Scheiden en de fiscus

Het is weer die tijd van het jaar. Na alle vuurwerk en feestdissen komt nu weer de realiteit van jaaropgaven en aftrekposten. Inderdaad, de aangifte voor de inkomstenbelasting moet gemaakt worden. Als je net gescheiden bent of daarmee bezig bent kan dat een extra complicatie zijn. Samen aangifte doen of juist niet? In dit artikel enkele handvatten.

 

Scheiden met behulp van mediator

Fiscale partners

De Belastingdienst denkt in fiscale partners. Dat kun je al zijn op het moment dat je gaat samenwonen. Er zijn voordelen te behalen door het verdelen van de aftrekposten onder de partners. Zodra je gaat scheiden en stopt met samenwonen ben je ook niet langer fiscale partners. Nu werkt de Belastingdienst in kalenderjaren van januari tot en met december. De kans is groot dat jouw besluit om uit elkaar te gaan niet met dat tijdvak overeenkomt. Dat hoeft geen probleem te zijn.

 

Zorgeloosch wat doet een mediator checklist

Samen of apart aangifte doen

Het is lang niet altijd het geval, maar in deze situatie houdt de Belastingdienst er een praktische insteek op na. Zeker als je aftrekposten verdeelt, is het handig om gezamenlijk aangifte te doen. Zo hou je het meeste overzicht en controleer je ook het gemakkelijkst of je niet toevallig een bepaalde aftrekpost dubbel hebt opgenomen. Voor je het weet krijg je een boete en dat is natuurlijk zonde van het geld.

Heb je net een heuse vechtscheiding achter de rug dan is het goed denkbaar dat je niet meer samen aangifte wilt doen. Dat mag. Het is dan wel belangrijk dat jullie de aftrekposten niet dubbel gebruiken. Het totaal van beide aangiften moet 100% zijn qua aftrekposten. Jullie mogen niet beiden het volle pond claimen. Hoe vervelend het ook is, dit moeten jullie goed afstemmen met elkaar. Lukt dat niet schakel dan de hulp in van een onafhankelijke derde.

Toeslagen

Kregen jullie als fiscale partners een toeslag, bijvoorbeeld zorgtoeslag, dan is de hoogte daarvan bepaald op basis van jullie gezamenlijke inkomen. Zodra het fiscale partnerschap eindigt moet je dit doorgeven aan de betreffende instanties. Daarmee voorkom je dat je later ontvangen toeslagen moet terugbetalen of een boete moet betalen.

 

Zorgeloosch scheiden

  1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
  2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
  3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
  4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
  5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
  6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
  7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Hulp

Mocht je twijfelen of jullie alles goed hebben gedaan of een interventie nodig hebben van een onafhankelijke derde dan kan dat. Neem contact op met één van onze adviseurs voor de oplossing die het beste bij jullie past.

 

“Prettige en rustige benadering, waardoor een emotionele periode toch op een prettige manier wordt doorlopen.”
“Ik heb Marco ervaren als een prettige gesprekspartner, die doelgericht en systematisch de zaken bespreekt die aan de orde moeten komen tijdens de scheiding. Verduidelijkt waar nodig en focust op proces en overeenstemming.”
Mediator:
Marco van Nus
8