Alles wat je moet weten over het echtscheidingsconvenant

Scheiden is nooit leuk. Misschien gaan jullie als vrienden uit elkaar, of juist het tegenovergestelde. Op welke manier je ook gaat scheiden, het is belangrijk om alles goed te regelen en afspraken duidelijk vast te leggen. Dit geeft niet alleen rust, maar biedt ook veel zekerheid voor de toekomst. Alle afspraken rondom de scheiding worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Je denkt misschien: dit heb ik zo geregeld. Toch zijn er vaak veel vragen en onduidelijkheden. Wie moet een scheidingsconvenant opstellen? Is dit eigenlijk verplicht? En wanneer is een echtscheidingsconvenant rechtsgeldig? Hieronder beantwoorden wij al deze vragen en meer!

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Een echtscheidingsconvenant (ook wel convenant genoemd) is een document waarin jullie afspraken over de scheiding vastleggen. Dat kunnen bijvoorbeeld afspraken zijn over de woning, inboedel en alimentatie. Bij samenwoners spreek je meestal over een vaststellingsovereenkomst.

Hebben jullie minderjarige kinderen samen? Afspraken over de kinderen worden apart vastgelegd in een ouderschapsplan. 

Checklist echtscheidingsconvenant

Jullie geven zelf invulling aan het echtscheidingsconvenant. Het is wel verstandig om bepaalde thema’s op te nemen en hier duidelijke afspraken over te maken. Deze afspraken zijn belangrijk op de korte termijn (bijvoorbeeld voor de hypotheek of het aanvragen van toeslagen), maar geven ook veel houvast en duidelijkheid voor de toekomst. Onderstaande punten helpen jullie op weg:

 • Woning (wordt deze verkocht, of blijft één van jullie in de woning wonen?)
 • Verdelen van de inboedel (wie krijgt wat?)
 • Hypotheek
 • Geldzaken en schulden
 • Verzekeringen en pensioen
 • Fiscale zaken
 • Alimentatie (wie betaalt aan wie en hoeveel?)
 • Afspraken over communicatie na de scheiding
 • Wat spreken jullie af als één van jullie de afspraken niet nakomt?

Belangrijk is dat jullie het echtscheidingsconvenant allebei ondertekenen. Hierna kan het convenant door een advocaat ingeleverd worden bij de rechtbank.

Is een echtscheidingsconvenant verplicht?

In de meeste gevallen is een echtscheidingsconvenant niet verplicht. De enige uitzondering wanneer een echtscheidingsconvenant wél verplicht is, is als je gezamenlijk de scheiding indient én je geen kinderen hebt samen. Dan is een convenant één van de verplichte documenten die je moet indienen, samen met een uittreksel uit de Basisregistratie Personen en een afschrift van de huwelijksakte.

Waarom de meeste stellen kiezen voor een echtscheidingsconvenant

Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht, maar de meeste stellen kiezen er wel voor om er een op te stellen. Waarom? Simpelweg omdat je een goed opgebouwd document hebt die je kunt laten bekrachtigen door de rechter. Dien je een convenant – tegelijk met je echtscheidingsverzoek – in bij de rechtbank? Dan is dit document onderdeel van jullie scheiding en wordt deze dus bekrachtigd. Betaalt jouw partner in de toekomst bijvoorbeeld geen alimentatie? Of worden er andere afspraken geschonden? Dan kun je afspraken afdwingen bij de rechter. Kortom: het is slim op afspraken zwart op wit te zetten. Zo voorkom je conflicten.

Wanneer je toch ineens een echtscheidingsconvenant nodig kunt hebben

Een scheidingsconvenant is niet verplicht, maar toch vragen bepaalde instanties erom. Denk hierbij aan de hypotheekverstrekker, een bank of pensioenfonds. Om een nieuwe hypotheek af te sluiten op jouw naam, moet je meestal een scheidingsconvenant laten zien. Het is dus altijd slim om een echtscheidingsconvenant op te stellen, ook al is het niet verplicht.

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Is een echtscheidingsconvenant rechtsgeldig?

Wanneer jullie het echtscheidingsconvenant door een advocaat laten indienen bij de rechtbank (en de rechter keurt het goed) is het scheidingsconvenant rechtsgeldig. In officiële termen krijgt jullie scheidingsconvenant een ‘executoriale titel’.

De rechter kijkt of de afspraken die jullie maken niet in strijd zijn met de wet. Is jullie convenant bekrachtigd door de rechter? Dan kun je de afspraken afdwingen. Stel dat je ex-partner de alimentatie niet betaalt, dan kun je een deurwaarder of het LBIO inschakelen. Betaalt jouw partner daarna nog steeds niet, dan kun je naar de rechter stappen.

Mediation met partner bij scheiding

Wie stelt een echtscheidingsconvenant op?

Jullie stellen het echtscheidingsconvenant samen op, of met de hulp van een mediator of advocaat.

