Mediation

Mediation of echtscheidingsbemiddeling helpt je om samen goede afspraken voor de toekomst te maken. Dat is niet alleen goed voor de kinderen, maar ook voor jullie financiële situatie na de scheiding. Samen met de mediator en een financieel specialist, kom je tot de beste oplossingen.

Inhoudsopgave

Samen uit elkaar

In een emotionele periode, waarin veel verandert, kunnen jullie wel wat hulp gebruiken. Je kunt een advocaat bellen. Maar daarmee is het overleg wél weg. Bij Zorgeloosch Scheiden bieden we mediation. Om samen tot de beste oplossing voor jullie beiden te komen. Jullie gaan samen uit elkaar.

Wat is mediation?

Mediation gaat uit van jullie oplossend vermogen; jullie bespreken samen wat het beste is voor de toekomst. Omdat verstand en emotie elkaar tijdens de scheiding in de weg kunnen zitten, zorg je er met mediation voor dat jullie blijven praten. Met aandacht voor alle emoties, maar zonder deze emoties het resultaat te laten beïnvloeden.

Mediation en financieel advies; het beste van twee werelden

We zijn er best trots op. Financieel advies in combinatie met mediation. Bij Zorgeloosch integreren we alles wat jullie op financieel gebied moeten regelen in één pakket. Jullie mediator werkt direct samen met de financieel specialist. Zodat de afspraken die jullie willen maken uitvoerbaar en passend zijn. En wat kost mediation dan, vraag je jezelf af? We snappen dat de kosten belangrijk voor jullie zijn. Een scheiding bij Zorgeloosch is goedkoper dan je zou verwachten.

Wat is mediation bij scheiden?

Bij mediation gaat een onafhankelijke bemiddelaar of mediator samen met jullie op zoek naar oplossingen. Die oplossingen moeten voor jullie allebei goed voelen. Bij mediation blijven jullie zelf verantwoordelijk voor de uiteindelijke keuzes. De taak van de mediator is ervoor te zorgen dat jullie allebei gehoord worden en goed met elkaar in gesprek blijven.

Meer lezen over scheiden?

Download nu onze gratis scheidengids.

Download gratis gids

Overleggen versus vechten

Er zijn veel manieren om een conflict op te lossen. Je kunt het negeren en hopen dat het overwaait. Je kunt elkaar te lijf gaan en erop timmeren. Een goede scheldpartij is ook een manier. Het kan wel opluchten, maar eerlijk is eerlijk: meestal zijn jullie het daarna nog niet eens. Wij zijn voorstander van naar elkaar luisteren. Wij zijn niet voor niets mediators.

In elk mensenleven ontstaat er weleens een conflict. Sommige daarvan lossen zichzelf op. Sommige kun je zelf oplossen. In andere situaties helpt het als je een onafhankelijke derde inschakelt om tot een goede oplossing te komen.

Voordat je, via advocaten, een strijd uitvecht in de rechtbank, kan het anders. Jullie kunnen ook proberen er eerst met mediation en overleg uit te komen. Dat is minder kostbaar, dat sowieso. Een ander groot voordeel is dat beide partijen op langere termijn vaak nog steeds tevreden zijn met de uitkomst. Alle reden dus om voor het overleg te kiezen.

‘Help, wij gaan scheiden!’

In een emotionele periode als een scheiding, is het begrijpelijk dat emotie en verstand elkaar in de weg zitten. En dat is best lastig als je beslissingen moet nemen die invloed hebben op de nabije en meestal onzekere toekomst. Dan kan mediation een uitkomst zijn.

Wat mag je verwachten van een mediator?

De allereerste taak van een scheidingsmediator is jullie overleg organiseren. Hij of zij zal er alles aan doen om jullie in gesprek te houden. Daarnaast zorgt de mediator ervoor dat:

  • Wensen duidelijk in kaart worden gebracht
  • Jullie allebei over dezelfde informatie en kennis beschikken
  • En als dat niet het geval is, trekt de scheidingsmediator dit recht
  • Jullie gelijke aandacht krijgen voor jullie standpunten en visie

Jullie tot een goede oplossing komen, waar jullie allebei achter kunnen staan

Mediation bij echtscheiding

Een mediator bij echtscheiding is geen “gewone” mediator. Een scheidingsmediator heeft zich, naast de opleiding Mediation, gespecialiseerd in Familiemediation. Dat betekent dat een echtscheidingsmediator ook over inhoudelijke kennis beschikt. Veel mediators hebben een actieve rol in de gesprekken. Mediation als jullie uit elkaar gaan werkt trouwens hetzelfde als mediation bij echtscheiding.

