Begeleiding kind bij scheiding

Een scheiding heeft een ontzettend grote impact op kinderen en veroorzaakt ook veel emoties. Belangrijk dus om je kind tijdens én na de scheiding te begeleiden. Veel ouders begeleiden hun kinderen zelf, maar een mediator scheiding kan dit proces een stuk makkelijker maken. In dit artikel leggen we alles uit over de begeleiding van je kind bij een scheiding.

Waarom vertel je het de juf op school

Begeleiding kind bij scheiding door ouders

Tijdens een scheiding zit je vol emoties. Jij en je ex-partner zitten misschien vol met verdriet of woede. Daarnaast is een scheiding ontzettend overweldigend omdat er van alles geregeld moet worden. Hebben jullie kinderen samen? Dan wordt het scheidingsproces nog iets ingewikkelder. Het is namelijk erg belangrijk om kinderen op de juiste manier te begeleiden tijdens een scheiding.

Kinderen worstelen namelijk ook vaak met hun emoties als hun ouders gaan scheiden. Het ene kind wordt boos, terwijl het andere kind zich helemaal terugtrekt. De één kan zich minder goed concentreren op school en de ander maakt zich veel zorgen. Kinderen gaan op een hele andere manier om met een scheiding dan volwassenen. De leeftijd van het kind speelt hierbij ook een grote rol. Jongere kinderen begrijpen nog niet helemaal wat er speelt, maar zullen veranderingen in de sfeer wel voelen. Oudere kinderen krijgen veel meer mee over de situatie.

Omdat ieder kind anders reageert, is het belangrijk om de tijd te nemen om met je kinderen te praten. Je wilt al hun vragen rustig beantwoorden en de ze eraan herinneren dat beide ouders onvoorwaardelijk van ze houden. Geef de kinderen niet het gevoel dat ze moeten kiezen tussen de ouders en praat ook niet negatief over de andere ouder tegen je kinderen.

Er zijn dus verschillende manieren waarop je zelf je kinderen kunt begeleiden tijdens een scheiding. Dit lukt misschien niet altijd. Lig je in een vechtscheiding? En creëert dit veel spanning in huis? Dan is het lastig om de tijd en energie te vinden om je kinderen actief zelf te begeleiden. Het kan dan voor zowel kind als ouder prettig zijn om hulp van buitenaf in te schakelen.

Kindverklaring bij scheiden

Kinderen begeleiden na een scheiding

Een scheiding is niet niks en kinderen kunnen hier nog lang last van hebben. Problemen komen ook niet altijd meteen naar boven. Je kind gaat er misschien nu goed mee om, maar kan in de toekomst toch nog problemen ontwikkelen. Schoolresultaten gaan bijvoorbeeld omlaag, kinderen hebben vaak ruzie of trekken zichzelf juist steeds vaker terug. Houd het gedrag en de emoties van je kinderen dus ook na de scheiding goed in de gaten. Merk je dat er problemen ontstaan? Dan kan het alsnog nodig zijn om hulp in te schakelen.

Zorgeloosch kind aan het spelen met een blokkentoren

Begeleiding kind bij scheiding door mediator

De begeleiding van je kind tijdens een scheiding is erg belangrijk en soms kan het daarom helpen om een mediator in te schakelen. Een mediator is een neutraal persoon waarbij kinderen in een veilige situatie kunnen praten over de situatie. Kinderen hoeven bijvoorbeeld niet bang te zijn om hun ouders te kwetsen. Ook kunnen kinderen lastige vragen stellen aan een mediator die ze misschien niet aan hun ouders durven stellen. Sommige mediators hebben pedagogische kwalificaties om kinderen te begeleiden tijdens een scheiding. Zij hebben bijvoorbeeld een KIES training of training kindgesprekken gevolgd. Het is voor kinderen fijn als deze mogelijkheid er is, maar niet ieder kind heeft hier behoefte aan.

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Wat bespreekt een mediator met mijn kind?

