Gescheiden en dan?

Daar zit je dan. Na een heftige en misschien chaotische periode ben je gescheiden. Het juridische getouwtrek zit erop en alle spullen zijn verdeeld. Je woont niet meer met je ex-partner onder één dak en vraagt je af: hoe pak ik de draad weer op? Misschien ben je alleen, wellicht heb je kinderen om voor te zorgen. Daarom behandelen we in dit artikel de vraag: scheiden en dan?

Scheiden met behulp van mediator

Gescheiden en nu?

Een scheiding is een intense periode. Niet alleen moet er veel geregeld worden, er komen ook ontzettend veel emoties bij kijken. Verdriet, woede, onzekerheid, angst en wanhoop wisselen elkaar vaak af. Hoe je je voelt tijdens je scheiding is vaak afhankelijk van de manier waarop de scheiding plaatsvond. Was jij degene die wilde scheiden? Dan wil je de scheiding het liefst zo snel mogelijk geregeld hebben. Zag je de scheiding niet aankomen? Dan is het scheidingsproces te vergelijken met een rouwproces. Eerst is er ongeloof, dan woede en uiteindelijk verdriet dat moet slijten. Misschien ging je partner vreemd en is er een flinke deuk ontstaan in je vertrouwen. Wellicht ben je gescheiden van een narcist en ben je vooral opgelucht dat je de regie over je eigen leven terug hebt.

Hoe jullie scheidingssituatie ook was: als alles geregeld is, volgt vaak een periode van rust en bezinning. Jullie hebben samen afspraken gemaakt, alle spullen zijn verdeeld en jullie wonen allebei op je eigen plek. De meeste mensen hebben hun handen tijdens de scheiding zo vol, dat er daarna een gevoel van leegte over blijft. Hoe ga je je leven oppakken en inrichten? Met andere woorden: je bent gescheiden, en nu?

Zorgeloosch samen met je partner in gesprek met een mediator

Omgaan met je ex na de scheiding 

Of je nu als vrienden uit elkaar bent gegaan of het liefst niets meer met elkaar te maken wilt hebben: als je kinderen hebt samen kom je niet uit onder regelmatig contact. Hoewel je geen partners meer bent, blijf je altijd samen ouder. In het belang van de kinderen is het goed om samen te werken. Geen of een verslechterd contact tussen de ouders kan zeer nadelige gevolgen hebben voor het welzijn van kinderen. Zo kunnen hun schoolprestaties eronder lijden, hun zelfbeeld en hun sociale contacten.

De afspraken over de zorg van de kinderen hebben jullie vastgelegd in een ouderschapsplan. Dit document is sinds 2009 verplicht als je gaat scheiden en minderjarige kinderen hebt. Maar hoe breng je de afspraken in de praktijk? En hoe ga je om met je ex?

Tip 1: Blijf beleefd.

Niet alleen zorgt dat voor een prettige omgang. Het is absoluut in het belang van de kinderen. Zelfs een kleine woordenwisseling kan voor kinderen emotioneel belastend zijn. 

Tip 2: Zorg voor rust als het om de kinderen gaat.

Zorg dat de kinderen altijd netjes verzorgd naar je ex gaan en zorg desnoods dat ze al gegeten hebben. Het zorgt er namelijk voor dat het overdragen van de kinderen soepel en zonder ruzie verloopt. Probeer er voor je kinderen een ritueel van te maken zodat ze hieraan wennen. 

Tip 3: Respecteer je ex-partner en accepteer dat hij/zij misschien andere regels hanteert dan jij.

Jullie zijn allebei je eigen weg gegaan en hebben het recht om de kinderen op te voeden op jullie eigen manier. Natuurlijk is het slim om regels zoveel mogelijk af te stemmen, maar besef dat dat nooit 100% kan. Als je kinderen klagen, reageer dan bij voorkeur neutraal. 

Tip 4: Spreek niet kwaad over je ex in het bijzijn van de kinderen.

