Hoe voorkom je een scheiding? 5 tips voor een gezonde relatie

‘Jij bent aan de beurt om de vuilnis buiten te zetten.’
‘Maar ik heb net die poepluier verschoond!’

Herkenbaar? Poepluiers, sleur, werkstress, minder romantiek: het zijn factoren die jullie relatie onder druk kunnen zetten. Hoe kun je er nou voor zorgen dat de boel niet escaleert? Esther Kluwer is een jaar onderweg als bijzonder hoogleraar duurzame relaties en welzijn aan de Radboud Universiteit. Ze heeft 5 wetenschappelijk bewezen tips om je relatie gezond te houden.

Mediation gesprek met koppel scheiding

1: Schrijf 3 dingen op die je leuk vindt aan je partner voor je naar huis gaat

Een belangrijke oorzaak voor relatiestress is de balans werk-privé. Als je veel mee naar huis neemt kan dat negatief zijn voor je relatie, vooral als je op je werk even niet lekker gaat. Esther ontdekte dat mensen positiever over hun partner denken als ze drie dingen opschrijven waarvoor ze hem of haar dankbaar zijn, vlak voor ze naar huis gaan.

Eigenheid is belangrijk, cijfer jezelf dus niet weg in een relatie.

2: Blijf bij jezelf

Eigenheid is belangrijk, cijfer jezelf dus niet weg in een relatie. Heb respect voor elkaars verschillen en voor de dingen die je juist met elkaar deelt. Ook hier is een gezonde balans ontzettend belangrijk. Het (h)erkennen van elkaars unieke eigenschappen, ideeën en verlangens houdt je relatie gezond.

3. Bekaf van de baby? Plan toch een leuk uitje met z’n tweetjes

Probeer ondanks de gebroken nachten, de zorgen, de luiers en het gehuil leuke dingen met elkaar af te spreken. Zorg voor een oppas en ga er even lekker met z’n tweetjes tussenuit. Een bioscoopje pakken of met elkaar uit eten zorgt ervoor dat je elkaar weer ziet als partner. En niet alleen als papa of mama onderuitgezakt op de bank na de zoveelste gebroken nacht.

Lees ook:5 tips voor ouders bij een scheiding met kinderen

4. Werk aan je vergevingsgezindheid

Empathisch vermogen en vergeven zorgt ervoor dat je relatie niet hoeft te stranden bij een conflict. Besef dat vergeven een proces is, dat komt met de tijd. Het devies is praten. Praat over je gevoel, reflecteer en zeg sorry als je een fout hebt gemaakt. Maar vooral: blijven praten.

Praat over je gevoel, reflecteer en zeg sorry als je een fout hebt gemaakt

5. Tel tot 10 bij ruzies en ergernissen

Achter ieder verwijt ligt een behoefte. Communiceer die duidelijk zodat je in redelijk overleg met elkaar kleine en grote zaken kun bespreken. Natuurlijk is het irritant als er afgesproken is dat de vaatwasser uitgeruimd zou worden en dat jij na een drukke werkdag weer de glazen in de la staat te duwen. De tips is om niet meteen daarover te gaan bekvechten en je irritaties te spuwen. Neem even een slokje water, adem diep in en vertel dan waarom je dit dwars zit aan je partner.

Oorzaak van scheidingen

“Goede tips en voor de meeste mensen ook wel herkenbaar denk ik”, zegt Roel Dekker, scheidingsbemiddelaar bij Zorgeloosch. “Als ik mensen help bij hun scheiding, is de reden waarom mensen uit elkaar gaan voor mij als bemiddelaar niet ontzettend belangrijk. Mijn focus ligt op het zo goed mogelijk begeleiden van de scheiding. Toch komt de oorzaak in de gesprekken wel vaak naar boven. Vaak is het optelsom van kleine dingen die ervoor zorgt dat het niet meer werkt. Als ergernissen niet worden uitgesproken, zorgt dat voor een negatieve spiraal. Mensen sluiten zich voor elkaar af, verliezen zich in werk of soms ‘een ander’. Om dat te voorkomen is het goed je bewust te zijn van de valkuilen.”

“De contactmomenten waren prettig. De uitleg helder en afspraken concreet.”
8
“Scheiden is een emotioneel traject. In mijn geval ben ik 'wars' van alle administratieve rompslomp, omdat het emotionele de overhand neemt. De administratieve kant staat me tegen, al weet ik dat ik hier ook doorheen moet.

Met Zorgeloosch heb ik heel weinig met de administratie te maken gehad. Alles werd geregeld en uitgelegd, dus het is echt op een administratief zorgeloze manier scheiden.”
Mediator:
Nina Tillema
10