Wat je moet weten over kinderalimentatie

Als je gaat scheiden dan zijn er naast alle emoties belangrijke zaken die je moet regelen voor de toekomst. Niet alleen voor die van jou maar ook die van je kinderen. Voor je kinderen maak je hiervoor een ouderschapsplan. In dit plan stel je, naast afspraken over zorg- en opvoedtaken en de bezoekregeling, ook het bedrag voor kinderalimentatie vast.

mediator gesprek

Wat is kinderalimentatie?

Kinderalimentatie is het overeengekomen bedrag voor de kosten van de zorg en opvoeding van minderjarige kinderen.

Wie ontvangt het?

Dit kun je samen beslissen met je ex-partner. Meestal betaalt de meest verdienende partner een bedrag aan de minst verdienende partner als de kinderen bij deze laatste wonen.

Tot welke leeftijd?

Kinderalimentatie is verplicht tot een leeftijd van 21 jaar. Vanaf hun 18de ontvangen de kinderen de alimentatie zelf. Dit te ontvangen bedrag wordt dan de voortgezette onderhoudsplicht genoemd. Mochten je kinderen vanaf hun 18de gaan werken of studiefinanciering ontvangen, dan heeft dit invloed op de hoogte van het te ontvangen bedrag.

Hoe stel je de hoogte van kinderalimentatie vast?

Idealiter stel je dit bedrag samen met je ex-partner vast. In sommige gevallen kan de rechter een ander bedrag vaststellen. Om de hoogte op de juiste manier te bepalen wordt er gekeken naar de volgende 3 elementen:

  • Hoeveel hebben de kinderen nodig? Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van het rapport “Kosten van kinderen ten behoeve van kinderalimentatie”.
  • De draagkracht van jou en je ex-partner. Er wordt gekeken naar jullie netto inkomen en hier worden bepaalde kosten weer van afgetrokken.
  • De uitkomsten van punt 1 en 2 beslissen wie wat gaat betalen.

Wijziging bedrag

De rechter kan het bedrag in de toekomst wijzigen, mochten jullie omstandigheden veranderen. Bijvoorbeeld als iemand zijn/haar baan kwijtraakt of wanneer je hertrouwt. De te betalen kinderalimentatie wordt bovendien elk jaar in november opnieuw door de overheid berekend en aangepast aan de loonstijgingen. Dit is de zogenaamde indexering van de alimentatie. Per 1 januari van elk jaar gaan de nieuwe bedragen in.

 

“Goed ervaringen mee gehad, alles tot in de puntjes geregeld echt ontzorgd!”
8
“Het was een prettige samenwerking”