Het ontstaan en oplossen van relatieproblemen

In iedere relatie komen wel eens relatieproblemen voor. Bij zo’n 70% van de Nederlandse koppels is dit het geval. Het wordt echter een ander verhaal wanneer een relatie meer ruzies kent dan gelukkige periodes. Je komt dan in een neerwaartse spiraal terecht waardoor jij en je partner steeds verder van elkaar verwijderd raken. Relatieproblemen betekenen gelukkig niet per definitie het einde van jullie relatie. Er zijn voldoende mogelijkheden om samen te bouwen aan jullie relatie en de liefde nieuw leven in te blazen.

Hoe ontstaan relatieproblemen? 

Er zijn tal van redenen waardoor relatieproblemen kunnen ontstaan. Soms is dat iets heel kleins wat maar niet wordt uitgesproken. Maar ook ingrijpende gebeurtenissen kunnen leiden tot barstjes in jullie relatie. Hieronder sommen we de meest voorkomende oorzaken op van relatieproblemen:

  • Financiële problemen.
  • Vreemdgaan.
  • Psychische problemen of karaktereigenschappen zoals jaloezie, agressie of dominantie.
  • Autisme.
  • Bindingsangst.
  • Familieproblemen.
  • Seksuele problemen of gebrek aan intimiteit.
  • Een miskraam of onvruchtbaarheid.
  • Overlijden van naasten.
  • Werkloosheid of burn-out.
  • Te weinig tijd hebben voor elkaar.

Maar ook bepaalde fases in jullie leven waarin plots veel veranderingen plaatsvinden, leiden tot relatieproblemen. Denk aan:

  • Pasgeboren of jonge kinderen.
  • Kinderen in de puberteit.
  • Kinderen gaan het huis uit waardoor je ineens met z’n tweeën bent.
  • Pensioen.

Relatieproblemen door geld

Geld is één van de meest voorkomende oorzaken van relatieproblemen. Dat gaat dan over het uitgeven van geld, sparen of de verdeling van geld.

Zonder dat je het door hebt, heb je van jongs af aangeleerd hoe je omgaat met geld. Misschien was er in jouw gezin genoeg geld, of juist te weinig. De één vindt het belangrijk om veel te sparen, terwijl de ander graag geld uitgeeft. Omdat iedereen anders omgaat met geld, kunnen geld en relatieproblemen al snel verweven raken.

Gesprek over willen scheiden

Hoe voorkom je relatieproblemen door geld?

Als het over geld gaat, valt of staat alles met een goede communicatie. Praat met elkaar over geld en maak duidelijke afspraken.

Vertel elkaar bijvoorbeeld hoe jullie van jongs af aan omgaan met geld. Wanneer je boos wordt als het om geld gaat. Hoe jij geld wilt besteden of juist sparen. Door hier open met elkaar over te praten ontstaat er begrip.

Maak ook duidelijke afspraken. Als er sprake is van een gezamenlijke rekening: wat wordt daarvan betaald? En wat juist niet? Als je samen op vakantie gaat of uit eten: hoe verdeel je de kosten?

Wat voor veel stellen goed werkt binnen een relatie is dat beide partners een eigen bankrekening houden en één gezamenlijke rekening hebben voor gezamenlijke uitgaven. Zo kun je kosten eerlijk delen en blijf je tegelijkertijd financieel onafhankelijk van elkaar.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Relatieproblemen en communicatie

In een relatie is communicatie essentieel. Veel relatieproblemen ontstaan door een gebrek aan communicatie. Neem dus de tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Praat over de dingen die spelen in je leven en dat van je partner. Praat ook over onuitgesproken dingen. Merk je dat er in jullie relatie veel ruzies of ergernissen zijn, bespreek dit met elkaar en ontdek waar het vandaan komt. Is iemand boos of verdrietig? Geef elkaar ruimte, maar bespreek het daarna. Ontdek waar iemands zwakke plekken liggen. Alleen dan kom je er samen uit. Een expert kan jullie hier ook bij helpen.

Relatieproblemen door verwachtingen

Ieder mens heeft verwachtingen. Jij en je partner hebben verwachtingen van elkaar en van jullie relatie. Wanneer jullie verwachtingen niet op één lijn liggen of er niet over gesproken wordt, kunnen relatieproblemen ontstaan.

Aan het begin van je relatie zijn de verwachtingen hooggespannen. Alles is nieuw, spannend en verrassend. De verschillen in jullie karakters zijn een mooie aanvulling op elkaar en niks lijkt jullie relatie in de weg te staan.

In de loop van een relatie veranderen de verwachtingen en prioriteiten. Je leidt allebei je eigen leven en jullie hebben een leven samen. Door verwachtingen te bespreken en met elkaar te blijven communiceren voorkom je dat je langs elkaar heen leeft.

Wanneer heb je voor het laatst met je partner gepraat over verwachtingen, ideeën en gevoelens? Wat er in jullie hoofd omgaat, waar je gelukkig van wordt en wat je toekomstdromen zijn? Veelgehoorde redenen van relatieproblemen zijn een gebrek aan diepgaande gesprekken, geen tijd meer vrijmaken voor elkaar, de behoeften niet uitspreken of geen begrip hebben voor elkaar. Door te praten en tijd vrij te maken voor een goed gesprek, kun je je weer verbonden voelen met je partner.

