Scheiden met een koophuis

Scheiden of uit elkaar gaan.. Je wilt dit op een goede manier doen. Maar wat moet er allemaal geregeld worden? Hoe zit het met de kinderen en de koopwoning? We vinden voor elk vraagstuk een passende oplossing.

Je gaat scheiden, maar hebt samen nog een koophuis. Hoe werkt dat?

Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, wordt bij een scheiding de waarde van het koophuis gelijkwaardig verdeeld over beide partijen. Dit wil zeggen dat jullie na het scheiden allebei evenveel rechten hebben om in de koopwoning te blijven wonen. Dit brengt nogal wat geregel met zich mee; jullie moeten hier immers samen afspraken over maken. Zo moeten jullie er samen uit komen of er iemand in het koophuis blijft wonen en zo ja, wie. Zorgeloosch Scheiden kan jullie hierin adviseren. Ook kan onze mediator jullie helpen samen tot een beslissing te komen over wat er met het koophuis gaat gebeuren.

Scheiden en koophuis; Je blijft zelf in het koophuis wonen

Hebben jullie samen besloten dat jij in het huis blijft wonen na de scheiding? Dan moet jij je partner uitkopen, want tot de scheiding is je partner nog voor de helft eigenaar van jullie huis. Dit wil zeggen dat je de helft van de waarde van het huis zult moeten betalen aan je partner. Deze waarde kom je te weten door het huis te laten taxeren. Naast het koophuis, worden na het scheiden ook de schulden verdeeld. Daar valt ook de hypotheek onder. Deze hypotheekschuld kun je aftrekken van de getaxeerde waarde. De helft van wat van de waarde overblijft is het bedrag dat je aan je partner verschuldigd bent om hem of haar uit te kopen.

Blijft er iemand in het koophuis wonen en zo ja, wie?

Scheiden en koophuis; Je partner blijft in het koophuis wonen

Als jij de woning verlaat heb je recht op de helft van de waarde van het huis. Je blijft ook aansprakelijk voor de hypotheeklasten. Je kunt hierover wel afspraken maken met je (ex)partner, bijvoorbeeld dat degene die het huis houdt ook meer betaalt aan hypotheek. Wanneer je niet meer in het huis woont, moet je namelijk ook kosten maken voor een nieuwe woning. De verstrekker van de hypotheek staat buiten de scheiding. Voor de hypotheekverstrekker zijn zowel jij als je partner allebei nog aansprakelijk voor de hypotheek.

Meer lezen over scheiden?

Download nu onze gratis scheidengids.

Download gratis gids

Scheiden en koophuis: Jij en je partner blijven allebei niet meer in het koophuis

Kunnen jullie geen van beiden de woonlasten alleen opbrengen? Of willen jullie, nadat jullie uit elkaar gaan, gewoon allebei niet meer in jullie oude huis wonen? Dan zullen jullie het moeten verkopen. De opbrengst hiervan gebruik je eerst om de hypotheek af te lossen. Wat overblijft, wordt gelijkmatig verdeeld over jullie beiden. Het kan gebeuren dat de hypotheek nog niet volledig is afgelost na het verkopen van het huis. In dit geval zijn jij en je partner allebei nog aansprakelijk voor de restschuld van de hypotheek.

Scheiden als je getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden

Als je bent getrouwd op huwelijkse voorwaarden in plaats van in gemeenschap van goederen verandert dat de zaak nogal. In dit geval is de koopwoning namelijk niet per se voor een gelijk deel eigendom van beide partners. Vaak staat dan het huis op de naam van één van jullie beiden. Bij een scheiding behoudt degene op wiens naam het huis staat de woning. Hij of zij heeft dus het volledige recht er te blijven wonen. De andere kan er geen aanspraak op maken. Let op: dit is wel volledig afhankelijk van de afspraken die jullie hierover maken. De eigenaar van het huis kan er voor kiezen de ander in het huis te laten wonen. Een reden hiervoor kan zijn dat dit degene is die voor het grootste deel voor de kinderen gaat zorgen. Feitelijk is elke keuze dus heel persoonlijk.

Schakel een mediator in voor de onderhandelingen over het koophuis

Wanneer je uit elkaar gaat en een koophuis hebt, zijn er flink wat dingen die je moet bespreken. Zo moeten jullie afspraken maken over het huis en de hypotheek. Het inschakelen van een neutrale mediator kan jullie hierbij helpen. Zo weten jullie beiden zeker dat er eerlijke beslissingen worden genomen over wat er met het koophuis gebeurt na het scheiden. Bent je benieuwd wat Zorgeloosch Scheiden voor jullie kan betekenen? Vraag dan vandaag nog vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan. Dit doe je door te bellen naar 088 1661 553 of door te mailen naar [email protected].

 

Vrijblijvende kennismaking inplannen?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking leggen we het volledige scheidentraject uit voor jullie situatie.

Gratis kennismaking inplannen