Echtscheidingsconvenant

Scheiden is nooit leuk. Misschien gaan jullie als vrienden uit elkaar, of juist het tegenovergestelde. Op welke manier je ook een scheiding aanvraagt, het is belangrijk om alles goed te regelen en afspraken duidelijk vast te leggen. Dit geeft niet alleen rust, maar biedt ook veel zekerheid voor de toekomst. Alle afspraken rondom de scheiding worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.

Je denkt misschien: dit heb ik zo geregeld. Toch zijn er vaak veel vragen en onduidelijkheden. Wie moet een scheidingsconvenant opstellen? Is dit eigenlijk verplicht? En wanneer is een echtscheidingsconvenant rechtsgeldig? Hieronder beantwoorden wij al deze vragen en meer!

Jurist aan de telefoon

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Een echtscheidingsconvenant (ook wel echtscheidingsovereenkomst of convenant genoemd) is een document waarin jullie afspraken over de scheiding vastleggen. Dat kunnen bijvoorbeeld afspraken zijn over de woning, inboedel en alimentatie.

Het convenant is de basis voor toekomstige communicatie. Het niet vastleggen van afspraken tijdens een echtscheiding zorgt voor tijdbommen voor de toekomst. Voor het afdwingen van naleving van een afspraak is het van belang dat deze onweerlegbaar blijkt uit het echtscheidingsconvenant.

Ook is het convenant houvast voor derden: de Belastingdienst, bank, notaris, etc. Zo heeft de bank een convenant nodig om te kunnen bepalen of je bijvoorbeeld het huis over kunt nemen.

Bij samenwoners spreek je meestal over een vaststellingsovereenkomst. Hebben jullie minderjarige kinderen samen? Afspraken over de kinderen worden apart vastgelegd in een ouderschapsplan.

Hoe moet je een echtscheidingsconvenant opvragen?

Het is verstandig om zelf het echtscheidingsconvenant te bewaren als het eenmaal goedgekeurd is. Bepaalde instanties – bijvoorbeeld een hypotheekverstrekker- kunnen namelijk vragen om het convenant. Mocht je de papieren kwijt zijn? Dan kun je een echtscheidingsconvenant opvragen bij de advocaat die het scheidingsconvenant destijds heeft ingediend. Ook kun je terecht bij de rechtbank of gemeente. Zij zijn verplicht je echtscheidingspapieren een aantal jaar te bewaren.

Ben je de echtscheidingsconvenant kwijt? Dan kun je dus een echtscheidingsconvenant opvragen bij een advocaat of rechtbank.

Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?

Hieronder vind je een checklist met de belangrijkste punten die in een echtscheidingsconvenant gezet moeten worden.

Jullie geven zelf invulling aan het convenant. Het is wel verstandig om bepaalde thema’s op te nemen en hier duidelijke afspraken over te maken. Deze afspraken zijn namelijk niet alleen belangrijk om de korte termijn (voor een hypotheek of toeslagen aanvragen), maar geven ook veel houvast en duidelijkheid voor de toekomst.

Onderstaande punten helpen jullie op weg:

  • Woning (wordt deze verkocht, of blijft één van jullie er wonen)
  • Verdelen van de inboedel (wie krijgt wat)
  • Hypotheek
  • Geldzaken en schulden
  • Verzekeringen en pensioen
  • Fiscale zaken
  • Alimentatie (wie betaalt wat aan wie en hoeveel)
  • Afspraken over communicatie na de scheiding
  • Wat spreken jullie af als één van jullie de afspraken niet nakomt

Belangrijk is dat jullie allebei het echtscheidingsconvenant ondertekenen. Hierna kan het door een advocaat ingeleverd worden bij de rechtbank.

Is een echtscheidingsconvenant verplicht?

In de meeste gevallen is een echtscheidingsconvenant niet verplicht. De enige uitzondering wanneer een convenant wel verplicht is, is als je gezamenlijk de scheiding indient én je geen kinderen hebt samen.

Hebben jullie wel kinderen en besluiten jullie een echtscheidingsconvenant op te stellen? Dan moeten jullie daarnaast ook een ouderschapsplan maken.

Maar je kunt bijvoorbeeld niet de woning verdelen of overnemen zonder dat er iets op papier staat. Je zult kortom samen afspraken moeten maken om ten eerste aan de bank bijvoorbeeld te laten zien hoe jouw financiële positie is na de scheiding. De afspraken hebben namelijk invloed op jouw leencapaciteit en de betaalbaarheid van de woning. Ten tweede wil je gedoe voorkomen en als je jouw scheiding wilt formaliseren bij de rechter, dan ben je ook verplicht een convenant op te stellen.

