Vechtscheiding voorkomen

Het gebeurt veel mensen dat ze gaan scheiden. Jaarlijks zelfs tienduizenden keren.

Inhoudsopgave

Bij een echtscheiding komt veel kijken. Een scheiding en dan? Om de gevolgen van een scheiding goed te doorgronden, is het onderscheid tussen verschillende soorten gevolgen van belang. Dat zijn gevolgen van emotionele, feitelijke, financiële, juridische en fiscale aard.

Emotionele gevolgen

Emotionele gevolgen zijn er op de eerste plaats voor jezelf en je partner. Maar hebben jullie kinderen? Dan spelen de kinderen daarin een erg belangrijke rol. En omdat een huisdier vaak onderdeel van het gezin is geworden, die ook. En wat te denken van andere nauwe contacten die jullie samen hebben en jullie werkgevers?

Scheiding en dan?

Scheiden en dan? Een scheiding veroorzaakt bij jou en je partner een rouwproces. Daar moeten jullie doorheen. Omdat jullie daar op een verschillend tempo doorheen zullen gaan, is het maken van allerlei afspraken vanwege de scheiding extra moeilijk. Dat verloopt wellicht beter als jullie van elkaar weten waar jullie staan in dat emotionele scheidingsproces en daar over en weer rekening mee houden. Deze fase is meestal een erg vervelende fase. Die kan binnen een aantal weken eindigen, maar ook jaren voortslepen.

Kinderen

Jaarlijks zijn bijna 80.000 kinderen betrokken bij een relatiebreuk van hun gehuwde ouders. Daarnaast nog tienduizenden kinderen van ongehuwden en latters. De helft hiervan was, volgens de CBS-statistieken, op het moment van de scheiding jonger dan tien jaar.

Kinderen kunnen heel verschillend reageren op een scheiding.

Voor uitgebreide informatie kun je het boek Scheiden voor Dummies bestellen.

Contacten met familie en vrienden

Naast de gevolgen voor jullie persoonlijk, de kinderen en huisdieren krijgen jullie te maken met reacties (of het uitblijven daarvan) van allerlei andere contacten. Denk daarbij aan gezamenlijk opgebouwde contacten en fijne vriendschappen met elkaars familieleden en vrienden. Jullie hebben gezamenlijke kennissen en deden een beroep op dezelfde verzekeringsadviseur of aannemer. Jullie kwamen bij dezelfde kapper, tandarts en huisarts. De wijze waarop je in jouw nieuwe leven  wilt omgaan met je ex bepaalt hoe je dat soort contacten kunt behouden of veranderen. En misschien is het wel goed om bepaalde contacten te verbreken.

Gevolgen op het werk na scheiding

Gescheiden werknemers zijn vaker ziek dan hun gehuwde of ongehuwde collega’s. Vooral in het jaar van de scheiding stijgt het verzuim naar gemiddeld 7 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het TNO. Daarin werden gegevens over ziekteverzuim van 2,8 miljoen werknemers gecombineerd met informatie over de gezinssamenstelling van het CBS. Ongehuwde werknemers verzuimen het minst, gemiddeld 4 procent meldt zich ziek. Gehuwde werknemers zitten hier net iets boven met een verzuim van 5 procent. In het jaar dat de echtscheiding uitgesproken wordt, ligt het verzuim het hoogst. In de jaren na de scheiding daalt het ziekteverzuim weer tot het niveau van voor de echtscheiding. Uit het onderzoek blijkt verder nog dat er bij een lager salaris meer verzuimd wordt en dat het verzuim bij vrouwen hoger ligt dan bij mannen. De toename in de ziekmeldingen bij scheiding ligt bij mannen en vrouwen wel gelijk.

Feitelijke gevolgen na scheiding

Het meest zichtbaar voor de buitenwereld zijn de feitelijke gevolgen van een scheiding. Iemand pakt de koffers of ziet de koffers op straat liggen. De woonruimte moet worden gedeeld, verdeeld of worden verlaten. Delen is mogelijk bij verkoop aan derden of verkoop aan een van de partners. Verdelen is mogelijk als jullie een voldoende groot huis hebben om een beneden- en bovenwoonruimte te splitsen of op andere wijze een splitsing aan te brengen. Verlaten komt het vaakst voor. Gehuwden hebben recht op bewoning. Ongehuwd samenwonenden in beginsel niet.

