Scheiden zonder advocaat, is dat mogelijk?

Je wil weten of je kunt scheiden zonder advocaat. Een advocaat inhuren is immers vaak prijzig en kan het scheidingsproces vertragen. Hier geven we je antwoord op de vraag: kun je een echtscheiding aanvragen zonder advocaat?

Waarom wil je eigenlijk scheiden zonder advocaat? Omdat het goedkoper is, omdat het minder ‘gedoe’ is of omdat jullie het prima zelf kunnen regelen. Allemaal hele goede redenen. Maar kan het ook?

Kan ik een echtscheiding aanvragen zonder advocaat?

Je wil antwoord op de vraag: kun je scheiden zonder advocaat? Het antwoord is ja én nee. Wanneer je samenwoont met je partner, maar niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, kan je uit elkaar gaan zonder advocaat. Ben je volgens de wet getrouwd? Dan heb je altijd een advocaat nodig om de scheiding officieel aan te vragen bij de rechtbank. Dat kun je niet zelf doen. Daarom wordt er bij een scheiding altijd een advocaat bij betrokken.

Maar, je hoeft niet álle onderlinge juridische en financiële afspraken met je (ex-)partner via een advocaat te maken. Daar zijn ook andere mogelijkheden voor. Kortom: scheiden zonder advocaat is tot op een zekere hoogte mogelijk, al moet je uiteindelijk voor een scheiding aanvragen wel de hulp inschakelen van een advocaat.

Hoe scheiden zonder advocaat?

Je hebt dus sowieso (of je wil of niet) een advocaat nodig om de scheiding voor de wet officieel te maken. Maar dat hele proces dat daaraan vooraf gaat kan wél in gang worden gezet zonder dat daar een advocaat aan te pas hoeft te komen. Wanneer je nog op goede voet uit elkaar gaat en met elkaar prima kunt communiceren, kun je dat zelfs samen doen zónder externe hulp.

Zelf je scheiding regelen

Scheiden zonder kosten kan bijna niet. Zo moet je sowieso een advocaat in de arm nemen om de scheiding officieel bij de rechtbank in te dienen. En een advocaat inhuren kost geld. Wil je de kosten daarnaast zoveel mogelijk beperken – of weet je bijna zeker dat je alles zelf kan regelen met je ex-partner? Zorgeloosch heeft een speciaal pakket ontworpen waarmee je eenvoudig alle stappen zelf kunt doorlopen. Zowel met als zonder kinderen. Alle stappen en informatie die jij nodig hebt ontvang je al vanaf €400 p.p. Klik op de onderstaande buttons voor meer informatie of lees meer in ons artikel ‘scheiden en dan‘ over de eerste te nemen stappen bij een scheiding.

Scheiden zonder advocaat of mediator, kan dat?

Kun je überhaupt scheiden zonder advocaat of mediator? Alleen wanneer je een samenlevingscontract hebt en niet getrouwd bent. Je kunt wel scheiden zonder mediator wanneer jullie beiden vertrouwen hebben in de scheiding. Je komt er samen wel uit wie de bank krijgt en wie de eettafel. Alhoewel het vaak ingewikkelder wordt zodra de financiën en de huisvesting aan bod komen.

Het is niet verplicht om een mediator scheiding in te schakelen. Het kan er wel toe bijdragen dat jullie scheiding soepeler verloopt en jullie over een paar jaar niet voor onaangename financiële verrassingen komen te staan.

Kun je scheiden zonder notaris?

Scheiden zonder notaris is mogelijk, tenzij jullie samen een koophuis hebben en één van jullie beiden de woning overneemt. Dan moet je echt langs de notaris. Deze maakt een akte van verdeling op. Daarin staat onder andere dat de woning en hypotheek volledig overgaat naar één van de partners.

