Wat te doen als je scheiding escaleert?

Bij een scheiding komen veel emoties kijken. Gevoelens van boosheid, teleurstelling en verdriet nemen de overhand. De liefde die ooit zo sterk was, is inmiddels ver te zoeken. Waar sommige koppels met goede afspraken uit elkaar gaan, lukt dat niet bij iedereen. Wanneer emoties extreem hoog oplopen, is afspraken maken vrijwel niet meer mogelijk. Wat doe je als er veel ruzie is tijdens de scheiding? Hoe kun je verdere conflicten voorkomen? En wat doe je als je scheiding dreigt te escaleren?

Partneralimentatie bij scheiden
mediator gesprek

Conflictscheiding

Een scheiding is een ontzettend heftige periode waarbij er in korte tijd veel emoties op je af komen. Door deze emoties kan een scheiding uit de hand lopen. Wanneer twee partners continu ruzie maken tijdens een scheiding, waardoor het vrijwel onmogelijk is om tot goede afspraken te komen, spreek je van een conflictscheiding.

Een conflictscheiding is een extreem intense periode. Het vertrouwen in elkaar is weg en compromissen sluiten lijkt onmogelijk. Omdat afspraken maken lastig is, duurt de scheiding alleen maar langer. Ook kinderen lijden onder een conflictscheiding. Wanneer ouders veel ruzie maken, zijn kinderen daar altijd de dupe van. Hun veilige thuisbasis is wankel, ze krijgen last van een loyaliteitsconflict en worden in het ergste geval zelfs ingezet als strijdmiddel tegen de andere partner.

Hoogoplopende ruzies maken de scheiding alleen maar complexer, langer en duurder. En dat terwijl het voor beide partners belangrijk is om zaken goed te regelen en emoties een plek te geven. Probeer dus altijd te voorkomen dat de scheiding escaleert tot een vechtscheiding!

Wat te doen bij een vechtscheiding?

Wat doe je als jullie scheiding toch geëscaleerd is? Lees alles over een vechtscheiding.

Conflicten tijdens scheiding voorkomen

Een ruzie tijdens een scheiding is normaal. Het wordt een ander verhaal als je scheiding een opeenstapeling wordt van ruzies en escalaties. We geven je enkele handvatten hoe je (verdere) conflicten tijdens je scheiding kunt voorkomen.

Neem op tijd afstand

Een scheiding is voor beide partijen een intense gebeurtenis, die jullie allebei een plek moeten geven. Je worstelt met emoties en ondertussen moet er ook nog eens van alles geregeld worden. Het is daarom niet verstandig om 24/7 bij elkaar te zijn. Neem op tijd afstand, vooral als je merkt dat de boel dreigt te escaleren.

Geef elkaar de tijd

Misschien ben jij al een stap verder dan je partner. Mentaal, of in praktische zaken. Heb begrip dat de ander misschien nog niet zo ver is. Praat met elkaar op goede momenten en heb geduld wanneer de ander niet direct staat te springen om jouw plannen of suggesties.

Spreek af op een neutrale plek

Tijdens een scheiding zijn er veel dingen te regelen en bespreken. Wanneer je merkt dat jullie veel ruzie maken, kan het helpen om op een neutrale plek af te spreken. Wanneer er kinderen in het spel zijn, is het sowieso slim om hen geen getuige te laten zijn van ruzies of discussies.

Denk na voordat je iets zegt

In je woede roep je misschien dingen waar je achteraf spijt van krijgt. Tijdens een scheiding liggen alle emoties maar ook uitspraken enorm onder een vergrootglas. Je wilt voor jezelf geen ruiten ingooien met een boze uitroep, en hier later ook niet op teruggepakt worden. Probeer rustig te blijven en je woorden af te wegen.

Sluit compromissen

Bij een scheiding is het vertrouwen in elkaar vaak weg. Hierdoor ben je geneigd om bij het maken van afspraken vooral aan je eigen belang te denken. Punt is echter dat je hier geen steek mee verder komt. Een veelgehoord argument tijdens een scheiding waarbij kinderen in het spel zijn, is dat je de kinderen niet zo lang kunt missen. Bedenk echter dat dat voor je partner net zo goed geldt. Probeer dus begrip te tonen voor elkaars situatie, tot eerlijke afspraken te komen en waar nodig compromissen te sluiten.

