Psychische gevolgen scheiding

Een scheiding is een emotionele achtbaan die door velen vergeleken wordt met een rouwproces. Ook bij een scheiding ervaar je namelijk een gevoel van verlies. Iedereen reageert anders op een scheiding. Waar de één het als een opluchting ziet, volgt voor de ander een periode van groot verdriet. In dit artikel behandelen we de psychische gevolgen van een scheiding.

Vriend helpen bij scheiding

Psychische gevolgen scheiding: van ontkenning tot berusting

De emotionele fases die je doorloopt tijdens en na een scheiding lijken sterk op die van een rouwproces. Ook bij een scheiding krijg je te maken met een vorm van verlies.

  • Een rouwproces begint vaak met een gevoel van ontkenning. ‘Dit overkomt mij toch niet?’.
  • Gevolgd door woede. Dit kan zowel woede zijn naar de (ex-)partner als naar jezelf.
  • Wat volgt is de zogeheten onderhandelfase. Je probeert je partner op andere gedachten te brengen en het huwelijk (of geregistreerd partnerschap) toch nog te redden.
  • Als de scheiding eenmaal rond is volgt vaak verdriet. Het gevoel dat je er alleen voor staat, eenzaamheid of dat je gefaald hebt. Hoe lang deze periode van verdriet duurt, verschilt enorm per persoon.
  • Berusting. Uiteindelijk volgt altijd een periode van berusting. Je leert de scheiding een plekje te geven en durft beetje bij beetje de draad weer op te pakken.

Psychische gevolgen van een vechtscheiding

Onderschat nooit de psychische gevolgen van een vechtscheiding. Een vechtscheiding is namelijk ontzettend zwaar, voor beide partijen. Als er kinderen in het spel zijn, kan een vechtscheiding ook voor hen zeer schadelijk zijn. Een vechtscheiding kenmerkt zich door vele (hoogoplopende) ruzies, verwijten en dreigementen. Het is slim om professionele hulp in te schakelen als je in een vechtscheiding zit of als je het gevoel hebt dat het gaat escaleren.. Een mediator kan bijvoorbeeld helpen door te bemiddelen tussen jou en je partner.

Zorgeloosch samen met je partner in gesprek met een mediator

Je hebt kinderen samen

Voor het verwerken van de scheiding zou het eigenlijk goed zijn om je ex-partner een tijdje niet te zien. Dat gaat alleen niet als je samen kinderen hebt. Je bent dan wel geen partners meer, maar je blijft altijd samen ouders. En dat vraagt nu eenmaal om regelmatig contact en onderling afspraken maken over de opvoeding. Veel mensen ervaren het als emotioneel extra belastend om contact te moeten blijven houden met een ex-partner. Erover praten helpt! Met iemand die je vertrouwt of met je huisarts. Probeer ook om alleen contact te hebben met je ex-partner over de noodzakelijke dingen en de bezoekjes dus niet langer te rekken dan nodig.

Je ex-partner krijgt een nieuwe relatie

Heb je net je leven weer een beetje op de rit, zie je dat je ex een nieuwe relatie heeft. Veel mensen vinden dit erg moeilijk. Vooral als jullie nog maar pas gescheiden zijn, voelt de nieuwe relatie van de ex-partner als een dolk in je rug. Gedachten als ‘was ik wel goed genoeg’, ‘ben ik zo snel in te ruilen’ of ‘vond mijn ex die man/vrouw al leuk tijdens ons huwelijk’ zijn dan erg logisch.

Gemiddeld beginnen mannen eerder aan een nieuwe relatie na de scheiding dan vrouwen. Vrouwen hebben vaak een langere periode nodig om te rouwen over de scheiding. Ook hebben veel mensen na de scheiding de neiging om te vluchten in een ‘troostrelatie’. Dat deze relaties vaak geen stand houden blijkt wel uit de cijfers. Ruim 60% van de troostrelaties eindigt binnen 2 jaar. 

