Co-ouderschap

Gaan jullie scheiden en hebben jullie kinderen samen? Dan moeten jullie een omgangsregeling of zorgregeling treffen. Als jij en je ex-partner de zorg en kosten voor de kinderen gelijk willen verdelen, kunnen jullie kiezen voor co-ouderschap. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over co-ouderschap en beantwoorden we de meest voorkomende vragen over deze zorgregeling.

Uitkopen van ex-partner woning

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is een vorm van een zorgregeling voor de kinderen na een echtscheiding. Bij co-ouderschap is de zorg voor de kinderen gelijk verdeeld tussen beide ouders. Dat betekent dat jullie kind (of kinderen) evenveel bij jou als bij je ex-partner zijn. Maar ook dat jullie dezelfde kosten in het huishouden hebben en samen belangrijke beslissingen nemen. Dit in tegenstelling tot een omgangsregeling waarbij één ouder het de hoofdverantwoordelijkheid in de verzorging van de kind(eren) draagt.

Zorgeloosch broer en zus innig moment co-ouderschap

Wanneer kies je voor co-ouderschap?

De keuze voor co-ouderschap is afhankelijk van zowel de wil van beide ouders, de wil van jullie kind(eren) maar ook vooral van praktische omstandigheden. Wanneer kies je voor een co-ouderschap en wanneer is een omgangsregeling een beter idee?

Allereerst moet je je realiseren dat je bij een co-ouderschap de zorg van de kinderen gelijk verdeeld. In de praktijk betekent dit dus dat je veel gaat overleggen met je ex-partner. Wanneer jullie op een prettige manier uit elkaar gaan, kan dit natuurlijk prima. Het wordt lastiger als jullie nog veel ‘brandjes’ hebben. Bedenk wel dat dat met de tijd over het algemeen ook beter gaat.

Ook praktische zaken spelen een rol. Zo is het belangrijk dat jij en je ex-partner bij elkaar in de buurt blijven wonen. De kinderen hoeven dan niet uit hun vertrouwde omgeving weg en moeten immers door beide ouders naar school kunnen worden gebracht, naar vriendjes en naar de sportclub.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Benieuwd of co-ouderschap iets voor jullie is? Stel jezelf dan onderstaande vragen:

  • Kunnen we allebei ons kind een veilige omgeving bieden, zodat we los van elkaar volwaardig ouder kunnen zijn en alle zorg, liefde en aandacht kunnen geven aan ons kind?
  • Woon ik dicht genoeg bij mijn ex-partner?
  • Is de band met mijn ex-partner dusdanig dat we goede afspraken kunnen maken en er regelmatig overleg kan plaatsvinden?
  • Zijn we bereid één lijn te trekken in de opvoeding?
  • Vertrouw ik erop dat de kinderen bij mijn ex-partner in goede handen zijn?
  • Zijn mijn ex-partner en ik in staat de zorg eerlijk te verdelen? Of moet één van de twee veel werken of regelmatig op reis voor zijn/haar werk?
  • Ben ik gezond genoeg om de helft van de tijd voor onze kinderen te zorgen? En is mijn ex-partner dat ook?
  • Moet mijn ex of ik misschien extra gaan werken en is het daarvoor ook handiger om de zorg gelijk te verdelen?

Kun je op alle vragen ‘ja’ zeggen, dan is co-ouderschap een prima oplossing voor jullie. Deze keuze maak je echter niet alleen. Ook je ex-partner moet er voor de volle 100% achter staan. En niet in de laatste plaats jullie kind of kinderen. Co-ouderschap is iets wat jullie als gezin kiezen.

Verschil co-ouderschap en een andere zorgverdeling

De term co-ouderschap en zorgverdeling/omgangsregeling worden regelmatig door elkaar gebruikt. Toch zijn dit twee verschillende dingen. Bij een co-ouderschap is de zorg voor de kinderen gelijk verdeeld tussen beide ouders. Bij een andere omgangsregeling heeft één van de twee ouders de dagelijkse zorg over de kinderen. Dat betekent dus ook dat de ouder die de dagelijkse zorg heeft de meeste beslissingen maakt.

