Tips voor scheiden met kinderen

Ga je scheiden en hebben jullie kinderen? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat het beste voor hen is, voor, tijdens en na de scheiding. Moet je bijvoorbeeld wel of geen emoties tonen? En hoe ga je om met de zorg van de kinderen?

Onderstaande tips kunnen handig voor jullie zijn.

Scheiden met kinderen

Stop het verdriet niet weg, maar doseer het

Scheiden is meestal een heftige en verdrietige gebeurtenis. Voor jezelf, je partner en je directe omgeving. Het is goed om aan jullie kinderen aan te geven dat je het jammer vindt dat er niet langer sprake is van een gezin, zoals dat voorheen het geval was. Probeer je verdriet wel te doseren in nabijheid van de kinderen. Ze moeten de komende periode op jou kunnen steunen zonder het gevoel te hebben dat ze je daarmee belasten. Let op hoe je je uitlaat over de andere ouder. Wijs geen schuldige aan, praat respectvol over elkaar en blijf samen ouders van jullie kinderen.

Luister zonder te oordelen naar je kind

Het is mogelijk dat je kind bij je ex (en nieuwe partner) is geweest en iets leuks heeft meegemaakt. Als je kind hier enthousiast over vertelt, probeer dan geïnteresseerd te luisteren en niet direct te oordelen. Als je kind merkt dat je hier verdrietig of negatief op reageert, bestaat de kans dat je kind in de toekomst niets meer vertelt over dit deel van zijn of haar leven.

Gratis Whitepaper Scheiden en Kinderen

In deze whitepaper vertellen we meer over de stappen die je moet nemen om te scheiden en we geven je praktische tips.

Scheiden met kinderen

Hoe zorg je ervoor dat je kinderen niet de dupe worden van jouw scheiding?

whitepaper scheiden en kinderen

Betrek de kinderen bij de scheiding

Kinderen vinden het vaak erg prettig om gehoord te worden tijdens de scheiding. Ze worden daarnaast ook graag betrokken bij hun nieuwe toekomst. Veel ouders hebben het idee dat kinderen dit niet willen of aan kunnen. In de praktijk blijkt dat kinderen dit juist wel graag willen en dat zij zelfs een goede bijdrage kunnen leveren.

Geef liefde!

Hoewel je hoofd er misschien niet altijd naar staat tijdens de scheiding, je kind heeft het nodig: liefde van beide ouders. Geef je kind aandacht, luister naar de verhalen, uit je waardering en geef wat vaker een knuffel.

Lees hier het proces over scheiden met kinderen.

Meer lezen over scheiden met kinderen

Meer informatie lezen over wat je moet doen als je gaat scheiden met kinderen? Onze experts hebben ook meer informatie geschreven over:

“Ze was heel vriendelijk erg betrokken heeft heel snel gewerkt. Ik zou haar ook aanbevelen aan iemand anders.”
10
“Het was een prettige samenwerking”