Twijfelen over scheiding

 In iedere relatie komen wel eens problemen voor. Maar wanneer zijn die problemen dusdanig dat scheiden de beste oplossing is? Je wilt graag gelukkig zijn, maar ook niet te snel de handdoek in de ring gooien. Wat moet je doen als je twijfelt: scheiden of niet? In dit artikel gaan we uitvoerig in op veelvoorkomende redenen om te scheiden, en hoe je uiteindelijk voor jezelf de knoop kunt doorhakken of je wel of niet wilt scheiden. 

 Twijfelen over relatie 

 Iedere relaties kent zijn ups en downs. Wanneer je al jarenlang met elkaar samenleeft, is het logisch dat je elkaar soms even ‘kwijtraakt’. Bijvoorbeeld omdat je aandacht in beslag wordt genomen door iets anders, omdat jullie leven is veranderd of omdat je momenteel even meer met jezelf bezig bent. 

Ook ruzies en conflicten komen in ieder huwelijk voor. Dit hoeft niet per definitie het einde van jullie relatie te betekenen. Wanneer er echter meer ruzies dan fijne momenten zijn en de conflicten zo complex dat je in een soort vicieuze cirkel belandt, is het tijd om in te grijpen. Jullie kunnen samen het gesprek aan gaan of professionele hulp inschakelen van een relatietherapeut. 

Ben ik ongelukkig in mijn huwelijk?

Of je ongelukkig in je huwelijk bent in je huwelijk is een andere vraag. Eentje die alleen jij kunt beantwoorden. Neem hier de tijd voor en neem desnoods afstand van je partner om deze vraag voor jezelf te kunnen beantwoorden. Het is logisch dat je gevoel voor je partner in de loop der jaren verandert. Jullie leven verandert en jullie zelf dus ook. Het is goed om je te realiseren dat je je partner daarentegen niet kunt veranderen. En dat zou je ook niet moeten willen.

Wees terughoudend met de scheidingspapieren. Dit is in principe een laatste stap. Ook dreigen met een scheiding in de hoop dat de ander verandert, werkt vaak alleen maar averechts. Stel jezelf daarom de vraag: ben ik ongelukkig in mijn huwelijk? En zo ja, komt dat dóór het huwelijk of door iets wat bij mezelf ligt?

Probeer jezelf in te beelden hoe je leven zou zijn zonder je partner. Geeft je dat een opgelucht gevoel? Dan is dat een teken dat er iets goed mis is. Maakt het je juist paniekerig of op z’n minst onrustig? Dan zijn dat signalen dat je je huwelijk wellicht nog een tweede kans moet geven.

Woning verdelen scheiding

Relatieproblemen aanpakken

Het klinkt misschien als een open deur intrappen, maar met elkaar praten over deze gevoelens is het beste. Dit is namelijk precies het punt waar het bij veel stellen misgaat. Er wordt vooral gepraat over praktische, alledaagse zaken (wie doet de boodschappen, de hypotheek moet betaald worden), maar de tijd nemen om écht naar elkaar te luisteren schiet er vaak bij in.

Omdat dingen onuitgesproken blijven, kroppen jullie beiden gevoelens en ergernissen op en raken steeds verder van elkaar verwijderd. Zet de tv uit, leg de telefoons eens aan de kant en plof met een goed glas wijn op de bank. Neem de tijd om naar elkaar te luisteren. Praat over jullie dag en vraag eens oprecht hoe het met de ander gaat. Dit opent het gesprek om ook de onderliggende pijnpunten in jullie relatie te bespreken. En natuurlijk hoe jullie de relatie weer een boost kunnen geven! Het is belangrijk om te praten zonder dat meningsverschillen, verwijten en ruzie de overhand nemen.

