Mediator scheiding

Blijf met elkaar communiceren, juíst in deze emotionele tijd.

Scheiden is een emotioneel en pijnlijk proces waar beide partners doorheen gaan. Of de scheiding nu een gezamenlijke beslissing of eenzijdige beslissing is geweest: je wil het proces zo soepel en fijn laten verlopen. Een mediator helpt je graag bij je scheiding. Ontdek hier alles over mediation bij een scheiding.

Wil jij:

 • Met elkaar blijven communiceren, juíst wanneer het om gevoelige afspraken gaat zoals de financiën of de kinderen?
 • Wil je er in harmonie samen uitkomen?
 • Wil je gezamenlijk in gesprek, maar wel onder begeleiding van een derde onafhankelijke partij?
 • Relatief snel tot een gezamenlijke oplossing komen?

Dan is het een goed idee om meer onderzoek te doen naar een mediator bij scheiding. Mediation kan je namelijk goed helpen om de scheiding zo soepel en harmonieus mogelijk te laten verlopen voor beide partijen.

Wat is een mediator?

Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar die de belangen behartigt van jou en je (ex-)partner bij het regelen van de scheiding. Een mediator is in dit geval betrokken bij een scheiding, maar kan ook worden ingezet voor andere zaken zoals ruzies op het werk of tussen buren. Een gespecialiseerde scheidingsmediator komt in dit geval niet alleen op voor jouw wensen, maar ook op voor die van jouw ex. Meer lezen over mediation is het algemeen? Klik dan hier.

Wat doet een mediator bij een scheiding?

Wat regelt een mediator bij een scheiding? Een mediator zorgt ervoor dat het gesprek tussen beide partijen vlotjes blijft verlopen en dat er afspraken worden gemaakt waar jij en je ex beiden achter staan. Dat is goed en eerlijk voor allebei. In de meeste gevallen kan daarmee een vechtscheiding worden voorkomen. Daarnaast zorgt mediation ervoor dat er geen belangrijke (juridische) zaken worden overgeslagen en dat je aan de regels- en wetgeving voldoet. Bij Zorgeloosch denkt er ook altijd een financieel adviseur mee om lastige zaken rondom de hypotheek of alimentatie samen mee te bespreken.

Als laatste helpt een scheidingsmediator bij het opstellen van een ouderschapsplan (als jullie samen kinderen hebben), het berekenen van kinder- en/of partneralimentatie en het vastleggen van de afspraken in een echtscheidingsconvenant. Zo stappen jullie met een goed gevoel naar de rechter en sluiten jullie het samen in harmonie af.

Voor – en nadelen mediator bij een scheiding

Waarom wil je überhaupt kiezen voor een mediator bij een scheiding? Misschien twijfel je wel tussen een advocaat, het zelf doen of een mediator. Je wil kiezen voor mediation wanneer je er samen met je ex-partner uit wil komen en wil zorgen dat alles soepel verloopt. En wanneer je er zeker van wil zijn dat jij en je ex achter de gemaakte afspraken staan en die afspraken aan de eisen van de wet voldoen.

De voordelen van een mediator bij een scheiding:

 1. De scheiding is snel rond (met een mediator komen jullie sneller tot een gezamenlijke oplossing).
 2. Voor beide partijen is er een win-winsituatie (het doel van mediation is om voor beiden een leefbare situatie te creëren).
 3. Jullie kunnen elkaar recht aan blijven kijken (jullie blijven ‘on speaking terms’ zodat jullie ook na de scheiding met elkaar door één deur kunnen).
 4. Je bespaart geld (het is een stuk duurder wanneer je een scheiding uit de hand laat lopen en uiteindelijk een advocaat moet inschakelen).
 5. Er is ook ruimte voor niet-juridische aspecten (het gaat bij de gesprekken met de mediator niet alleen over juridische zaken, er is genoeg ruimte voor de menselijke kant van een scheiding en al die praktische zaken eromheen).
 6. De sfeer is informeel en toegankelijk (alhoewel een scheidingsmediator ook kijkt naar juridische zaken, is het gesprek informeel en wordt er niet in vakjargon gepraat).
 7. De omgeving is vertrouwelijk (de mediator bij de scheiding heeft een geheimhoudingsplicht en zorgt voor een vertrouwde sfeer waar beide partijen zich veilig voelen).
 8. Jullie hebben allebei invloed op de uitkomst (door te kiezen voor mediation bij de scheiding kunnen jullie allebei invloed uitoefenen op de afspraken die worden gemaakt. Het wordt zo makkelijker om compromissen te sluiten).
 9. Je voorkomt een vechtscheiding.
 10. Je hebt minder stress (zelf een scheiding aanvragen kan heel stressvol zijn).