Mediation met partner bij scheiding

Relatieproblemen en seksualiteit

Iedere relatie kent wel periodes waarin seksualiteit op een laag pitje staat. Soms zijn die redenen heel duidelijk, zoals stress, drukte op het werk of de geboorte van een kind. Maar seksuele problemen binnen de relatie kunnen ook oorzaken hebben zoals gezondheidsproblemen, onzekerheid of onuitgesproken verlangens. Ook hierbij geldt: praat erover met elkaar. Niet één keer, maar blijvend. Kijk bijvoorbeeld naar jullie seksuele verlangens, behoeften en verwachtingen. Door met elkaar te praten over seks, groeit jullie band. Seksualiteit kan jullie relatie enorm versterken. Seks is namelijk ook een vorm van vertrouwen hebben in elkaar, elkaar aanvoelen en respecteren.

Relatieproblemen door negatieve patronen

Bij relatieproblemen zit jullie relatie in een neerwaartse spiraal. Jullie houden negatieve patronen in stand en hebben het gevoel dat jullie er samen niet meer uitkomen. Hoe hard je ook je best doet, je hebt het gevoel dat je niet meer doordringt tot de ander. Met als gevolg dat je je onbegrepen voelt.

Signalen dat jullie relatie vastzit in een negatief patroon:

  • Je hebt het gevoel dat je er alleen voor staat en je voelt je eenzaam.
  • Je bent continu boos op elkaar.
  • Je hebt het idee dat het je partner niet kan schelen hoe jij je voelt.
  • Je voelt je niet langer geaccepteerd.
  • Je hebt het gevoel dat je tekortschiet.
  • Je hebt het gevoel dat je nooit het goede kan doen, of het goede zegt. De ander reageert toch altijd boos of geïrriteerd.
  • Je hebt het gevoel dat je partner niet meer zijn/haar best doet voor de relatie.
  • Het voelt alsof jullie uit elkaar zijn gegroeid of dat de liefde weg is.

Wat veel stellen niet weten is dat ze deze negatieve patronen zelf in stand houden. Het mooie van negatieve patronen is namelijk dat je ze kunt doorbreken! Door met elkaar te praten en door tijd vrij te maken voor de ander.

Vaak hebben negatieve patronen alles te maken met hoe jullie met elkaar en de relatie omgaan en met gewoontes en zwakke plekken uit het verleden. Hoe reageren jullie op elkaar als je ruzie hebt? Trek je je terug of uit je kritiek? Onderbreek je de ander of laat je de ander uitpraten? Zoek je naar oplossingen of zie je telkens beren op de weg? Raakt je partner je bewust of onbewust op een zere plek? En reageer je hierdoor heftiger? Door dit soort patronen te onderzoeken en hierop te anticiperen, kan dit je relatie nieuw leven inblazen!

gesprek met partner over scheiden

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Gesprek mediator en mensen die scheiden

Hoe ga je zelf om met relatieproblemen?

In een relatie en zeker bij relatieproblemen is zelfreflectie erg belangrijk. Jezelf een spiegel voorhouden kan confronterend zijn, maar is wel nodig. Neem hier dus de tijd voor! Ontdek hoe je in de relatie staat, waar je valkuilen of pijnpunten liggen. In hoeverre je je openstelt naar je partner toe, waar je seksuele voorkeuren liggen en welke invloed ruzies hebben op jou als persoon. En natuurlijk wat jij verwacht van je partner.

Door meer te leren over jezelf, kun je dit toepassen in je relatie. Praat ook over je bevindingen met je partner. Of met een goede vriend(in) of familielid.

Relatieproblemen doorbreken

Zoals hierboven al meerdere malen omschreven, doorbreek je relatieproblemen vooral door met elkaar te (blijven) communiceren. Soms begint dat bij jezelf. Door met elkaar te praten doorbreek je wellicht de problemen die al jaren ingesleten zijn. Heb je hier moeite mee? Dan kan relatietherapie wellicht een oplossing bieden. Een vertrouwenspersoon helpt jullie om de blokkades in jullie communicatie te doorbreken.

Als je er samen niet uitkomt

Hoe hard je samen ook werkt aan jullie relatie, het kan helaas voorkomen dat je er samen niet meer uitkomt. Wanneer je alles hebt geprobeerd, maar niets meer lijkt te helpen, kan het soms beter zijn om uit elkaar te gaan. Ook in extreme situaties, zoals bij intimidatie of mishandeling is het verstandig om je partner te verlaten.

Redenen voor een scheiding zijn bijvoorbeeld:

  • Je houdt niet meer van je partner.
  • Jullie karakters botsen.
  • De ander is vreemdgegaan.
  • Je bent verliefd op een ander.
  • Jullie verwachtingen van de relatie komen niet meer overeen.
  • Er is sprake van intimidatie of mishandeling.

En zo zijn er nog talloze redenen te bedenken waarom het soms beter is om uit elkaar te gaan. Wat de reden van jullie scheiding ook is, weet dat jullie er niet alleen voor staan.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Over Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld de kinderen, jullie woning en hypotheek, het aanvragen van de scheiding bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen, partneralimentatie en meer. Ook helpen onze mediators een escalatie te voorkomen. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

“Dagelijks help ik scheidende stellen die niet weten dat er ruimere regels bestaan bij banken als het gaat om scheiden en de aankoop van een woning. Wij kennen de banken én weten als specialist precies welke regels er zijn”
Mediator:
9
“Duidelijke informatie, hier werd ook de tijd voor genomen. processen gingen lekker vlot, voor ik het wist was het convenant en het ouderschapsplan al opgezet met duidelijke afspraken. ik heb het als zeer prettig ervaren.”
9