Verloopt het maken van afspraken stroef? Of hebben jullie alleen maar discussies? Dan is het slim om hulp in te schakelen. Een mediator is onpartijdig en helpt jullie om alle afspraken op papier te zetten, met oog voor beide partners. Om een convenant in te dienen bij de rechtbank heb je altijd een advocaat nodig. Maak je gebruik van mediation? Dan zorgt deze ervoor dat de advocaat het bij de rechtbank indient.

Waar kan ik mijn echtscheidingsconvenant opvragen?

Het is verstandig om zelf het echtscheidingsconvenant te bewaren als het eenmaal goedgekeurd is. Bepaalde instanties – bijvoorbeeld een hypotheekverstrekker- kunnen namelijk vragen om het convenant. Mocht je de papieren kwijt zijn? Dan kun je ze opvragen bij de advocaat die het echtscheidingsconvenant destijds heeft ingediend. Ook kun je terecht bij de rechtbank of gemeente. Zij zijn verplicht je echtscheidingspapieren een aantal jaar te bewaren.

Partneralimentatie berekenen

Echtscheidingsconvenant wijzigen

De afspraken die jullie nu maken, zijn over een paar jaar misschien niet meer haalbaar of wenselijk. Het is daarom mogelijk om een afspraak te laten wijzigen. Om een wijziging door te voeren, moeten jullie het wel allebei eens zijn met de wijziging.

Je kunt niet zomaar elke afspraak opnemen in het echtscheidingsconvenant. De afspraken en wijzigingen mogen niet in strijd zijn met de wet. De wet staat altijd boven jullie afspraken. Om verrassingen te voorkomen, is het een goed idee om een mediator in te schakelen. Een mediator helpt jullie om de nieuwe afspraken op papier te zetten. Een mediator is immers op de hoogte van recente wetgeving, waardoor je zeker weet dat alles klopt.

Kan een echtscheidingsconvenant verjaren?

Een echtscheidingsconvenant verjaart niet.

Ex komt afspraken uit echtscheidingsconvenant niet na

Het is ontzettend vervelend als je ex-partner de afspraken uit het echtscheidingsconvenant niet nakomt. Als eerste probeer je om dit zelf op te lossen, bijvoorbeeld door je ex-partner hierop aan te spreken. Werkt dit niet en blijft je ex-partner zich niet aan de afspraken houden die vastgelegd zijn in het scheidingsconvenant? Dan kun je een mediator inschakelen. Werkt ook dat niet? Dan kun je tot slot naar de rechter stappen om de afspraken af te dwingen. Let op: dit kan alleen als het echtscheidingsconvenant destijds bekrachtigd is door een rechter.

mediator gesprek

Mediation en het echtscheidingsconvenant

Een echtscheidingsconvenant is hét document waarin jullie afspraken vastleggen omtrent de scheiding. Dit is belangrijk voor nu én later. Belangrijk dus om deze afspraken goed af te stemmen met elkaar. Als jij en je ex-partner op goede voet staan met elkaar, is dit wellicht geen enkel probleem. Toch zijn er veel stellen die maar moeizaam door de onderhandelingen komen. In het geval van een vechtscheiding is dit soms zelfs onmogelijk en gunnen partners elkaar niks meer. Mediation is dan de uitkomst!

Een mediator is een onpartijdige professional die jullie helpt om alle afspraken over scheiden helder te krijgen en op papier te zetten. Hier komt dus een stukje bemiddeling bij kijken. Bij het opstellen van het scheidingsconvenant wordt rekening gehouden met eventuele wijzigingen in de komende jaren en natuurlijk het belang van beide partners. Mediation zorgt ervoor dat de scheiding sneller en op een professionele manier geregeld is.

Het is ook handig om een mediator in te schakelen bij het opstellen van een convenant omdat de mediator op de hoogte is van de laatste wet- en regelgeving. Op deze manier zijn jullie ervan verzekerd dat alle afspraken die op papier staan ook daadwerkelijk rechtsgeldig zijn. Dat voorkomt vervelende verrassingen achteraf.

Bij mediation wordt bovendien gekeken naar de (financiële) belangen van beide partners. Afspraken worden dus op een eerlijke manier gemaakt. Kies je voor een advocaat in plaats van mediation? Dan krijg je een situatie waarin twee partijen lijnrecht tegenover elkaar staan in de rechtbank. Niet alleen duurt het dan langer voordat de scheiding rond is, het kost bovendien meer geld.

Scheiding convenant

Scheidingsconvenant opstellen?

Zorgeloosch helpt jullie verder. Zorgeloosch verzorgt mediation, financieel en juridisch advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld de kinderen, jullie woning en hypotheek, het indienen van de scheiding bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen, partneralimentatie en meer. Alle afspraken leggen wij overzichtelijk voor jullie vast in een echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan. Ook helpen onze mediators een escalatie te voorkomen. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

“Het was een prettige samenwerking”
“Fijne rustige benadering, om je door dit proces heen te begeleiden.
Er komt zoveel bij kijken, ook dingen waar je helemaal niks vanaf weet.
Goede uitleg en geduld voor als je iets niet begrijpt.
Je zit al in een emotioneel moeilijke periode, en dan is het fijn als er mee gedacht wordt.”
Mediator:
Marco van Nus
8