De meest voorkomende reden om te kiezen voor een omgangsregeling is dat één van de ouders de gehele week werkt, en de ander niet of parttime. Ook kan het zo zijn dat je kind er niet goed tegen kan om telkens van huis te wisselen. Maar ook wanneer je ex-partner vaak naar het buitenland moet voor zijn/haar werk. Of dat jullie simpelweg te ver uit elkaar wonen, waardoor het niet praktisch te regelen is met school en vriendjes.

Zorgeloosch moeder met zoon op bed boek aan het lezen

Verschil co-ouderschap en parallel ouderschap

Om het verschil tussen co-ouderschap en parallel ouderschap uit te leggen, moeten we eigenlijk beginnen met de overeenkomst. De overeenkomst tussen deze twee zorgregelingen is namelijk dat de zorg voor de kinderen gelijk verdeeld is tussen jou en je ex-partner.

Waar bij co-ouderschap alles in goed overleg plaatsvindt, is er bij parallel ouderschap geen overleg over de opvoeding of uitgaven.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Gevolgen co-ouderschap voor kinderen

In de eerste plaats moet je rekening houden met de belangen van jullie kind of kinderen. Worden zij wel gelukkig van co-ouderschap? Meestal werkt het het beste om een proeftijd af te spreken waarin jij en je ex-partner het co-ouderschap uitproberen. Werkt het niet voor de kinderen? Dan zullen jullie over moeten stappen naar een omgangsregeling.

Zorgeloosch spelende kinderen bij co-ouderschap
Enkele aandachtspunten bij co-ouderschap m.b.t. het kind:
  • Wat is prettiger voor het kind? Halverwege de week wisselen, of om de week? Te vaak wisselen van huis is soms niet fijn of zelfs verwarrend voor het kind. Maar wat te vaak is kunnen jullie zelf aanvoelen of uitproberen.
  • Stem de basisregels voor jullie kind af met je ex-partner zodat jullie één lijn trekken in de opvoeding. Het is verwarrend als jullie kind bij de ene ouder wel iets mag en bij de andere ouder niet. In de praktijk zijn er altijd verschillen. Probeer de andere ouder daarin ook te respecteren en daar waar je er zelf in de opvoeding last ondervindt dat normaal bespreekbaar te maken.
  • Ga niet te ver uit elkaar wonen. Zo voorkom je dat het wisselen van woning voor je kind een hele logistieke onderneming wordt. Bovendien moet het voor beide ouders prettig zijn om de kinderen naar school, vriendjes en de sportclub te brengen. Er wordt een maximale afstand van ongeveer 7 kilometer hemelsbreed als richtlijn genomen. Een grotere afstand maakt het vaak lastig om het co-ouderschap in stand te houden

Hoe regel je een co-ouderschap?

Bij een co-ouderschap moeten jullie best wat regelen. Het is prettig voor alle partijen om de zorg voor jullie kinderen in goede banen te leiden. In de wet is overigens niets bepaald over co-ouderschap. Hoe jij en je ex-partner het regelen is dus geheel aan jullie.
Wat aandachtspunten waar jullie op moeten letten als je een co-ouderschap regelt:

Wanneer en hoe vaak wisselt jullie kind van woning?

Kies je er voor om jullie kind(eren) de ene helft van de week bij je ex-partner te laten verblijven en de andere helft van de week bij jou? Of wisselen jullie om de week? De voorkeur van jullie kind(eren) is hierbij van groot belang. Maar het moet natuurlijk wel haalbaar voor jullie zijn ivm werk en andere verplichtingen..

Hoe verdelen jullie de kosten?

Co-ouderschap betekent in de basis dat jullie de zorg – en dus ook de daarbij horende kosten – samen delen. Dit is vaak wel naar rato. Verdient je ex-partner meer dan jij? Dan zal hij/zij procentueel ook meer betalen. De draagkracht van je ex-partner is immers groter.

Waar staat jullie kind ingeschreven?

Een kind kan ingeschreven staan op het adres van beide ouders. Wel blijft het zo dat één adres het hoofdverblijf is. Hoe jullie dat verdelen, is geheel aan jullie. Het is wel belangrijk om dit in goed overleg te doen, omdat de inschrijving van een kind op jouw adres financiële gevolgen kan hebben. Sommige regelingen zoals kinderbijslag en het kindgebonden budget kunnen tegenwoordig verdeeld worden tussen beide ouders. Een mediator kan jullie helpen om hiervoor een berekening te maken, zodat de kosten maar ook de toeslagen eerlijk verdeeld worden.

