Huisvesting na scheiding

Jullie gaan scheiden. Dat betekent dat jullie allebei in een aparte woning gaan wonen. Dat is in de huidige huizenmarkt helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Een huis kopen is duurder dan ooit, een betaalbaar huurhuis vinden vrijwel onmogelijk. Tel daarbij op dat veel mensen er na de scheiding financieel op achteruit gaan en een woningcrisis lijkt geboren. Of niet? Bij Zorgeloosch denken we graag in mogelijkheden en blijkt er meer mogelijk dan je in eerste instantie misschien zou denken. In dit artikel gaan we dieper in op huisvesting na een scheiding.

 

koophuis verdelen bij scheiding
Nieuwe hypotheek na scheiding

Krapte op de woningmarkt

‘Waar moet ik gaan wonen na de scheiding?’ is één van de meest gestelde vragen door mensen die in scheiding liggen. De krapte op de woningmarkt maakt het niet bepaald makkelijk. In 2021 werden ongeveer twee van de drie woningen boven de vraagprijs verkocht. In het tweede kwartaal van 2021 is de gemiddelde vraagprijs van een woning gestegen tot maar liefst € 410.000. Overbieden is dus niet langer een ‘Amsterdams tafereel’, maar eerder de norm. Ook staan huizen gemiddeld slechts twee tot drie maanden te koop, waar dat voorheen nog tien maanden was. Als koper kun je gemiddeld uit minder dan twee huizen kiezen.

Ook de wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen zijn ellenlang geworden. In een kwart van alle gemeenten wacht je gemiddeld langer dan zeven jaar op een huurwoning. Dit leidt er helaas toe dat teveel mensen noodgedwongen bij elkaar moeten blijven. Met soms alle gevolgen van dien…

Bij Zorgeloosch Scheiden denken we graag in mogelijkheden. Door samenwerkingen met o.a. banken en Europarcs en door verder te kijken waar anderen stoppen, worden woonwensen vaak tóch mogelijk.

Scheiden met een koopwoning

In huis blijven wonen na scheiding

Hebben jullie samen een koopwoning? Dan zijn er grofweg twee opties. De woning verkopen of één van de partners blijft in de woning wonen. Als je het huis wilt overnemen na een scheiding, moet er natuurlijk gekeken worden of je de hypotheeklasten alleen kunt dragen. Bovendien krijg je in dat geval te maken met een uitkoopsom. Je zult de vertrekkende partner moeten uitkopen omdat hij/zij recht heeft op een deel van de waarde van de woning. Is er een restschuld? Dan moet de vertrekkende partner jou een deel van de restschuld betalen. We hebben een uitgebreid artikel geschreven over hoe je een koopwoning verdeelt bij een scheiding. En hier vind je alle info over het uitkopen van je partner.

Hypotheek krijgen tijdens scheiding

Het kan een uitdaging zijn om een hypotheek te krijgen als jullie nog in scheiding liggen. Er staat immers nog een gezamenlijke hypotheek op je naam. Het is meestal eenvoudiger om een hypotheek te krijgen ná de scheiding. Dus wanneer jullie gezamenlijke huis verkocht is, of wanneer het huis (en de bijbehorende hypotheeklasten) op naam van je ex-partner staan. De uitkoopsom en – procedure zijn medebepalend voor het krijgen van een hypotheek tijdens een scheiding. Ook de hoogte van de te betalen of ontvangen alimentatie weegt mee.

Huis verkopen na scheiding

Mocht je de hypotheeklasten niet alleen kunnen dragen of zijn er andere complexe factoren die het onmogelijk maken om in de woning te blijven wonen na de scheiding, is verkopen vaak de enige oplossing. In dat geval zullen jullie beiden op zoek moeten naar een goedkopere woning of overstappen naar een huurwoning.

Scheiden met een huurwoning

Huurwoning en scheiden

Wonen jullie op dit moment samen in een huurwoning? Dan zijn er twee opties:

 • Eén van jullie blijft in de huurwoning.
 • Jullie beëindigen het huurcontract

Wanneer één van jullie in de huurwoning blijft wonen, moet dit natuurlijk financieel haalbaar zijn. Ineens valt er een inkomen weg, en moet één persoon de volledige huurprijs kunnen dragen. Gelukkig is de kans groot dat je aanspraak kunt maken op huurtoeslag na je scheiding. Op de website van de belastingdienst kun je berekenen of je recht hebt op deze maandelijkse toeslag. Je hebt hiervoor de actuele huurprijs nodig en de hoogte van je inkomen. Ook moet de scheidingsaanvraag officieel zijn ingediend om voor huurtoeslag in aanmerking te komen.

