Hulp voor kind bij echtscheiding

Een echtscheiding heeft een grote impact op het hele gezin, maar vooral kinderen kunnen veel last hebben van de scheiding. Hun hele leven wordt in korte tijd volledig omgegooid en dit kan veel emoties oproepen. Ieder kind reageert anders op zo’n heftige verandering. Merk je dat jouw kind hulp nodig heeft om de scheiding te verwerken of de nieuwe situatie te accepteren? Dan zijn er diverse instanties en programma’s die hulp voor jouw kind bij een echtscheiding bieden.

ouder en kind scheiden

Emoties kinderen bij scheiding

Ieder kind en iedere situatie is uniek. Daarom gaat ieder kind ook op zijn eigen manier om met een scheiding. De leeftijd van het kind kan invloed hebben invloed op de manier waarop het kind de scheiding ervaart. Jonge kinderen zullen misschien nog niet begrijpen wat een scheiding precies inhoudt. Toch voelen ze vaak wel aan dat er iets aan de hand is binnen het gezin. Oudere kinderen begrijpen de situatie vaak beter.

De reacties op een scheiding zijn soms compleet verschillend. Het ene kind uit zijn emoties bijvoorbeeld in woede, terwijl het andere kind juist heel verdrietig is. Ook kunnen kinderen tijdens het proces heel erg naar één ouder toe trekken. Een scheiding kan bij kinderen ook veel stress veroorzaken, waardoor ze het minder goed doen op school of sneller boos worden.

Het is goed om de emoties van je kinderen tijdens én na een scheiding in de gaten te houden. Natuurlijk wil je jouw kinderen ook begeleiden in dit proces. Praat met je kinderen, toon begrip en laat zien dat je onvoorwaardelijk van ze houdt. Merk je dat je kind het moeilijk heeft met de echtscheiding? Dan zijn er gelukkig verschillende instanties en hulpbronnen in Nederland die hulp voor kinderen bij een scheiding bieden.

6x Hulp voor kinderen bij scheiding 

Buddy van Villa Pinedo

Kinderen vinden het soms moeilijk om met ouders of volwassenen te praten over de scheiding. Praten met een jongvolwassene of buddy (ervaringsdeskundige) kan dan de uitkomst zijn. Villa Pinedo is een stichting waarbij jouw kind gekoppeld wordt aan een buddy die ook gescheiden ouders heeft. Een buddy is een jongvolwassene tussen de 18 en 25 jaar waar jouw kind op terug kan vallen. Jouw kind appt met een buddy, wat een laagdrempelige manier is om vragen te stellen of om steun te vragen. Villa Pinedo heeft ruim 450 buddy’s die bovendien een training hebben gevolgd om buddy te worden. 

Coaching van KIES

KIES is een instantie die coaching biedt op individueel niveau, maar ook in een spel- en praatgroep bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Het coachingsprogramma van KIES bestaat uit 8 bijeenkomsten die steeds met een klein clubje kinderen gehouden worden. Deze bijeenkomsten worden gehouden op school, bij de GGD of maatschappelijk werk. Onder begeleiding van professionele coaches gaan de kinderen in gesprek met elkaar waardoor ze op een informele manier om leren gaan met de scheiding van hun ouders. Kinderen kunnen hier open met elkaar praten, zonder een loyaliteitsconflict te hebben naar (één van) de ouders. Heeft jouw kind de mogelijkheid of behoefte niet aan een groep, is dus ook individuele begeleiding mogelijk. 

Hulpprogramma van Stoere Schildpadden

Voor jonge kinderen tussen de 4 en 6 jaar is er het Stoere Schildpadden programma. Dit programma biedt 12-wekelijkse bijeenkomsten van 45 minuten. De groepjes zijn klein (max. 6 kinderen), gezellig en informeel. Trainers leren de kinderen door middel van psycho-educatie en cognitief gedragstherapeutische technieken op een speelse manier omgaan met scheiding van hun ouders. Denk daarbij aan schuldgevoelens, misvattingen of onrealistische gedachten. Ook wordt het beeld dat de kinderen hebben over het gezin op een positieve manier versterkt. Bijvoorbeeld door middel van spelletjes, een handpop of creatieve materialen. Ook zijn er ouderavonden en een individuele eindevaluatie. 

