Huis verkopen na scheiding

Bij een scheiding moet er veel geregeld worden. Zo ook de verdeling van jullie woning. Heb je een koophuis samen, maar willen of kunnen jullie niet in de woning blijven wonen? Dan zullen jullie de woning moeten verkopen. Hoe verkoop je een woning tijdens of na de scheiding? Wat doe je als er een restschuld op de woning zit? En kan je ex de verkoop van de woning tegenhouden? In dit artikel vertellen we je er alles over.

De woning verdelen

Hebben jij en je (ex-)partner een koophuis samen? Dan zijn er een aantal mogelijkheden als jullie gaan scheiden:

In dit artikel gaan we dieper in op het verkopen van de gezamenlijke woning.

Wil je meer lezen over het verdelen van de gezamenlijke woning? 

Wat is jullie huis waard?

Een huis verkopen na de scheiding begint met de vraag: hoeveel is jullie huis waard? Een onafhankelijke taxateur of makelaar kan dit voor jullie beoordelen. De taxatie laat zien of er overwaarde of een restschuld op de woning rust.

Overwaarde: de woning is meer waard dan de openstaande hypotheeklasten. Je houdt na de verkoop van de woning dus geld over.

Restschuld: na het verkopen van de woning is er niet genoeg geld om de hypotheek volledig af te lossen. Je blijft achter met een restschuld.

Rekenvoorbeeld overwaarde

Jullie woning is op dit moment € 400.000 euro waard. De waarde van jullie huis is flink gestegen dankzij de huidige woningmarkt. Destijds sloten jullie namelijk een hypotheek af van € 275.000. Van die hypotheek staat nog € 195.000 open.

Jullie hebben in dit geval een overwaarde van: € 400.000 (waarde huis) – € 195.000 (openstaande hypotheek) = € 205.000 (overwaarde). Van dit bedrag gaan nog wel de kosten voor het verkopen van de woning af. Deze kosten verschillen per makelaar.

Nieuwe hypotheek na scheiding

Rekenvoorbeeld restschuld

Jullie woning is op dit moment € 325.000 euro waard. Destijds sloten jullie een hypotheek af van € 400.000. Van die hypotheek staat nog € 350.000 open. Jullie hebben in dit geval een restschuld van: € 325.000 (waarde huis) – € 350.000 (openstaande hypotheek) = min € 25.000 (restschuld).

Van wie is het huis?

Jullie verkopen de woning. Maar wie krijgt de overwaarde of restschuld? Om die vraag te beantwoorden moet er gekeken worden van wie het huis is en welke verdeling jullie toe passen.

 • Staat het huis op één naam? Dan is die partner de eigenaar van de woning en zal hij/zij over het algemeen de overwaarde ontvangen of de restschuld moeten betalen. Indien er vanuit de andere partner geïnvesteerd is in de woning zullen jullie hier aanvullende afspraken over moeten maken.
 • Staat de woning op beide namen? Dan is de verdeling van de overwaarde of restschuld afhankelijk van een aantal factoren. Indien jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen dan wordt de overwaarde of restschuld over het algemeen 50/50 verdeeld. Zijn jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden of hebben jullie een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden? Dan wordt de verdeling in principe gebaseerd op de afspraken die jullie hebben vastgelegd in de huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden. Je mag hier echter van afwijken, als jullie besluiten om een andere verdeling te willen. De mediator kan jullie hier verder over informeren. Indien jullie samenwonend zijn wordt de verdeling gebaseerd op jullie samenlevingscontract of de eigendomsverdeling zoals deze was bij de aankoop van de woning.
 • Daarnaast wordt er ook gekeken naar eventuele investeringen in de woning of aflossingen op de hypotheek tijdens jullie relatie of huwelijk.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

 1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
 2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
 3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Huis verkopen met overwaarde na scheiding

Wordt het huis met winst verkocht? Dan krijg je het deel dat overblijft na het afbetalen van de hypotheek via de notaris uitbetaald. Dit geld mag je in principe vrij besteden. Wil je een nieuw huis kopen voor jezelf? Dan is het slim om de overwaarde in de aankoop van de nieuwe woning te investeren. Dan behoud je namelijk het recht op hypotheekrenteaftrek. Investeer je de overwaarde niet in de aanschaf van je nieuwe huis? Dan vervalt voor het bedrag dat je niet investeert je recht op hypotheekrenteaftrek. Dit noemen we de Bijleenregeling.