Verder moet je allerlei praktische dingen regelen. Denk aan een eigen bankrekening, een postadres, hopelijk ook een nieuw woonadres waar je tot rust komt.

Meer lezen over scheiden?

Download nu onze gratis scheidengids.

Download gratis gids

Financiële gevolgen bij scheiding

De meeste scheidingen veroorzaken financiële gevolgen op korte termijn, op middellange termijn en helaas ook op lange termijn.

Voor uitgebreide informatie kun je het boek Scheiden voor Dummies bestellen.

Financiële gevolgen bij scheiding op korte termijn

De meest concrete stap die je na een scheiding moet zetten, is spullen verdelen. Wat was ook alweer van de ene partner, wat van de andere partner? Hoe verdelen jullie gezamenlijke spullen? Veel discussies gaan over wat de waarde van iets is op welk moment. Daar is tijd voor nodig, maar de meeste stellen doen dit binnen vier weken. Maar langer komt ook vaak voor. Door apart van elkaar te wonen, hebben jullie snel spullen die noodzakelijk zijn, opeens dubbel nodig. De inrichting van een woning bijvoorbeeld. Wie betaalt dat?

Een notaris moet allerlei overeenkomsten, testamenten of akten wijzigen. Jullie willen namelijk niet meer elkaars erfgenaam zijn, laat staan elkaars executeur. Wellicht is de beoogde voogd niet meer geschikt. De woning moet op naam van een van jullie worden gezet, wat aanpassing van de eigendomsakte vereist. Wellicht is een akte van verdeling en een ouderschapsplan nodig. De notaris kan dat voor jullie vastleggen, maar rekent daar wel een tarief voor.

Kosten van een scheiding

Je kunt veel zelf doen om kosten te besparen, maar gratis goed scheiden is eigenlijk onmogelijk. De kosten van een juridische scheiding van tafel en bed of van een scheiding na alleen te hebben samengewoond, kan relatief goedkoop verlopen. In ieder geval goedkoper dan een echtscheiding, want dan zijn allerlei processtappen voorgeschreven die geld kosten.

De kosten van een echtscheiding zijn voor elk getrouwd stel anders. En hoe ingewikkelder een scheidingsprocedure, des te hoger de advocaat- en bemiddelingskosten. Soms dekt een rechtsbijstandverzekering deze kosten. Dat staat niet altijd even duidelijk in de voorwaarden of brochure, dus informeer daar naar bij de rechtsbijstandverzekeraar of jullie financieel of verzekeringsadviseur.

De individuele scheidingsprocedures en uit te voeren werkzaamheden verschillen per geval. Het is daarom moeilijk een schatting te geven van de totale kosten van een scheiding. Maar niet onmogelijk.

Indicatie van de kosten per persoon

 • via internet 300-600 euro
 • Gezamenlijke advocaat zonder advies  1000-2000 euro
 • Gezamenlijke mediator en advocaat standaard  2500-4000 euro
 • Meerdere adviseur en advocaten 5000-10000 euro
 • Vechtscheiding bij klein vermogen 8000-15000 euro
 • Vechtscheiding bij groot vermogen 15000-50000 euro

Bovenstaande indicatie is een schatting van de minimale kosten van de juridische scheidingsprocedures zoals die in Nederland plaatsvinden.

Op welke wijze wordt gescheiden?

 • Via een toegevoegd advocaat   ca 5%
 • Via internet  ca 5%
 • Via een gezamenlijk advocaat of gezamenlijk mediator  ca 55%
 • Via 2 advocaten ca 25% , waarvan ca 1/3 weer leidt tot een vechtscheiding
 • Vechtscheiding ca 10%

Vrijblijvende kennismaking inplannen?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking leggen we het volledige scheidentraject uit voor jullie situatie.

Gratis kennismaking inplannen