Ik wil scheiden maar heb geen woning

Je hebt het al besloten: ik wil scheiden, want het gaat niet langer. Toch kunnen er enkele praktische zaken jullie scheiding in de weg staan. Eén van de meest gehoorde is: ‘Ik wil scheiden maar heb geen woning’. Door de enorme krapte op de woningmarkt, is het voor gescheiden mensen of mensen die in scheiding liggen ontzettend lastig om een (tijdelijke) woning te vinden. Hieronder geven we antwoord op de vraag wat je kunt doen als je gaat scheiden, maar geen (tijdelijke) nieuwe woning hebt.

woning verdeling

Ik wil scheiden maar kan nergens heen

Uit elkaar maar geen andere woning hebben is een naar vooruitzicht. Een scheiding aanvragen is al een heel emotioneel beladen proces, laat staan wanneer je geen zicht hebt op een eigen woning. Die onzekerheid kan een grote drempel vormen om uiteindelijk de knoop door te hakken en de scheiding in gang te zetten.

Sta je op straat na scheiding of ben je dakloos na scheiding – bijvoorbeeld omdat jouw ex-partner eigenaar was van het huis? Dan heb je veel stress bij het regelen van een nieuwe woning. Het hebben van onderdak is niet voor niets een levensbehoefte.

Scheiden maar geen woning, komt steeds vaker voor

Het tekort aan betaalbare (koop)woningen is een groot probleem in Nederland. Als je gaat scheiden is het daarom bijzonder lastig om een (koop)woning te vinden. Het vinden van een sociale huurwoning is lastig omdat wachtlijsten ellenlang zijn. In de vrije sector zijn de prijzen ook enorm gestegen door de schaarste.

Noodgedwongen blijven (ex-)partners daarom te lang onder één dak wonen. Dit kan ruzies en hoogoplopende conflicten opleveren. Je wilt namelijk liever afscheid nemen van elkaar en de stap nemen om apart iets op te bouwen. Je kunt daarom op zoek gaan naar een tijdelijke woonoplossing. Op die manier wonen jij en je (ex-)partner uit elkaar en kun je rustig op zoek gaan naar een permanente woning. Vaak blijft één van de partners (al dan niet samen met de kinderen) tijdelijk in de gezamenlijke woning wonen.

Hoe kom je aan tijdelijke woonruimte?

Een tijdelijke woonruimte scheiding is bevorderlijk voor de hele situatie. Wanneer de kogel door de kerk is, werkt het niet meer om samen in één bed te slapen. Voor het verloop werkt het beter wanneer ieder een eigen plek heeft. Maar kom maar eens op korte termijn aan tijdelijke huisvesting bij een scheiding!

Hieronder sommen we enkele tips op. (Het hangt er natuurlijk vanaf in welke situatie je zit, of je kinderen hebt, etc):

  • Laat aan je sociale netwerk weten dat je een (tijdelijke) woonoplossing zoekt. Wie weet heeft iemand een kennis die nog een kamer vrij heeft.
  • Verblijf tijdelijk bij familie of vrienden. Bijvoorbeeld op de bank of in een logeerkamer.
  • Via Kamernet of Marktplaats kun je wellicht een kamer huren.
  • Huur een woning via Airbnb, een vakantiehuisje of een caravan in een vakantiepark.
  • Probeer of je aan een antikraak woning kunt komen. Dit zijn tijdelijke woningen in panden die leegstaan.
  • Er zijn makelaars die huurwoningen in hun portefeuille hebben. Altijd de moeite waard om op deze manier te proberen aan een huurwoning te komen.
  • Sommige eigenaren van woningen die te koop staan, vinden het prettig als iemand de leegstaande woning tijdens de verkoopperiode (tijdelijk) huurt.
  • Hoewel de vraag erg hoog is, zou je kunnen kijken of er een scheidingshotel is met een kamer vrij.

Kies je voor mediation via Zorgeloosch? Zorgeloosch Scheiden heeft een vaste samenwerking met Europarcs, waardoor je voor een gereduceerd tarief terecht kunt in een tijdelijke woning op één van hun parken.

Een optie: het scheidingshotel

In Nederland zijn er diverse scheidingshotels. Bij een scheidingshotel huur je tijdelijk een kamer als je in scheiding ligt of een time-out nodig hebt in je relatie. De woonruimtes zijn niet bijzonder groot, maar bieden wel alle basics die je nodig hebt, zoals ruimte voor een bed en bank, een (gezamenlijk) keukentje en badkamer. Het is overigens best lastig om een plekje te bemachtigen in een scheidingshotel, omdat er doorgaans een erg grote vraag is. Maar wie niet waagt, wie niet wint.