Mediation met partner bij scheiding

Huis verkopen met restschuld na scheiding

Blijkt jullie huis minder waard te zijn dan de nog openstaande hypotheek? Dan blijf je achter met een restschuld. Jullie moeten op zoek naar een manier om deze schuld af te lossen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met spaargeld of een lening. Wellicht kun je een regeling treffen met de bank. Laat je goed adviseren door een financieel adviseur wat je moet doen als je achterblijft met een restschuld na de scheiding.

Eerst scheiden of eerst huis verkopen?

Wij krijgen regelmatig de vraag van scheidende stellen: is het slim om eerst de woning te verkopen vóórdat we gaan scheiden?

Het is in ieder geval niet noodzakelijk om eerst de woning te verkopen voordat je kunt scheiden. Ook na de scheiding kunnen jullie de woning verkopen. Omdat de verkoop van een huis nu eenmaal een tijdje kan duren, loop je het risico dat je langer financieel met je partner verbonden bent dan wenselijk is.

Hoewel overhaaste beslissingen natuurlijk nooit goed zijn, kan het nadelig zijn om het huis te lang op beide namen te laten staan. Het is namelijk erg lastig om een nieuwe hypotheek af te sluiten wanneer er nog verplichten uit een gezamenlijke hypotheek op je naam staan. Wanneer je op zoek wilt naar een nieuwe woning is het in de meeste gevallen dus noodzakelijk om (a) de woning op de naam van je partner te laten zetten, of (b) de woning te verkopen. Meer over weten? Lees dan verder bij scheiden met koophuis.

Gesprek mediator en mensen die scheiden

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Het is goed om je te beseffen dat zolang de woning niet verkocht is, jullie beiden aansprakelijk blijven voor de hypotheeklasten. De hypotheekverstrekker kan dus bij jullie allebei het geld opeisen. Dus ook als één van jullie al verhuisd is of als je samen hebt afgesproken dat één van jullie de hypotheeklasten betaalt.

Kan mijn ex de verkoop van het huis tegenhouden?

Helaas komt het wel eens voor dat een ex-partner de verkoop van de woning tegenhoudt. Of er niet aan wil meewerken. Dit is meestal het geval als er een restschuld op de woning blijkt te zitten en één van de twee partners de financiering niet rond krijgt. Als je samen eigenaar bent van de woning, zijn er mogelijkheden om je partner alsnog te dwingen om mee te werken aan de verkoop.

Boete

Hebben jullie in de echtscheidingsstukken vastgelegd dat beide partners moeten meewerken aan de verkoop van de woning na de scheiding? Dan kun je deze afspraak door middel van een kort geding opeisen via de rechter. Ook kun je een boete laten opleggen van bijvoorbeeld € 500,- per dag. Dit blijkt vaak een effectief middel om je ex-partner alsnog te laten meewerken.

Zelf het huis verkopen

Je bent zelf deels eigenaar van de woning. Daarom kun je via een kort geding vragen om een zogeheten ‘machtiging tegeldemaking’. Als deze machtiging wordt verleend, dan mag je de woning zelf verkopen, zonder medewerking van je ex-partner.

Besef wel dat als je de verkoop van de woning afdwingt, dit tot een verslechtering van jullie verstandhouding kan leiden. Dit kan tot problemen leiden als jullie bijvoorbeeld samen kinderen hebben, of na de verkoop van de woning nog andere zaken samen af moeten wikkelen.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

 1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
 2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
 3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Huis is nog niet verkocht: de belastingregels

Een huis verkopen kan een tijdje duren. Vaak blijft één partner gedurende de verkoopperiode in het huis wonen, terwijl de andere partner vertrekt. Dit heeft gevolgen voor de belasting. Hieronder sommen we enkele punten op om extra alert op te zijn.

