Alleen verder na scheiding

Dat was het dan… Je bent officieel gescheiden. Maar hoe ga je alleen verder na de scheiding? Hoe krabbel je weer op na een scheiding? Veel mensen ervaren een gevoel van eenzaamheid en voelen de angst om alleen achter te blijven. Anderen vinden alleen verder gaan na een scheiding juist een verademing. In dit artikel behandelen we daarom de vraag: hoe ga je alleen verder na een scheiding?

Waarom vertel je het de juf op school

Opkrabbelen na scheiding

Scheiden is een intense en heftige periode. Een life event die je liever niet meemaakt. Je belandt in een rollercoaster van emoties en er moet ook nog van alles geregeld worden. Je moet verder (voor jezelf en je eventuele kinderen) en gaat als het ware op de automatische piloot in de regelmodus. 

Hoe je deze hectische periode doorkomt, verschilt per persoon en per scheiding. Zag je de scheiding niet aankomen? Dan kan een periode volgen van verdriet, woede, wanhoop, onzekerheid of angst. Of juist opluchting omdat je nu eindelijk weet wat de signalen betekenen die je al die tijd niet kon duiden van je partner. Opluchting overheerst ook vaak bij mensen die de scheiding hebben aangekondigd. Want aan die beslissing gaat vaak een lange periode van twijfel en verdriet vooraf. Verloopt de scheiding rustig, dan kun je deze vaak sneller achter je laten. Beland je in een vechtscheiding? Dan is de emotionele impact groot. 

Als de scheiding eenmaal rond is, is het normaal dat je je een beetje leeg voelt. Niet zo gek ook natuurlijk. Je hebt maandenlang overlegd met je partner, afspraken vastgelegd, misschien ben je verhuisd, hebt de inboedel verdeeld, jullie pensioenregeling en meer, en daar zit je dan. 

‘Eenzaamheid na scheiding’ is een veel gegoogelde term. Jarenlang had je iemand aan je zijde en nu ben je weer alleen. Aan de andere kant kun je je nu voor de volle 100% focussen op jezelf en je eigen leven. Opkrabbelen na een scheiding hoeft dus niet altijd alleen maar drama te betekenen. Het kan ook een periode zijn waarin je jezelf opnieuw ontdekt. 

Hoe alleen verder na scheiding?

Opkrabbelen na een scheiding is tweeledig. Aan de ene kant krijg je te maken met een praktische kant (zorgen voor voldoende financiën, een fijn huis etc.), aan de andere kant is er een emotionele kant (hoe ga je alleen verder met een rugzak vol emoties)? 

In de praktijk lopen deze twee aspecten vaak door elkaar heen. Je kunt emoties niet uitschakelen, ook al ben je bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek aan het regelen. Maar toch helpt het om de praktische kant van alleen verder gaan na een scheiding zo snel mogelijk te regelen voor jezelf. Als alles weer een beetje op de rit is,, kun je de tijd nemen om de scheiding te verwerken. 

Hier schuilt ook een gevaar in. Veel mensen storten zich fanatiek in (regel)werk om hun emoties te ontvluchten. Maar vroeg of laat komt die boemerang hoe dan ook terug. Neem daarom de tijd om de scheiding te verwerken. Zorg goed voor jezelf (en je kinderen, als je die hebt) en pak de draad beetje bij beetje weer op. 

Opkrabbelen na scheiding: de praktische kant

 

Zorg voor voldoende financiën 

Het laatste wat je wilt is extra zorgen. Zorg er daarom voor dat je je financieel redt na de scheiding. Een scheiding heeft financieel gezien namelijk nogal wat impact. Er valt een inkomen weg waardoor je alle rekeningen alleen moet betalen. Misschien moest je je ex-partner uitkopen en heb je daarom bijna geen financiële buffer meer. Je verzekeringen vallen duurder uit omdat je deze opnieuw moest afsluiten, of je kunt minder werken omdat je meer zorg hebt voor de kinderen. 

De eerste stap is rust creëren in je financiën. Breng al je inkomsten en uitgaven in kaart. Houd je aan het einde van je geld een stuk maand over? Onderneem dan op tijd stappen om financiële problemen te voorkomen. 

  • Neem een extra (bij)baan; 
  • Bezuinig op kosten; 
  • Vraag toeslagen aan als je daar recht op hebt. 

Wellicht ontvang je na de scheiding kinderalimentatie en/of partneralimentatie om enkele noodzakelijke kosten mee te dekken. Maak hier slim gebruik van. 

