Mediator scheiding

Blijf met elkaar communiceren, juíst in deze emotionele tijd.

Scheiden is een emotioneel en pijnlijk proces waar beide partners doorheen gaan. Of de scheiding nu een gezamenlijke beslissing of eenzijdige beslissing is geweest: je wil het proces zo soepel en fijn laten verlopen. Een mediator helpt je graag bij je scheiding. Ontdek hier alles over mediation bij een scheiding.

Wil jij:

  • Met elkaar blijven communiceren, juíst wanneer het om gevoelige afspraken gaat zoals de financiën of de kinderen?
  • Er in harmonie samen uitkomen?
  • Gezamenlijk in gesprek, maar wel onder begeleiding van een derde onafhankelijke partij?
  • Relatief snel tot een gezamenlijke oplossing komen?

Dan is het een goed idee om meer onderzoek te doen naar een mediator bij scheiding. Mediation kan je namelijk goed helpen om de scheiding zo soepel en harmonieus mogelijk te laten verlopen voor beide partijen.

Waarom een mediator inschakelen bij een scheiding?

Je wil een mediator bij een scheiding inschakelen wanneer je er zeker van wil zijn dat de communicatie tussen jou en je partner soepel blijft verlopen. De mediator informeert je over alle juridische, fiscale, financiële én emotionele zaken waar je tijdens de scheiding over na moet denken. Een mediator scheiding inschakelen is daarom met name interessant wanneer je liever niks over het hoofd wil zien en in harmonie het huwelijk of geregistreerd partnerschap wil ontbinden.

Hoe complex een scheidingsproces is, is van diverse factoren afhankelijk. Wanneer het scheidingsproces voor jou complexer is omdat je bijvoorbeeld kinderen of een koopwoning hebt, is het handig een mediator in te schakelen. Wij adviseren een mediator in te schakelen wanneer je:

  • Minderjarige kinderen hebt;
  • De scheiding wil regelen in kleine kring;
  • Samen een koophuis hebt gekocht;
  • Ook de niet-juridische zaken geregeld wil hebben;
  • Je op goede voet met elkaar verder wil;
  • Het lastig vindt om zelf onderling afspraken te maken;
  • Niet direct naar een advocaat wil stappen;
  • Allebei willen meewerken;
  • Het liefst zo snel mogelijk de scheiding rond wil krijgen.

Nieuwsgierig of mediation bij jouw scheiding kan helpen? Dan kun je deze belangrijke vragen stellen:

  • Zijn er kinderen in het spel?
  • Verloopt het maken van onderlinge afspraken met je (ex-)partner moeizaam?
  • Zijn er veel complexe zaken om te regelen?
  • Is een partner (of zijn beide partners) gekwetst?

De voordelen van een mediator bij een scheiding:

  1. De scheiding is snel rond (met een mediator komen jullie sneller tot een gezamenlijke oplossing).
  2. Voor beide partijen is er een win-winsituatie (het doel van mediation is om voor beiden een leefbare situatie te creëren).
  3. Jullie kunnen elkaar recht aan blijven kijken (jullie blijven ‘on speaking terms’ zodat jullie ook na de scheiding met elkaar door één deur kunnen).
  4. Je bespaart geld (het is een stuk duurder wanneer je een scheiding uit de hand laat lopen en uiteindelijk een advocaat moet inschakelen).
  5. Er is ook ruimte voor niet-juridische aspecten (het gaat bij de gesprekken met de mediator niet alleen over juridische zaken, er is genoeg ruimte voor de menselijke kant van een scheiding en al die praktische zaken eromheen).
  6. De sfeer is informeel en toegankelijk (alhoewel een scheidingsmediator ook kijkt naar juridische zaken, is het gesprek informeel en wordt er niet in vakjargon gepraat).
  7. De omgeving is vertrouwelijk (de mediator bij de scheiding heeft een geheimhoudingsplicht en zorgt voor een vertrouwde sfeer waar beide partijen zich veilig voelen).
  8. Jullie hebben allebei invloed op de uitkomst (door te kiezen voor mediation bij de scheiding kunnen jullie allebei invloed uitoefenen op de afspraken die worden gemaakt. Het wordt zo makkelijker om compromissen te sluiten).
  9. Je voorkomt een vechtscheiding.
  10. Je hebt minder stress (zelf een scheiding aanvragen kan heel stressvol zijn).

Wat doen de mediators van Zorgeloosch?

Bij Zorgeloosch werken we als enige in Nederland met de slimme oplossing om mensen te helpen met een mediator en een financieel echtscheidingsadviseur die vanaf het eerste moment samen aan de scheiding werken. Inmiddels zetten we bijna 10 jaar later deze expertise in op alle vlakken voor jouw scheiding. Uit elkaar gaan op de manier die het beste bij jou past, dat is Zorgeloosch!

De mediators van Zorgeloosch zorgen er allereerst voor dat het gesprek tussen beide partijen vlotjes blijft verlopen en dat er afspraken worden gemaakt waar jij en je ex beiden achter staan. Dat is goed en eerlijk voor allebei. In de meeste gevallen kan daarmee een vechtscheiding worden voorkomen. Daarnaast zorgt onze mediator ervoor dat er geen belangrijke (juridische) zaken worden overgeslagen en dat je aan de regels- en wetgeving voldoet.