Hoe dan ook zal één van jullie op zoek moeten naar een andere (huur)woning. Of wellicht jullie beiden als blijkt dat jullie de huidige huurprijs niet alleen kunnen dragen. Zoals je hierboven al kon lezen zijn de wachtlijsten voor huurwoningen erg lang. Gemiddeld zo’n zeven jaar. Tenzij je jezelf al die tijd ingeschreven hebt laten staan en dus een flinke inschrijfduur op je naam hebt, kan het lastig zijn om daar tussen te komen.

Je kunt in dat geval proberen een ‘urgentieverklaring’ aan te vragen bij een woningbouwvereniging of de gemeente. Met een urgentieverklaring heb je voorrang en hoef je dus niet op de wachtlijst voor een huurwoning. Iedere woningbouwvereniging en/of gemeente hanteert andere regels of je in aanmerking komt voor een urgentieverklaring. Zoek je woning samen met minderjarige kinderen? Dan is je kans vaak groter. Of je recht hebt op een urgentie woning bij een scheiding vraagt dus om wat research. Vaak staan de regels uitgelegd op de website van de betreffende woningbouwvereniging of gemeente.

Wil je in aanmerking komen voor een sociale huurwoning? Dan zul je bovendien aan bepaalde inkomenseisen moeten voldoen. Zo mag je inkomen niet te hoog zijn.

Mediator met koppel over omgangsregeling

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Partner wilt niet scheiden

Verhuizen na je scheiding

Door de krapte op de woningmarkt heb je de huizen niet bepaald voor het uitkiezen. Dat kan gevolgen hebben voor de volgende punten:

 1. De afstand tot je werk. Wellicht moet je van baan veranderen omdat je gaat verhuizen.
 2. De afstand tot familie en vrienden.
 3. De afstand tot je ex. Wanneer jullie een zorg- of omgangsregeling hebben voor jullie kinderen, is het prettig om niet al te ver uit elkaar te wonen. Bij een co-ouderschap mag je zelfs niet te ver uit elkaar wonen.
 4. Zorg jij voor de kinderen? Wat wordt de afstand van de nieuwe woning tot de school van de kinderen? Als de kinderen toch van school moeten wisselen, is dit het meest ideaal wanneer dit in de schoolvakantie gebeurt. De kans op een leerachterstand is dan het kleinst.

Huisvesting na scheiding goed regelen? Schakel mediation in!

Kunnen jullie wel wat hulp gebruiken bij het regelen van jullie scheiding? Een mediator scheiding is een onpartijdige derde die niet alleen bemiddelt tussen jou en je partner, maar die ook zorgt dat de scheiding zo vlot mogelijk en goed geregeld rond komt. Mediation kan ook de redding zijn als jullie er samen maar niet uitkomen of in een vechtscheiding liggen. Ook wordt alles rond jullie woning geregeld en afspraken worden vastgelegd in een scheidingsconvenant.

Scheiding convenant

Een mediator die verder kijkt? Zorgeloosch maakt woonwensen mogelijk

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld jullie woning en de hypotheek, het regelen van de uitkoopsom, verzekeringen, partneralimentatie, de kinderen en meer. Ook helpen onze mediators een escalatie te voorkomen. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

Zorgeloosch is al ruim 10 jaar dé partij voor echtscheidingen in combinatie met financieel advies. Als enige mediator in Nederland krijg je bij ons niet alleen een mediator toegewezen, maar ook een financieel adviseur. Vanaf het eerste moment kijkt deze adviseur mee om de toetsen of jullie woonwensen en toekomstplannen financieel haalbaar zijn.

Wij zijn de enige scheidingsspecialist in Nederland die niet alleen jullie scheiding regelt, maar ook jullie adviseert over mogelijke woonoplossingen. Het stopt immers niet bij het regelen van de hypotheek voor degene die in de woning blijft wonen. Daarnaast hebben we vaste samenwerkingen met Europarcs (voor een gereduceerd tarief bij een tijdelijke woonoplossing) en met banken zoals ING en Rabobank. Samen met onze ervaren financieel adviseurs brengen we jullie mogelijkheden in kaart. Voor zowel de huidige woning als voor een nieuwe woning worden de opties doorgerekend. De adviseur gaat al voor jullie aan de slag tijdens het scheidingstraject, zodat je voor je je handtekening onder het convenant zet weet waar je aan toe bent. Door deze samenwerking tussen de mediator en de financieel adviseur halen we het maximale uit jullie situatie. Wees overigens niet bang voor extra kosten, want deze service zit bij de prijs inbegrepen!

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

“Prettige en rustige benadering, waardoor een emotionele periode toch op een prettige manier wordt doorlopen.”
“Ze was heel vriendelijk erg betrokken heeft heel snel gewerkt. Ik zou haar ook aanbevelen aan iemand anders.”
10