De voor- en nadelen van mediation

Ga je scheiden? Dan zul je afspraken moeten maken met je partner. Soms is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Bijvoorbeeld wanneer emoties hoog oplopen, er onderlinge spanningen zijn of er zelfs sprake is van een vechtscheiding. Mediation kan jullie helpen om de scheiding toch rond te krijgen en om uit de impasse te komen. In dit artikel leggen we je uit wat de voor- en nadelen zijn van mediation.

Ongelukkige partners

Waarom een mediator inschakelen?

Tijdens een scheiding is er veel te regelen. Ook moeten er onderlinge afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld de woning, inboedel, financiën en kinderen. Dat jullie gaan scheiden is echter niet voor niets. Misschien was de rek eruit, maar kunnen jullie nog wel met elkaar door één deur. In dat geval lukt het vaak prima om onderlinge afspraken te maken over de scheiding.

Maar het kan ook zo zijn dat jullie gaan scheiden omdat één van jullie is vreemdgegaan, er veel ruzies zijn of er een ander conflict is. In de praktijk verloopt een scheidingstraject vaak moeizaam. Partners redeneren vooral uit eigenbelang en gunnen elkaar soms het licht in de ogen niet meer. Mediation wint daarom de laatste jaren aan populariteit.

Kort samengevat kun je een mediator scheiding omschrijven als een onpartijdige professional die samen met jou en je partner de scheiding regelt. Een mediator bemiddelt en regelt de scheiding van A tot Z. Omdat een mediator niet oordeelt en onpartijdig is, is er oog voor de belangen van beide partners. Met als uiteindelijke doel dat er voor jullie allebei goede afspraken op tafel liggen en er een prettig leefbare situatie ontstaat tijdens en na de scheiding.

Voordelen mediation

Zoals gezegd wint mediation de laatste jaren aan populariteit. Hieronder sommen we de voordelen van mediation overzichtelijk voor je op.

1. De scheiding is snel rond

Wanneer emoties zoals woede, wanhoop of wantrouwen hoog oplopen, kan een scheiding ontzettend lang duren. In sommige gevallen zelfs maanden tot jaren. En dat terwijl niemand zit te wachten op een ellenlange scheiding. Je wilt immers zo snel mogelijk een leven voor jezelf opbouwen en de scheiding een plekje geven. Bij mediation wordt de scheiding van A tot Z en op een gestructureerde manier afgehandeld. Omdat de mediator onpartijdig is en kijkt of de afspraken haalbaar en realistisch zijn, kom je sneller tot een oplossing. Ook compromissen sluiten is makkelijker met een onpartijdige mediator. Als je mediation inschakelt, kan een scheiding al binnen enkele maanden rond zijn.

2. Voor beide partijen een win-win situatie

Mediation heeft als doel om voor beide partners een prettig leefbare situatie te creëren. Hierdoor hebben beide partners het gevoel ‘gewonnen’ te hebben en kunnen jullie allebei verder met jullie leven.

3. Jullie kunnen elkaar recht aan blijven kijken

Een vechtscheiding kent alleen verliezers. Ook zijn het vaak de kinderen die er de dupe van zijn. Als vader en moeder elkaar niet kunnen luchten of zien en kwaadspreken over elkaar kan dat verregaande gevolgen hebben voor kinderen. Natuurlijk kan mediation er niet voor zorgen dat jullie als beste vrienden de deur uitlopen. En dat hoeft ook helemaal niet. Mediation zorgt er wél voor dat jullie ‘on speaking terms’ zijn en dat jullie ook na de scheiding in staat zijn om afspraken met elkaar te maken. Wel zo prettig als er kinderen in het spel zijn. Want ook al zijn jullie straks geen partners meer, jullie blijven altijd samen ouders.

4. Mediation bespaart geld

Natuurlijk kost mediation geld. Maar het is nog veel duurder wanneer jullie allebei een eigen advocaat in de arm moeten nemen en de scheiding uitvechten via de rechtbank. Meestal zijn dit langdurige en slepende zaken. Naast advocaten moet je bovendien denken aan griffiekosten en proceskosten. Omdat een scheiding via mediation sneller rond is, bespaart het jullie geld. Bij Zorgeloosch Scheiden krijgen jullie voor een vast bedrag niet alleen een mediator, maar ook een financieel adviseur. Je hebt dus alle disciplines onder één dak. Tot slot deel je de kosten voor mediation met je partner.

