Mediation in Apeldoorn

Apeldoorn

Ons kantoor in Apeldoorn

Het Rietveld 55
7321CT Apeldoorn
088 - 16 61 553
contact@zorgeloosch.nl
Stuur een WhatsApp bericht
Openingstijden
Voor al je vragen zijn wij telefonisch bereikbaar op de volgende momenten:
Ma t/m do: 09.00 - 20.00 uur
Vrijdag: 09.00 - 17.00 uur

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een scheiding aanvragen in Apeldoorn?

Hoe het aanvraagproces van een scheiding er precies uitziet, is afhankelijk van jouw situatie. Zo verschilt het proces bijvoorbeeld als je kinderen hebt of als je een eenzijdige scheiding wil aanvragen.

Er zijn globaal gezien drie situaties die we onderscheiden:

  1. Geen kinderen en gezamenlijk verzoekschrift
  2. Kind(eren) en een gezamenlijk of eenzijdig verzoekschrift
  3. Eenzijdige scheiding zonder kinderen

Op deze pagina leggen we je alles uit over hoe een scheiding aanvragen werkt per situatie.

Wat is de rol van een mediator scheiding in Apeldoorn?

Een mediator bij scheiding in Apeldoorn heeft als taak om beide partners te begeleiden bij het maken van afspraken en het oplossen van conflicten tijdens het scheidingstraject. De mediator helpt jullie bij het vinden van oplossingen die voor beide partijen acceptabel zijn en bevordert de communicatie.

Bij Zorgeloosch werken we als enige in Nederland met de slimme oplossing om mensen te helpen met een mediator en een financieel echtscheidingsadviseur die vanaf het eerste moment samen aan de scheiding werken.

De mediators van Zorgeloosch zorgen er allereerst voor dat het gesprek tussen beide partijen vlotjes blijft verlopen en dat er afspraken worden gemaakt waar jij en je ex beiden achter staan. In de meeste gevallen kan daarmee een vechtscheiding worden voorkomen. Daarnaast zorgt onze mediator ervoor dat er geen belangrijke (juridische) zaken worden overgeslagen en dat je aan de regels en wetgeving voldoet.

Wat zijn de voordelen van mediation bij een scheiding in Apeldoorn?
  • De scheiding is sneller rond, want met een mediator komen jullie sneller tot een gezamenlijke oplossing.
  • Door gezamenlijk afspraken te maken, blijft jullie relatie na de scheiding beter (en dus beter voor de kinderen).
  • Je bespaart geld: het is over het algemeen een stuk duurder wanneer je een scheiding uit de hand laat lopen en uiteindelijk een advocaat moet inschakelen.
  • Het gaat bij de gesprekken met de mediator niet alleen over juridische zaken, er is genoeg ruimte voor de menselijke kant van een scheiding en al die praktische zaken eromheen.
  • De omgeving is vertrouwd, we kunnen eventueel thuis afspreken.
  • Jullie hebben allebei invloed op de uitkomst.
  • Je voorkomt een vechtscheiding.
  • Je hebt minder stress.
Kan ik in mijn huis blijven wonen na een echtscheiding in Apeldoorn?

Het verdelen van jullie gezamenlijke woning en hypotheek is een ingewikkeld vraagstuk. Het antwoord op de vraag of een van jullie in het huis kan blijven wonen na de echtscheiding is daarom compleet afhankelijk van jullie situatie.

Omdat jullie het eerste kennismakingsgesprek bij Zorgeloosch altijd voeren met een scheidingsbemiddelaar én een financieel adviseur, kunnen jullie direct afspraken maken over het huis en de hypotheek. Zij kunnen jullie in het eerste gesprek vertellen of jullie woonwensenmogelijk zijn.

We hebben zelf ook een slimme scan voor je gemaakt. Je kunt zelf dan checken of je de woning over kunt nemen.

Hoe betrek ik mijn kinderen bij scheiden in Apeldoorn?