Zorg voor een fijn thuis na de scheiding

Ieder mens heeft een plek nodig om thuis te komen. Hoewel die plek er na de scheiding ineens heel anders uit kan zien, is het goed om tijd en liefde te steken in je nieuwe thuis. 

Er zijn een aantal scenario’s denkbaar: 

  • Je bent in de gezamenlijke woning blijven wonen (al dan niet met de kinderen). 
  • Je hebt de gezamenlijke woning verlaten of verkocht en hebt een nieuwe woning gevonden. 
  • Je hebt de gezamenlijke woning verlaten of de woning verkocht en woont nu in een tijdelijke woonoplossing. 

Is het eerste of tweede scenario op jou van toepassing? Dan heb je het al aardig op de rit. Al betekent het wel dat je de woonlasten nu alleen zult moeten dragen. 

Woon je nog in een tijdelijke woning? Bijvoorbeeld op een vakantiepark, in een scheidingshotel of bij vrienden of familie? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een nieuwe woning. In deze krappe woningmarkt is dat geen makkelijke opgave. Wist je dat Zorgeloosch Scheiden samenwerkt met banken zoals ING en Rabobank? Door nét even verder te kijken dan andere mediators, worden jouw woonwensen vaak tóch mogelijk. 

Onderschat het belang van een nieuwe eigen plek niet. Het is ontzettend belangrijk om thuis te komen in een huis dat helemaal van jou is. Met je eigen spullen en een fris kleurtje op de muur. Het geeft rust, een gevoel van zelfstandigheid en zorgt ervoor dat je minder herinnerd wordt aan wat niet meer is. Vraag gerust aan vrienden of familie of ze je een handje willen helpen om jouw nieuwe huis je thuis te maken. 

Opkrabbelen na scheiding: 7 tips

#1: Let op je mentale gezondheid

Alleen verder gaan na een scheiding gaat vaak gepaard met hevige emoties. Ons advies: krop ze vooral niet op en gun jezelf de tijd om de scheiding te verwerken. Veel mensen omschrijven een scheiding als een rouwproces. Niet zo gek natuurlijk, want je bent een belangrijk persoon in je leven kwijtgeraakt. Emoties zoals woede, wanhoop, depressie, verdriet en ontkenning kunnen allemaal de revue passeren.

Er is geen handleiding hoe je een scheiding moet verwerken. Iedereen verwerkt een scheiding immers op zijn/haar eigen manier en in zijn/haar eigen tempo. Waar de één meteen flierefluitend op reis gaat om de bloemetjes buiten te zetten, kampt de ander maandenlang met sombere gevoelens.

Merk je dat het je zwaar valt? Schroom niet om professionele hulp in te schakelen. Een scheiding is niet niks. Je krijgt nogal wat voor je kiezen. Merk je dat je moeite hebt om de scheiding te verwerken? Haal je geen plezier meer uit alledaagse dingen of leuke uitstapjes? Of heb je last van depressieve gevoelens? Zorg voor voldoende afleiding en breng de kinderen ook gerust eens naar familie of vrienden. Tijd voor jezelf nemen en leuke dingen doen is essentieel in deze fase. Kortom: maak van je mentale gezondheid topprioriteit na de scheiding. Schakel ook op tijd professionele hulp in als je dat nodig hebt. Het is absoluut niets om je voor te schamen en je bent zeker de enige niet! Er bestaan verschillende soorten hulp, en het is helemaal aan jou om te bepalen waar jij je prettig bij voelt en wat bij je past. Zo kun je praten met een psycholoog, maar ook kiezen voor een coaching traject.

#2: Ontmoet nieuwe mensen

Hadden jij en je ex-partner veel gezamenlijke vrienden en kennissen? Dan kan het zomaar zijn dat een deel van je vriendengroep of kennissenkring wegvalt na de scheiding. Dat kan rust geven, maar ook wat eenzaam voelen. Opkrabbelen na een scheiding doe je ook door nieuwe mensen te ontmoeten zodra je daar weer voor open staat. Dat kan een nieuwe vlam zijn, maar ook nieuwe vrienden en kennissen. Mensen die jou kennen als jezelf, niet als ‘de partner van’.

#3: Zoek steun bij familie en vrienden

Zoek in deze periode veel steun bij familie en vrienden. Praat met ze over je gevoelens en ga vooral leuke dingen doen samen! Hoewel het goed is om te ‘rouwen’, moet je uitkijken voor zelfmedelijden. Je familie en vrienden kennen je het beste en helpen je om beide beentjes op de grond te houden. Ook bieden ze graag een luisterend oor om de scheiding een plekje te geven. Ze zien je namelijk liever gelukkig dan ongelukkig. Als je gescheiden bent, is het belangrijk om jezelf te omringen met de mensen waar je het meest van houdt.

