Huis na scheiding op 1 naam

Jullie hebben de knoop doorgehakt; zo gaat het niet langer. Jullie besluiten te gaan scheiden. Er moet een hoop geregeld worden. Eén van die dingen is het huis. Jullie hebben een aantal jaar geleden een huis gekocht en dat staat op beide namen (of jullie zijn getrouwd in gemeenschap van goederen). Wat moet er gebeuren op het huis na scheiding op 1 naam te zetten? Je leest hier meer.

 

 

Koophuis bij scheiding

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Degene die vertrekt uit het huis moet van de hypotheek gehaald worden en ontslagen worden uit hoofdelijke aansprakelijkheid. Wat inhoudt dat diegene niet meer aansprakelijk is voor de hypotheekschuld.

Uitkopen

Het huis is van jullie beiden en de waarde van het huis dus ook. Degene die het huis volledig overneemt zal dus de vertrekkende partner uit moeten kopen. Stel: de waarde van jullie woning is €300.000,-. Jullie hebben nog een hypotheek rusten op het huis van €160.000,-. De rest van de hypotheek is namelijk al afbetaald. Jullie hebben dan een overwaarde van €140.000,-. Dit zal dus verdeeld moeten worden. Degene die in het huis blijft zal dus de vertrekkende partner €70.000,- moeten betalen. Dit kan meegenomen worden in de ‘nieuwe hypotheek’.

Let op! Staat jullie huis onder water? Met andere woorden: is de waarde van de woning lager dan de hypotheek die er nog op rust? Dan zal de vertrekkende partner de helft van deze onderwaarde moeten betalen aan degene die blijft.

Sleutel van huis

Hypotheek op 1 naam

De bank zal gaan bekijken of degene die wil blijven wonen in het huis ook daadwerkelijk de hypotheek kan dragen. Dit is van veel factoren afhankelijk. Er wordt natuurlijk gekeken naar het huidige salaris en de schulden, maar er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de partneralimentatie. De afspraken die jullie hier over maken bepalen dus of het mogelijk is of één van jullie in het huis kan blijven wonen.

Zorgeloosch samen met je partner in gesprek met een mediator

Hypotheekadvies en scheidingsbemiddeling in 1

Om ervoor te zorgen dat alle afspraken goed op elkaar zijn afgestemd en uitvoerbaar zijn, biedt Zorgeloosch hypotheekadvies en scheidingsbemiddeling in 1 aan. Zo wordt voorkomen dat jullie de scheiding hebben afgerond, aankomen bij de bank met de afspraken over het huis en de bank zegt: “dit is niet mogelijk”.

Tip: de vertrekkende partner moet wachten tot de scheiding definitief is voordat hij/zij tekent voor een nieuw huis! Anders valt het binnen het huwelijk en moet ook dit huis verdeeld worden.

Meer over scheiden met een huis of hypotheek

Meer informatie lezen over wat er met je huis of hypotheek gebeurt na een scheiding? Onze experts hebben ook meer informatie geschreven over:

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. Uit elkaar vanaf €350 p.p.
  4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“Ze kwamen met oplossingen die wij nooit hadden kunnen bedenken. Zijn heel meelevend en zeker onpartijdig. Ze praten op een rustige manier zodat de onbekende wereld een stukje begrijpelijker wordt. Scheiden is echt rot maar ze maken het je wel een stuk fijner door je echt, zoals ze je beloven, de administratieve zorgen te ontnemen. Ik geef mijn leerlingen niet vaak een 10 maar die hebben jullie verdiend! Bedankt.”
10
“Duidelijke informatie, hier werd ook de tijd voor genomen. processen gingen lekker vlot, voor ik het wist was het convenant en het ouderschapsplan al opgezet met duidelijke afspraken. ik heb het als zeer prettig ervaren.”
9