Wees redelijk

Hoe boos je ook bent, blijf redelijk in je afspraken. Stel ook geen onmogelijke eisen aan je partner. Je kunt nog zo’n hoge alimentatie willen, als het je partner financieel de kop kost, schieten jullie er beiden niks mee op.

Betrek kinderen maar tot een bepaald niveau bij de scheiding

Wanneer er kinderen betrokken zijn, moet je extra voorzichtig omgaan met de scheiding. Informeer je kinderen zodat ze zich niet buitengesloten voelen. Maar maak geen ruzie waar je kinderen bij zijn. Spreek ook geen kwaad over de andere ouder in bijzijn van je kinderen en gebruik je kinderen al helemaal niet als strijdmiddel tegen de andere ouder. Dit is namelijk zeer schadelijk voor het kind.

Laat je niet teveel beïnvloeden door familie en vrienden

Het is logisch dat je tijdens je scheiding steun zoekt bij familie en vrienden. En natuurlijk voelt het fijn dat zij achter je staan. Bedenk echter wel dat die ene vriendin die een vreemdgaande ex had, misschien niet de juiste partij is om je te adviseren in je scheiding. Datzelfde geldt voor je moeder die toch al een hekel had aan je (ex)-partner. Zoek steun waar het nodig is, maar blijf voor jezelf nadenken.

Ruzie tijdens je scheiding? Schakel mediation in!

Merk je dat bovenstaande tips in jullie geval niet meer werken? Lopen de ruzies tijdens jullie scheiding zo hoog op dat afspraken maken onmogelijk is geworden? Dan is het slim om mediation in te schakelen. Een onafhankelijke en onpartijdige mediator scheiding helpt jullie om alles te regelen tijdens jullie scheiding. Bovendien is er dankzij deze bemiddeling oog voor de belangen van beide partijen. Mediation zorgt ervoor dat beide partners zowel tijdens als na de scheiding weer verder kunnen met hun leven. Lees hier meer over mediation.

Mediation met partner bij scheiding

Over Zorgeloosch

Zorgeloosch Scheiden verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld de kinderen, jullie woning en hypotheek, de scheiding aanvragen bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen, partneralimentatie en meer. Ook helpen onze mediators een escalatie te voorkomen. Bij Zorgeloosch vind je alles om jullie scheiding in goede banen te leiden en zo goed mogelijk uit elkaar te gaan.

Zorgeloosch stel in gesprek met een mediator

Wat als mediation niet werkt?

In vrijwel alle gevallen leidt mediation tot een zo zorgeloos mogelijke scheiding waarin alles goed geregeld is voor beide (ex)-partners. Maar wat als je (ex)-partner mediation niet ziet zitten? Lees hier hoe je je( ex)-partner kunt overtuigen van mediation.

Als mediation écht niet helpt is de enige optie het inschakelen van een advocaat. Een advocaat behartigt enkel jouw belangen. In eerste instantie zal ook je advocaat gaan samenzitten met de advocaat van je (ex)-partner om te kijken of er overeenstemming kan worden bereikt. Is dit niet het geval? Dan zul je de scheiding moeten uitvechten in de rechtbank. Niet alleen duurt je scheiding hierdoor langer, het gaat ook veel meer geld kosten.

Dreigt je scheiding te escaleren? Zorgeloosch helpt!

Onze mediators helpen een escalatie te voorkomen. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zo goed mogelijk uit elkaar te gaan.

Zorgeloosch scheiden

  1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
  2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
  3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
  4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
  5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
  6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
  7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

“Fijne rustige benadering, om je door dit proces heen te begeleiden.
Er komt zoveel bij kijken, ook dingen waar je helemaal niks vanaf weet.
Goede uitleg en geduld voor als je iets niet begrijpt.
Je zit al in een emotioneel moeilijke periode, en dan is het fijn als er mee gedacht wordt.”
Mediator:
Marco van Nus
8
“De contactmomenten waren prettig. De uitleg helder en afspraken concreet.”
8