Scheiden? Regel het oudercontact goed!

Dat een scheiding een traumatische ervaring is, weet iedereen. Met onder meer het overlijden van een dierbare en een verhuizing staat een scheiding in de top 5 van de stress veroorzakende factoren. Als bij de scheiding kinderen zijn betrokken, is het drama des te erger. Zeker als daarna het contact met de vader verwatert, of zelfs helemaal wegvalt.

Veel mensen weten dat het contact met beide ouders een voorwaarde is voor een evenwichtig karakter, maar in de praktijk wil dat nog weleens anders lopen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UVA) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij ondervroegen volwassen die in de jaren 1971 – 1991 een scheiding van hun ouders hebben meegemaakt.

mediator gesprek

1 op de 5 ziet vader niet meer

Wat blijkt? Twintig procent, oftewel 1 op de 5, van de kinderen heeft geen contact meer met de vader. Slechts 5 procent (1 op de 20) had het afgelopen jaar geen contact gehad met de moeder. Van kinderen die opgroeiden in een gezin dat intact bleef, heeft 2 procent geen contact meer met de vader en 1 procent ziet zijn moeder niet meer.

Ook al vind je de “hoeksteen van de samenleving” te christelijk naar jouw smaak, feit blijft dat het contact met vader en moeder door de jonge jaren heen belangrijk is. Psychologen en psychiaters kunnen daarover avondvullend vertellen, en er is menig bestseller geschreven naar aanleiding van een gebroken of contactarm gezin.

Belangrijke rol voor beiden

Je gunt je kind alles, inclusief het bestseller auteurschap, maar dan niet naar aanleiding van een traumatische scheiding. Jullie hebben het allebei moeilijk, je partner en jij, want ooit was er een goede reden om met elkaar door het leven te gaan. Maar vergeet in deze emotionele tijd vooral je kinderen niet! Regel goed met elkaar hoe papa en mama allebei een belangrijke rol blijven vervullen voor de kids.

Afspraken maken! Terwijl de emoties hoog oplopen. Een mediator scheiding van Zorgeloosch kan hier uitkomst bieden. Mediator = bemiddelaar, en dat is precies wat jullie nodig hebben, ook als de scheiding best soepel verloopt. Er valt zo veel te regelen, en de Zorgeloosch mediator zet dat allemaal met jullie op een rijtje.

Samen alles regelen

Samen met de bemiddelaar regel je dus ook alles rond je kinderen. Afspraken over hen zijn nog belangrijker dan alle andere regelingen. Je wilt je opgroeiende koters zo min mogelijk beschadigen door de scheiding. Ook al kun je elkaars bloed wel drinken. Laat de Zorgeloosch mediator je begeleiden door deze moeilijke tijden.

“Er is zoveel wat er bij komt kijken waar wij geen weet van hadden! Dit wordt je gelukkig allemaal uit handen genomen.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“Dagelijks help ik scheidende stellen die niet weten dat er ruimere regels bestaan bij banken als het gaat om scheiden en de aankoop van een woning. Wij kennen de banken én weten als specialist precies welke regels er zijn”
Mediator:
9