Is een echtscheidingsconvenant rechtsgeldig?

Wanneer jullie het echtscheidingsconvenant door een advocaat laten indienen bij de rechtbank (en de rechter keurt het goed) is het scheidingsconvenant rechtsgeldig. In officiële termen krijgt jullie scheidingsconvenant een ‘executoriale titel’.

De rechter kijkt of de afspraken die jullie maken niet in strijd zijn met de wet. Is jullie convenant bekrachtigd door de rechter? Dan kun je de afspraken afdwingen. Stel dat je ex-partner de partneralimentatie niet betaalt, dan kun je een deurwaarder of het LBIO inschakelen. Betaalt jouw partner daarna nog steeds niet, dan kun je naar de rechter stappen.

Hoe kun je een echtscheidingsconvenant opstellen?

Jullie stellen het convenant samen op, of met de hulp van een mediator of advocaat.

Verloopt het maken van afspraken stroef? Of hebben jullie alleen maar discussies? Dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Een mediator is onpartijdig en helpt jullie om alle afspraken op papier te zetten, met oog voor beide partners.

Om een convenant in te dienen bij de rechtbank heb je altijd een advocaat nodig. Maak je gebruik van mediation? Dan zorgt deze ervoor dat de advocaat het bij de rechtbank indient. Alleen een advocaat mag namelijk een verzoek indienen bij de rechtbank. Bijna 65% van scheidingen in Nederland gaat uit elkaar via een mediator en laat een advocaat de afspraken indienen bij de rechtbank.

 

Waarom de meeste stellen kiezen voor een echtscheidingsconvenant

Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht, maar de meeste stellen kiezen er wel voor om er een op te stellen. Waarom? Simpelweg omdat je een goed opgebouwd document hebt die je kunt laten bekrachtigen door de rechter. Dien je een convenant – tegelijk met je echtscheidingsverzoek – in bij de rechtbank? Dan is dit document onderdeel van jullie scheiding en wordt deze dus bekrachtigd. Betaalt jouw partner in de toekomst bijvoorbeeld geen alimentatie? Of worden er andere afspraken geschonden? Dan kun je afspraken afdwingen bij de rechter. Kortom: het is slim op afspraken zwart op wit te zetten. Zo voorkom je conflicten.

Wanneer je toch ineens een echtscheidingsconvenant nodig kunt hebben

Een scheidingsconvenant is niet verplicht, maar toch vragen bepaalde instanties erom. Denk hierbij aan de hypotheekverstrekker, een bank of pensioenfonds. Om een nieuwe hypotheek af te sluiten op jouw naam, moet je meestal een scheidingsconvenant laten zien. Het is dus altijd slim om een echtscheidingsconvenant op te stellen, ook al is het niet verplicht.

Waarom echtscheidingsconvenant bij hypotheek?

Het is zoals je eerder al kon lezen niet verplicht om een convenant op te stellen, toch is het verstandig om dit te doen wanneer jullie gezamenlijk de hypotheekschuld moeten verdelen. Een hypotheekverstrekker vraagt namelijk vaak om een convenant wanneer jullie afzonderlijk van elkaar een nieuwe hypotheek gaan aanvragen.

Wat zijn de kosten van een echtscheidingsconvenant?

Voor een advocaat ben je gemiddeld €250,- per uur kwijt, en voor de rechtbankprocedure ben je standaard €314,- kwijt in 2023. Ieder jaar wordt dit opnieuw vastgesteld.

Hoe beter je met elkaar door één deur kunt, hoe minder de kosten zijn bij een echtscheiding. Wanneer je samen een scheidingsconvenant kunt opstellen (zonder een mediator), hoef je alleen te betalen voor de advocaat die het convenant indient en het griffierecht bij de bank.

Kies je voor mediation? Dan moet je daar uiteraard ook voor betalen. Bij Zorgeloosch maken we het graag makkelijk voor je door alles voor je uit handen te nemen voor een vaste prijs. Je hoeft dan niet zelf op zoek naar de juiste mensen.

Kun je het echtscheidingsconvenant wijzigen?

Ja. De afspraken die jullie nu maken, zijn over een paar jaar misschien niet meer haalbaar of wenselijk. Het is daarom mogelijk een afspraak te laten wijzigen. Daarvoor moeten jullie het wel allebei eens zijn met de wijziging.

Je kunt niet zomaar iedere afspraak in het echtscheidingsconvenant opnemen. De afspraken en wijzigingen mogen niet in strijd zijn met de wet. De wet staat altijd boven jullie afspraken.

Om verrassingen te voorkomen, is het een goed idee om een mediator in te schakelen. Een mediator helpt jullie om de nieuwe afspraken op papier te zetten. Een mediator scheiding is immers op de hoogte van recente wetgeving, waardoor je zeker weet dat alles klopt.

