5 tips voor ouders bij een scheiding met kinderen

Jaarlijks zijn er circa 36.000 minderjarige kinderen bij een echtscheiding betrokken. Hierin zijn geregistreerd partners en samenwoners niet opgenomen. Geschat wordt dat het dan om zo’n 70.000 minderjarige kinderen gaat (cijfers 2014). Hiervan verloopt circa 20% problematisch. Vaak was dit niet nodig.

Zorgeloosch kinderen spelen op de opvang

Vechtscheiding voorkomen?

Uit onderzoek is gebleken dat mediation bij scheiding een vechtscheiding kan voorkomen. Het is niet voor niets dat er wetsvoorstellen worden ingediend om mediation bij scheiding als er minderjarige kinderen betrokken zijn, verplicht te stellen. In een paar Europese landen is dit zelfs al verplicht. Het kan helpen om als ouder de scheiding niet over de hoofden van je kinderen uit te vechten en hun belang voor ogen te houden.

Veel ouders hebben vragen over wat voor, tijdens en na de scheiding het beste voor de kinderen is. Moet je bijvoorbeeld wel of geen emoties tonen? En hoe ga je om met de zorg van de kinderen?

Tips als je gaat scheiden en kinderen hebt.

 1. Stop het verdriet niet weg, doseer het.
  Scheiden met kinderen is meestal een verdrietige gebeurtenis. Voor jezelf, je partner en je directe omgeving. Het is goed om aan de kinderen aan te geven dat je het jammer vindt dat er niet langer sprake is van een gezin, zoals dat voorheen het geval was. Probeer je verdriet wel te doseren in nabijheid van de kinderen. Ze moeten de komende periode op jou kunnen steunen zonder het gevoel te hebben dat ze je daarmee belasten. Let op hoe je je uitlaat over de andere ouder. Wijs geen schuldige aan, praat respectvol over elkaar en blijf samen ouders van jullie kinderen.
 2. Luister zonder te oordelen naar je kind
  Het is mogelijk dat je kind bij je ex (en nieuwe partner) is geweest en iets leuks heeft meegemaakt. Als je kind hier enthousiast over vertelt, probeer dan geïnteresseerd te luisteren en niet direct te oordelen. Als je kind merkt dat je hier verdrietig of negatief op reageert, bestaat de kans dat je kind in de toekomst niets meer vertelt over dit deel van zijn of haar leven.
 3. Betrek de kinderen bij de scheiding
  Kinderen vinden het vaak erg prettig om gehoord te worden tijdens de scheiding. Ze worden daarnaast ook graag betrokken bij hun nieuwe toekomst. Veel ouders hebben het idee dat kinderen dit niet willen of aan kunnen. In de praktijk blijkt dat kinderen dit juist wel graag willen en zelfs een goede bijdrage kunnen leveren.
 4. Kinderen willen je beschermen
  Kinderen zoeken naar waardering van hun ouders en hebben dit nodig. Dit kan zich uiten in beschermend gedrag als één van de ouders overduidelijk verdrietig of ongelukkig is. Het gevaar is dat je kind de ouderrol op zich gaat nemen en zich te veel verantwoordelijk voelt voor jouw geluk. Probeer hier rekening mee te houden. Ook als je even diep in de put zit of vreselijk boos op de ander bent. Het omgekeerde komt trouwens ook voor. Kinderen weten zich soms geen raad met alle emoties van hun ouders. Dit kan zich ook uiten in ongewenst gedrag. Negatieve aandacht is immers ook aandacht.
 5. Geef liefde!
  Hoewel je hoofd er misschien niet altijd naar staat tijdens de scheiding, je kind heeft het nodig: liefde van beide ouders. Geef je kind aandacht, luister naar de verhalen, uit je waardering en geef wat vaker een knuffel.
scheiden bij een geregistreerd partnerschap

Meer lezen over scheiden met kinderen

Meer informatie lezen over wat je moet doen als je gaat scheiden met kinderen? Onze experts hebben ook meer informatie geschreven over:

“Goed ervaringen mee gehad, alles tot in de puntjes geregeld echt ontzorgd!”
8
“Ik had er bij het eerste gesprek meteen een goed gevoel over dat de scheiding goed geregeld zou worden. Ik ben ook opgelucht dat ik niet alles tot in detail heb moeten uitzoeken en daar goede hulp bij had...”
Mediator:
Marco van Nus
9