Hoe maak je afspraken?

Bij een co-ouderschap is veel overleg nodig. Over grote opvoedthema’s, maar ook over alledaagse zaken. Welke regels hanteren jullie? Hoe is het geregeld met opa’s en oma’s? Hoe vaak mogen ze spelen bij vriendjes? Wie gaat er naar de ouderavond op school? Wie haalt en brengt de kinderen naar de sportclub? Wie koopt het cadeautje voor dat ene kinderfeestje? Bespreek deze zaken met elkaar en geef zelf je voorkeur aan als ouder.

Ouderschapsplan

Waren jullie getrouwd, hadden jullie een geregistreerd partnerschap of woonden jullie samen en gaan jullie uit elkaar? Dan zijn jullie verplicht een ouderschapsplan te maken. Een ouderschapsplan is een officieel document dat wordt opgesteld door een mediator of advocaat. Jullie moeten beiden jullie handtekening onder het ouderschapsplan zetten.

Lees alles over het ouderschapsplan

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Co-ouderschap en financiën

Bij co-ouderschap verdelen jullie de zorg voor de kinderen 50/50 Dat betekent dat jullie afspraken moeten maken over de verdeling van de kosten. Hiervoor wordt een berekening op basis van tremanormen gemaakt waarin wordt gekeken naar de draagkracht van beide ouders.

Verschil tussen ‘eigen kosten’ en ‘te verdelen kosten’

Er is een groot verschil tussen ‘eigen kosten’ en ‘te verdelen kosten’. Eigen kosten zijn bijvoorbeeld huur, internetkosten en boodschappen. Deze kosten maken beide ouders en hoeven in de basis dus niet verdeeld te worden.

Te verdelen kosten zijn kosten die niet locatiegebonden zijn. Denk hierbij aan kleding, schoenen, zakgeld, de ouderbijdrage op school, lidmaatschapskosten van de sportclub en abonnementen van je kinderen. Bij deze zaken is het logisch om de kosten te verdelen.

Manieren om de kosten te delen

Er bestaan verschillende manieren om de kosten tussen beide ouders te verdelen.

  • De kosten worden 50/50 gesplit. Hoewel deze regeling de meest overzichtelijk is, voelt het voor de minst-verdiende ouder vaak wat oneerlijk.
  • Verdeling naar draagkracht. Oftewel: verdeling naar rato. De partner die het meest verdient betaalt procentueel het meest. Belangrijk is hierbij wel dat beide ex-partners elkaar eerlijk op de hoogte houden van veranderingen in het inkomen. Spreek bij voorkeur een vast moment af om het over de financiën te hebben, bijvoorbeeld eens per 6 maanden.
  • Verdeling naar periode dat het kind bij die ouder verblijft. Vaak worden deze kosten per half jaar of jaar verdeeld.
Verdeling van tegemoetkomingen, uitkeringen en toeslagen

Als ouders hebben jullie recht op verschillende tegemoetkomingen, zoals kinderbijslag en een eventueel kindgebonden budget. Maar welke ouder heeft recht op deze tegemoetkomingen als jullie alles verdelen? Dat werken we hieronder overzichtelijk uit.

Kinderbijslag

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) verzorgt in Nederland de kinderbijslag. Zij gaan er bij een co-ouderschap vanuit dat een kind in twee huizen woont. In de basis gaan zij er dus ook vanuit dat de ouders de kinderbijslag eerlijk verdelen. In de praktijk storten zij de bijdrage daarom op één rekening. Je kunt de SVB vragen om het bedrag voor je te verdelen tussen jou en je ex-partner, maar hier zijn ze vaak niet happig op vanwege de extra administratieve handelingen.

Kindgebonden budget

De belastingdienst keert een kindgebonden budget uit. Zij kunnen dat bedrag verdelen tussen beide ouders. De eis is wel dat er minimaal twee kinderen zijn en dat er sprake is van een co-ouderschap.

