Hoe voorkom je een scheiding? 5 tips voor een gezonde relatie

‘Jij bent aan de beurt om de vuilnis buiten te zetten.’
‘Maar ik heb net die poepluier verschoond!’

Herkenbaar? Poepluiers, sleur, werkstress, minder romantiek: het zijn factoren die jullie relatie onder druk kunnen zetten. Hoe kun je er nou voor zorgen dat de boel niet escaleert? Esther Kluwer is een jaar onderweg als bijzonder hoogleraar duurzame relaties en welzijn aan de Radboud Universiteit. Ze heeft 5 wetenschappelijk bewezen tips om je relatie gezond te houden.

Mediation gesprek met koppel scheiding

1: Schrijf 3 dingen op die je leuk vindt aan je partner voor je naar huis gaat

Een belangrijke oorzaak voor relatiestress is de balans werk-privé. Als je veel mee naar huis neemt kan dat negatief zijn voor je relatie, vooral als je op je werk even niet lekker gaat. Esther ontdekte dat mensen positiever over hun partner denken als ze drie dingen opschrijven waarvoor ze hem of haar dankbaar zijn, vlak voor ze naar huis gaan.

Eigenheid is belangrijk, cijfer jezelf dus niet weg in een relatie.

2: Blijf bij jezelf

Eigenheid is belangrijk, cijfer jezelf dus niet weg in een relatie. Heb respect voor elkaars verschillen en voor de dingen die je juist met elkaar deelt. Ook hier is een gezonde balans ontzettend belangrijk. Het (h)erkennen van elkaars unieke eigenschappen, ideeën en verlangens houdt je relatie gezond.

3. Bekaf van de baby? Plan toch een leuk uitje met z’n tweetjes

Probeer ondanks de gebroken nachten, de zorgen, de luiers en het gehuil leuke dingen met elkaar af te spreken. Zorg voor een oppas en ga er even lekker met z’n tweetjes tussenuit. Een bioscoopje pakken of met elkaar uit eten zorgt ervoor dat je elkaar weer ziet als partner. En niet alleen als papa of mama onderuitgezakt op de bank na de zoveelste gebroken nacht.

Lees ook:5 tips voor ouders bij een scheiding met kinderen

4. Werk aan je vergevingsgezindheid

Empathisch vermogen en vergeven zorgt ervoor dat je relatie niet hoeft te stranden bij een conflict. Besef dat vergeven een proces is, dat komt met de tijd. Het devies is praten. Praat over je gevoel, reflecteer en zeg sorry als je een fout hebt gemaakt. Maar vooral: blijven praten.

Praat over je gevoel, reflecteer en zeg sorry als je een fout hebt gemaakt

5. Tel tot 10 bij ruzies en ergernissen

Achter ieder verwijt ligt een behoefte. Communiceer die duidelijk zodat je in redelijk overleg met elkaar kleine en grote zaken kun bespreken. Natuurlijk is het irritant als er afgesproken is dat de vaatwasser uitgeruimd zou worden en dat jij na een drukke werkdag weer de glazen in de la staat te duwen. De tips is om niet meteen daarover te gaan bekvechten en je irritaties te spuwen. Neem even een slokje water, adem diep in en vertel dan waarom je dit dwars zit aan je partner.

Oorzaak van scheidingen

“Goede tips en voor de meeste mensen ook wel herkenbaar denk ik”, zegt Roel Dekker, scheidingsbemiddelaar bij Zorgeloosch. “Als ik mensen help bij hun scheiding, is de reden waarom mensen uit elkaar gaan voor mij als bemiddelaar niet ontzettend belangrijk. Mijn focus ligt op het zo goed mogelijk begeleiden van de scheiding. Toch komt de oorzaak in de gesprekken wel vaak naar boven. Vaak is het optelsom van kleine dingen die ervoor zorgt dat het niet meer werkt. Als ergernissen niet worden uitgesproken, zorgt dat voor een negatieve spiraal. Mensen sluiten zich voor elkaar af, verliezen zich in werk of soms ‘een ander’. Om dat te voorkomen is het goed je bewust te zijn van de valkuilen.”

“In een tijd van onzekerheid, emoties en verandering kregen we professionele maar ook inlevende begeleiding en steun waar nodig en werd er gekeken naar de totale situatie maar zeker ook individueel. De kinderen waren goed in beeld en door adviezen en begeleiding goed betrokken bij het proces.”
Bemiddelaar:
Shabnam Gangadien
10
“Niets anders dan een 10 voor Shabnam! Bewondering hoe Shabnam weet te schakelen tussen empathie en zakelijk. Ze heeft daar precies de juiste balans in. Shabnam reageerde altijd snel op vragen, wist ze juist en duidelijk te beantwoorden en nam daar de tijd voor. Je merkt duidelijk dat je hart hebt voor je werk. Bedankt dat je een fijne bijdrage hebt kunnen leveren in een minder leuke situatie.”
Bemiddelaar:
Shabnam Gangadien
10