Het betrekken van jullie kinderen bij de scheiding is belangrijk om hen te steunen en te begeleiden tijdens deze moeilijke periode. Dit kan onder andere door:

  • Open communicatie:Praat open en eerlijk met je kinderen over de scheiding. Wees zo duidelijk en eenvoudig mogelijk, rekening houdend met hun leeftijd en begripsniveau. Moedig hen aan om vragen te stellen en hun gevoelens te uiten.
  • Luister naar hun gevoelens:Neem de tijd om naar de gevoelens van je kinderen te luisteren en hun zorgen serieus te nemen. Moedig ze aan om hun emoties te uiten en bied een ondersteunend en luisterend oor zonder oordeel.
  • Verzeker ze van liefde en ondersteuning:Laat je kinderen weten dat de scheiding niets verandert aan jouw liefde voor hen. Benadruk dat jullie er altijd voor ze zullen zijn en dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de scheiding.
  • Houd routines intact:Probeer zoveel mogelijk de dagelijkse routines en activiteiten van je kinderen te behouden. Stabiliteit en consistentie kunnen hen helpen om zich veilig en zeker te voelen tijdens deze grote verandering.
  • Betrek ze bij beslissingen (indien passend):Als het gaat om beslissingen die van invloed zijn op je kinderen, zoals schoolkeuzes of verblijfsregelingen, betrek hen dan op een passende manier bij het proces. Laat ze weten dat hun mening gehoord en gewaardeerd wordt.
  • Vermijd conflicten:Probeer conflicten met je ex-partner te vermijden, vooral in het bijzijn van de kinderen. Houd gesprekken over de scheiding privé en vermijd negatieve opmerkingen over de andere ouder. Benadruk dat jullie altijd de ouders zullen blijven.

Een mediator kan jullie helpen en begeleiden bij het opstellen van een ouderschapsplan, waarin deze zaken worden vastgelegd.

Wat regelen bij een scheiding in Apeldoorn?

Als je gaat scheiden, komt er veel op je af. Natuurlijk de emoties, maar ook op praktisch vlak moet er veel geregeld worden.

Wanneer vertel je het aan je familie bijvoorbeeld? Welke papieren moet je verzamelen? En waar leg je afspraken vast? Omdat een scheiding al moeilijk genoeg is, hebben we de scheiden checklist voor je ontwikkeld. In deze checklist vind je alle to do’s die bij een scheiding komen kijken.

Download de gratis scheiden checklist hier.

Hoelang duurt een scheidingsprocedure in Apeldoorn?

De duur van een echtscheidingsprocedure verschilt per situatie. Het hangt namelijk af van verschillende factoren.

Zo speelt de complexiteit van de zaak een belangrijke rol, maar ook als er kinderen in het spel zijn, kan dit de procedure verlengen wanneer er discussie is over bijvoorbeeld de omgangsregeling.

 

Ook is de mate van communicatie en samenwerking tussen jullie als (ex-)partners van grote invloed. Maken jullie goede afspraken waar jullie beiden achter staan? Dan kan dit de doorlooptijd verkorten. Omgekeerd geldt natuurlijk ook dat wanneer er veel onenigheid en conflicten tussen jullie zijn, dit de procedure aanzienlijk langer kan maken.

Gemiddeld duren scheidingen met een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding 3 tot 4 maanden. Bij een eenzijdig verzoek tot echtscheiding is de gemiddelde doorlooptijd 9 tot 12 maanden, wat kan oplopen tot 18 maanden of langer.

“Ze kwamen met oplossingen die wij nooit hadden kunnen bedenken. Zijn heel meelevend en zeker onpartijdig. Ze praten op een rustige manier zodat de onbekende wereld een stukje begrijpelijker wordt. Scheiden is echt rot maar ze maken het je wel een stuk fijner door je echt, zoals ze je beloven, de administratieve zorgen te ontnemen. Ik geef mijn leerlingen niet vaak een 10 maar die hebben jullie verdiend! Bedankt.”
10
“Ik had er bij het eerste gesprek meteen een goed gevoel over dat de scheiding goed geregeld zou worden. Ik ben ook opgelucht dat ik niet alles tot in detail heb moeten uitzoeken en daar goede hulp bij had...”
Mediator:
Marco van Nus
9