Hypotheekrenteaftrek

De partner die de woning verlaat kan niet langer zeggen dat jullie gezamenlijke huis zijn/haar hoofdverblijf is. Op papier heeft deze partner dus geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Dankzij de scheidingsregeling van de Belastingdienst wordt dit probleem opgelost. Nog maximaal twee jaar na het vertrek uit de woning mag je jouw deel van de hypotheekrente aftrekken. Een harde eis is wel dat je ook daadwerkelijk nog steeds meebetaalt aan de hypotheeklasten.

De vertrekkende partner heeft een ander huis gekocht

De partner die de gezamenlijke woning verlaat moet natuurlijk een nieuw onderkomen zoeken. Je zou kunnen huren, maar misschien kom je wel je nieuwe droomhuis tegen! Stel dat je een nieuw huis koopt terwijl jullie gezamenlijke woning nog niet verkocht is, dan mag je voor maximaal 2 jaar voor beide huizen de hypotheekrente aftrekken. Houd er overigens wel rekening mee dat je (als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt in gemeenschap van goederen) je pas zelfstandig een koopcontract kunt tekenen als het verzoek tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank. Pas op dat moment komt jullie gemeenschap van goederen te vervallen. Teken je voor die tijd een koopcontract? Dan tekent je (ex)partner automatisch mee! De bank zal pas de aanvraag voor de hypotheek goedkeuren als de scheiding is afgewikkeld. Het is dus niet aan te raden om al heel vroeg in het traject van de scheiding een koopcontract te tekenen. Wil je weten wat er in jouw situatie kan? Overleg dan goed met je financieel adviseur.

Eigenwoningforfait

Als je een koopwoning bezit, krijg je te maken met het eigenwoningforfait. Dit is een bedrag dat bovenop je belastbare inkomen wordt geteld. De Belastingdienst ziet een woning namelijk als een vorm van inkomen. Als jullie gescheiden zijn, maar de woning nog niet verkocht, dan dienen jullie het eigenwoningforfait de delen. Het percentage dat je opgeeft, is gelijk aan het percentage dat je recht hebt op de woning.

Partneralimentatie berekenen

Na scheiding huis verkopen? Schakel professionele hulp in

Het verdelen van een huis, de overwaarde of restschuld kan behoorlijk complex zijn. Er gaan immers grote geldbedragen mee gemoeid, wat nogal eens wrijving kan opleveren tussen partners. Kunnen jij en je partner wel wat hulp gebruiken? Een mediator scheiding is dé scheidingsbemiddelaar die jullie begeleidt in het regelen van de scheiding én die bemiddelt tussen jou en je partner. Dat laatste is prettig als jullie er onderling niet uitkomen.

Een mediator is een onpartijdige deskundige die jullie helpt de scheiding en alles rondom de woning te regelen. Ook bemiddelt een mediator tussen jou en je partner waardoor afspraken gemaakt kunnen worden, de scheiding vlot rond komt en een vechtscheiding wordt voorkomen.

Over Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor jullie woning en de hypotheek, het regelen van de uitkoopsom en het vastleggen van afspraken in een echtscheidingsconvenant. Maar we bieden ook hulp bij het regelen van verzekeringen, partneralimentatie, de kinderen en meer. Bovendien helpen onze mediators een escalatie te voorkomen door professionele en onpartijdige bemiddeling.

Zorgeloosch is de enige partij in Nederland waar je niet alleen een mediator krijgt toegewezen, maar ook een financieel adviseur. Deze adviseur kijkt continu mee of jullie woonwensen en toekomstwensen financieel haalbaar zijn. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

Kortom: bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

 1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
 2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
 3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“Prettige en rustige benadering, waardoor een emotionele periode toch op een prettige manier wordt doorlopen.”
“Duidelijke informatie, hier werd ook de tijd voor genomen. processen gingen lekker vlot, voor ik het wist was het convenant en het ouderschapsplan al opgezet met duidelijke afspraken. ik heb het als zeer prettig ervaren.”
9