Scheiden na vreemdgaan

Bij een derde van alle echtscheidingen speelt vreemdgaan een rol. Niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat overspel een groot gevoel van verdriet, boosheid en verraad veroorzaakt. Vreemdgaan is niet alleen een deuk in het vertrouwen van je partner, het roept ook veel vragen op. Wat doe je als je ontdekt dat je partner is vreemdgegaan? En wat als je zelf bent vreemdgegaan? Is vreemdgaan een reden om te gaan scheiden? En heeft vreemdgaan juridische of financiële gevolgen tijdens de scheidingsprocedure? Hieronder geven we antwoorden op alle vragen over vreemdgaan en scheiden.

Ongelukkige partners
scheiden gesprek mediator Zorgeloosch

De definitie van vreemdgaan

Wanneer spreek je van vreemdgaan binnen een relatie? Als we de definitie van Van Dale erbij pakken betekent vreemdgaan ‘Seks hebben met een ander dan de vaste partner’. Dat zou betekenen dat je alleen bij geslachtsgemeenschap spreekt van vreemdgaan. Toch zijn er veel mensen die al eerder de grens trekken. Bij een pikant appje bijvoorbeeld of bij een zoen, of een andere vorm van intimiteit zoals gevoelens delen met een ander.

Verliefd op een ander

Het kan ook voorkomen dat je verliefd wordt op iemand anders dan je partner, zonder dat je hiernaar handelt. Spreek je dan van vreemdgaan? Vaak niet. Het kan immers iedereen overkomen om verliefd te worden op een ander. Aantrekkingskracht tussen twee mensen is een natuurlijk fenomeen. Het wordt een ander verhaal als je naar je verliefdheid handelt en je huwelijk hierdoor in gevaar komt. Merk je dat je zelf verliefd bent op een ander of jezelf openstelt voor een ander emotioneel of fysiek? Vraag jezelf dan af hoe dat komt. Zijn er dingen die je mist in je eigen huwelijk?

mediator gesprek

Is vreemdgaan een reden om te scheiden?

Wat er ook gebeurd is, als je merkt dat je partner verliefd is op een ander of seksuele gevoelens heeft voor een ander, loopt je vertrouwen een flinke deuk op. Of vreemdgaan een geldige reden is om een echtscheiding aan te vragen is dan ook een veelgehoorde vraag. Het antwoord daarop kan alleen jij bepalen. Kun je je partner nog vergeven, of is je vertrouwen permanent beschadigd?

Onderstaande vragen spelen daarbij vaak een rol:

  • Was het vreemdgaan eenmalig of al langer aan de gang?
  • Was het een kwestie van pure lust of is je partner verliefd op de ander?
  • Hoe lang ben je bedrogen?
  • (Hoe lang) heeft je partner gelogen?
  • Nu je erachter bent gekomen: toont je partner berouw?

Eén ding staat vast: vreemdgaan is een ontwrichtende situatie binnen een huwelijk. De partner die bedrogen is voelt zich ernstig verraden. Zowel over het overspel zelf als het liegen erover of verzwijgen ervan. En hoewel je dit waarschijnlijk niet wilt horen, is vreemdgaan vaak geen situatie op zich.

Overspel is meestal het gevolg van een verslechterd huwelijk. Vaak speelt er al langer iets, zijn de partners uit elkaar gegroeid of is er weinig tot geen intimiteit meer. Relatietherapie na vreemdgaan kan daarom een goed idee zijn. Ook als jullie besluiten uit elkaar te gaan. Het helpt namelijk om weer met elkaar te communiceren en het onderliggende probleem te achterhalen. Ook kan relatietherapie helpen bij het verwerkingsproces om te weten of je 

partner is vreemdgegaan door enkel lust, of omdat de communicatie tussen jullie al jarenlang slecht verliep. Vaak is er namelijk een diepere laag dan alleen slachtoffer en dader. 

Helaas eindigen veel relaties waarbij overspel plaatsvond in een scheiding. Hoeveel je er ook over praat of hoeveel berouw de overspelige partner ook toont, het vertrouwen is vaak permanent beschadigd. 

kind scheiding

Emotionele gevolgen van overspel

Dat overspel grote emotionele gevolgen heeft, komt vast niet als een verrassing. Deze gevolgen zijn grotendeels voor de bedrogen partner, maar ook de overspelige partner kan met emotionele gevolgen kampen. Hieronder sommen we enkele emotionele gevolgen op die kunnen optreden na overspel bij de bedrogen partner:

  • Vertrouwensproblemen. Als je erachter komt dat je partner is vreemdgegaan, veroorzaakt dit een grote deuk in je vertrouwen. Niet alleen in deze relatie, maar het kan ook doorwerken in toekomstige relaties. Mensen die zijn bedrogen, zijn in latere relaties vaak lang wantrouwig.
  • Negatief zelfbeeld. Mensen die zijn bedrogen, kampen vaak met een laag zelfbeeld. Ben ik wel aantrekkelijk genoeg? Was die ander mooier dan ik?
  • Zichzelf de schuld geven. Het komt ook voor dat de bedrogen partner zichzelf de schuld geeft van de ontrouw. Waarom heb ik het niet doorgehad? Er zal vast iets mis met me zijn waardoor mijn partner vreemd ging. Enkele gevoelens die voor kunnen komen na overspel.
  • Depressie. Na de eerste teleurstelling, woede en verdriet komt vaak de echte klap. Je realiseert je wat er allemaal is gebeurd en hoe diep je vertrouwen beschadigd is. Er zijn mensen die na overspel in hun huwelijk kampen met depressieve gevoelens. Bespreek dit altijd met je huisarts of ga naar een psycholoog.
  • Impulsieve gevoelens. Omdat je je zo boos en verdrietig voelt, komt het regelmatig voor dat de bedrogen partner impulsief gedrag gaat vertonen. Dit doen ze vaak ‘om de pijn te vergeten’. Bedrogen mensen zijn geneigd eerder naar drank en drugs te grijpen.

