Mediationgesprek op de planning: wat kun je ervan verwachten?

Ga je binnenkort scheiden en wil je de gesprekken met je (ex-)partner in goede banen laten leiden door een mediator? Dan ben je vast nieuwsgierig hoe zo’n gesprek en traject eruit gaat zien. Hier lees je wat je van een mediationgesprek kunt verwachten. 

Voordat jullie samen aanschuiven bij de mediator, komt er een intakegesprek. Daarin spreek je apart en samen met de scheidingsmediator om de vertrouwensband op te bouwen. Alle gesprekken worden in vertrouwen gevoerd, maar daarvoor is het wel belangrijk dat jullie je beiden op je gemak voelen. Een veilige omgeving is een must wanneer jullie samen met de mediationgesprekken verder willen.

Mediator in gesprek met mensen die scheiden

Hoe bereid je je voor op mediation?

Je kunt je voorbereiden voor een mediationgesprek door online research te doen en bijvoorbeeld deze pagina te lezen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je na een intakegesprek met een mediator altijd nog kan afzien van je beslissing. Je zit nog nergens aan vast, wat de drempel hopelijk wat lager maakt.

Het is goed om van tevoren op papier te zetten welke onderwerpen je belangrijk vindt om te bespreken. Wanneer je even niet weet wat je moet zeggen, kun je die onderwerpen aanhalen. Je kunt het ook voorlezen, het is immers een vertrouwelijke omgeving.

Hoe gaat een gesprek met een mediator?

Tijdens een mediationgesprek is een mediator vooral bezig met het luisteren naar beide partijen en het communiceren op een respectvolle manier. Daarnaast polst hij/zij de bereidheid van beide partijen. Daarmee bedoelen we de motivatie en inzet van jou en je partner. Willen jullie beiden het gesprek met elkaar aangaan? Wat is het doel van beide partijen met de gesprekken én, misschien nog wel het belangrijkst, zijn jullie beiden bereid om te werken aan een oplossing?

Is dit het geval? Dan ga je verder in het mediation traject. Om verder te gaan ondertekenen jullie eerst een mediationovereenkomst.

Wat bespreek je met een mediator?

Tijdens de gesprekken met de mediator kun je alles bespreken over de echtscheiding waar je een mediator bij nodig kan hebben. Denk aan het bepalen van de omgangsregelingen met jullie kinderen, de alimentatie of kleine zaken zoals wie de eettafelstoelen krijgen. Jullie bepalen samen de invulling van de gesprekken.

Tijdens de eerste gesprekken zal jullie registermediator ook de verwachtingen schetsen van het traject. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Welke vragen stel je aan een mediator?

In principe kun je allerlei verschillende vragen aan een mediator stellen, maar de bedoeling is dat jij en je ex-partner samen op het antwoord komen. Hij/zij antwoord dus niet wat je moet doen, maar stuurt jullie beiden in de juiste richting om gezamenlijk tot een antwoord te komen op je vragen.

Welke vragen stelt een mediator?

Een mediator laat jullie tijdens het mediationgesprek beiden aan het woord om jullie verhaal te delen. Naarmate de gesprekken vorderen, wordt voor hem/haar steeds duidelijker hoe het echt in elkaar steekt. Hij/zij kan aanvullende vragen stellen om tot de kern van jullie verhaal te komen. Maar deze vragen verschillen uiteraard per situatie. Eén ding is zeker: het zullen vooral open vragen zijn.

Hoelang duurt een gesprek bij een mediator?

Een mediationgesprek duurt ongeveer anderhalf uur en de frequentie van de gesprekken bepalen jullie samen. Zo’n gesprek is vaak erg emotioneel en intensief waardoor je er soms een paar dagen van moet bijkomen. Er wordt veel op tafel gelegd waar jullie eerder niet uitkwamen. Daardoor zijn langere gesprekken niet aan te raden.

Wat mag je verwachten van een mediator?

Van een mediator mogen jullie verwachten dat hij/zij het gesprek in goede banen leidt. Dat betekent dat hij/zij jullie laat uitpraten, de orde herstelt wanneer dit nodig is en ingrijpt wanneer het té emotioneel of heftig wordt. Daarnaast vraagt hij/zij door wanneer jullie je hakken in het zand zetten of in de weerstand schieten. Zo komen jullie eindelijk tot goede afspraken waar jullie beiden achter staan.

Hoe voer je een mediation gesprek?

Gelukkig voor jou, ben je in goede handen bij een MFN-registermediator van Zorgeloosch Hij/zij zal het gesprek gaan leiden waardoor jij je niet druk hoeft te maken hoe je zo’n gesprek gaat voeren. Je hoeft alleen te weten wat jij wil zeggen en welke afspraken of punten jij belangrijk vindt bij de echtscheiding.

Daarnaast is het belangrijk dat je met een open houding de gesprekken ingaat. Dat kan weleens lastig zijn omdat je misschien in de verdediging schiet als je ex-partner een pijnlijk punt op tafel gooit. Probeer je bijvoorbeeld van tevoren te ‘wapenen’ door zaken op papier te zetten die je belangrijk vindt. Wanneer je te emotioneel wordt in het gesprek, kun je daar altijd na

Een mediationgesprek met Zorgeloosch?

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe zo’n mediationtraject er bij Zorgeloosch Scheiden eruitziet? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek kun je vertellen waar je tegenaan loopt bij je scheiding. Zo kunnen wij je het beste verder helpen. Elke situatie is anders en vraagt om een andere aanpak, daarom passen wij ons traject aan bij jouw behoeften.

Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

“Duidelijke informatie, hier werd ook de tijd voor genomen. processen gingen lekker vlot, voor ik het wist was het convenant en het ouderschapsplan al opgezet met duidelijke afspraken. ik heb het als zeer prettig ervaren.”
9
“Scheiden is een emotioneel traject. In mijn geval ben ik 'wars' van alle administratieve rompslomp, omdat het emotionele de overhand neemt. De administratieve kant staat me tegen, al weet ik dat ik hier ook doorheen moet.

Met Zorgeloosch heb ik heel weinig met de administratie te maken gehad. Alles werd geregeld en uitgelegd, dus het is echt op een administratief zorgeloze manier scheiden.”
Mediator:
Nina Tillema
10