Een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechter

Lopen de spanningen hoog op tijdens de scheidingsprocedure? Dan kun je een rechter verzoeken om een voorlopige voorziening. Bij een voorlopige voorziening doet de rechter voor een korte termijn een voorlopige uitspraak, bijvoorbeeld over wie er tijdelijk in de woning mag verblijven. Het brengt tijdelijk rust. Bedenk je echter wel dat deze voorlopige voorziening alleen geldt tijdens de scheidingsprocedure. Het kan zo zijn dat de rechter de woning toch aan de andere partner toekent in de procedure.

Waar moet ik wonen na de scheiding?

Uit elkaar waar moet ik wonen? Een vraag die veel mensen in een scheiding bezighoudt. Niemand wil zijn/haar veilige omgeving verlaten. Maar één van jullie zou toch de stap moeten zetten om een eigen woning te vinden. In ieder geval voor tijdens de hele scheidingsprocedure. Een tijdelijke oplossing biedt rust, maar is vaak niet ideaal. Belangrijk dus om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een nieuwe, permanente woonoplossing. Dit kun je doen door je in te schrijven bij een woningstichting, of door mogelijkheden te onderzoeken om een woning te kopen.

Heb je recht op urgentie als je gaat scheiden?

Heb je recht op een urgentie woning bij scheiding? Dan krijg je namelijk voorrang bij het vinden van een huurwoning. Of je recht hebt op een woning na scheiding via zo’n urgentieverklaring hangt af van de regels die jouw gemeente of woningbouwvereniging hanteert. Dit verschilt namelijk. Zoek je een woning samen met minderjarige kinderen? Dan is je kans vaak groter. Of je recht hebt op een urgentie woning bij een scheiding vraagt dus om wat onderzoek. Vaak staan de regels uitgelegd op de website van de betreffende woningbouwvereniging of gemeente.

Wil je in aanmerking komen voor een sociale huurwoning? Dan moet je bovendien aan bepaalde inkomenseisen voldoen. Je inkomen mag niet te hoog zijn.

Hoe kom ik aan een woning als ik ga scheiden?

Naast het financiële en emotionele aspect van een scheiding is er sinds kort een derde factor die meespeelt in de overweging om te gaan scheiden. De zeer krappe woningmarkt schrikt mensen af, want waar moet je wonen na de scheiding? Misschien heb je wel een te hoge huur na scheiding en moet je je huidige woning helaas verlaten. Sommige stellen kiezen er daarom voor om noodgedwongen bij elkaar te blijven, met soms alle gevolgen van dien. Loop jij rond met de vraag: ik wil scheiden maar heb geen woning? Dan is het geen slecht idee om in contact te komen met Zorgeloosch Scheiden. Wij denken met je mee voor een oplossing en kunnen je een tijdelijke woonoplossing geven in samenwerking met Europarcs.

Opties bij: huurwoning en scheiden

Wonen jullie op dit moment samen in een huurwoning? Dan zijn er twee opties:

  • Eén van jullie blijft in de huurwoning.
  • Jullie beëindigen het huurcontract.

Wanneer één van jullie in de huurwoning blijft wonen, moet dit natuurlijk financieel haalbaar zijn. Ineens valt er een inkomen weg, en moet één persoon de volledige huurprijs kunnen dragen. Gelukkig is er de mogelijkheid dat je aanspraak kunt maken op huurtoeslag. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen of je recht hebt op deze maandelijkse toeslag. Je hebt hiervoor de actuele huurprijs nodig en de hoogte van je inkomen. Ook moet de scheidingsaanvraag officieel zijn ingediend om voor huurtoeslag in aanmerking te komen.

Opties bij: koopwoning en scheiden

Hebben jullie samen een koopwoning? Ook dan zijn er twee opties. De woning verkopen of één van de partners blijft in de woning wonen. In dat laatste geval moet natuurlijk gekeken worden of die partner de hypotheeklasten alleen kan dragen. Is er sprake van overwaarde? Dan moet de blijvende partner de vertrekkende partner mogelijk uitkopen. De hoogte hiervan is afhankelijk van de afspraken die jullie maken in het convenant of de vaststellingsovereenkomst. Is er geen overwaarde maar is er sprake van een onderwaarde? Dan moeten jullie daar ook afspraken over maken. We hebben een uitgebreid artikel geschreven over hoe je een koopwoning verdeelt bij een scheiding. We raden je ook aan ons artikel ‘scheiden koophuis‘ te lezen om al je vragen over het scheiden met een koophuis beantwoord te krijgen.