#4: Kruip niet weg in isolement

Veel mensen voelen zich onzeker om ineens alleen naar feestjes en etentjes te gaan. Maar uitnodigingen massaal afslaan, leidt alleen maar tot een isolement. En dat je op den duur helemaal

geen uitnodigingen meer ontvangt. Dus ga naar dat feestje en probeer te genieten! Gun het jezelf om leuke dingen te blijven doen.

#5: Zorg voor je lichamelijke gezondheid

Naast je emotionele gezondheid is het ook ontzettend belangrijk om goed voor je lichamelijke gezondheid te zorgen. Het is namelijk verleidelijk om op de bank te bank te ploffen en eindeloos te Netflixen. En hoewel dat zeker moet kunnen op z’n tijd (ontspannen is goed!) is voldoende bewegen ook heel belangrijk.

Bij een scheiding eist je mentale gezondheid vaak de meeste aandacht op. Maar door gezond te eten, op tijd naar bed te gaan en voldoende te bewegen maakt je lichaam geluksstofjes aan. Jezelf fit houden heeft bovendien positieve invloeden op je mentale welzijn. Stel haalbare doelen om te zorgen dat je het volhoudt, en wees een beetje lief voor jezelf.

#6: Omgaan met eenzaamheid na scheiding

Een ander gevoel dat heel normaal is na een scheiding is eenzaamheid. Veel pas gescheiden mensen kampen met deze gevoelens. Je bent ineens alleen, je vriendengroep is wellicht kleiner geworden en je ziet de kinderen minder vaak. Schaam je niet voor eenzame gevoelens en praat erover. Zoek vrienden en familie op en probeer dingen ook te relativeren. De andere kant is namelijk ook dat je minder ‘verplichtingen’ hebt en dus meer tijd voor jezelf! Merk je dat je sociale contacten mist? Breid je contacten dan vooral uit!

#7: Omgaan met depressie na scheiding

Als je je mentale gezondheid niet serieus neemt, kan een scheiding leiden tot een depressie. Een depressie na een scheiding uit zich in lichamelijke klachten zoals misselijkheid, buikpijn en hoofdpijn, maar ook in psychische klachten zoals slapeloosheid, paniekaanvallen, een verslechterde concentratie of somberheid.

Je ziet het leven somber in, kunt je bed nauwelijks meer uitkomen om aan de dag te beginnen. Soms bekruipt je zelfs het gevoel of je zo wel verder wilt leven. Negeer deze signalen niet en schakel op tijd hulp in. Je gaat immers door één van de moeilijkste periodes van je leven. Neem contact op met je huisarts en praat over je gevoelens. Je huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar professionele hulpverleners die je helpen om met de scheiding en het verdriet om te gaan. Met als doel dat je de draad weer kunt oppakken na je scheiding en het leven weer wat zonniger inziet.

Professionele hulp tijdens scheiding dankzij mediation 

Omdat tijdens een scheiding emoties zo’n prominente rol spelen, kan het een enorme opluchting zijn om professionele hulp in te schakelen om jullie te helpen. Een scheiding is namelijk niet iets wat ‘pats, boem’ gebeurt. Het is een heel traject die je stap voor stap doorloopt. 

Daarom kiezen steeds meer scheidende stellen voor mediation. Mediation houdt in dat een onpartijdige professional bemiddelt tussen jou en je partner en de scheiding regelt. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je iets vergeet en kun je erop vertrouwen dat alles goed geregeld wordt. Het doel van mediation is om voor jullie beiden een prettige situatie te creëren tijdens en na de scheiding. 

Bij Zorgeloosch krijg je niet alleen een mediator scheiding toegewezen, maar ook een financieel adviseur. Deze adviseur kijkt mee en overlegt met de mediator of jou nieuwe woonwensen en toekomstplannen haalbaar zijn. Zo weet je direct waar je aan toe bent. Ook kun je bij ons rekenen op nazorg. Dat geeft rust, ook voor de toekomst. 

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“Goed ervaringen mee gehad, alles tot in de puntjes geregeld echt ontzorgd!”
8
“Er is zoveel wat er bij komt kijken waar wij geen weet van hadden! Dit wordt je gelukkig allemaal uit handen genomen.”
Mediator:
Nina Tillema
10