Dit kan voor de kinderen erg verwarrend zijn. Accepteer het ook niet van je omgeving. Je kinderen hebben het recht om loyaal te zijn naar beide ouders. 

Tip 5: Concurreer niet met je ex.

Zoals hierboven al gezegd: je leidt nu allebei je eigen leven en het zijn de kinderen die jullie levens nog verbinden. Hoor je kinderen bijvoorbeeld niet uit over het leven van je ex. Mochten de kinderen klagen over bepaalde zaken, bespreek het dan eerst met je ex zonder dat de kinderen erbij zijn. Laat je kinderen duidelijk merken dat je het aanmoedigt dat ze een goede band behouden met beide ouders. 

Tip 6: Maak afspraken en houd elkaar op de hoogte.

Als je samen kinderen opvoedt en de kinderen om en om bij jullie zijn, zullen er nu eenmaal afspraken gemaakt moeten worden. Houd elkaar op de hoogte op vaste momenten en doe dat bij voorkeur wanneer de kinderen er niet bij zijn. Gebruik de kinderen in ieder geval nooit als doorgeefluik, maar praat altijd rechtstreeks met je ex. 

Financiën scheiding

Financiën na de scheiding

Voordat je je leven opnieuw kunt inrichten en alles een plek kunt geven, moet je er eerst voor zorgen dat je je financieel redt. Anders heb je er alleen maar een extra zorg bij. Een scheiding heeft financieel gezien veel impact. Er valt een inkomen weg waardoor je alle rekeningen alleen moet betalen. Misschien heb je je ex-partner moeten uitkopen en daarom bijna geen financiële buffer meer. En misschien heb je meer zorg voor de kinderen waardoor je minder kunt werken.

De eerste stap is rust creëren in je financiën. Breng al je inkomsten en uitgaven in kaart. Houd je aan het einde van je geld een stuk maand over? Onderneem dan op tijd stappen. Neem een extra (bij)baan, bezuinig op de kosten of vraag toeslagen aan als je daar recht op hebt. En wellicht ontvang je nu kinderalimentatie en/of partneralimentatie om enkele noodzakelijke kosten mee te dekken.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

 1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
 2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
 3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Woonoplossing na je scheiding

Een andere basislevensbehoefte na de scheiding is natuurlijk je huisvesting. Er zijn een aantal scenario’s denkbaar.

 • Je bent in de gezamenlijke woning blijven wonen (al dan niet met de kinderen).
 • Je hebt de gezamenlijke woning verlaten of verkocht en hebt een nieuwe woning gevonden.
 • Je hebt de gezamenlijke woning verlaten of de woning verkocht en woont nu in een tijdelijke woonoplossing.

Is het eerste of tweede scenario op jou van toepassing? Dan heb je het als het goed is allemaal weer redelijk op de rit. Al betekent het wel dat je de woonlasten nu alleen zult moeten dragen.

Woon je nog in een tijdelijke woning? Bijvoorbeeld op een vakantiepark, in een scheidingshotel of bij vrienden of familie? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een nieuwe woning. In deze krappe woningmarkt is dat geen makkelijke opgave. Wist je dat Zorgeloosch Scheiden samenwerkt met banken zoals ING en Rabobank? Door nét even verder te kijken dan andere mediators, wordt het vaak tóch mogelijk om de woonwensen of een woonoplossing te realiseren.

Onderschat het belang van een nieuwe eigen plek niet. Het is ontzettend belangrijk om thuis te komen in een huis dat helemaal van jou is. Met je eigen spullen en een fris kleurtje op de muur. Het geeft rust en zorgt ervoor dat je minder herinnerd wordt aan wat niet meer is.