Wat als iemand het echtscheidingsconvenant niet nakomt?

Het convenant niet nakomen is vervelend voor jou. Als eerste probeer je dit zelf op te lossen, bijvoorbeeld door je ex-partner hierop aan te spreken. Werkt dit niet en blijft je ex-partner zich niet aan de afspraken houden die zijn vastgelegd? Dan kun je een mediator inschakelen.

Werkt dat ook niet? Dan kun je tot slot naar de rechter stappen om de afspraken af te dwingen. Let op: dit kan alleen als het echtscheidingsconvenant destijds bekrachtigd is door een rechter.

Echtscheidingsconvenant getekend en dan?

Je zou denken dat je het moeilijkste achter de rug hebt wanneer het convenant is opgestuurd naar de rechter. Maar dat is pas het begin. Nu is het zaak om de afspraken die jullie gemaakt hebben in het echtscheidingsconvenant uit te werken. Er gaat emotioneel, maar ook zeker financieel veranderen. Wil je weten wat er nog meer komt kijken bij een scheiding? Hier vind je ons scheiden stappenplan.

De hulp van Zorgeloosch

Een mediator, zoals Zorgeloosch, is een onpartijdige professional die jullie helpt om alle afspraken over scheiden helder te krijgen en op papier te zetten. Hier komt dus een stukje bemiddeling bij kijken.

Bij het opstellen van het scheidingsconvenant wordt rekening gehouden met eventuele wijzigingen in de komende jaren en natuurlijk het belang van beide partners. Mediation zorgt ervoor dat de scheiding sneller en op een professionele manier geregeld is. Daarnaast helpen we je tegelijkertijd met alles wat er komt kijken bij het regelen van de hypotheek.

Zorgeloosch helpt jullie graag verder. Wij verzorgen mediation en financieel en juridisch advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen we alles te regelen voor bijvoorbeeld de kinderen, jullie woning en hypotheek, het indienen van de scheiding bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen, partneralimentatie en meer.

Alle afspraken leggen wij overzichtelijk vast in het echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan. Ook helpen onze mediators een escalatie te voorkomen. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Veelgestelde vragen

Hoelang is een convenant geldig?

Een echtscheidingsconvenant verjaart niet. Het antwoord op de vraag: hoelang is een convenant geldig? Is dan ook totdat jullie dit officieel ontbinden.

Wat zijn de verschillen tussen een echtscheidingsconvenant en een echtscheidingsvonnis?

Het echtscheidingsconvenant is een privéovereenkomst tussen ex-partners waarin zij hun afspraken vastleggen, terwijl het echtscheidingsvonnis een gerechtelijke beslissing is die het huwelijk officieel beëindigt en wordt geregistreerd in de burgerlijke stand.

Wat zijn de verschillen tussen een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan?

Een echtscheidingsconvenant richt zich voornamelijk op de financiële en vermogensgerelateerde kwesties van een scheiding tussen de ex-partners, terwijl een ouderschapsplan specifiek is gericht op de zorg en opvoeding van minderjarige kinderen na de echtscheiding.

Wat gebeurt er als ik later wil hertrouwen en er een echtscheidingsconvenant is?

Je zult dan eerst officieel moeten scheiden van jouw huidige partner. Als dit bekrachtigd is door een uitspraak van de rechter en de scheiding is bijgeschreven in de gemeente, kun je officieel opnieuw trouwen voor de wet.

Moet ik een notaris inschakelen om het echtscheidingsconvenant te laten certificeren?

Nee, je hoeft meestal geen notaris in te schakelen om een echtscheidingsconvenant te laten certificeren. Het certificeren houdt meestal in dat beide partners hun handtekeningen voor de juistheid van de inhoud van het convenant plaatsen voordat ze het document indienen bij de rechtbank. Dit wordt vaak gedaan in het bijzijn van een advocaat of mediator.

De notaris kom je wel tegen tijdens je scheiding als je bijvoorbeeld het huis overneemt van jouw ex. Het eigendom moet officieel toegewezen worden aan jou met de afspraken die je samen met je financieel adviseur hebt gemaakt over een nieuwe hypotheek bij jouw bank.

“Duidelijke informatie, hier werd ook de tijd voor genomen. processen gingen lekker vlot, voor ik het wist was het convenant en het ouderschapsplan al opgezet met duidelijke afspraken. ik heb het als zeer prettig ervaren.”
9
“Er is zoveel wat er bij komt kijken waar wij geen weet van hadden! Dit wordt je gelukkig allemaal uit handen genomen.”
Mediator:
Nina Tillema
10