Onthoud dat eerlijkheid het langst duurt. Vertel dus ook eerlijk aan je partner dat je worstelt met twijfels over jullie relatie. Misschien kom je erachter dat je partner met precies hetzelfde worstelt. Sta ook open voor de gevoelens van je partner en focus je niet alleen op jezelf. Een relatie werkt alleen als twee mensen samenwerken. Erken gemaakte fouten en biedt daar ook je excuses voor aan. Alleen als je open en eerlijk blijft naar elkaar, kunnen jullie werken aan jullie relatie.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Verliefd op een ander

Laten we over één ding maar meteen duidelijk zijn. Verliefdheid is iets wat iedereen kan overkomen. Ongeacht je leeftijd, relatie of de fase in je leven. Verliefdheid overvalt je, ook al zit je er helemaal niet op te wachten. Als jij of je partner verliefd wordt op een ander heeft dat natuurlijk grote invloed op je relatie. Het veroorzaakt meestal een deuk in het vertrouwen van de andere partner. Ben ik niet goed genoeg, ben ik niet aantrekkelijk genoeg, zijn allemaal vragen die kunnen opspelen.

Verliefd worden op iemand anders dan je partner kan overigens twee kanten opwerken.

  1. Je had al twijfels over je huidige relatie waardoor je (bewust of onbewust) openstond voor een nieuwe liefde.
  2. Je wordt verliefd op een ander waardoor ineens de negatieve kanten van je huidige relatie uitvergroot worden.

Een nieuwe liefde is vaak nét even spannender en leuker dan de partner die al jarenlang aan je zijde staat. De plotselinge opwinding die een nieuwe vlam met zich meebrengt voelt leuker en spannender dan de stabiliteit en misschien wel sleur die je ervaart in je huidige relatie. Ook kan het zo zijn dat je nieuwe vlam eigenschappen heeft die je mist bij je huidige partner.

Als je verliefd bent op een ander zijn er een aantal zaken die je jezelf moet afvragen:

  • Wat heeft deze persoon wat ik mis in mijn huidige relatie? En kan ik dat bespreekbaar maken met mijn vaste partner?
  • Welke geluksmomenten ervaar je bij je partner en welke bij je nieuwe liefde?
  • Maken jullie vaak ruzie en wat ervaar je dan? Verdriet of onverschilligheid?
  • Wat zou er moeten veranderen zodat je weer verder wilt met je vaste partner?
  • Hoe ervaar je jullie seksleven?
  • Wat zou je het meest missen als je zou gaan scheiden?
  • Weegt een scheiding op tegen alle gevolgen die dat met zich meebrengt? Financieel, voor de kinderen etc.

Hoe moeilijk het ook is: verzwijg je verliefdheid niet. Praat met je partner over wat je is overkomen. En voor welke keuzes jullie nu staan. Probeer te ontdekken wat je mist in je huidige relatie. Bij verliefdheid of ontrouw kan het slim zijn om de hulp van een professional in te schakelen.

Mediation met partner bij scheiding

Relatietherapie: hulp als jullie er samen niet uit komen

Praten is knap lastig als één van jullie niet wil luisteren. Als het onderlinge vertrouwen weg is of als ieder gesprek eindigt in een hoogoplopende ruzie. Is scheiden dan de enige oplossing? Zeker niet. Het doorbreken van patronen kan al een oplossing bieden. Als jullie er samen niet uitkomen, kan relatietherapie de redding zijn. Een professional gaat met jullie in gesprek om te ontdekken welke patronen er zijn en hoe het telkens opnieuw mis gaat. Een therapeut is onpartijdig en leert jullie om elkaar beter te begrijpen. Deels doen jullie dit tijdens de sessies, maar de kans is groot dat jullie ook huiswerk meekrijgen.

Persoonlijke problemen

Persoonlijke problemen kunnen ertoe leiden dat je gaat twijfelen aan je huwelijk. Psychische problemen, een dip, depressie of verslaving kunnen zwaar drukken op een relatie. Vooral omdat de andere partner zich vaak machteloos voelt. Persoonlijke problemen slokken bovendien veel aandacht op. De partner met de problemen is vaak zo met zichzelf bezig dat hij/zij de partnerrol niet goed kan vervullen. Als je last hebt van sombere gedachten is vaak alles negatief. Dus ook het beeld dat je hebt van je relatie. Hulp zoeken is vaak de eerste stap. Daarna kunnen jullie werken aan het herstellen van de onderlinge band.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Gesprek mediator en mensen die scheiden

Veranderingen in jullie leven 

Een mens verandert voortdurend. Iedere nieuwe fase in je leven zorgt ervoor dat je dingen leert, fouten maakt en anders tegen de wereld aankijkt. Jullie zijn op dit moment anders dan aan het begin van jullie relatie. Het is de kunst in een goed huwelijk om elkaar telkens opnieuw te blijven vinden en een team te blijven vormen.