Scheiding convenant
Zorgeloosch wat doet een mediator checklist

Spijt van scheiding

Heb je spijt van de scheiding? Weet dan dat je niet de enige bent. Zo’n 50% van de mensen ervaart wel eens gevoelens van spijt na de scheiding. Bijvoorbeeld omdat het vrijgezellenleven minder goed bevalt dan je dacht of omdat je je maatje mist. Je beseft ineens wat je kwijt bent geraakt na de scheiding. Hoe langer jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft geduurd, hoe groter de kans dat spijtgevoelens de kop op steken.

Het gevaar van spijtgevoelens is echter dat je geneigd bent je ex-partner en jullie relatie te romantiseren. Oftewel: in je hoofd maak je het mooier dan het eigenlijk was. Onthoud dat jullie niet voor niets gescheiden zijn, en denk ook aan de dingen die niet goed gingen tussen jullie.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Sterker uit de scheiding komen

Tijd heelt de meeste wonden. Ook bij een scheiding. Verreweg de meeste mensen ervaren uiteindelijk het gevoel dat ze sterker uit de scheiding komen. Het feit dat jullie gescheiden zijn betekent immers dat er iets niet goed zat in jullie relatie of dat het gewoon niet werkte. Door de tijd te nemen om de scheiding te verwerken, ga je dit uiteindelijk inzien en kun je de scheiding beter een plek geven. Wie weet wat voor moois er allemaal op je staat te wachten!

Kamp je met psychische problemen na de scheiding? Schakel hulp in!

Merk je dat je na de scheiding kampt met psychische problemen of een depressie? Schakel op tijd hulp in. Praten met iemand kan vaak al helpen. Dit kan een vriend of familielid zijn, maar ook kun je aankloppen bij je huisarts. Je bent absoluut niet de enige! Waar nodig zal je huisarts je doorverwijzen naar de GGZ.

Gesprek mediator en mensen die scheiden
Mediation met partner bij scheiding

Een goed geregelde scheiding helpt bij de verwerking

Een goed geregelde scheiding helpt bij de verwerking ervan. Je hebt dan alles goed op de rit en kunt gaan bouwen aan een leven zonder je partner. Merk je dat jullie er samen niet uitkomen? De meeste mensen kiezen voor mediation als zij hulp nodig hebben bij hun scheiding. Een mediator scheiding is een onpartijdige professional die bemiddelt tussen jou en je partner en die jullie begeleidt tijdens het hele scheidingstraject. Dankzij mediation is de scheiding sneller rond en wordt een vechtscheiding voorkomen. Kortom: met het inschakelen van een mediator zorg je voor een professionele partij die jullie volledig begeleidt en ontzorgt in de gehele scheidingsprocedure. Dat geeft rust voor nu en zekerheid voor later.

Mediation door Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld jullie woning en de hypotheek en het maken van een echtscheidingsconvenant. Maar we bieden ook hulp bij het regelen van verzekeringen, pensioen, alimentatie, de kinderen, het ouderschapsplan en meer. We heten niet voor niets Zorgeloosch scheiden. Onze mediation biedt rust voor nu, en zekerheid voor later.

Tot slot helpen onze mediators een escalatie te voorkomen door professionele en onpartijdige bemiddeling. Dankzij mediation komt jullie scheiding uit de impasse en worden afspraken eindelijk gemaakt. Wij zijn de enige mediator in Nederland waarbij je niet alleen een mediator krijgt toegewezen, maar ook een financieel adviseur die continu toetst of jullie wensen en afspraken financieel haalbaar zijn. Bij Zorgeloosch vind je dus alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

“De contactmomenten waren prettig. De uitleg helder en afspraken concreet.”
8
“Prima gesprekken gehad, zou het iedereen die in deze situatie terechtkomt aanbevelen.”
Mediator:
Marco van Nus
9