Een mediator creëert een ontspannen situatie door eerst over de ‘koetjes en kalfjes’ te praten. Je kind voelt zich hierdoor meteen meer op zijn gemak. Het is namelijk al moeilijk genoeg voor kinderen om met een vreemde over een scheiding te praten. We zullen eerst vragen of het kind begrijpt wat er gebeurt tijdens een scheiding en of ze al weten wat een mediator precies doet. Op een kindvriendelijke en speelse manieren vragen we wat het kind van de situatie vindt. We geven de kinderen alle ruimte om te bespreken wat ze willen: wat vinden ze er bijvoorbeeld van dat papa of mama in een ander huis gaat wonen? Of dat ze een van de ouders alleen in het weekend zien?

Begeleiding kinderen doorvertalen naar het ouderschapsplan

Ga je scheiden en heb je minderjarige kinderen samen? Dan ben je verplicht om een Ouderschapsplan mee te sturen met je echtscheidingsverzoek naar de rechtbank. Dit ouderschapsplan bevat alle afspraken en regelingen omtrent de zorg en opvoeding voor de kinderen. Dit plan maak je samen met je ex-partner. Een mediator biedt ook de nodige begeleiding bij het opstellen van dit plan.

De mediator peilt wat de wensen en behoeftes zijn van het kind en of deze overeenkomen met de afspraken in het ouderschapsplan. De belangen van het kind zijn namelijk het allerbelangrijkste in dit proces. De gesprekken tussen het kind en de mediator zijn vertrouwelijk. We vragen daarom altijd toestemming aan het kind of we de informatie uit de gesprekken mogen delen met de ouders. Als het kind akkoord gaat, bespreken we de wensen van het kind ook met de ouders en worden deze eventueel doorvertaald in het ouderschapsplan.

kind scheiding

Begeleiding kind bij scheiding door instanties of kinderpsycholoog

Er is geen ‘juiste’ manier om met een scheiding om te gaan. Ieder kind verwerkt dit op zijn eigen manier en hier kunnen veel emoties bij vrijkomen. Jullie kennen je eigen kind het beste. Als je merkt dat je kind zich compleet anders gedraagt of veel problemen krijgt, kun je ervoor kiezen om professionele hulp in te schakelen. In Nederland zijn er diverse instanties die begeleiding voor kinderen bij een scheiding bieden. Deze hulp is er in allerlei gradaties; van een buddy waarmee je kind kan appen of een groepsprogramma waarin kinderen op een speelse manier leren omgaan met een scheiding tot therapie bij een kinderpsycholoog.

Meer lezen over scheiden met kinderen

Meer informatie lezen over wat je moet doen als je gaat scheiden met kinderen? Onze experts hebben ook meer informatie geschreven over:

Zorgeloosch meisje die zelf gemaakte tekening vasthoudt

Alles goed regelen voor de kinderen? Schakel mediation in

Na een scheiding ben je misschien geen partners meer, maar jullie blijven altijd samen ouders. In het belang van jullie kinderen is het goed om duidelijke afspraken te maken over de zorg en opvoeding. Als er sprake is van een vechtscheiding verloopt dit niet altijd soepel. Komen jullie er samen niet uit? Dan is mediation de oplossing!

Een onafhankelijke en onpartijdige mediator gaat met jullie in gesprek. Alles over de zorg voor de kinderen en het ouderschapsplan wordt besproken en geregeld. Jullie worden van A tot Z begeleid en ontzorgd. Mediation biedt dus de juiste bemiddeling en helpt om alles goed te regelen. Dit is niet alleen prettig voor jullie zelf, maar vooral ook erg belangrijk voor jullie kinderen.

Kies je voor een advocaat in plaats van mediation? Dan escaleer je de situatie alleen maar. Je staat lijnrecht tegenover je partner in de rechtbank. Het duurt langer voordat de scheiding rond is en kost bovendien ook nog eens veel meer geld. Het zorgt vooral ook voor veel spanningen binnen het gezin, waar de kinderen geen voordeel bij hebben.

Ouderschapsplan kinderen

Over Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor de kinderen en het ouderschapsplan. Maar ook voor jullie woning en hypotheek, het regelen van verzekeringen, kinderalimentatie en meer. Ook zorgen we ervoor dat jullie scheiding wordt aangevraagd bij de rechtbank. Tot slot helpen onze mediators een escalatie te voorkomen. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

“Het was een prettige samenwerking”
“Er is zoveel wat er bij komt kijken waar wij geen weet van hadden! Dit wordt je gelukkig allemaal uit handen genomen.”
Mediator:
Nina Tillema
10