Op het moment dat jullie besluiten de scheiding in gang te zetten, is er veel te regelen. Een goede mediator geeft jullie inzicht in welke stappen er in jullie situatie genomen moeten worden. Als je inzicht hebt in wat er moet gebeuren en waarom, geeft dat rust. Ook helpt het jullie het overzicht te behouden.

Voordelen van mediation bij een scheiding

Er gaan steeds meer stemmen op om mediation bij scheiding verplicht te stellen als er minderjarige kinderen in het spel zijn. Tijdens een scheiding hebben jullie al gauw verschillende belangen. Bovendien ga je niet voor niets uit elkaar. Het ene conflict kan makkelijk leiden tot het volgende. Daar zit je dan, met al je emoties. Juist nu moeten jullie ook nog overleggen en samen afspraken maken over de toekomst van jullie kinderen. In hun belang, en het liefst zonder je eigen belang (en emoties) te laten meespelen. Terwijl alle ingrediënten voor een vechtscheiding aanwezig zijn. In Nederland zijn er jaarlijks 16.000 kinderen de dupe van een vechtscheiding.

Door te kiezen voor mediation, leveren jullie een belangrijke bijdrage aan het welzijn van de kinderen na de scheiding. Bijkomend voordeel: omdat jullie in overleg uit elkaar gaan, is de kans groot dat jullie je makkelijker op de toekomst kunnen richten. Een goede mediator zal ook aandacht besteden aan jullie eigen verwerkingsproces. Zo leggen jullie beiden een stevige basis voor de toekomst.

‘Mediation: win-win voor de kinderen en voor jezelf.’

Wat kost mediation?

Op deze vraag kunnen we je geen eenduidig antwoord geven. Sommige mediators hanteren een tarief per uur. De teller tikt dus door als jullie meer tijd nodig hebben om tot afspraken te komen. Daarbij komt dan vaak nog de tijd die de mediator besteedt aan verslaglegging en het opstellen van het convenant en ouderschapsplan.

Veel mediators hanteren een all-in tarief. Daarvoor krijgen jullie een onbeperkt aantal gesprekken, inclusief de benodigde werkzaamheden als verslaglegging en het opstellen van alle documenten. Een aandachtspunt is de rechtbankprocedure. Zijn de kosten van de rechtbank opgenomen in het tarief of volgt daar nog een afzonderlijke factuur voor?

Zijn de kosten van mediation fiscaal aftrekbaar?

Het zou fijn zijn als de Belastingdienst zou mee betalen aan de kosten van mediation. Een mediator kan je vertellen of en welke kosten aftrekbaar zijn. In sommige gevallen kun je subsidie krijgen op de kosten van de mediation. Ook daar kan een mediator jullie over informeren.

Zorgeloosch Scheiden

Zorgeloosch Scheiden biedt jullie een totaalpakket. Daar zijn we behoorlijk trots op. Een van onze mediators begeleidt jullie van het begin tot het eind bij het maken van de afspraken. Ook stelt hij of zij het convenant en ouderschapsplan voor jullie op. Verder zorgt de mediator voor het indienen van jullie echtscheidingsverzoek bij de rechtbank en de inschrijving in de registers van burgerlijke stand. Ongeacht het aantal gesprekken dat jullie nodig hebben om tot overeenstemming te komen.

Daarnaast biedt Zorgeloosch Scheiden jullie de expertise van onze financieel adviseurs. De adviseur is vanaf het begin betrokken bij jullie scheiding. Hij of zij begeleidt en adviseert jullie in de keuzes die jullie moeten maken over de woning, pensioenen en verzekeringen.

De mediator en de adviseur werken nauw samen. Zodat de afspraken die jullie willen maken ook uitvoerbaar zijn. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden die Zorgeloosch Scheiden biedt als mediator? Vraag dan nu vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan. Dit kun je doen door te bellen naar 088 1661 553 of het formulier op onze website in te vullen. Wij helpen je graag in deze moeilijke periode.

Vrijblijvende kennismaking inplannen?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking leggen we het volledige scheidentraject uit voor jullie situatie.

Gratis kennismaking inplannen