Geregistreerd partnerschap ontbinden, wat te doen met het koophuis?

Jullie willen jullie geregistreerd partnerschap ontbinden. Maar, welke gevolgen heeft het ontbinden van je geregistreerd partnerschap voor jullie koopwoning? We bespreken de verschillende scenario’s op deze pagina.

Wat is een geregistreerd partnerschap?

Het geregistreerd partnerschap is een wettelijk erkende samenlevingsvorm, net als het burgerlijk huwelijk. Het is bedoeld voor mensen die hun relatie formeel willen maken, zonder te trouwen.

Het grootste verschil met een huwelijk is dat je een geregistreerd partnerschap buiten een rechter om kunt ontbinden. Verder is het min of meer hetzelfde. Lees hier alle verschillen tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap.

Hoe kan ik mijn geregistreerd partnerschap ontbinden?

Net als bij een huwelijk wordt er gekeken hoe jullie destijds het partnerschap zijn aangegaan. Hebben jullie zogeheten partnervoorwaarden, of zijn jullie zonder voorwaarden het geregistreerd partnerschap aangegaan?

Als jullie partnervoorwaarden hebben, vormen deze de leidraad voor de afspraken die gelden na het beëindigen van het geregistreerd partnerschap. Hebben jullie geen voorwaarden? Dan moeten jullie afspraken vastleggen in de beëindigingsovereenkomst. Dit doe je samen met een mediator, advocaat of notaris.

Als jij of je partner het geregistreerd partnerschap wil ontbinden, zijn er twee manieren:

  1. Zonder rechter
  2. Met rechter

Geregistreerd partnerschap beëindigen zonder rechter

Hebben jullie geen minderjarige kinderen, dan kunnen jullie zelf (zonder rechter) jullie geregistreerd partnerschap ontbinden. Wel heb je dan een advocaat of notaris nodig, waarbij jullie afspraken opstellen over bijvoorbeeld de partneralimentatie en pensioen.

Geregistreerd partnerschap ontbinden via rechter (en advocaat)

Er zijn gevallen waarin je niet zelf je geregistreerd partnerschap kan ontbinden zonder tussenkomst van de rechter:

  • Wanneer jullie het niet eens zijn over de beëindiging, bijvoorbeeld over de alimentatie.
  • Wanneer jullie minderjarige kinderen hebben.

Geregistreerd partnerschap ontbinden met koophuis: dat werkt zo

Allereerst is het belangrijk om jullie wensen en mogelijkheden goed in kaart te brengen. Heeft een van jullie bijvoorbeeld de wens om in het koophuis te blijven wonen? Is dit financieel haalbaar? Als dat realiseerbaar is, dan volgt het uitkopen van de vertrekkende partner.

Lukt dit niet, of heeft geen van beiden de wens om in het koophuis te blijven wonen, dan blijft de optie om de woning te verkopen over.

Of jullie wel of geen partnerschapsvoorwaarden met elkaar hebben opgesteld, is in beide situaties leidend. Er zijn over het algemeen drie mogelijkheden:

  1. Koophuis overnemen zonder partnerschapsvoorwaarden
  2. Koophuis verkopen zonder partnerschapsvoorwaarden
  3. Koophuis verkopen of overnemen met partnerschapsvoorwaarden

We leggen alle scenario’s uit.

#1 Koophuis overnemen zonder partnerschapsvoorwaarden

Zijn jullie een geregistreerd partnerschap aangegaan zonder partnerschapsvoorwaarden, dan is de situatie vergelijkbaar met het ontbinden van een huwelijk in een (beperkte) gemeenschap van goederen. Over het algemeen valt een koophuis onder de gemeenschap van goederen en staat de hypotheek op allebei jullie namen.

Als één van jullie in het huis wil blijven wonen, moet eerst een helder beeld worden verkregen van de individuele financiële situatie na de scheiding. Hierbij spelen niet alleen het persoonlijk inkomen en vermogen een rol, maar ook gemaakte afspraken over partneralimentatie en de verdeling van het pensioen zijn van invloed op de mogelijkheden voor het (her)financieren van de hypotheek.