De nadelen van een mediator bij een scheiding:

 1. Een scheidingsmediator kan geen beslissingen afdwingen (een mediator wil samen met jullie tot een oplossing komen, maar alleen een rechter kan de afspraken die zijn gemaakt afdwingen).
 2. Beide partijen moeten aan mediation mee willen werken (mediation is niet verplicht bij een scheiding. Wanneer jij of je partner niet mee wil werken, heeft mediation bij een scheiding geen zin).
 3. Ook mediation bij een scheiding kost geld (alhoewel een mediator goedkoper is dan een advocaat bij een scheiding, moeten jullie er allebei wel voor betalen, ontdek hier meer over de kosten van mediation).

Zelf profiteren van deze voordelen van mediation bij scheiding? Vraag dan hieronder een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

Weten wat jouw scheiding kost? Doe de scan

Als je uit elkaar gaat, dan wil je weten wat je moet regelen, hoe je dat doet en wat de kosten zijn. Begrijpen we.

Daarom hebben we een korte scan ontwikkeld (5 vragen) zodat je precies weet wat je moet regelen en welke kosten je kunt verwachten.

Specifiek voor jullie situatie.

Wat is het verschil tussen een advocaat en mediator bij scheiding?

Bij je scheiding kun je kiezen voor een mediator scheiding of een advocaat. Ze hebben beiden een andere rol in het bemiddelingsproces en er hangen ook andere prijskaartjes aan. Bij Zorgeloosch adviseren we om eerst te kiezen voor een mediator, maar waarom is dat eigenlijk en wat is het verschil met de taken en bevoegdheden van een advocaat? We vertellen je het op deze pagina https://zorgelooschscheiden.nl/mediation-of-advocaat/

Wanneer schakel je een mediator in bij je scheiding?

Mediation bij een scheiding is handig wanneer je:

 • Minderjarige kinderen hebt;
 • De scheiding wil regelen in kleine kring;
 • Samen een koophuis hebt gekocht;
 • Ook de niet-juridische zaken geregeld wil hebben;
 • Je op goede voet met elkaar verder wil;
 • Het lastig vindt om zelf onderling afspraken te maken;
 • Niet direct naar een advocaat wil stappen;
 • Allebei willen meewerken;
 • Het liefst zo snel mogelijk de scheiding rond wil krijgen.

Nieuwsgierig of mediation bij jouw scheiding kan helpen? Dan kun je deze belangrijke vragen stellen:

 • Zijn er kinderen in het spel?
 • Verloopt het maken van onderlinge afspraken met je (ex-)partner moeizaam?
 • Zijn er veel complexe zaken om te regelen?
 • Is een partner (of zijn beide partners) gekwetst?

Klinkt dit herkenbaar voor jou? Dan kan mediation bij jouw scheiding het verschil maken. Maak gerust kennis met de mediators van Zorgeloosch. Vind een mediator bij jou in de buurt en plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. We helpen jou graag bij een Zorgeloosche scheiding.

Waar vind je een goede mediator?

Bij Zorgeloosch kun je niet alleen goede scheidingsmediators vinden bij jou in de buurt, we koppelen direct onze andere specialisten die op het gebied van juridische en financiële zaken mee kunnen denken. We noemen dit ook wel de alles-in-één-scheidenoplossing. Door die totaalaanpak gaat het afronden van de scheiding sneller dan gedacht. En dat bespaart je kopzorgen én geld!