Zo werkt een hypotheek krijgen tijdens scheiding

Hadden jullie samen een koopwoning? Dan is het vaak een uitdaging om een hypotheek te krijgen tijdens een scheiding. Er staat immers nog een gezamenlijke hypotheek op je naam. Het is meestal eenvoudiger om een hypotheek te krijgen ná de scheiding. Dus wanneer jullie gezamenlijke huis verkocht is, of wanneer het huis (en de bijbehorende hypotheek) op naam van je ex-partner staan.

De uitkoopsom en – procedure zijn medebepalend voor het krijgen van een hypotheek tijdens een scheiding. Ook de hoogte van de te betalen of ontvangen alimentatie wegen mee. Wij raden aan om eerst helemaal in kaart te brengen wat jullie financiële situatie is en wat jullie wensen zijn. Samen maken we dan een plan hoe we alles regelen rond de bestaande en de nieuwe hypotheek.

dozen

Aandachtspunten: verhuizen na je scheiding

Je ligt in scheiding en wilt zo snel mogelijk verhuizen. Toch zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden bij het zoeken van een nieuwe woning:

  • De afstand tot je werk.
  • De afstand tot je familie en vrienden.
  • De afstand tot je ex. Wanneer jullie een zorg- of omgangsregeling hebben voor jullie kinderen, is het prettig om niet al te ver uit elkaar te wonen. Bij een co-ouderschap mag je zelfs niet te ver uit elkaar wonen.
  • Moet je wellicht van baan veranderen omdat je gaat verhuizen?
  • Als jij de zorg hebt voor de kinderen: wat wordt de afstand van de nieuwe woning tot de school van de kinderen? Als de kinderen toch van school moeten wisselen, is dit het meest ideaal wanneer dit in de schoolvakantie gebeurt. De kans op een leerachterstand is dan het kleinst.

Alles rondom de scheiding en woning goed regelen? Schakel mediation in

Wil je alles rondom de scheiding goed regelen, of komen jullie er samen niet uit? Mediation helpt jullie verder. Een mediator is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige die jullie helpt de scheiding van A tot Z te regelen. Ook verzorgt een mediator bemiddeling, waardoor afspraken gemaakt kunnen worden, de scheiding rond komt en een vechtscheiding wordt voorkomen.

Daarnaast helpt mediation om alles rondom jullie woning te regelen. Dan kun je denken aan het verdelen van de woning en de boedelscheiding. Maar ook hulp bij het regelen van een tijdelijke woning en de oude en nieuwe hypotheek. Alle afspraken leggen we overzichtelijk voor jullie vast in een echtscheidingsconvenant.

Over Zorgeloosch

Zorgeloosch is al ruim 10 jaar dé partij voor echtscheidingen in combinatie met financieel advies. Ook zijn wij de enige scheidingsspecialist in Nederland die niet alleen jullie scheiding regelt, maar ook jullie adviseert over beide woonoplossingen. Het stopt immers niet bij het regelen van de hypotheek voor degene die in de woning blijft wonen. Daarnaast hebben we vaste samenwerkingen met Europarcs (voor een gereduceerd tarief bij een tijdelijke woonoplossing) en met banken zoals ING en Rabobank.

Samen met onze ervaren adviseurs brengen we jullie mogelijkheden in kaart. Voor zowel de huidige woning als voor een nieuwe woning worden de opties doorgerekend. De adviseur gaat al voor jullie aan de slag tijdens het scheidingstraject, zodat je voor je je handtekening onder het echtscheidingsconvenant zet weet waar je aan toe bent. Door deze samenwerking tussen de mediator scheiding en de financieel adviseur halen we het maximale uit jullie situatie. Wees ook niet bang voor extra kosten, want deze service zit bij de prijs inbegrepen!

Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

Zorgeloosch scheiden

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. Uit elkaar vanaf €300 p.p.
  4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“Ze was heel vriendelijk erg betrokken heeft heel snel gewerkt. Ik zou haar ook aanbevelen aan iemand anders.”
10
“Het was een prettige samenwerking”