Zodra alle financiële aspecten duidelijk zijn, kan beoordeeld worden of de achterblijvende partner de hypotheeklasten zelfstandig kan dragen en of de bank instemt met het vrijstellen van de vertrekkende partner van de hypotheekverplichtingen. Onze financieel echtscheidingsspecialist kan meteen een inschatting maken en berekenen wat de mogelijkheden zijn

#2 Koophuis verkopen zonder partnerschapsvoorwaarden

Wil geen van jullie in de koopwoning blijven wonen, dan delen jullie bij het ontbinden van jullie partnerschap de opbrengst of restschuld van het huis.

#3 Koophuis verkopen of overnemen met partnerschapsvoorwaarden

Als jullie een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan met partnerschapsvoorwaarden, dan is jullie situatie vergelijkbaar met het ontbinden van een huwelijk op huwelijkse voorwaarden. De partnerschapsvoorwaarden zijn dan leidend bij alle vraagstukken rondom het koophuis.

Het is daarom belangrijk om deze goed na te lopen.

Houd hiermee rekening (!)

Een geregistreerd partnerschap ontbinden met een koopwoning in het spel kan best lastig zijn. Zaken als de hypotheek, onder- of overwaarde, restschuld en overdrachtsbelasting komen plots om de hoek kijken.

Veel mensen vergissen zich in de fiscale gevolgen als je een koophuis verdeelt of overneemt als je uit elkaar gaat. Laat dit jou niet overkomen en laat je goed informeren door een van onze financieel adviseurs.

Geregistreerd partnerschap ontbinden met koophuis: mediation + financieel advies

Bij Zorgeloosch zagen we dat uit elkaar gaan in Nederland lang duurt en kostbaar is, zeker als jullie een koopwoning hebben. Daarom bedachten we een slimme oplossing om mensen te helpen met een mediator en een financieel echtscheidingsadviseur die vanaf het eerste moment samen aan de scheiding werken. Of je nu een geregistreerd partnerschap hebt of getrouwd bent: we helpen je bij alles rond het uit elkaar en regelen meteen alles rond de hypotheek.

Om alle zaken rond de scheiding in goede banen te leiden, is het verstandig om Zorgeloosch in te schakelen. Wij bieden jullie de zekerheid dat de bank en (eventueel) de rechtbank de afspraken in het convenant in één keer goedkeuren. Hoe dit kan? We kennen het beleid van binnen en van buiten en hebben goede banden en afspraken met hypotheekverstrekkers.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten van het ontbinden van een geregistreerd partnerschap met een koophuis?

De kosten voor het ontbinden van een geregistreerd partnerschap met een koophuis zijn hetzelfde als ‘normaal’. De kosten voor jouw situatie kun je bespreken met een van onze financieel adviseurs tijdens een gratis gesprek.

Hoelang duurt het om een geregistreerd partnerschap te ontbinden met een koophuis?

De duur van een geregistreerd partnerschap ontbinden is hetzelfde als wanneer je getrouwd bent. Tenzij je uit elkaar gaat met een geregistreerd partnerschap zonder koopwoning. De woning regelen met de bank duurt altijd het langste.

Hoef je niet langs een rechter, dan scheelt het hele traject je de rechtbankprocedure van drie tot vier weken. De hypotheek regelen kan al snel vier maanden duren.
Gemiddeld kun je uitgaan van zes maanden.

Wat kun je doen als je het niet eens bent met de beslissing van je ex-partner over het koophuis?

Komen jullie er niet samen uit, dan kunnen jullie ervoor kiezen om een mediator in te schakelen. Een mediator scheiding is een professionele en onpartijdige derde die bemiddelt tussen jou en je partner. Hierdoor worden conflicten voorkomen.

“Shabnam heeft ons waanzinnig goed begeleid. Zij wist ons op de juiste momenten te helpen door te wijzen op datgene wat je soms snel uit het oog verliest. Onze kinderen heeft ze op zeer vakkundige en liefdevolle manier door het proces geholpen. Door haar vakkundige hulp en tomeloze inzet is onze scheiding zonder 1 onvertogen woord afgewikkeld en kunnen wij met een traan en een lach terugkijken op een bijzondere ervaring.”
10
“Prima gesprekken gehad, zou het iedereen die in deze situatie terechtkomt aanbevelen.”
Mediator:
Marco van Nus
9