Bijstandsuitkering

Ontvang je een bijstandsuitkering? Dan ligt het bedrag dat je krijgt bij een co-ouderschap tussen een alleenstaande en eenoudergezin in. Dat komt omdat je bepaalde kosten voor je kind(eren) kunt delen met je ex-partner. Een co-ouderschap heeft dus invloed op de hoogte van je uitkering.

Heffingskorting

Van de belastingdienst krijg je een heffingskorting wanneer je werkt en kinderen hebt. Dit is de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze korting is bedoeld voor het huishouden waar de kinderen meer dan 6 maanden per jaar staan ingeschreven. Hebben jij en je ex-partner de zorg  50/50 verdeeld? Dan kunnen jullie wellicht beiden de inkomensafhankelijke combinatiekorting* aanvragen wanneer jullie allebei een baan hebben.

*Soms stelt de Belastingdienst aanvullende voorwaarden.

Huurtoeslag

Jullie kunnen beiden jullie kind laten meetellen als medebewoner voor de huurtoeslag. Wellicht heb je dan allebei recht op een hogere toeslag. Wel moet hierbij aangegeven worden welke dagen van de week jullie kind bij jou woont en welke dagen bij je ex-partner.

Zorgeloosch moeder aan het spelen met kind

Co-ouderschap en alimentatie

Veel mensen denken onterecht dat er bij een co-ouderschap geen alimentatie betaald hoeft te worden. Dit is niet waar. Als het goed is, verdelen jullie de kosten voor de kinderen immers eerlijk. Wanneer de ene ouder meer verdient dan de andere ouder, moet deze in feite nog steeds kinderalimentatie betalen aan de minstverdienende ouder.
Jullie kunnen dit ook onderling regelen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een zogenaamde kinderrekening. Een kinderrekening staat op naam van de ouders en is bedoeld om de niet-locatie gebonden kosten van het kind te betalen. Jullie mediator maakt een berekening waar in staat hoeveel iedere ouder op deze rekening moet storten. Dit is altijd afhankelijk van wat je op basis van nibud gegevens zou kunnen betalen. Van de berekening mogen jullie afwijken. Je moet dat dan wel motiveren.

Is een co-ouderschap altijd 50/50 verdeeld?

In de meeste gevallen is een co-ouderschap inderdaad een 50/50 verdeling. Zowel qua tijdsverdeling met de kinderen, als in de kosten en het maken van beslissingen. Omdat er in de wet niets is vastgelegd over een co-ouderschap zijn je ex-partner en jij vrij om hier een eigen invulling aan te geven. Er is niemand die jullie verplicht dat het 50/50 verdeeld moet zijn. Je kunt ook kiezen voor een 60/40 verdeling, of zelfs een 70/30 verdeling.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Zorgeloosch kind aan het spelen met een blokkentoren

Hoe ver mag je uit elkaar wonen bij co-ouderschap?

Wettelijk zijn er geen afspraken vastgelegd over hoe ver jij en je ex-partner uit elkaar mogen wonen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de maximale afstand waarop beide ouders uit elkaar wonen bij een co-ouderschap 10 kilometer is.

Dat is een logisch getal. Met een afstand van maximaal 10 kilometer blijft het voor beide ouders behapbaar om de kinderen naar de andere ouder te brengen. Ook kunnen de kinderen dan makkelijk vanuit beide ouders naar school, naar vrienden en naar de sportclub. Gaat één van jullie verhuizen en verder weg wonen? Dan is een co-ouderschap vaak niet meer mogelijk.

Co-ouderschap en verhuizen

Zomaar verhuizen en de kinderen meenemen kan niet als je een co-ouderschap hebt. Jij en je ex-partner hebben immers vastgesteld dat jullie de zorg eerlijk verdelen en dus niet te ver uit elkaar wonen. De vraag is ook of opnieuw veranderen van leefomgeving wel fijn is voor de kinderen. Toch kan het soms noodzakelijk zijn om te verhuizen. Bijvoorbeeld voor werk, vanwege financiën of een nieuwe relatie. In dat geval heb je de toestemming van je ex-partner nodig. Is hij/zij het er niet mee eens dat je verhuist? Dan zal dit met behulp van een mediator of advocaat besproken moeten worden. Komen jullie er zelfs dan niet aan uit? Dan zal het via de rechtbank moeten lopen. Maar voor het zover komt, kun je ook met je partner besluiten om het co-ouderschap op te heffen en een andere omgangsregeling te treffen. Bijvoorbeeld dat de kinderen bij jou of je ex-partner gaan wonen.

