Scheiden: verschil tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap
Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat, moet je rekening houden met de samenlevingsvorm van jouw relatie. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Deze samenlevingsvormen lijken veel op elkaar, maar er zijn ook verschillen. Ook is een scheiding aanvragen bij een huwelijk nét even iets anders dan het ontbinden van een geregistreerd partnerschap. Wil je weten hoe dit precies in elkaar zit? In dit artikel leggen we het uit.
Verschil getrouwd en geregistreerd partnerschap
Deze samenlevingsvormen lijken misschien op elkaar, maar wat is nu het verschil tussen getrouwd zijn en een geregistreerd partnerschap?
Huwelijk
- Je moet elkaar verplicht het ‘ja-woord’ geven.
- Scheiding van tafel en bed is mogelijk.
- Wordt overal ter wereld erkend.
- Scheiden moet altijd via een rechter.
Geregistreerd partnerschap
- ‘Ja-woord’ is niet verplicht.
- Scheiding van tafel en bed is niet mogelijk.
- Wordt niet overal ter wereld erkend.
- Scheiden hoeft alleen via een rechter als er minderjarige kinderen in het spel zijn.
Bron: Rijksoverheid.nl
Verschil samenlevingscontract vs. huwelijk of geregistreerd partnerschap
Een huwelijk en geregistreerd partnerschap verschillen dus niet zoveel van elkaar. Je hebt daarnaast ook nog een samenlevingscontract. Deze is wel duidelijk anders, zoals je hieronder kunt zien.
Samenwonen met/zonder samenlevingscontract
- Je hebt alleen bepaalde rechten (zoals alimentatieplicht en erfrecht) wanneer je het opneemt in een samenlevingscontract.
- Geen gemeenschap van goederen (alleen wanneer je dit opneemt in een samenlevingscontract).
- Alleen de moeder heeft automatisch het ouderlijk gezag over de kinderen. De vader moet het kind eerst erkennen en kan daarna samen met de moeder het gezamenlijk gezag laten registreren.
Huwelijk of geregistreerd partnerschap
- Je hebt automatisch bepaalde rechten (zoals alimentatieplicht en erfrecht).
- Gemeenschap van goederen is een keuze. Je kunt ook kiezen voor een beperkte gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden.
- Vader en moeder1 hebben beiden automatisch het ouderlijk gezag over de kinderen.
Bron: Rijksoverheid.nl
Scheiden en de soorten samenlevingsvormen
Omdat een huwelijk en geregistreerd partnerschap het meest voorkomen, beperken we ons in dit artikel tot scheiden vanuit een huwelijk en het ontbinden van een geregistreerd partnerschap.
Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.
Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.
- Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
- Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
- De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Scheiden vanuit een huwelijk
Bij scheiden vanuit een huwelijk dien je een echtscheidingsverzoek in bij de rechter via een rechtbank. Dit kun je niet zelf doen, maar moet altijd gebeuren door een advocaat. Met dit verzoekschrift vraag je de rechtbank jullie scheiding te bekrachtigen. Een rechter keurt jullie echtscheidingsverzoek goed als jullie huwelijk ‘duurzaam ontwricht’ is.
1 Wij spreken in dit artikel over vader en moeder, maar dat kunnen vanzelfsprekend ook twee ouders van hetzelfde geslacht zijn. Zitten jullie op dezelfde golflengte en staat jullie allebei achter de scheiding? Dan dien je een gezamenlijk scheidingsverzoek is bij de rechtbank. Dit kan door een gezamenlijke advocaat of door één van jullie eigen advocaten. Je hebt dan goede afspraken gemaakt over de scheiding en dit ook vastgelegd in bijvoorbeeld een echtscheidingsconvenant en/of een ouderschapsplan. Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan is een ouderschapsplan verplicht. Hierin worden alle afspraken over de opvoeding van en zorg voor de kinderen vastgelegd. Om alle afspraken over de scheiding vast te leggen wordt er een scheidingsconvenant opgesteld. Hoe verdelen jullie bijvoorbeeld de woning en inboedel? En wat gebeurt er met de financiën en eventuele schulden? Met een gezamenlijk scheidingsverzoek kan de scheiding al binnen enkele maanden rond zijn. Dit is dus de snelste procedure!
Hebben jij en je partner hele andere ideeën over de scheiding en wilt jouw partner bijvoorbeeld niet scheiden? Dan kun je een eenzijdig echtscheidingsverzoek indienen. Dit laat je indienen door je eigen advocaat. Je partner krijgt vervolgens een kopie van jouw verzoekschrift en heeft de gelegenheid om bezwaar te maken tegen de scheiding. Afhankelijk van jouw partners reactie kan het langer dan een jaar duren voor de eenzijdige scheiding rond is.
Als je een huwelijk met elkaar aangaat, leg je verschillende beloftes af. Hierdoor heb je tijdens, maar ook na een huwelijk bepaalde rechten en plichten naar elkaar. Denk aan de alimentatieplicht (onderhoudsplicht) en je hebt beiden recht op de helft van elkaars pensioen dat jullie hebben opgebouwd tijdens het huwelijk. Zijn jullie niet onder huwelijkse voorwaarden of beperkte gemeenschap van goederen getrouwd? Dan moeten jullie bovendien al jullie bezittingen, financiën en schulden eerlijk verdelen.
Jullie zijn pas officieel voor de wet gescheiden als de beschikking van de rechtbank ingeschreven is bij de gemeente waar jullie zijn getrouwd. Dit moet altijd binnen 6 maanden na de uitspraak van de rechter gebeuren. Als jullie kiezen voor mediation van Zorgeloosch, zit het inschrijven van jullie echtscheidingsbeschikking bij het traject inbegrepen.
