Wanneer schakel je mediation in?

Als je gaat Googelen op ‘mediation’ is één van de eerste vragen die je tegenkomt: wanneer schakel je mediation in? Veel mensen weten wel dat een mediator een onpartijdige bemiddelaar is die jullie helpt tijdens de scheidingsprocedure. Toch voelen veel stellen een drempel om ook daadwerkelijk met een mediator rond de tafel te gaan zitten. Daarom gaan we in dit artikel uitgebreid in op de vraag: wanneer schakel je mediation in? Waarom zou je überhaupt een mediator scheiding inschakelen? En kun je ook nog mediation inschakelen als er al een rechtszaak loopt?

Mediation gesprek over alimentatie
Mediation gesprek met koppel scheiding

Waarom mediation?

Dingen die eens zo vanzelfsprekend waren, liggen bij een scheiding ineens als vraagstukken op tafel. Wie zorgt er straks voor de kinderen? Wie blijft in de echtelijke woning wonen? Wie krijgt het bankstel? Soms vergis je je erin hoeveel er geregeld moet worden bij een scheiding. Over de kleinste dingen moet ineens worden nagedacht en over belangrijke kwesties moet worden onderhandeld.

Als jij en je partner nog prima met elkaar door één deur kunnen, is het maken van deze afspraken misschien geen probleem. Maar bij verreweg de meeste scheidingen verlopen deze onderhandelingen moeizaam. Vaak ligt de reden van de scheiding hieraan ten grondslag. Zeker bij een vechtscheiding gunnen partners elkaar soms het licht in de ogen niet meer. Een scheiding kan daardoor jarenlang duren en ook veel geld kosten.

Mediation biedt uitkomst. Een mediator is een professionele en onafhankelijke bemiddelaar die met jou en je partner rond de tafel gaat zitten. De hele scheiding wordt van A tot Z met jullie geregeld en er is oog voor de belangen van beide partners. Een mediator oordeelt niet. Omdat jullie professionele hulp krijgen, wordt een vechtscheiding bovendien in de meeste gevallen voorkomen.

 

Wanneer mediation?

Misschien ben je voor het eerst in aanraking gekomen met mediation tijdens het Googelen naar onderwerpen over scheiden. Wellicht wees een vriend, familielid of je partner je op deze mogelijkheid.

Mediation kan in eerste instantie voelen als een drempel. Je laat immers iemand anders toe tot jullie echtelijke problemen. Maar wees gerust: daar is mediation juist voor bedoeld. Bemiddeling is ervoor om mensen die met elkaar in conflict liggen weer dichter tot elkaar te brengen of om in ieder geval de afspraken te maken die nu eenmaal gemaakt moeten worden. De scheiding is sneller rond en goed geregeld voor beide partners.

Mediator met koppel over omgangsregeling

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Wanneer een mediator inschakelen?

Als het over mediation gaat twijfelen veel stellen wanneer ze nu precies een mediator moeten inschakelen. Het antwoord is simpel: een mediator kun je inschakelen op ieder moment in jullie scheidingstraject. Uiteraard geldt wel: hoe eerder, hoe beter.

 • Merk je dat het maken van onderlinge afspraken met je partner moeizaam verloopt?
 • Is één van de partners (of zijn beide partners) gekwetst?
 • Is er sprake van een vechtscheiding?
 • Zijn er veel complexe zaken te regelen?
 • Zijn er kinderen in het spel?

Dan is het slim om een mediator in te schakelen in een vroeg stadium. Zo voorkom je immers dat de onderhandelingen oneindig lang duren of dat jullie scheiding uitdraait op een vechtscheiding.

Redenen om een mediator in te schakelen bij jullie scheiding

Wanneer je wilt dat de scheiding sneller rond is

Niemand zit te wachten op een lang en slepend scheidingstraject. Dat put emotioneel uit en kost ook erg veel geld. Door op tijd de hulp van mediation in te schakelen, is jullie scheiding snel en professioneel geregeld. Ter indicatie: doorgaans is een scheiding met mediation binnen maximaal 3 maanden volledig afgewikkeld.