5. Ruimte voor niet-juridische aspecten

In een rechtbank wordt een scheiding uitsluitend juridisch behandeld. Bij wie de kinderen hun verjaardag vieren en wie de fotoalbums meeneemt is van ondergeschikt belang. Bij mediation is er alle ruimte om ook de praktische en emotionele aspecten van een scheiding te behandelen. Er is juíst ruimte voor de menselijke kant van een scheiding en alle praktische zaken waarmee je bij een scheiding te maken krijgt. Want vaak zijn het juist deze aspecten die achteraf de grootste conflicten opleveren.

6. Informele sfeer

Een scheiding is al emotioneel genoeg. Vechten jullie de scheiding uit via de rechtbank, dan komt daar een hoop juridische vaktaal bovenop. Hoewel ook mediators natuurlijk kijken naar wet- en regelgeving vinden de gesprekken plaats in een prettige, informele sfeer. Jullie kunnen jezelf zijn en er is ruimte voor emoties en een goed gespr

7. Mediation is vertrouwelijk

Mediation vindt altijd plaats in een vertrouwelijke, persoonlijke sfeer en setting. Er geldt een geheimhoudingsplicht voor iedereen die bij de mediation betrokken is. Ook is het zo dat als er al een rechtszaak liep voorafgaand aan de mediation, en er tijdens de gesprekken nieuwe informatie op tafel komt, dit achteraf nooit gebruikt mag worden zonder toestemming van de andere partner.

8. Je hebt invloed op de uitkomst

Een rechter doet uitspraak en daar hebben jullie het mee te doen. Bij mediation hebben jullie allebei invloed op de uitkomst. Jullie gaan met elkaar en een mediator in gesprek waardoor er eerlijke oplossingen en aanvaardbare compromissen worden gesloten. Als beide partners bereid zijn om mee te werken, hebben jullie dus ook beiden invloed op de afspraken die jullie uiteindelijk maken.

Nadelen van mediation

Mediation heeft natuurlijk ook nadelen, daar zijn we wel zo eerlijk over. Daarom sommen we hieronder de nadelen van mediation voor je op.

1. Een mediator kan geen beslissing afdwingen

Een rechter kan een beslissing afdwingen waar jullie je allebei aan moeten houden. Een mediator kan dit niet en dit is ook niet hoe mediation werkt. Een mediator doet er alles aan om samen met jullie tot een oplossing te komen. Maar jullie zullen uiteindelijk zelf de knoop moeten doorhakken. Uiteraard worden gemaakte afspraken wel op papier vastgelegd. Bijvoorbeeld in een echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan. Deze documenten worden vervolgens door een advocaat ingediend bij de rechtbank, tegelijk met jullie echtscheidingsverzoek.

2. Beide partners moeten meewerken

Mediation is vrijwillig. Dat betekent dat er twee partners voor nodig zijn die actief willen meewerken aan het mediation traject. Als één van jullie niet meewerkt heeft mediation eigenlijk geen zin.

3. Mediation is niet gratis

Mediation is altijd goedkoper dan een scheiding uitvechten via advocaten en de rechtbank, maar kost natuurlijk wel geld. Aan de andere kant kunnen jullie de kosten voor één mediator wel delen. Ook kun je mogelijk aanspraak maken op gefinancierde rechtsbijstand als je een laag inkomen hebt. Kosten voor een mediator worden namelijk gedekt door gefinancierde rechtsbijstand.

Zelf de voordelen van mediation ervaren?

Zorgeloosch Scheiden verzorgt mediation, financieel en juridisch advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z gedurende het scheidingstraject. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld de kinderen, jullie woning en hypotheek, de scheiding aanvragen bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen, partneralimentatie en meer.

Alle afspraken leggen wij overzichtelijk voor jullie vast in een echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan. Ook helpen onze mediators een escalatie te voorkomen. Kortom: bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en om zo zorgeloos mogelijk uit elkaar te gaan.

Wil je weten of mediation iets voor jullie is? Plan hieronder een kennismakingsgesprek met een mediator en financieel adviseur van Zorgeloosch.

Mediation met partner bij scheiding

Zorgeloosch scheiden

  1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
  2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
  3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
  4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
  5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
  6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
  7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

“De contactmomenten waren prettig. De uitleg helder en afspraken concreet.”
8
“Ik had er bij het eerste gesprek meteen een goed gevoel over dat de scheiding goed geregeld zou worden. Ik ben ook opgelucht dat ik niet alles tot in detail heb moeten uitzoeken en daar goede hulp bij had...”
Mediator:
Marco van Nus
9