Scheiden met een koophuis?

De alles-in-één scheidenoplossing

  1. Mediation mét financieel advies
  2. Oplossing voor jullie hypotheek
  3. Al het regelwerk uitbesteed
Boedelscheiding SnelWonenScan

Scheiden koophuis: wat nu?

Jullie gaan scheiden, maar hebben samen een koophuis: hoe werkt dat precies? Wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken en welke scheiden koophuis mogelijkheden hebben jullie? Kan één van jullie bijvoorbeeld in het huis blijven wonen na de scheiding? Of misschien kun je je partner wel uitkopen. Duizelen deze vragen je nu al? Geen zorgen, want we vinden samen voor elk vraagstuk rondom scheiden met een koophuis een passende oplossing.

Scheiden koophuis: zo werkt het

Wanneer jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, wordt er bij een scheiding de waarde van het koophuis gelijkwaardig verdeelt over beide partijen. Dit wil zeggen dat jullie na het scheiden allebei evenveel rechten hebben om in de koopwoning te blijven wonen. Dit brengt nogal wat geregel met zich mee; jullie moeten hier immers samen afspraken over maken. Zo moeten jullie er samen uit komen of er iemand na het scheiden in het koophuis blijft wonen en zo ja, wie dat dan wordt. Zorgeloosch Scheiden kan jullie hierin adviseren. Ook kan onze mediator jullie helpen om gezamenlijk tot een beslissing te komen over hoe scheiden met koophuis er voor jullie uit gaat zien.

koophuis verdelen bij scheiding

Meer lezen over scheiden?

Download nu onze gratis scheidengids.
Toestemming*

Scheiden met een koophuis

Scheiden koophuis: je blijft zelf in het koophuis wonen

Hebben jullie samen besloten dat jij in het huis blijft wonen na de scheiding? Dan moet jij je partner uitkopen. Je partner is namelijk nog voor de helft eigenaar van jullie koophuis. Dit wil zeggen dat je de helft van de waarde van het huis zult moeten betalen aan je partner. Deze waarde kom je te weten door het huis te laten taxeren. Ook de schulden worden bij de scheiding verdeeld en daar valt ook de hypotheek onder. Deze hypotheekschuld kun je aftrekken van de getaxeerde waarde. De helft van wat er van de waarde overblijft is het bedrag dat je vervolgens aan je partner verschuldigd bent om hem of haar uit te kopen.

Scheiden koophuis: je partner blijft in het koophuis wonen

Vertrek je na het scheiden uit het koophuis? Wanneer jij de woning verlaat, heb je recht op de helft van de waarde van het huis. Je blijft ook aansprakelijk voor de hypotheeklasten, maar hier kun je wel afspraken over maken met je (ex)partner. Bijvoorbeeld dat degene die het huis houdt ook meer betaalt aan hypotheek. Wanneer je niet meer in het huis woont, moet je namelijk ook kosten maken voor een nieuwe woning. De verstrekker van de hypotheek staat buiten de scheiding. Voor de hypotheekverstrekker zijn zowel jij als je partner allebei nog aansprakelijk voor de hypotheek.

Scheiden koophuis: jij en je partner blijven allebei niet meer in het koophuis

Scheiden en koophuis: kunnen jullie geen van beiden de woonlasten alleen opbrengen? Of misschien willen jullie, nadat jullie uit elkaar gaan, gewoon allebei niet meer in jullie oude huis wonen. Dan zullen jullie de woning moeten verkopen. De opbrengst hiervan gebruik je eerst om de hypotheek af te lossen. Het bedrag dat vervolgens overblijft, wordt gelijkmatig verdeeld over jullie beiden. Het kan gebeuren dat de hypotheek nog niet volledig is afgelost na het verkopen van het huis. In dit geval zijn jij en je partner allebei nog aansprakelijk voor de restschuld van de hypotheek.

Scheiden koophuis: als je getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden

Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden in plaats van in gemeenschap van goederen? Dan verandert dat de zaak nogal. In dit geval is de koopwoning namelijk niet per se voor een gelijk deel eigendom van beide partners. Vaak staat dan het huis op één naam. Bij scheiden met koophuis behoudt degene op wiens naam het huis staat de woning. Hij of zij heeft dus het volledige recht er te blijven wonen. De ander kan er dan ook geen aanspraak op maken. Let op: dit is wel volledig afhankelijk van de afspraken die jullie hierover maken. De eigenaar van het huis kan ervoor kiezen de ander in het huis te laten wonen. Een reden hiervoor kan zijn dat dit degene is die voor het grootste deel voor de kinderen gaat zorgen. In principe kun je dit dus samen met je (ex-)partner afspreken.

Zorgeloosch scheiden

  1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
  2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
  3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
  4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
  5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
  6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
  7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Wanneer je uit elkaar gaat en een koophuis hebt, zijn er flink wat dingen die je moet bespreken. Zo moeten jullie afspraken maken over het huis en de hypotheek. Het inschakelen van een neutrale mediator kan jullie hierbij helpen. Door de mediation weten jullie beiden zeker dat er eerlijke beslissingen worden genomen over wat er met het koophuis gebeurt na het scheiden. Ben je benieuwd wat Zorgeloosch Scheiden voor jullie kan betekenen bij scheiden met koophuis? Vraag dan vandaag nog vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan.

Ook handig is onze SnelWonenScan waarmee je er snel achterkomt wat jullie mogelijkheden zijn.

“Het was een prettige samenwerking”
“Nina en haar team hebben ons goed ontzorgd in deze stress volle periode.”
Mediator:
Nina Tillema
10