Ook externe veranderingen kunnen van invloed zijn op jullie relatie. Het krijgen van kinderen is daar misschien wel het meest bekende voorbeeld van. Kinderen kunnen je aandacht en tijd aardig opslokken. Je zal zeker niet de eerste zijn die twijfelt aan je relatie sinds jullie kinderen hebben gekregen. Het is ontzettend belangrijk om – ook als er kinderen zijn – genoeg tijd voor elkaar vrij te blijven maken. Zo voorkom je dat je vervreemd raakt van je partner.

Scheiden of niet? 

Scheiding aanvragen of niet? Het is één van de moeilijkste vragen waarmee je kunt worstelen. Er heerst angst voor wat er komen gaat, maar ook angst voor wat je achterlaat. Een scheiding aanvragen verandert je leven (en dat van je partner) drastisch. Een scheiding heeft persoonlijke gevolgen, emotionele gevolgen, financiële gevolgen en gevolgen voor het gezinsleven.

Vaak komt het neer op de vraag of al deze gevolgen opwegen tegen de scheiding. Maakt een scheiding je écht gelukkiger dan je nu bent? Is het antwoord ‘ja’, dan is het beter om de scheidingspapieren te tekenen. Twijfel je? Dan is het goed om het gesprek aan te gaan met je partner. Al dan niet onder professionele begeleiding.

Wanneer scheiden? 

Onderstaande kenmerken zijn erg belangrijk binnen een relatie. Als je worstelt met de vraag of je wilt scheiden is het goed om deze kenmerken eens tegen de meetlat te leggen.

Aantrekkingskracht

Voel ik me nog aangetrokken tot mijn partner? Seks en intimiteit zijn essentieel en uniek voor een liefdesrelatie. Als aantrekkingskracht ontbreekt en jullie huwelijk meer lijkt op een broer-zus band, is dat geen goed teken. Het hoeft niet het einde van de relatie te betekenen, maar het is helaas wel voor veel koppels een reden om te scheiden. Dat een spannende liefdesrelatie eindigt in een soort broer-zus band gebeurt heel geleidelijk. Je zit ’s avonds lekker in je huispak op de bank, je doet minder je best om je mooi te maken voor de ander en investeert minder in jullie seksleven. Jullie relatie lijkt steeds meer op een sleur. Waar kies je dan voor? Geven jullie de onderlinge aantrekkingskracht een boost?

Tijd voor elkaar

Maken jullie nog wel genoeg tijd voor elkaar vrij? Zoals hierboven al even genoemd kan de sleur van alledag of kinderen jullie aandacht aardig opslokken. Maar in een relatie is het essentieel om ook tijd voor jullie tweeën te plannen. Een avondje film kijken, een goed gesprek, een romantische boswandeling of echt de tijd nemen voor een intieme avond.

Verbondenheid

Verbondenheid maakt of breekt een relatie. Je bent een team samen, jullie zijn maatjes. Je kunt op elkaar bouwen, elkaar vertrouwen en je hebt lol samen. Als jullie gevoel van verbondenheid er niet meer is, moet je je afvragen wat jullie huwelijk nog inhoudt.

Samenzijn ondanks verschillen

Ieder mens is verschillend. Jij verschilt dus ook van je partner. In een goed huwelijk is het essentieel dat jullie elkaar proberen te begrijpen, respecteren en praten over meningsverschillen. Of leveren jullie onderlinge verschillen alleen maar strijd en discussies op?

Autonomie

Autonomie betekent de vrijheid om jezelf te zijn. In een goed huwelijk gunnen beide partners elkaar het beste en dus ook vrijheid. Vrijheid om dingen te doen waar jij gelukkig van wordt terwijl je partner je blijft steunen. Het gevoel hebben dat je niet meer vrij bent is de nummer 1 reden voor mensen om te scheiden. In dat geval voelt een scheiding vaak als een opluchting, een bevrijding.

Twijfel over scheiding

Zelfs als je de knoop hebt doorgehakt, kun je achterblijven met twijfels over scheiden. Ook al zegt je gevoel misschien dat scheiden de beste keuze is, praktisch heeft een scheiding ook verregaande gevolgen.