Scheiden vanuit een geregistreerd partnerschap
De scheidingsprocedure bij een geregistreerd partnerschap heeft een aantal kleine verschillen ten opzichte van scheiding van een huwelijk. Officieel gezien noem je dit ook geen scheiden, maar heet het een ‘ontbinding van het geregistreerd partnerschap’. Dit is wel een officiële procedure omdat je immers een overeenkomst met elkaar aan bent gegaan. Het grootste verschil is dat het ontbinden van een geregistreerd partnerschap niet altijd via de rechter hoeft te verlopen. Of dit wel of niet het geval is, hangt ervan af of er minderjarige kinderen in het spel zijn.
Geregistreerd partnerschap ontbinden zonder minderjarige kinderen
Heb je geen minderjarige kinderen samen? Dan hoef je voor het ontbinden van jullie geregistreerd partnerschap niet langs een rechter. Je denkt hierdoor misschien dat je dit proces onderling kunt regelen, maar dit is ook niet het geval. Je hebt voor het ontbinden van een geregistreerd partnerschap altijd een derde partij nodig. Dit is bijvoorbeeld een mediator scheiding, advocaat of notaris. Samen met een mediator, advocaat of notaris stel je een overeenkomst op. In deze overeenkomst leggen jullie alle afspraken vast over hoe jullie het geregistreerd partnerschap willen beëindigen. Ook wordt genoteerd welke gevolgen dat heeft voor beide partijen. In deze overeenkomst maak je dus afspraken over o.a. de verdeling van de woning, de inboedel en de financiën.
Geregistreerd partnerschap ontbinden met minderjarige kinderen
Hebben jullie minderjarige kinderen samen? Dan moet je voor het ontbinden van jullie geregistreerd partnerschap toch langs de rechter. Het is dan ook verplicht om een ouderschapsplan op te stellen en in te dienen bij de rechtbank. In dit document leggen jullie afspraken vast over de opvoeding van en de zorg voor de kinderen.
Zijn jullie het erover eens dat jullie het geregistreerd partnerschap willen ontbinden? Dan dien je een gezamenlijk verzoek in bij de rechtbank door een gezamenlijke advocaat of één van jullie eigen advocaten. Je ontvangt vervolgens een beschikking van de rechter dat jullie geregistreerd partnerschap is beëindigd. Dit werkt dus hetzelfde als bij een scheiding van een huwelijk.
Zijn jij en je partner het niet eens over het ontbinden van het geregistreerd partnerschap? Dan kun je ook een eenzijdig verzoek indienen bij de rechter. Je partner krijgt vervolgens een kopie van jouw verzoekschrift en heeft de gelegenheid om bezwaar te maken. Afhankelijk van jouw partners reactie kan het langer dan een jaar duren voor het beëindigen van jullie geregistreerd partnerschap rond is.
Rechten en plichten na het ontbinden van een geregistreerd partnerschap
Net als bij een huwelijk wordt er gekeken hoe jullie destijds het geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Hadden jullie zogeheten partnervoorwaarden, of zijn jullie zonder voorwaarden het geregistreerd partnerschap aangegaan? Als jullie partnervoorwaarden hebben, vormen deze de leidraad voor de afspraken die gelden na het beëindigen van het geregistreerd partnerschap. Hadden jullie geen voorwaarden? Dan moeten jullie eventuele afspraken vastleggen in de beëindigingsovereenkomst. Dit doe je samen met mediator, advocaat of notaris.
Ontbinding geregistreerd partnerschap inschrijven in de burgerlijke stand
Jullie geregistreerd partnerschap is pas officieel beëindigd als deze is ingeschreven in de burgerlijke stand. Dit inschrijven doe je met jullie goedgekeurde overeenkomst (van een advocaat of notaris) of jullie goedgekeurde beschikking (van de rechter). Dit moet binnen 3 maanden na het ondertekenen van de overeenkomst gebeuren. Vaak zal de rechter, advocaat of notaris dit voor jullie naar de gemeente sturen.
Alles rondom de scheiding goed regelen? Schakel mediation in
Bij een scheiding of een ontbinding van een geregistreerd partnerschap moet er veel gebeuren en komt er veel informatie op jullie af. Het is begrijpelijk als je hier hulp van buitenaf bij wilt inschakelen. Vind je het te veel werk? Heb je geen idee waar je moet beginnen? Of kom je er niet samen uit met je partner? Dan biedt mediation de oplossing!
Een mediator is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige die jullie helpt de scheiding te regelen. Ook verzorgt een mediator bemiddeling, waardoor er duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden zodat de scheiding zo snel mogelijk rondkomt. Zo voorkom je een vechtscheiding.
Mediation biedt hulp bij het persoonlijke aspect van de scheiding. Bij Zorgeloosch schuift er tevens een financieel adviseur aan die jullie financieel advies geeft. Zo weet je direct waar je aan toe bent en of je toekomstplannen haalbaar zijn. Met mediation voorkom je bovendien dat je dure advocaten moet inschakelen en de scheiding moet uitvechten via de rechtbank. Kortom: een mediator begeleidt en ontzorgt jullie volledig tijdens de scheidingsprocedure. Dat geeft rust voor nu en zekerheid voor later.
Zorgeloos scheiden met Zorgeloosch
Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor jullie woning en de hypotheek, het regelen van de uitkoopsom en het vastleggen van afspraken in een echtscheidingsconvenant. Maar we bieden ook hulp bij het regelen van verzekeringen, partneralimentatie, het ouderschapsplan en we vragen jullie scheiding aan bij de rechtbank. Tot slot helpen onze mediators een escalatie te voorkomen door professionele en onpartijdige bemiddeling. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.
Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.
Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.
- Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
- Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
- De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.