Als jullie geen koopwoning hebben die verdeeld moet worden, dan kunnen jullie scheiden zonder een notaris. Maar als jullie een gezamenlijke koopwoning hebben en één van jullie de ander uitkoopt, dan is een gang naar de notaris noodzakelijk. Waar je allemaal rekening mee moet houden bij gezamenlijk woningbezit, staat uitgebreid beschreven bij financieel.

Scheiden tafel en bed zonder advocaat

Je kunt bij scheiden van tafel en bed helaas ook niet scheiden zonder advocaat. Ondanks dat je volgens de wet nog getrouwd blijft, wordt de scheiding nog wel aangekondigd bij de rechtbank. Dat betekent dat je daar ook een advocaat voor in de arm moet nemen. Lees hier verder over scheiden van tafel en bed.

Snel scheiden zonder advocaat? Kies voor mediation

De ervaring leert dat men gebukt gaat onder de hoeveelheid zaken die moeten worden geregeld. Het gaat namelijk niet alleen om praktische zaken, het zijn emotionele gesprekken die weleens uit de bocht kunnen vliegen. Om te voorkomen dat de vlam in de pan vliegt, raden we dan ook aan om, wanneer je wil scheiden zonder advocaat, te kiezen voor een mediator scheiding.

Het lonkt om bepaalde afspraken samen met je (ex-)partner te maken. Jullie stellen zelf een ouderschapsplan op voor jullie gezamenlijke kinderen en komen er wel uit waar iedereen gaat wonen. Maar op het financiële stuk lopen jullie vast. Hoe bepaal je nu hoeveel partneralimentatie je per maand aan de ander moet betalen – en hoe zit het überhaupt met alimentatie? Je kunt voor die lastigere afspraken wel een extra set ogen gebruiken, en dan het liefst van iemand die er gespecialiseerd in is.

Zonder ruzie afspraken maken waar jullie beiden achter staan

Daar komt mediation om de hoek kijken. Een mediator bij een scheiding is een onafhankelijke partij die zowel jouw belangen behartigt als die van jouw ex-partner. Zo blijven jullie met elkaar in gesprek en kunnen jullie alle afspraken gezamenlijk maken. Ook geeft een mediator advies voor de juridische afspraken die gemaakt moeten worden. Dat is wel zo prettig, want jij en je (ex-)partner hebben hier beiden geen ervaring in. De mediators van Zorgeloosch wél en kunnen je daardoor goed adviseren.

Zorgeloosch scheiden? Het kan

Hoewel het aantrekkelijk lijkt om te kunnen scheiden zonder advocaat, mediator of rechter, kan het op de lange termijn nadelig uitpakken. Scheiden en uit elkaar gaan, kan verstrekkende financiële en juridische gevolgen hebben. Denk aan de woning, pensioenen, vermogen of schulden, maar ook aan bijvoorbeeld belastingen.

Als je afspraken met elkaar wilt maken die zekerheid bieden voor de toekomst en onvoorziene negatieve gevolgen wilt uitsluiten, dan is het verstandig om een specialist in te schakelen: een advocaat, een notaris of een mediator. Je kunt nu eenmaal niet overal zelf verstand van hebben. We beantwoorden graag al je vragen hierover in een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek. Bel 085 0482 940 of vul het formulier op onze website in. Wij begeleiden je in het scheidingsproces en helpen je met het regelen van alle nodige zaken.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“Er is zoveel wat er bij komt kijken waar wij geen weet van hadden! Dit wordt je gelukkig allemaal uit handen genomen.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“Scheiden is een emotioneel traject. In mijn geval ben ik 'wars' van alle administratieve rompslomp, omdat het emotionele de overhand neemt. De administratieve kant staat me tegen, al weet ik dat ik hier ook doorheen moet.

Met Zorgeloosch heb ik heel weinig met de administratie te maken gehad. Alles werd geregeld en uitgelegd, dus het is echt op een administratief zorgeloze manier scheiden.”
Mediator:
Nina Tillema
10