Als laatste helpt onze scheidingsmediator bij het opstellen van een ouderschapsplan (als jullie samen kinderen hebben), het berekenen van kinder- en/of partneralimentatie en het vastleggen van de afspraken in een echtscheidingsconvenant. Zo stappen jullie met een goed gevoel naar de rechter en sluiten jullie het samen in harmonie af.

Enkele voordelen van scheiden met Zorgeloosch zijn:

  1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
  2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
  3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
  4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
  5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
  6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.

Hoe het mediationstraject er bij Zorgeloosch Scheiden uitziet

Scheidingsbemiddeling & financieel advies, samen in één klantvriendelijke dienstverlening. Of het nu gaat om jullie kinderen, de woning of jullie financiële zaken, alles wordt Zorgeloosch geregeld. Maar hoe zorgen we ervoor dat ook alles Zorgeloosch verloopt? Lees hieronder meer over onze werkwijze:

Gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

Tijdens het eerste, gratis en vrijblijvende gesprek maken jullie kennis met de mediator. Hij/zij peilt jullie verwachtingen en vertelt wat jullie precies van hem/haar kunnen verwachten. Natuurlijk hebben jullie ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

Om een goede inschatting te kunnen maken, gaan we in op jullie situatie. Hebben jullie een koophuis? Zijn er kinderen in het spel (en wat is de leeftijd)? Hebben jullie een eigen bedrijf? Jullie situatie bepaalt wat er allemaal moet gebeuren. Moet er bijvoorbeeld een ouderschapsplan opgesteld worden?

Tijdens het eerste gesprek sluit er ook een financieel adviseur bij aan. Door het gebruik van de Snelwonenscan weten jullie dan al meteen of jullie woonwensen haalbaar zijn.

De vervolgafspraken

Na het kennismakingsgesprek plannen we een vervolgafspraak in die gaat over jullie wensen wat betreft de woning en de omgang met de kinderen. Tijdens het tweede gesprek neemt de mediator jullie mee door alle belangrijke punten die te bespreken zijn. De financieel adviseur start ondertussen met de uitwerking van berekeningen om de hypotheek bijvoorbeeld op één naam te kunnen zetten.

We bepalen vervolgens samen hoeveel gesprekken er nodig zijn. Jullie bepalen namelijk het tempo. Is er meer ruimte nodig voor emoties? Heeft een bepaald onderwerp meer tijd en aandacht nodig? Jullie bepalen het.

Juridische afhandeling

In de volgende gesprekken verzorgen we de juridische afhandeling. Er worden concrete afspraken gemaakt over de verdeling van eigendommen, voogdij over de kinderen en andere zaken. Deze afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant, waarna deze wordt ingediend bij de rechtbank. De rol van onze mediator en financieel adviseur is cruciaal om voor een vlot een eerlijk verloop van dit proces te zorgen.

Nadat de convenant is goedgekeurd door de rechtbank, kan de scheiding officieel worden uitgesproken.

Akkoord van beide partijen

Als jullie scheiding ingeschreven staat in het register van de burgerlijke stand, is de scheiding definitief. Jullie zijn officieel niet meer getrouwd en kunnen gaan beginnen aan jullie nieuwe leven, apart van elkaar.

Maak een afspraak met een mediator in jouw buurt

Wil je een gratis kennismakingsgesprek? Vul het formulier in en we bellen je binnen het uur terug om een afspraak te plannen (tijdens kantooruren).


Veelgestelde vragen over ons mediationstraject

Hoelang duurt een scheiding met een mediator?

Gemiddeld duurt een scheiding met een mediator tussen de twee en zes maanden. In sommige gevallen kan het proces echter korter zijn of langer duren. Hoelang een scheiding met een mediator precies duurt, hangt namelijk af van de complexiteit van de situatie en de financiële situatie van de partijen. Het belangrijk om te weten dat de mediator alleen kan helpen als beide partijen bereid zijn om samen te werken.

Wat kost mediation bij jullie?

De kosten van mediation bepalen wij niet aan de hand van een uurtarief omdat we naast mediation veel meer voor je regelen. Van het indienen van het echtscheidingsverzoek door een advocaat bij een rechter tot aan het opstellen van het echtscheidingsconvenant. Wij bieden volledige ondersteuning. Daarom vind je geen losse kosten mediator scheiding, maar een alles-in-één pakket waarin wij voor je de scheiding regelen. Lees meer over de kosten van mediation.

Hoe ziet zo’n gesprek met een mediator er precies uit?

Tijdens de gesprekken met de mediator kun je alles bespreken over de echtscheiding waar je een mediator bij nodig kan hebben. Denk aan het bepalen van de omgangsregelingen met jullie kinderen, de alimentatie of kleine zaken zoals wie de eettafelstoelen krijgen. Jullie bepalen samen de invulling van de gesprekken. Tijdens een mediationgesprek is een mediator vooral bezig met het luisteren naar beide partijen en het communiceren op een respectvolle manier. Daarnaast polst hij/zij de bereidheid van beide partijen. Daarmee bedoelen we de motivatie en inzet van jou en je partner. Lees hier meer over wat je kunt verwachten van zo’n gesprek.