Zoals hierboven genoemd, kan ook de partner die is vreemdgegaan kampen met emotionele problemen, zoals: 

  • Schuldgevoel. Zodra de overspelige partner inziet hoeveel de andere partner lijdt onder het overspel, treden er vaak grote schuldgevoelens op. 
  • Depressie. Hieruit voortvloeiend kunnen ook depressieve gevoelens ontstaan. Ook kan een gevoel van groot verlies optreden wanneer de overspelige partner zich realiseert dat de relatie of het huwelijk nooit meer hetzelfde zal zijn. Vraag bij depressieve klachten altijd hulp aan een huisarts of ga naar een psycholoog. 

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Gevolgen overspel bij echtscheiding

Als jullie er samen niet meer uitkomen, is scheiden na overspel soms de enige oplossing. Vooral wanneer er een onhoudbare situatie is ontstaan. Scheiden betekent ook dat er afspraken gemaakt moeten worden. Deze afspraken – over bijvoorbeeld jullie woning, inboedel en financiën – leg je samen vast in een echtscheidingsconvenant. Afspraken over eventuele kinderen worden vastgelegd in een ouderschapsplan.

In de praktijk blijkt dat een scheiding na vreemdgaan vaak moeizaam verloopt. Het onderlinge vertrouwen is weg of heeft een flinke deuk opgelopen. Mediation kan dan een goede stap zijn. Een mediator scheiding bemiddelt tussen jou en je partner zodat jullie samen tot duidelijke afspraken komen. Een vechtscheiding wordt voorkomen en er is oog voor de belangen van jullie beiden. Mediation helpt jullie om de scheiding van A tot Z te regelen en ondersteunt jullie gedurende het hele scheidingstraject. Daarna kan een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding worden ingediend bij de rechter.

Wil jij scheiden, maar je partner niet? Dan kun je ook kiezen voor een eenzijdig verzoek tot echtscheiding. Je partner ontvangt jouw verzoek via een deurwaarder en kan bezwaar maken. Jullie zullen in dit geval allebei een eigen advocaat in de arm moeten nemen.

Juridische gevolgen van overspel

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn er geen juridische gevolgen verbonden aan vreemdgaan. Simpel gezegd: in Nederland is het niet van belang wie er ‘schuld’ heeft aan de scheiding. Ook niet voor het recht op partneralimentatie of een deel van het vermogen.

In de praktijk kan hierdoor een soms wrange situatie ontstaan. Stel: je bent de kostwinner van het gezin en je partner gaat vreemd. Je vertrouwen in je partner is weg en je wilt daarom scheiden. Moreel gezien zou je kunnen zeggen dat de scheiding te wijten is aan je partner. Toch blijkt na een alimentatieberekening dat jij je partner alimentatie verschuldigd bent bij een scheiding. Kortom: het is niet zo dat jij partneralimentatie of een deel van het vermogen kunt eisen omdat je partner is vreemdgegaan.

Gevolgen van vreemdgaan voor de alimentatie

Er zijn vrijwel geen financiële gevolgen voor een scheiding wanneer er sprake is van vreemdgaan. Alleen bij ernstig wangedrag kunnen er gevolgen zijn voor de partneralimentatie. Bij ernstig wangedrag kun je denken aan ernstige mishandeling, onterechte beschuldigingen van seksueel misbruik of vergaande stalking. Vreemdgaan zal dus niet snel in dit rijtje worden geplaatst.

Wanneer er uit het overspel een kind geboren wordt, kan dit wél gevolgen hebben voor de kinderalimentatie. Stel: de vrouw is vreemdgegaan en zwanger geraakt van haar minnaar. Zij kan dan geen beroep doen op kinderalimentatie bij haar echtgenoot. Hij moet dan wel door middel van DNA kunnen aantonen dat hij daadwerkelijk niet de biologische vader is van het kind. Het is altijd de verwekker van het kind die verantwoordelijk is voor de kinderalimentatie. Zelfs wanneer hij het kind niet erkend heeft.

gesprek met partner over scheiden

Scheiden na vreemdgaan? Schakel mediation in!

Je partner is vreemdgegaan en jullie hebben besloten uit elkaar te gaan. Een scheiding na overspel is vaak ingewikkeld. Het vertrouwen tussen de partners is immers weg. Ook heerst er bij de bedrogen partner een groot gevoel van boosheid, waardoor onderhandelen en de zaken eerlijk verdelen en regelen lastig kan zijn.

Mediation biedt in dat geval de uitkomst. Een mediator is een onpartijdige derde die jullie helpt om alles rondom jullie scheiding van A tot Z te regelen. De scheiding wordt in goede banen geleid en er worden duidelijke en eerlijke afspraken gemaakt. Bovendien helpt een mediator bij bemiddeling. Iets wat in het geval van overspel erg handig kan zijn.

Benieuwd of mediation iets voor jullie is? Maak kennis met Zorgeloosch in een kosteloos kennismakingsgesprek.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Over Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld de kinderen, jullie woning en hypotheek, met de scheiding aanvragen bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen, partneralimentatie en meer. Ook helpen onze mediators een escalatie te voorkomen. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

“Ik had er bij het eerste gesprek meteen een goed gevoel over dat de scheiding goed geregeld zou worden. Ik ben ook opgelucht dat ik niet alles tot in detail heb moeten uitzoeken en daar goede hulp bij had...”
Mediator:
Marco van Nus
9
“Goed ervaringen mee gehad, alles tot in de puntjes geregeld echt ontzorgd!”
8