Onze mediators zijn een neutrale partij in jouw unieke situatie. Wij begeleiden alle gesprekken tussen jou en je partner en zorgen voornamelijk dat de communicatie goed blijft verlopen. Bij Zorgeloosch staan jullie kinderen, wanneer jullie deze hebben, op de eerste plek. Daarnaast kun je bij ons ook terecht voor zaken waar een advocaat aan te pas moet komen, staan we je bij, bij het financiële proces en streven we naar een soepel proces waar iedere partij tevreden op terug kijkt.

Checklist scheiden

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in met een scheidings mediator

Elk kennismakingsgesprek met de professionals van Zorgeloosch is compleet vrijblijvend. We snappen namelijk dat je nu vol vragen zit. We staan je graag te woord en luisteren naar al je zorgen en struikelblokken. Samen bepalen we welke vervolgstappen we gaan zetten met behulp van bijvoorbeeld een mediator scheiding.

Veelgestelde vragen over mediation

Hoelang duurt een scheiding met een mediator?

Gemiddeld duurt een scheiding met een mediator tussen de twee en zes maanden. In sommige gevallen kan het proces echter korter zijn of langer duren. Hoelang een scheiding met een mediator precies duurt, hangt namelijk af van de complexiteit van de situatie en de financiële situatie van de partijen. Het belangrijk om te weten dat de mediator alleen kan helpen als beide partijen bereid zijn om samen te werken.

Hoe kies ik een goede mediator?

Het is belangrijk om de juiste mediator te kiezen. Denk bij het maken van een keuze aan de volgende punten: 

 • Kies altijd een mediator die erkend is door de overheid zodat de kennis en ervaring gegarandeerd is. Dit register wordt ook wel het Mediatorsfederatie Nederland (MfN)
 • De keuze van een mediator is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Elke mediator heeft namelijk eigen specialisaties. Verkrijg daarom informatie over de opleiding en achtergrond van de mediator.
 • Kies een mediator die een kennismakingsgesprek aanbiedt. Op deze manier kunt u beoordelen of u er een goed gevoel bij heeft en of er vertrouwen is.
Welke vragen stelt een mediator?

Een mediator stelt vragen over wat de partijen willen bereiken met het gesprek, wat de belangrijkste problemen zijn die de partijen hebben, welke stappen al zijn ondernomen om de kwestie op te lossen en hoe de partijen hun relatie kunnen verbeteren. Door deze vragen te stellen kunnen de mediators het conflict op een effectieve manier oplossen.

Wat bespreek je bij een mediator?

Mediators stellen u in staat om gesprekken te voeren over uw situatie en om een oplossing te vinden waarmee alle partijen tevreden zijn. U kunt alles bespreken wat u maar wilt. Een goede mediator luistert naar alle partijen en geeft geen vooroordelen of advies. In plaats daarvan biedt de mediator een neutraal perspectief en helpt partijen om hun meningen of oplossingen te verhelderen.

Wie kiest de mediator?

Wanneer beide partijen hebben ingestemd met mediation, zullen zij over en weer een voorstel doen voor een mediator. In de ideale situatie zullen de betrokken partijen samen een mediator kiezen. Als dit niet het geval is, leidt dit vaak tot een geschil op zich.

Wat mag je verwachten van een mediator?

Een mediator is een professionele, onpartijdige derde partij die je kan helpen bij het oplossen van conflicterende situaties. Een mediator is geschoold in conflictbemiddeling en heeft een diepgaande kennis van de wet en de regels die gelden in conflicten. Ze zullen hun kennis en ervaring gebruiken om ervoor te zorgen dat er een oplossing wordt gevonden waar iedereen mee akkoord kan gaan.

“De contactmomenten waren prettig. De uitleg helder en afspraken concreet.”
8
“Prima gesprekken gehad, zou het iedereen die in deze situatie terechtkomt aanbevelen.”
Mediator:
Marco van Nus
9