Voor- en nadelen van co-ouderschap

Co-ouderschap kent natuurlijk voor- en nadelen. Net zoals alle vormen van een omgangsregeling of zorgregeling. Hieronder sommen we overzichtelijk alle voor- en nadelen van co-ouderschap voor je op.

Voordelen co-ouderschap

  • Kinderen hebben niet het gevoel dat ze hoeven te kiezen tussen hun ouders. Er is dus geen loyaliteitsconflict.
  • Kinderen hebben geen ouder die ze vrijwel altijd zien en een ‘weekendouder’.
  • Kinderen kunnen evenveel tijd doorbrengen met beide ouders.
  • Er is een gelijke belasting voor beide ouders als het om opvoeden en kosten gaat.
  • Kinderen kunnen op dezelfde school blijven, en naar hun vaste sportclub blijven gaan. Voor hen verandert er praktisch dus niet zoveel, behalve dat ze om en om bij hun beide ouders verblijven.

Nadelen co-ouderschap

  • Er is veel contact nodig tussen beide ouders. Dit kan dus alleen wanneer de verstandshouding goed is.
  • Kinderen moeten telkens wisselen van huis. Niet ieder kind kan daartegen.
  • Ex-partners moeten bij elkaar in de buurt blijven wonen.
  • Co-ouderschap is soms moeilijk te combineren met werk.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Zorgeloosch kinderen spelen op de opvang

Kun je co-ouderschap later nog wijzigen in een andere omgangsregeling?

Ja, een co-ouderschap kun je later altijd omzetten naar een andere omgangsregeling of zorgregeling. Vaak zal namelijk in de praktijk moeten blijken of co-ouderschap voor jullie wel werkt. Vind je het wel prettig om zoveel contact te moeten onderhouden met je ex-partner? Vinden de kinderen het wel fijn om telkens op en neer te ‘verhuizen’? Je komt er pas achter of iets werkt als je het hebt geprobeerd. Het is daarom aan te raden om in het ouderschapsplan op te nemen dat je het co-ouderschap voor een bepaalde periode aangaat als proef. Mocht het werken, gaan jullie ermee door. Werkt het niet? Dan kunnen jullie samen een nieuwe, passende regeling treffen.

Hoe mediation kan helpen bij co-ouderschap

Als jullie besluiten om een co-ouderschap aan te gaan, moet er veel geregeld worden. Er moeten afspraken worden gemaakt én op papier gezet. Hierover moeten jullie het eens worden. Mediation helpt jullie hierbij. Mediation is een onpartijdige derde die jullie helpt de scheiding in goede banen te leiden en te handelen in het belang van beide ouders en de kinderen. In feite zorgt mediation voor een stukje ontzorgen in een toch al hectische en emotionele periode.

Meer lezen over scheiden met kinderen

Meer informatie lezen over wat je moet doen als je gaat scheiden met kinderen? Onze experts hebben ook meer informatie geschreven over:

Alles rondom co-ouderschap goed regelen? Zorgeloosch helpt jullie verder

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor de kinderen, jullie woning en hypotheek, het aanvragen van de scheiding bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen, partner- en kinderalimentatie en meer. Ook helpen onze mediators een escalatie te voorkomen. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

“Ik had er bij het eerste gesprek meteen een goed gevoel over dat de scheiding goed geregeld zou worden. Ik ben ook opgelucht dat ik niet alles tot in detail heb moeten uitzoeken en daar goede hulp bij had...”
Mediator:
Marco van Nus
9
“Fijne rustige benadering, om je door dit proces heen te begeleiden.
Er komt zoveel bij kijken, ook dingen waar je helemaal niks vanaf weet.
Goede uitleg en geduld voor als je iets niet begrijpt.
Je zit al in een emotioneel moeilijke periode, en dan is het fijn als er mee gedacht wordt.”
Mediator:
Marco van Nus
8