Zorg goed voor je mentale gezondheid

Het is heel normaal dat je tijdens en na de scheiding kampt met hevige emoties. Veel mensen vergelijken een scheiding zelfs met een gevoel van rouw en verlies. Niet zo gek ook, want je bent een belangrijk persoon in je leven kwijtgeraakt. Emoties zoals woede, wanhoop, depressie, verdriet en ontkenning kunnen allemaal de revue passeren. Ook kampen veel mensen met de vraag: ik ben gescheiden, hoe moet het nu verder?

Iedereen verwerkt een scheiding op zijn/haar eigen manier en in zijn/haar eigen tempo. Gun jezelf hier ook de tijd voor. Misschien heb je kinderen om voor te zorgen. Zorg dan ook voor voldoende afleiding en ga leuke dingen doen. Maar breng de kids ook gerust eens naar familie of vrienden om wat tijd voor jezelf te nemen. Hier hoef je je helemaal niet schuldig over te voelen; het is juist alleen maar fijner voor de kinderen als hun vader of moeder zich goed voelt. Kortom: maak van je mentale gezondheid topprioriteit na de scheiding.

Zorgeloosch wat doet een mediator checklist

Eenzaam na scheiding

Veel net-gescheiden mensen kampen met een gevoel van eenzaamheid. Dat is heel normaal. Je bent ineens alleen, je vriendengroep is misschien kleiner geworden en je ziet de kinderen minder vaak. Schaam je niet voor je eenzame gevoelens en praat erover. Zoek vrienden en familie op en probeer dingen ook te relativeren. Je hebt nu immers ook minder rekening te houden met anderen en dus meer tijd voor jezelf. Merk je dat de eenzame gevoelens aanhouden? Schakel dan tijdig professionele hulp in.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

 1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
 2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
 3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Breid je contacten uit!

Hadden jij en je ex-partner veel gezamenlijke vrienden? Dan kan het zomaar zijn dat een deel van je vriendengroep of kennissenkring wegvalt na de scheiding. Probeer – als je daar behoefte aan hebt – je contacten weer wat uit te breiden. Bijvoorbeeld door lid te worden van een vereniging, sportclub of ga eens naar de kroeg of gezellig stappen in de stad. Niet alleen brengt dit plezier en afleiding; het voelt goed om nieuwe mensen te leren kennen in deze nieuwe fase in je leven.

Mediation met partner bij scheiding

Lichamelijke gezondheid na scheiding

Naast je emotionele gezondheid is het ook ontzettend belangrijk om goed voor je lichamelijke gezondheid te zorgen. Het is namelijk verleidelijk om met een reep chocolade of een paar biertjes op de bank te bank te ploffen en eindeloos te Netflixen. En hoewel dat zeker moet kunnen op z’n tijd (ontspannen is goed!) is voldoende bewegen ook heel belangrijk.

Bij een scheiding eist je mentale gezondheid vaak de meeste aandacht op. Maar door gezond te eten, op tijd naar bed te gaan en voldoende te bewegen maakt je lichaam geluksstofjes aan. Jezelf fit houden heeft bovendien positieve invloeden op je mentale welzijn. Stel haalbare doelen om te zorgen dat je het volhoudt, en wees een beetje lief voor jezelf.

Zorg voor de kinderen na een scheiding

Ook op je kinderen heeft de scheiding veel impact. Misschien zijn ze verhuisd, moeten ze ineens naar een andere school of sportclub. Maar in eerste plaats is hun gezinssituatie natuurlijk drastisch veranderd.

De zorg voor de kinderen na de scheiding kan daarom de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Misschien zijn de kinderen prikkelbaarder of verdrietiger dan anders. Ieder kind verwerkt een scheiding op zijn/haar eigen manier. Leeftijd kan hierin een rol spelen, maar ook bepaalde karaktertrekken van je kinderen.

Het belangrijkste is om met je kinderen te blijven praten. Geef je kinderen ook voldoende ruimte om hun emoties te uiten. Een andere belangrijke taak als ouder na een scheiding is het signaleren wanneer het niet goed gaat met de kinderen. Merk je dat je kinderen extra hulp nodig hebben bij het verwerken van de scheiding? Er zijn verschillende programma’s en instanties die kinderen daarbij helpen.