  • Je hebt samen teveel opgebouwd.
  • Je bent bang dat je na de scheiding niet kunt rondkomen.
  • Jullie hebben kinderen samen.
  • Scheiden mag niet vanuit je geloof.
  • Een scheiding heeft directe gevolgen voor je verblijfsvergunning.

Het is de afweging die je zult moeten maken of deze praktische zaken opwegen tegen je geluk. Want alleen bij elkaar blijven voor het geld of de kinderen is niet de oplossing. 

‘We blijven bij elkaar voor de kinderen’

‘We blijven bij elkaar voor de kinderen’ is een veelgehoorde reden om tóch maar niet te scheiden. Soms is dit de daadwerkelijke reden, soms spelen andere twijfels een rol:

  • Angst om alleen te zijn.
  • Angst voor de financiële situatie na de scheiding.
  • Angst om te verhuizen en misschien een andere baan te moeten zoeken.
  • Angst om je kinderen minder te zien.
  • Angst dat je kind straks deels opgevoed wordt door een stiefouder.

Hoewel een scheiding grote gevolgen heeft voor een kind, wil dat niet zeggen dat je kind dan maar beter af is als jullie bij elkaar blijven. Het is namelijk nóg schadelijker om op te groeien in een gezin waar ruzies en wantrouwen de overhand hebben. Een kind pikt vaak feilloos op dat hun ouders geen fijn huwelijk hebben. Je kunt je in dat geval dus zelfs afvragen of het niet egoïstisch is om bij elkaar te blijven ‘vanwege de kinderen’. Hoewel een scheiding gevolgen heeft voor de omgang met je kind, wil dat niet automatisch betekenen dat jullie geen goede ouders kunnen zijn na de scheiding. Misschien hebben jij en je (ex-)partner zelfs meer tijd, rust en aandacht voor de kinderen na de scheiding.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Gaan jullie toch scheiden? Schakel mediation in!

We hopen van harte dat jullie je relatie nieuw leven kunnen inblazen. Ben je echter tot de conclusie gekomen dat scheiden toch de beste oplossing is? Dan is het slim om een onpartijdige professional in de arm te nemen in de vorm van mediation.

Tijdens een scheiding komt er veel op jullie af. Emoties, maar ook ontzettend veel praktische zaken die geregeld moeten worden. Een mediator scheiding bemiddelt tussen jou en je partner zodat er duidelijke afspraken worden gemaakt. Er is daarbij oog voor de belangen van beide partijen. Ook zorgt mediation ervoor dat alles keurig en op tijd geregeld wordt. Dat geeft een stukje rust in een onzekere en emotionele periode.

Zorgeloos scheiden met Zorgeloosch 

Bij Zorgeloosch Scheiden regelen we jullie scheiding van A tot Z. Als enige mediator in Nederland krijg je bij ons niet alleen een mediator toegewezen, maar ook een financieel adviseur. Deze adviseur kijkt tijdens het scheidingstraject continu mee of jullie woonwensen en financiële toekomstplannen wel haalbaar zijn. Zo weten jullie allebei direct waar je aan toe bent.

Mensen die tijdens de scheiding goede afspraken hebben gemaakt kijken over het algemeen met een beter gevoel terug op de scheiding. Ze zijn meer tevreden over hun financiën en ook emotionele situatie na de scheiding. Mediation zorgt dus voor rust tijdens jullie scheidingstraject en voor een stukje zekerheid voor later. Wil je zelf ontdekken wat Zorgeloosch Scheiden voor jullie scheiding kan betekenen?

“In een tijd van onzekerheid, emoties en verandering kregen we professionele maar ook inlevende begeleiding en steun waar nodig en werd er gekeken naar de totale situatie maar zeker ook individueel. De kinderen waren goed in beeld en door adviezen en begeleiding goed betrokken bij het proces.”
10
“Scheiden is een emotioneel traject. In mijn geval ben ik 'wars' van alle administratieve rompslomp, omdat het emotionele de overhand neemt. De administratieve kant staat me tegen, al weet ik dat ik hier ook doorheen moet.

Met Zorgeloosch heb ik heel weinig met de administratie te maken gehad. Alles werd geregeld en uitgelegd, dus het is echt op een administratief zorgeloze manier scheiden.”
Mediator:
Nina Tillema
10