Hulpprogramma van Dappere Dino’s

Dappere Dino’s is ook een 12-wekelijks hulpprogramma. Dit keer voor kinderen tussen de 6 en 8 jaar. Kinderen komen in kleine groepjes van maximaal 7 kinderen bij elkaar, na of tijdens schooltijd. In een sessie van 45 minuten leren kinderen op een speelse manier omgaan met de scheiding van hun ouders. Dit gebeurt door middel van poppenspel, spelletjes en creatieve bezigheden. Als ouder wordt je op de hoogte gehouden, ontvang je nieuwsbrieven en is er een eindgesprek. 

Preventieve training van !JES

Speciaal voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar is er de preventieve training van !JES. Dit zijn 7 bijeenkomsten waarin kinderen leren om te gaan met de gevolgen van een scheiding. Ook ouders worden actief betrokken bij deze training met zo’n 3 bijeenkomsten. Ouders leren bijvoorbeeld hoe zij hun kinderen zelf kunnen begeleiden tijdens en na de scheiding. 

Kinderpsycholoog of kindertherapeut

Merk je dat je kind last heeft van psychische problemen door de scheiding? Of heeft je kind (door bijvoorbeeld emotionele of gedragsproblemen) behoefte aan een individuele begeleiding? Dan biedt een kinderpsycholoog of kindertherapeut hulp voor jouw kind bij de scheiding. Een psycholoog of therapeut is er voor kinderen tot 18 jaar en helpt om emotionele en fysieke problemen te onderzoeken en behandelen. Het is belangrijk om een kinderpsycholoog of -therapeut te kiezen die goed bij jouw kind past. Vaak is een eerste kennismakingsgesprek gratis. Maak hier dus zeker gebruik van om te ontdekken of er een klik is tussen de psycholoog of therapeut en jouw kind. 

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Alles goed regelen voor de kinderen? Schakel mediation in

Een scheiding vraagt al je aandacht en tijd. Er zijn hevige emoties en er moet enorm veel geregeld worden. Het komt dan ook regelmatig voor dat kinderen tijdens een scheiding niet de aandacht krijgen die ze juist dan zo hard nodig hebben. Mediation helpt het hele gezin om goed door de scheiding te komen. Dus ook jullie kind(eren)! Samen met jullie gaan we zitten voor een goed ouderschapsplan. Wat het beste is voor jullie kind(eren) staat daarbij voorop. Want hoe je het ook wendt of keert: als de scheiding rond is, zijn jullie officieel geen partners meer, maar jullie blijven wel altijd samen ouders van jullie kinderen.

Minstens net zo belangrijk: door mediation wordt een vechtscheiding voorkomen. En dat is essentieel voor kinderen. Het is bewezen dat een vechtscheiding een grote impact heeft op kinderen. Zowel op hun geestelijke als lichamelijke gezondheid én hun toekomstige relaties en zelfbeeld.

Een onafhankelijke en onpartijdige mediator scheiding gaat met jullie in gesprek. Alles omtrent de zorg voor de kinderen en het ouderschapsplan wordt besproken en geregeld. Jullie worden van A tot Z begeleid en ontzorgd. Mediation biedt dus bemiddeling en helpt je om alles goed te regelen. Voor jullie zelf, maar vooral ook voor jullie kinderen. Kies je voor een advocaat in plaats van mediation? Dan zorgt dit vaak voor meer spanningen binnen het gezin. Twee ouders staan namelijk lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank. Niet alleen duurt dit langer en kost dit meer, het kan ook een hele negatieve impact hebben voor de kinderen. Met alle gevolgen van dien.

Meer lezen over scheiden met kinderen

Meer informatie lezen over wat je moet doen als je gaat scheiden met kinderen? Onze experts hebben ook meer informatie geschreven over:

Over Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor de kinderen en het opstellen van een goed ouderschapsplan. Maar ook voor jullie woning en hypotheek, het aanvragen van de scheiding bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen, kinderalimentatie en meer. Al deze afspraken leggen we met jullie vast in een echtscheidingsconvenant. Bovendien helpen onze mediators een escalatie te voorkomen. Dit is ontzettend belangrijk voor jullie zelf, maar vooral ook voor jullie kinderen. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“Goed ervaringen mee gehad, alles tot in de puntjes geregeld echt ontzorgd!”
8
“Prettige en rustige benadering, waardoor een emotionele periode toch op een prettige manier wordt doorlopen.”