Verlies ook jezelf niet uit het oog. Het leven als alleenstaande ouder kan er heel anders uitzien dan je gewend was. Schakel daarom op tijd de hulp in van familie en/of vrienden en plan regelmatig voldoende tijd in voor jezelf. Wanneer de kinderen bij je ex-partner zijn is bijvoorbeeld een ideaal moment om iets leuks te doen voor jezelf.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

 1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
 2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
 3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Vrouw aan de telefoon

Zoek steun bij familie en vrienden 

Helaas heeft niet iedereen familie en vrienden bij wie ze terecht kunnen na de scheiding. Heb jij dat wel? Maak er dan dankbaar gebruik van. Praat met ze over je gevoelens en ga vooral leuke dingen doen samen! Hoewel het goed is om te ‘rouwen’, moet je uitkijken voor zelfmedelijden. Je familie en vrienden kennen je het beste en helpen je graag om de scheiding langzaam maar zeker een plekje te geven. Als je gescheiden bent, is het belangrijk om jezelf te omringen met de mensen waar je het meest van houdt.

Gescheiden en dan? Ga erop uit!

Het is heel verleidelijk om je na de scheiding terug te trekken in je schulp. Veel mensen voelen zich bijvoorbeeld onzeker om alleen naar feestjes en etentjes te gaan. Maar uitnodigingen massaal afslaan, leidt alleen maar tot een isolement en dat je op den duur helemaal geen uitnodigingen meer ontvangt. Je vrienden en familie zien je waarschijnlijk liever gelukkig, dus ga ernaar toe en straal! Gun het jezelf om leuke dingen te blijven doen en nieuwe contacten op te doen.

Scheiding convenant

Schakel waar nodig professionele hulp in

Een scheiding is niet niks. Je krijgt nogal wat voor je kiezen. Merk je dat je moeite hebt om de scheiding te verwerken? Haal je geen plezier meer uit alledaagse dingen of leuke uitstapjes? Of heb je last van depressieve gevoelens? Schakel professionele hulp in als je dat nodig hebt. Het is absoluut niets om je voor te schamen en je bent zeker de enige niet! Er bestaan verschillende soorten hulp, en het is helemaal aan jou om te bepalen waar jij je prettig bij voelt en wat bij je past. Zo kun je praten met een psycholoog, maar ook kiezen voor een coaching traject.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

 1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
 2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
 3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Mediation

Steeds meer mensen kiezen voor mediation tijdens hun scheiding. Mediation inschakelen geeft namelijk rust. Een mediator scheiding regelt alle praktische zaken omtrent jullie scheiding en bemiddelt tussen jou en je ex-partner. Hierdoor kunnen duidelijke afspraken gemaakt worden en is de scheiding sneller rond.

Een mediator is onpartijdig en handelt in de belangen van beide partners. Je kunt er dus van op aan dat er voor jullie allebei een prettige en leefbare situatie ontstaat tijdens en na de scheiding. Ook wordt een vechtscheiding voorkomen dankzij mediation. Kortom: met het inschakelen van een mediator zorg je voor een professionele partij die jullie volledig begeleidt en ontzorgt in de gehele scheidingsprocedure. Dat geeft rust voor nu en zekerheid voor later.

Gesprek mediator en mensen die scheiden

Mediation door Zorgeloosch Scheiden

Zorgeloosch Scheiden verzorgt mediation, financieel advies en nazorg in één. Voor een vast tarief zijn jullie verzekerd van een zorgeloze scheiding. Plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

 1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
 2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
 3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“Prima gesprekken gehad, zou het iedereen die in deze situatie terechtkomt aanbevelen.”
Mediator:
Marco van Nus
9
“Er is zoveel wat er bij komt kijken waar wij geen weet van hadden! Dit wordt je gelukkig allemaal uit handen genomen.”
Mediator:
Nina Tillema
10