Zie hieronder meer veelgestelde vragen over mediation.

Veelgestelde vragen over mediation

Hoe kies ik een goede mediator?

Het is belangrijk om de juiste mediator te kiezen. Denk bij het maken van een keuze aan de volgende punten: 

  • Kies altijd een mediator die erkend is door de overheid zodat de kennis en ervaring gegarandeerd is. Dit register wordt ook wel het Mediatorsfederatie Nederland (MfN)
  • De keuze van een mediator is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Elke mediator heeft namelijk eigen specialisaties. Verkrijg daarom informatie over de opleiding en achtergrond van de mediator.
  • Kies een mediator die een kennismakingsgesprek aanbiedt. Op deze manier kunt u beoordelen of u er een goed gevoel bij heeft en of er vertrouwen is.
Welke vragen stelt een mediator?

Een mediator stelt vragen over wat de partijen willen bereiken met het gesprek, wat de belangrijkste problemen zijn die de partijen hebben, welke stappen al zijn ondernomen om de kwestie op te lossen en hoe de partijen hun relatie kunnen verbeteren. Door deze vragen te stellen kunnen de mediators het conflict op een effectieve manier oplossen.

Wat bespreek je bij een mediator?

Mediators stellen u in staat om gesprekken te voeren over uw situatie en om een oplossing te vinden waarmee alle partijen tevreden zijn. U kunt alles bespreken wat u maar wilt. Een goede mediator luistert naar alle partijen en geeft geen vooroordelen of advies. In plaats daarvan biedt de mediator een neutraal perspectief en helpt partijen om hun meningen of oplossingen te verhelderen.

Wie kiest de mediator?

Wanneer beide partijen hebben ingestemd met mediation, zullen zij over en weer een voorstel doen voor een mediator. In de ideale situatie zullen de betrokken partijen samen een mediator kiezen. Als dit niet het geval is, leidt dit vaak tot een geschil op zich.

Wat mag je verwachten van een mediator?

Een mediator is een professionele, onpartijdige derde partij die je kan helpen bij het oplossen van conflicterende situaties. Een mediator is geschoold in conflictbemiddeling en heeft een diepgaande kennis van de wet en de regels die gelden in conflicten. Ze zullen hun kennis en ervaring gebruiken om ervoor te zorgen dat er een oplossing wordt gevonden waar iedereen mee akkoord kan gaan.

Wat is het verschil tussen een mediator en een advocaat?

Hieronder de grootste verschillen op een rijtje. Let op! Dit zijn de verschillen tussen een mediator en een gezamenlijk advocaat. Kiezen jullie allebei voor een eigen advocaat, dan ziet het er natuurlijk weer heel anders uit.

  • Een mediator begeleidt jullie overleg. Bij een advocaat communiceren jullie met elkaar zonder begeleiding.
  • Een mediator brengt het acceptatieproces op gang, een advocaat niet.
  • Mediation wordt door een aantal verzekeraars voor een deel vergoed.
  • Bij een mediator krijgen jullie emotionele ondersteuning, bij een advocaat niet.
  • Bij een mediator duurt het voortraject wat langer, maar is het juridische traject kort. Bij een advocaat is de duur van beiden onzeker.
  • Een mediator kan het convenant niet indienen bij de rechtbank, een advocaat wel. Let op! Bij Zorgeloosch Scheiden zit dit wel in het pakket.

Zorgeloosch Scheiden

Als wij jullie begeleiden bij jullie scheiding, dan kies je voor:

  1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
  2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
  3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
  4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
  5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
  6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
  7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in met een scheidings mediator

Elk kennismakingsgesprek met de professionals van Zorgeloosch is compleet vrijblijvend. We snappen namelijk dat je nu vol vragen zit. We staan je graag te woord en luisteren naar al je zorgen en struikelblokken. Samen bepalen we welke vervolgstappen we gaan zetten met behulp van bijvoorbeeld een mediator scheiding.

“Niets anders dan een 10 voor Shabnam! Bewondering hoe Shabnam weet te schakelen tussen empathie en zakelijk. Ze heeft daar precies de juiste balans in. Shabnam reageerde altijd snel op vragen, wist ze juist en duidelijk te beantwoorden en nam daar de tijd voor. Je merkt duidelijk dat je hart hebt voor je werk. Bedankt dat je een fijne bijdrage hebt kunnen leveren in een minder leuke situatie.”
10
“Scheiden is een emotioneel traject. In mijn geval ben ik 'wars' van alle administratieve rompslomp, omdat het emotionele de overhand neemt. De administratieve kant staat me tegen, al weet ik dat ik hier ook doorheen moet.

Met Zorgeloosch heb ik heel weinig met de administratie te maken gehad. Alles werd geregeld en uitgelegd, dus het is echt op een administratief zorgeloze manier scheiden.”
Mediator:
Nina Tillema
10