed hebben op de hoogte van die uitkering.

Pensioen

Wanneer je gaat scheiden van tafel en bed verdeel je jouw ouderdomspensioen. Dat doe je niet voor het nabestaandenpensioen, je blijft immers nog getrouwd.

Scheiding van tafel en bed aanvragen: zo werkt het

Wil je scheiden van tafel en bed? Dan ben je vast nieuwsgierig hoe dit proces er in de praktijk uitziet. Welke zaken moet je regelen en wanneer moet je een advocaat inschakelen? Zorgeloosch Scheiden zet het je overzichtelijk voor je op een rij.

In principe is het proces hetzelfde als bij een ‘normale scheiding’. Het grote verschil is dat je de scheiding niet inschrijft bij de gemeente en daardoor volgens de wet getrouwd blijft. De scheiding komt wél in het huwelijksgoederenregister te staan.

Stap 1: dien een echtscheidingsverzoek in bij de rechtbank. Voor deze stap heb je de hulp van een scheidingsadvocaat nodig.

Stap 2: dien een verzoekschrift in bij de rechtbank (dit kan gemeenschappelijk of eenzijdig).

Stap 3: de rechter keurt het verzoek toe wanneer er genoeg bewijs is dat het huwelijk duurzaam ontwricht is – wat betekent dat de verhoudingen binnen jullie huwelijk zo misgaan, dat samenwonen geen optie meer is.

Stap 4: stel een ouderschapsplan op wanneer jullie samen minderjarige kinderen hebben (dat kan eenvoudig met dit ouderschapsplan voorbeeld van Zorgeloosch). Daarnaast moet er ook een echtscheidingsconvenant worden opgesteld.

Stap 5: jullie scheiding van tafel en bed staat in het huwelijksgoederenregister. Nu zijn jullie echt gescheiden van tafel en bed.

Officieel scheiden

Sommige stellen kiezen ervoor om hun hele leven gescheiden van tafel en bed te blijven. Het is natuurlijk mogelijk dat je na verloop van tijd met iemand anders wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan. In dat geval moet je eerst officieel scheiden. De scheiding van tafel en bed moet dan worden ontbonden. Dit kan alleen door een rechter.

Toen jullie kozen voor een scheiding van tafel en bed, hebben jullie diverse afspraken vastgelegd. Daardoor gingen jullie over naar een scheiding onder huwelijkse voorwaarden. Jullie bezittingen en schulden zijn destijds eerlijk verdeeld.

Hier moet je rekening mee houden

Wanneer je het huwelijk officieel wilt ontbinden, houd dan rekening met de volgende zaken:

 • Jullie kunnen een gezamenlijk verzoek tot officiële scheiding indienen, wanneer jullie beiden het huwelijk willen beëindigen. Hiervoor geldt geen termijn. De rechter zal dan altijd akkoord gaan
 • Je kunt een scheiding aanvraag voor een eenzijdige ontbinding van het huwelijk indienen. Dit kan als jullie minimaal drie jaar gescheiden zijn van tafel en bed. Ook dan zal de rechter akkoord gaan
 • Je kunt ook binnen drie jaar een aanvraag indienen voor eenzijdige ontbinding. De rechter keurt de aanvraag goed onder bepaalde voorwaarden: namelijk als je minimaal een jaar gescheiden bent van tafel en bed en je partner zich misdraagt

Als jullie weer officieel getrouwd willen zijn, kun je dit de rechtbank laten weten. De scheiding van tafel en bed wordt dan ongedaan gemaakt

Van tafel en bed scheiden met Zorgeloosch

Wil je ondersteuning tijdens dit proces? De scheiding mediators van Zorgeloosch helpen je graag met al jouw vragen omtrent scheiden van tafel en bed. Wij kunnen zelfs het hele proces met alle bijbehorende documenten en administratie voor je uit handen nemen. Zo weet je zeker dat alles volgens de wet goed geregeld is en dat jij en je partner in goede harmonie uit elkaar gaan.

Neem gerust contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

“Ze kwamen met oplossingen die wij nooit hadden kunnen bedenken. Zijn heel meelevend en zeker onpartijdig. Ze praten op een rustige manier zodat de onbekende wereld een stukje begrijpelijker wordt. Scheiden is echt rot maar ze maken het je wel een stuk fijner door je echt, zoals ze je beloven, de administratieve zorgen te ontnemen. Ik geef mijn leerlingen niet vaak een 10 maar die hebben jullie verdiend! Bedankt.”
10
“Het was een prettige samenwerking”