Wanneer je wilt dat de scheiding wordt geregeld in een kleine kring

Een scheiding is iets wat je privé wilt houden. Het betreft immers jullie persoonlijke gezinsleven. Wanneer jullie er samen niet uitkomen, loop je het risico dat familie en vrienden zich met jullie scheiding gaan bezighouden. En omdat familie en vrienden meestal geneigd zijn één partij te kiezen, komt je hier niet verder mee. Mediation biedt je de mogelijkheid om je scheiding in een kleine kring professioneel te regelen.

Wanneer je een prettige omgang met je ex-partner wilt

Als er kinderen in het spel zijn, is het wel zo prettig als je nog enigszins met je ex-partner door één deur kunt. Hoewel jullie binnenkort geen partners meer zijn, blijven jullie altijd samen ouders. Ook na de scheiding zullen jullie elkaar nog regelmatig zien en spreken over de kinderen. Mediation zorgt ervoor dat er afspraken komen waar jullie allebei mee kunnen leven, of dat er goede compromissen gesloten worden. Zo blijft een prettige omgang met elkaar behouden, ook in het belang van de kinderen.

Wanneer je de scheiding wilt regelen zonder advocaten

Als een scheiding escaleert, zit er vaak niks anders op dan ieder een eigen advocaat in de arm te nemen en de scheiding uit te vechten via de rechtbank. Dit is vaak erg ingrijpend en kost ook ontzettend veel geld. Door op tijd mediation in te schakelen, voorkom je slepende rechtszaken en dat je allebei een eigen advocaat moet inhuren. Met mediation kom je sneller tot oplossingen en het is minder ingrijpend dan een scheiding via de rechtbank. Bij ons vind je bovendien alle disciplines die jullie nodig hebben onder één dak. Niet alleen mediators, maar ook financieel en juridisch adviseurs.

Wanneer je ook niet-juridische aspecten geregeld wilt hebben

Als je je scheiding regelt via advocaten en de rechter is er uitsluitend oog voor de juridische aspecten van een scheiding. Wie de kinderen ziet met Kerst en wie het fotoalbum meekrijgt is daaraan ondergeschikt. En dat terwijl juist deze niet-juridische afspraken zo belangrijk zijn in het dagelijks leven na jullie scheiding. Met mediation hebben jullie allebei de kans om alle zaken waarover jullie afspraken willen maken op tafel te leggen. Hoe onbenullig ze in eerste instantie misschien ook lijken. Er is juíst bij mediation oog voor de menselijke kant van de scheiding.

Kan ik mediation inschakelen als er al een rechtszaak loopt?

Het antwoord daarop is simpel: ja. Je kunt ook nog mediation inschakelen wanneer er al een rechtszaak loopt. Dit kun je doen op jullie eigen verzoek, maar ook kan een rechtbank of gerechtshof hierom vragen.
De gerechtelijke procedure stopt zolang het mediation traject loopt. Mocht de bemiddeling niet werken voor jullie, kan de procedure bij de rechter hervat worden. Nieuwe informatie die tijdens de mediation op tafel komt, is vertrouwelijk. Stel dat jullie de juridische procedure in de rechtbank later tóch hervatten, mag deze informatie niet zonder toestemming van de andere partij worden gebruikt.

Zorgeloosch in gesprek met mediator

Wanneer heeft het geen zin om mediation in te schakelen?

Er is één belangrijke voorwaarde om mediation te laten slagen. Jullie moeten allebei bereid zijn om mee te werken. Mediation is namelijk vrijwillig. Als één van de partners niet bereid is om hulp van een mediator te aanvaarden, heeft mediation geen nut.
Wil je samen met je partner ontdekken of mediation iets voor jullie is? Vraag dan hieronder een vrijblijvende kennismaking aan met een mediator en financieel adviseur van Zorgeloosch.

Wil je nog meer weten over mediation? Klik dan hier.

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

“Nina en haar team hebben ons goed ontzorgd in deze stress volle periode.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“Ze was heel vriendelijk erg betrokken heeft heel snel gewerkt. Ik zou haar ook aanbevelen aan iemand anders.”
10